Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Czuje się znów wywołany do tablicy.

Adamowi (McGyverowi) jestem niezmiernie wdzięczny. W przeciwieństwie do większości "mędrców" na forum nie wymądrzał się tylko pomógł bez szemrania. Podobnie uczynili Waldek i Misiomor oraz paru innych kolegów. Wszystkim im jestem niezmiernie wdzięczny. Szanuję tych, którzy działają komercyjnie (Adam, Waldek) i zachowam dla siebie ich uwagi. To dlatego, że dopracowanie jakiegoś projetku pochłania ich czas i pieniądze. Jednak jestem pełen podziwu dla nich, za chęć bezinteresownej pomocy za przysłowiowe "Dziękuję"

Wszystkich, których pominąłem przepraszam.

McGyver, 24 Cze 2005, 22:15

Jełopie nieczytaty - ja pisze o zastosowaniu w BR a nie o tym czy ktoś twierdzi że mają dobre średnie tony.

I nie pier**l takich farmazonów bo cie zapytam co ma np. Lech że wspiera zawody sportowe???

No co ma???

Na pewno nic z tego nie ma - tak samo jak Ty nic nie masz z "popularyzowania" głosników na których robisz kolumny. I jeszcze nic nie masz z tego że chwalisz głośnik za 7zł. który naprawdę nie kosztuje 7zł. i nikt poza Toba go nie może kupić.

Jesli chodzi więc o wyscigi po puchar idioty to jak widać wyprzedzasz mnie całe lata swietlne.

Qubric, Misiomor w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisał specjalnie do ciebie (wpis z 13 Mar 2005, 12:21 i dalsze) jak należy aplikować głośniki z wysokim Qts w bassrefleksie, i dlaczego się jednak nadają. Więc zastanów się nad sobą zanim kogoś oskarżysz o nieumiejetność czytania obdarzając go przy okazji niewybrednymi epitetami, co zresztą świadczy o braku rzeczowych argumentów (Artur Schopenhauer "Dialektyka erystyczna"). Z twojego oślego uporu widać wyraźnie, że nawet jeżeli tamte wpisy czytałeś, to zapewne niewiele zrozumiałeś lub natychmiast o tym zapomniałeś, bo było to niewygodne dla ciebie, jako że przeczyło często podnoszonej przez ciebie tezie że Mcgyver to szarlatan.

Zatem zapytam jeszcze kto widział te twoje kolumny? Kto słuchał "genialnie" zaaplikowanych Tonsili i może potwierdzić ich jakość, lub chociażby potwierdzi,ć że w ogóle istnieją i działają? Czego się boisz względnie wstydzisz że tak skwapliwie pomijasz wszelkie propozycje wystawienia ich do testów odsłuchowych? Tymczasem moje, lub też wykonane z moja pomocą kolumny są znane forumowiczom, a każdy kto choćby jedynie z czystej ciekawości zechce ich posłuchać jest u mnie mile widziany. Niczego nie ukrywam, może jedynie szczegółami technicznymi nie szastam na prawo i lewo. Pokaż więc te twoje kolumny jeżeli istnieją, poddaj je forumowej ocenie. Chyba że wolisz przechwałki bez pokrycia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGyver, erystyki uczyli mnie lepsi od Ciebie i możesz mi wierzyć lub nie ale wyciągasz akurat odwrotne wnioski z z jej zastosowania. Jeśli twierdzisz że to ja tak stosuję erystykę w taki sposób, to wnioski byłyby niekorzystne dla Ciebie, a nie dla mnie :)))

Misiomor napisał „głośnik o Qts rzędu 0.5-0.6 można traktować jakby miał 2 razy wyższe Vas oraz pierwiastek z 2 razy niższe Fs i Qts - i dla takich parametrów stroić obudowę, a różnice w SPL i impulsie będą niewielkie.”

Różnice impulsu będą (nieznaczne) i o to chodzi. Ale to szczegół, bo i tak w przytoczonym wątku omawiany problem nie dotyczył różnic w odpowiedzi impulsowej... tylko różnic w charakterystyce mocowej.

Nie wiem dokładnie co Misiomor miał na myśli a napisął tak, że Vas razy dwa a Qts razy 1,414 (o co mu chodziło z tym „pierwiastek z 2 razy niższe Fs” ???) Możesz to przełożyć na Polski? Pierwiastek z 2 (sqr2) to ok. 1,414... razy Fs... to da wyższe, a nie niższe strojenie....

