Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie pan Lech robi głównie wysokiej jakości CD-ki i inny nowoczesny sprzęt, ale jest na rynku od ponad 30 lat i przez jego ręce przeszły miliony magnetofonów, tak szpulowych jak i kasetowych. Zawsze robił z pasją i zrozumieniem dla tych sprzętów, tak jest i teraz. Trzeci tydzień trzyma moją Damę Pik, bo ją wypieszcza do granic możliwości ;)

Przykro zaczynać dzień od żebraniny

Pytanie prośba poszukuję serwisówki do UHER-a CR-240 zwłaszcza widoku płyty matki i czterech kart od strony druku pozdrawiam

Zbyszek

PS. Przykro zaczynac dzień od żebraniny ale czasem to życiowa konieczność

==> RAFAŁ996,

Bardzo dziękuję za namiary. Dzwoniłem tam już i moje pierwsze wrażenie było dość pozytywne. Firma ta prowadziła autoryzowany serwis decków kasetowych TEAC w latach 90-tych. Któregoś dnia spakuję swoją niesprawną zabawkę i pojedziemy na wycieczkę. No chyba, że znajdę kogoś równie rzeczowego nieco bliżej.

Tymczasem zastanawiam się nad jeszcze fajniejszą zabawką i właśnie pojawiło się na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby tylko nie ta cena..., ale pomarzyć można.

Dzięki, Rafał, i pozdrowienia dla Damy Pik.

Ukryta Zawartość

Wyleczyłem się skutecznie z tak zwanej tambergomanii, ale TANDBERG TCD 910 ma kilkakrotnie to SONY pod sobą, inne przedmioty sprzedającego wystawione są również po cenach sufitowych

Pozdrawiam

Zbyszek

>> JACKSTER

Cieszę się, oby miejsce się sprawdziło i pomogło potrzebującym.

A ja dzisiejszej nocy dokonałem próbnego nagrania na Sony TC-630 i jest już całkiem, całkiem nieźle. Siedziałem do trzeciej i słuchałem tego, co się nagrało, a teraz zasypiam w pracy. Taki los maniaka ;)

Pozdrawiam wszystkich szpulowo zakręconych.

Panowie, jeśli chodzi o tego tcka 6 es na allegro, to cena nie jest niska, ale też i nie jest dramatycznie wysoka.

Jeśli rzeczywiście jest w bardzo dobrym stanie, to może tyle kosztować.

Parę dni temu na ebay.de czarna 6 w licytacji poszła za niecałe 300 euro, ale dzień później pojawiła się inna czarna 6 z opcją SofortKaufen! za 555 euro !!!

Gość na allegro sprzedaje za ok 450 euro, tak więc biorąc pod uwagę, że to szampan i w idealnym stanie, no cóż w Niemczech ten klocek może kosztować nawet i ponad 500 euro.

Ja za swojego szampana dałem ok 350 euro, ale tylko dlatego dlatego, że się dogadałem z niemcem, no i kupowałem od niego 2 klocki a nie jeden.

Witam!

Jeżeli chodzi o TC-K6ES to jest faktycznie moja aukcja,mogą koledzy nie wierzyć ,ale sprzedaję go po kosztach-zostawiam sobie 990-tkę,nie widzę potrzeby posiadania kilku decków.TCK6 to świetny magnetofon ,i ogólnie rzecz biorąc sonki z serii ES to świetne decki.Co do niby "sufitowych" cen moich pozostałych klocków wystawionych na allegro to owszem są one może nieco droższe od konkurencji,ale są to przedmioty,które wyglądają "jak nowe",a to jest b.ważne przy nabywaniu używek(przynajmniej dla mnie).

Witam

akism masz racje jesli chodzi o tak zadbany model po co sie potem tułać po mechanikach co to sie zastanawiają czy jak jest drugi wałek to w decku jest autorewers , albo denaturatem chcą czyścic gume:)

Wracając do tematu wolał bym kupić u Ciebie niż w ciemno od jakiegoś gościa co pierwszy raz widzi na oczy decka albo próbował w nim ustawiać głowice wrrrrrrrrrr zgroza

Ludzie poczekajcie i dajcie więcej 2 stówki zaoszczędzicie sobie nerwów i czasu

audiomagia.blogspot.com

V-savage, 27 Sty 2008, 11:37

>Czarrku a po co Ci gx-75 skoro masz 95-tke?

Dobre pytanie.

Podobają mi się Akajce.I tyle.

To tak jak zapytać kogoś, czy lubi (lub nie lubi) rosół.

I co taki ktoś, ma odpowiedzieć?Jak uzasadnić swoje kulinarne upodobania?

Drodzy Państwo.Właśnie doprowadziłem do porządku (oczywiście w takim stopniu, na jaki pozwalają mi moje tzw "umiejętności") decka Marantz SD4020.

Rysy na jego płycie czołowej, okazały się po bardzo dokładnych oględzinach, nie zarysowaniami, ale jakimś "niekonwencjonalnym brudem".Został on usunięty płynem do mycia naczyń..Nasmarowałem także co trzeba i teraz przy prędkości 9,5cm/s, pracuje o wiele ciszej.Jednak głośniej, niż przy 4,75cm/s.

Cały czas wydawało mi się, że na głowicach, widać jednak jakieś ślady zużycia.