To że taki głośnik można czasem zastosować w BR napisałem już w tym wątku. I wspomniałem w jaki sposób go stosować...

Pisał o tym Andrzej Kisiel - Radioelektronik nr 1/1993 - w art. „Obudowy głośnikowe z otworem czy zamknięte” Chodziło o to że jeżeli nie można uzyskać optymalnej wartości Qtc=0,5 z powodu zbyt wysokiego Qts głośnika, to stosuje się silne wytłumienie obudowy i strojenie Fb (rezonansu obudowy) wg następującego zalecenia, cyt. „im większa jest wartość Qtc, tym niżej w stosunku do Fc (częstotliwości rezonansowej głośnika w obudowie zamkniętej o takiej samej objętości) powinien być nastrojony układ obudowy”. I był tam załączony odpowiedni diagram ilustrujący sposób takiego strojenia.

Czyli jeśli obudowa optymalna dla głośnika o wysokim Qts (a praktycznie wyższym od 0,4 ale zazwyczja nie wyzszym od 0,5 - choć czasami i taki może być zaleznie od Vas i Fs) wychodzi np. sto kilkadziesiąt litrów to jasne że musimy ją zmniejszyć. W takim przypadku trzeba głośnik stroić bardzo nisko żeby utrzymać poprawną odpowiedź na skok napięcia. W większości przypadków dla głośników o Qts pomiędzy 0,4 a 0,5 takich jak np. Tesla ARN5614 czy Tonsil GDN16/50/4 da się to zrobić z dobrymi efektami... Ale z powodu takiego strojenia pogarsza się charakterystyka mocowa.

Jeśli wymagane strojenie do utrzymania poprawnego impulsu sprawia, że Fb musi wypaść bardzo nisko, to całe teoretyzowanie Misiomora można o kant dupy potłuc, bo obciążalność dla takich głośników (o średnicy 16cm) spada już poniżej 80-60Hz do bardzo niskich wartości (jak 1/10 do nawet 1/50 mocy nominalnej) BR nieodciaża głosnika przy odpowiedniej częstotliwości i kształt charakterystyki mocowej zaczyna przypominać obudowę zamkniętą - tylko że otwór BR nadal działa pogarszając impuls w porównaniu z OZ. W takim przypadku bas robi się niewyraźny, traci szczegóły zwłaszcza przy głośniejszym odsłuchu a podbicia charakterystyki w zakresie średniego basu i tak się nie da zlikwidować więc trzeba się zastanowić nad sensem stosowania BR.

Dlatego pytam o rzetelność i kompletność parametrów tych Heco (na razie jest Twoje słowo że dobrze grają, w BR warte tyle samo co słowo każdego sprzedawcy). Bo jest znaczna różnica pomiędzy wartościami Qts 0,46 a Qts 0,56 (można się spodziewać takich różnic też innych parametrów).

Mniej więcej taka róznica, że albo może się ten Heco nadawać do BR, albo nie.

Wyczuwasz tę „subtelną” granicę?

Qubric, mało że nie rozumiesz co czytasz, to jeszcze odwracasz kota ogonem żeby wyszło na twoje. Misiomor sugerował żeby takie głośniki traktować jakby miały pierwiastek z 2 razy NIŻSZE Fs i Qts. Jeżeli nie pamiętasz tego ze szkoły podstawowej, to wyjaśniam: jeżeli A ma mieć załóżmy 2 razy NIŻSZĄ wartość od B, to B należy PODZIELIĆ, a nie pomnożyć przez 2 aby wyliczyć A. A o tym że Heco gra dobrze w bassrefleksie oprócz mnie pisali: Jaro 444 (3 różne konstrukcje na Heco i Magnatach, jedna z nich była odsłuchiwana razem z moimi DaCapo w KAIM w Warszawie, obecny był m.in. Józwa Maryn, Jar1 i SAPR), Tdrozd (2 różne konstrukcje na Heco), Borysgo i pewnie jeszcze inni którzy robili takie kolumny lub ich słuchali. Ty nie wyrażasz nawet chęci posłuchania z góry zakładając że nie zagra dobrze.

I skończ z wycieczkami osobistymi pod moim adresem, ogranicz się do spraw merytorycznych.

Po raz kolejny proponuję odsłuch forumowy twoich prześwietnych konstrukcji na Tonsilu w porównaniu z moimi na Heco i Vifie D26. Chyba że wymiękasz, to w takim razie nie ma o czym z tobą dyskutować, bo potrafisz jedynie teoretyzować i krytykować dokonania innych, samemu nie mając żadnych osiągnięć. A przynajmniej ja w nie nie uwierzę dokąd nie zobaczę i nie usłyszę.

McGyver, 25 Cze 2005, 10:37

>żeby takie głośniki traktować jakby miały pierwiastek z 2 razy NIŻSZE Fs i Qts<

No widzisz! Jak chcesz to potrafisz coś sensownie wytłumaczyć.

Co nie znaczy jeszcze, że te Heco nadają się do BR - bez względu co dla kogo znaczy pojecie "dobrze gra w bassreflexie" ;)

Ty nawet nie wyrażasz chęci pomierzenia ich parametrów :)))

Boisz sie że jesli będa podane to stracisz klientów na swoje kolumny bo sami bedą dłubać??? Mnie akurat taki głosnik za ok. 50-70zł. by pasował, o ile miałbym wreszcie wiarygodne parametry...

Szukam czegos do obudowy ok. 24-28 litrów (najlepiej jakby kosztowało 30zł. i grało jak Scan Speak :)))

Qubric, mierzyliśmy te głośniki z Tdrozdem, Tomek miał je zamieścić, ale mu się nie chciało :-)))

Qts podawał, jest dokładnie tak jak pisał, świerzy głośnik ma ok. 0,56, w rozgrzanym spada do ok. 0,46-0,48.

Resztę parametrów ktoś też podawał, nie wiem czego jeszcze byś chciał, pewnie rysunku obudowy i schematu zwrotnicy. Ale tego nie opublikuję, morduj się sam prześwietny konstruktorze.

McGyver > jeśli można wiedzieć to w tych moich kolumnach wysokotonówka to jest ta za 7zł o której mowa???

A pozatym jeśli to coś zmieni, to jest kolejna konstrukcja na heco z bass-reflexem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, ten głośnik kosztuje między 49zł a 79zł za sztukę, najdroższy jest w ofercie Conrada i Inter Technika, około 19 euro. W hurcie zapewne można go kupić taniej.

McGyver, 25 Cze 2005, 12:48

Ależ niekoniecznie - makiaweliczny marketingowcu.

Wystaczy żeby podał parametry po rozgrzaniu. Wszystkie a nie tylko Qts. Owszem sa wyżej zamieszczone parametry ale przy Qts=0,56 z czego wnosze, że pozostałe też dotyczą głośnika bez rozgrzewki.

I przy okazji chyba zrozumiałeś dlaczego uważam Teslę za lepszą do zastosowań DIY... Bo oni nie ukrywają parametrów swoich głośników.

Lepszy do zastosowań DIY jest ten głośnik który daje lepsze rezultaty brzmieniowe. A że jego poprawna aplikacja wymaga doświadczenia i samodzielnego dokonania pomiarów, to swoją drogą. Utrudnia to życie początkującym, i tyle. Nie znaczy to wcale że sam głośnik jest gorszy od Tesli.

McGyver, 25 Cze 2005, 19:00

>Lepszy do zastosowań DIY jest ten głośnik który daje lepsze rezultaty brzmieniowe<

Bardzo odkrywcze. Na tej zasadzie Scan Speak jest lepszy od Tesli.

Brak parametrów nie tyle "utrudnia życie początkującym" tylko ułatwia życie takim konstruktorom jak Ty, którzy podszywają sie pod DIY, a naprawdę pracują jak manufaktura głośnikowa.

Trudność dla DIYowca polega na tym że musi wydać kase na kupno i mierzenie głosnika w ciemno nie wiedząc czy bedzie odpowiedni do założonej koncepcji zestawu głośnikowego. Jeśli obok ma głośniki w podobnej cenie już pomierzone i opisane w dodatku z przykładami zastosowań, to raczej sięgnie po nie. To po prostu praktyczne i tańsze.

Ten wysokotonowiec przypomina z wyglądu TVM:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

igod_, 25 Cze 2005, 19:18

>Ten wysokotonowiec przypomina z wyglądu TVM:<

Znajac zamiłowanie McGyvera do określonych głośników, "trudno" było odgadnąć :)))

ARN-104???

Qubric, jakbyś nie wiedział, to Tesla i Heco są w zbliżonych cenach, a ScanSpeak jest 6 do 10 razy droższy, co czyni twoją uwagę zupełnie bezzasadną.