Postanowiłem jednak zaryzykować i obłożyć je kompresem nasączonym spirytusem.

I to był strzał w dziesiątkę.W tej chwili świecą, jak z pod stempla.

"czarrek"- głowice można myć spirytusem, tylko rolkę absolutnie nie.

A teraz powiem Wam bardzo śmieszną rzecz ! Jeśli ktoś jest posiadaczem sprzętu z srebrnymi , aluminiowymi panelami przednimi, to dobrze czyści się je "Cyllitem Kamień i Rdza" !!! Absolutnie nie szkodzi napisom, a usuwa nalot z powierzchni.

==> KASJEL

Niezły patent na brud. A próbowałeś pasty polerskiej na głębsze rysy na panelu? A propos, czym ty czyścisz rolki? Podobno czyszczenie ich benzyną ekstrakcyjną lub preparatem do głowic magnetycznych Video 90 wcale im nie szkodzi. Ale nie jestem do końca pewien. Może ktoś coś wie na ten temat?

"JACKSTER"- właśnie chodzi o to, że "Cyllit" usuwa dobrze zabrudzenia z szorstkowanego aluminium. To delikatny sposób i napewno nie zaszkodzi. Oczywiście po wszystkim trzeba zmyć resztę Cyllitu wilgotną szmatką.

A pasta polerska, to nie na powierzchnie z nadrukiem i szorstkowane !!! Ja wiem, że to śmieszne.....ale proszę wypróbować !

>yogi

Większość kaset mam nagranych na TC-K990ES i siłą rzeczy logika nakazuje mi pozostawienie 990-tki.Fonicznie są to b.podobne decki ,ale w 990-tce podobają mi się bardzo lakierowane na wysoki połysk dechy,których TC-K6 nie posiada...Jeżeli chodzi o sprzęt to sporą uwagę zwracam na estetykę,a 990-tka mnie się poprostu b.podoba.Pozbywam się TC-K6 pomimo,że jest bardziej zaawansowany technologicznie od TC-K990 - ja z dolby S nie korzystam....

Kasjel, to bardzo ciekawe co piszesz, muszę wypróbować Cilita. Szkoda, że nie mam w domu ;) Na moim Sony właśnie mam taki nalot, dość słabo widoczny, ale jednak jest i niczym go nie mogę usunąć.

zgadzam się ze TC-K990ES jest ładniejsza ale czy bardziej zaawansowany technologicznie jak się nie myle mają takie same mechanizmy a TC-KA6ES ma mniej elektroniki w środku od 990-tkina plus jest to ze 990-tka ma głowice amorficzne

Oglądałem fotki sprzętu kolegów Kasjela i Marka-41.

I mam w związku z tym pewne pytanie.

Ile kilogramów nacisku wytrzymuje, wierzch dość solidnego decka.( aby się nie nie ugiął)?

Na moim Akai 95 stoi Marantz (ok6-7kg) i CD Pioneer (jakieś 3-4kg) i jest ok.Ale więcej klocków, bym już nie postawił.

Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Żeby nie zostały porysowane wierzchy sprzętów, od nóżek stojących na nich klocków, pod stopki podkładam zwykłe okrągłe waciki kosmetyczne.Pasują wymiarowo prawie idealnie.

Poza tym dzięki nim, można śmiało przesuwać klocki, bez ryzyka zarysowania "nosiciela".

Piszecie o głowicach

Amorficznych czy zadał sobie ktoś z forum z tego działu trochę trudu żeby wyjaśnić raz na zawsze że nie są lepsze????

Nie piszcie głupot bo za następnym wpisem obale wszystkie te teorie o ich wyższości , to niedorzeczne żeby pisać o czymś i tworzyć mity a wiele ich , zastanówcie się dlaczego w wielu modelach wysokiej klasy decków nie stosowano amorficznych głowic ???

Witam !

Czy ktoś się orientuje gdzie na Śląsku mogę naprawić decka JVC TD-1050 ???

Usterka polega na tym iż przy odtwarzaniu taśma idzie za szybko ...

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>yogi

Sądziłem,że jeżeli TC-K6 posiada dolby S to siłą rzeczy ma troszkę przewagi pod względem elektronicznym.W TC-K6 korzystano jednak z innych(czytaj bardziej rozbudowanych)scalaków i dlatego jeden scalaczek w tc-k6 to 5 w 990-tce.Takia jest moja dedukcja laika :)A swoją drogą nie wiedzialem ,że 6-stka ma mniej elementów niż 990-tka-nigdy w nich nie grzebałem....

Witam serdecznie.

Niemoglem sie oprzec: :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

No to może ktoś wymieni plusy i minusy głowic amorficznych.

Oraz plusy i minusy głowic nieamorficznych.

MAG hehe tu masz racje. Faktycznie niektórzy jak widzą dual capstan to się zastanawiają jak włączyć autorewers, no bo skoro są 2 wałki to napewno autorewers musi być ;)

>MAG hehe tu masz racje. Faktycznie niektórzy jak widzą dual capstan to się zastanawiają jak włączyć

>autorewers, no bo skoro są 2 wałki to napewno autorewers musi być ;)

Ale jak to robi mechanik w zakładzie naprawczym?!?!?!

• Pokaż nowe odpowiedzi