Z kolei jeżeli ktoś chce kupić głośniki do swojej pierwszej konstrukcji wyłącznie na podstawie parametrów, i liczy od razu na pozytywne rezultaty, to winszuję dobrego samopoczucia. Bez pomocy kogoś doświadczonego nie wróżę powodzenia takiej operacji.

McGyver, 25 Cze 2005, 20:02

Mógłbyś już skończyć z ta natrętną kryptoreklamą swojej osoby?

A cen Heco rzeczywiście nie znam, bo poza allegro ich nie widziałem. Moja bezzasadna uwaga odnosiła się do ogólnego twierdzenia które wyraziłeś żeby do DIY brać głośnik lepszy brzmieniowo ;) Takie porównanie... Zdradze Ci (za darmo i nie ukrywając jak Ty parametrów głosników do swoich kolumn), że masz tu przykład jednej z zasad erystyki, o której raczyłeś wspomnieć. Ale nie powiem Ci jakiej - to już musisz odnaleźć sam :)

Qubric, widzisz to czego nie ma. To raczej niezdrowy objaw.

Wyjaśnij mi zatem skoro taki oświecony jesteś do czego zmierzasz uparcie ignorując moje pytania. Powtórzę zatem, byś nie musiał czytać poprzednich stron.

Dlaczego nie chcesz przedstawić do forumowego odsłuchu swoich kolumn na Tonsilu i Vifie PL27?

McGyver, 25 Cze 2005, 22:15

A poza tym nie zmieniaj tematu :)))

Teraz piszemy o Tobie, Twojej interesowności i utajnianiu parametrów głośników, które zmierzyłeś.

Skoro nie chcesz ich ujawniać, to po co wchodzisz na forum??? Co masz do zaoferowania na DIY poza sprzedawaniem własnych kolumn?

Chyba pomyliłeś dział DIY z działem ogłoszeń.

Qubric daj se luz!!!

Akurat ja mierzylem te glosniki i graja one naprawde fajnie ja za ta kase -rewleacyjnie.

Nie jest to tylko moje zdanie ale i zdanie kilku osob ktore to sluchaly i byly zdziwione ze tak tanie glosniki graja tak fajnie.

Robilem proby z BR jak i z zatkanym BR.W BR wyraznie nizej graja te -trzeba uwazac z wielkoscia obudowy bo zaczynaja buuuuuczec.Robilem tez eksperymeny z close-bas byl wyzszy i nie schodzil tak nisko,ale jakos uwidocznilo sie jakies podbicie w srednim basie.Moze jak bym jeszcze poeksperymentowal z wielkoscia obudowy bylo by lepiej.

Co do Mcgivera - to On podpowiedzial mi ta konstrukcje za DARMOCHE!!!! podal konstrukcje zwrotki.Ja ja jedynie troche zmodyfikowalem na moje ucho i wg tego co pokazywal moj zestaw pomiarowy SW.

Mcgivera konstukcje widzilem nie jedna i w Jego doswiadcznie nie watpie co niestety nie mogo powiedziec o Tobie .

Jesli jestes taki pewny swoich konstrukcji to porostu zorganizujmy spotaknie odsluchowe ,kazdy przywiezie co ma i czym sie chce pochwalic i wtedy ocenimy co gra dobrze co slabo a co zle.

Jedno wiem z tanich glosnikow ( niekoniecznie NMB- heco) mozna naprawde wyczarowac cos dobrego.

Qubric, pamiętam tamtą odpowiedź. Napisałeś, że nie przedstawisz kolumn do odsłuchu bo ich nie sprzedajesz. A ja się pytam co to ma do rzeczy? Przecież nie chodzi tu o żadną sprzedaż tylko o umiejętności konstruktorskie. Skoro kogoś krytykujesz to powinieneś mieć do tego podstawy, powinieneś umieć zrobić lepiej. A tymczasem nigdy nawet nie widziałeś na żywo moich kolumn, nie mówiąc już nawet o jakichś odsłuchach. Tym bardziej ja nie widziałem ani nie słyszałem twoich kolumn, a skoro je ukrywasz to mogę mieć uzasadnione podejrzenia że nie są warte prezentacji. Jaro444 który kolumn również nie sprzedaje zaprezentował publicznie swoje monitorki w KAIM w Warszawie, i nie tłumaczył się wykrętnie jak ty.

Wytłumaczenie że nie chcesz przedstawić kolumn do odsłuchu bo ich nie sprzedajesz jest zwykłym wykrętem. Boisz się po prostu że źle wypadną.

A co do parametrów mierzonych przez nas głośników, to nie mam żadnego obowiązku ich publikować gdziekolwiek, to tylko kwestia mojej dobrej woli, i nikt nie może mieć do mnie o to pretensji. Wielu forumowiczów ma zestawy pomiarowe, mogą sobie samodzielnie wykonać pomiary. Czemu ty sobie nie pomierzysz, tylko jęczysz że ktoś nie chce tego wykonać za ciebie?

Witajcie uczestnicy wielkiej polemiki.

Powiem to tak: kuźwa miałem się nie logować ale nie wytrzymałem. Qubric przestaj się czepiać jak rzep psiego ogona. Tak naprawdę poza krytyką nic nie wnosisz konstruktywnego. Powtórzę - McGyver, Argos, Misiomor i paru innych są w stanie pomóc ZA DARMO. Z czystej dobrej woli i za słowo "Dziękuję". Więc nie rób już scen chłopie, idź się przejdź, jest piekna pogoda, wróć, posłuchaj muzyki ze swoich DIY i nie siej jadu kiedy to nie potrzebne.

Swoją drogą rozumiem "zawodowców", że niektóre swoje opracowania trzymają dla siebie. Wyłożyli na to swój czas, pracę, pieniądze. Chwała im za to, że udostępniają chociaż część swojej wiedzy. Mnie osobiście DIY wciągnęlo od niedawna, mam małe doświadczenie (realtywnie) ale dzięki pomocy tych ludzi i zdrowemu rozsądkowi jestem w stanie coś tworzyć, uczyć się i bawić przy tym. I to nie zarobkowo. Chwała "mędrcom" za chęć ich pomocy i zakończmy to "polskie piekiełko" wreszcie!!!!

tak, no żal się robi jak się czyta takie posty ....

wychodzi na jaw polska kłótliwość, to czego tak bardzo się wypieramy

Popieram słowa Jaro4444 i przyłączam się do nich. A swoją drogą to na prawdę nie wiem po co te kłótnie, skoro McGyver chce załatwić tak prosto sprawę. Miło z jego strony że mu się chce :). Qubric niech i inni się nacieszą dźwiękiem konstrukcji i z zamkniętymi oczami żeby nie było to tamto odpowiedzieli sobie na pytanie co gra lepeij. Rozwiązanie jest banalnie proste

Jar1 dziękuje za opinię ;)

Wiem, że z tych małych i tanich głośników Magnata130 nie da się zbytnio więcej wycisnąć. Ale już właśnie np Heco HW170 daja znacznie większe możliwości.

K... co za tłuczki.

Pytam po raz piąty o parametry tych Heco żebym mógł sobie zrobić symylacje, a Wy mi tu pier**licie farmazony o pokazywaniu konstrukcji i wspaniałaościach McGyvera.

Nie mam zamiaru niczego od niego kupować.

To jest dział DIY jakbyście nie zauważyli i służy poradą w konstruowaniu. A tymczasem uzyskuję sprzeczne informacje o tych głośnikach, przeplatane zachwalnaniem konstrukcji McGyvera (zaraz się tu wyswietli "kup Teraz" - tele mango Gdynia McGyver).

Również nie obchodzi mnie kto i co słyszał słuchając kolumn McGyvera bo ja ich słuchał nie będę.

Interesują mnie wiarygodne parametry Heco. Ale patrzac na skundlenie działu DIY i zamianę w rubrykę ogłoszeń, trace nadzieję, że ktokolwiek je przedstawi więc interesują mnie coraz mniej. Zwłaszcza że na Allegro są po 70zł. a to jest jednak znacznie drożej niż zapewniał McGyver.

Tak więc dalej podniecajcie się sami wspaniałością konstrukcji "niby" DIY. Ja wychodzę :)))

Przy okazji ... jakie by te Heco nie były to właśnie pokazaliście co są warte.

Kolejny raz pomocniczość tego forum okazuje się mocno wątpliwa. A watek jest no rubryki ogłoszeń albo do stereo bo z DIY nie ma nic wspólnego.

McGyver, 26 Cze 2005, 11:15

Już pedzę do Warszawy targając 20 kilogramowe kloce żeby zaspokoić Twoją pychę.

Aż się piętami w tyłek kopię z rozpędu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.