Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No to skoro KORWIN pisze, że trójgłowicowych nie trzeba demanetyzować to już sam nie wiem.

Mam trójgłowicowego Kenwooda i chialem sobie sciągnąć z eBaya demagnetyzer, ale w takim wypadku nie wiem czy to konieczne.

Deck odtwarza i nagrywa rewelacyjnie i nie mam pojęcia co taka demagnetyzacja miałaby tam polepszyć.

Kenwood, Technics, Sony i Yamaha w instrukcjach swoich trzygłowicowych magnetofonów jak najbardziej zalecają demagnetyzację głowic. Gorzej, że wskazówki kiedy to robić są najczęściej mgliste - np. Kenwood pisze, że "Gdy głowice są namagnesowane, pogarsza się jakość dźwięku. W takim przypadku należy je rozmagnesować dostępnym w handlu demagnetyzerem."... Ani słowa więcej.

Sony zaleca robić to po 20-30 godzinach pracy lub w przypadku zauważalnego zwiększenia szumów i/lub stłumienia tonów wysokich.

Technics zaleca demagnetyzację jeśli zniekształcenia lub zła jakość dźwięku nadal występują po czyszczeniu głowic.

Yamaha mówi, że "po 20-30 godzinach pracy głowice magnesują się na tyle by pogorszyć odtwarzanie wysokich tonów, i w tym momencie należy użyć dostępnego w handlu demagnetyzera - postępując ściśle zgodnie z instukcją jego obsługi".

Reaper

zwykłe głowice bardziej się magnetyzują i trzeba je demagnetyzować a głowice amorficzne mniej ale w instrukcji też zalecają demaknetyzacje , kup sobie demagnetyzer i zobaczysz czy jest poprawa w przenoszeniu wysokich tonów

Nie demagnetyzowałem Pioneera CT-S740S nagrywał aż do padnięcia paska i odtwarzał doskonale, nie demagnetyzowałem Philipsa DCC 170 [przenośny] i Philipsa DCC 900 [stacjonarny] wszystko inne do czego się da tylko włożyć kasetę i ta pisk na play wydaje demagnetyzuję normalnie non stop aż do ocipienia, UHER-a REPORT 4000 IC Automatic demagnezuję ze względu na konstrukcję przy wyciśniętych klawiszach

i odciętym zasilaniu 4200 Monitor ze względu na tak zwane klapki dociskowe przy wyciśniętych klawiszach i bardzo cienkim rdzeniem od elektromagnesu dodatkowo zabezpieczonym folją skurczliwą aby nie porysować głowic.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,

I chyba dobrze, że nie demagnetyzował Pan magnetofonów DCC, bo głowice odczytujące w nich są magnetorezystywne (jak potwierdzono wyżej), i demagnetyzacja może je zniszczyć.

Słyszałem kiedyś, że zdarzają się Technicsy AZ6 i AZ7 z głowicami uszkodzonymi przez nadgorliwych użytkowników, którzy nie przeczytali instrukcji ani ostrzeżenia (w języku angielskim i japońskim), umieszczonego na kieszeni kasety.

Taktak na tych technicsach po otwarciu kieszeni jest napisane (wytłoczone w plastiku) żeby nie używać demagnetyzera, jeżeli ktoś tego nie widzi i pcha demagnetyzer musi mieć coś z oczami

Co do demagnetyzacji 3 głowicówek - faktycznie ja też po demagnetyzacji takich decków nie słyszałem znaczącej różnicy... z kolei gdy zdemagnetyzowałem dwukaseciaki 2 głowicowe to efekt był naprawdę super, dźwięk zyskał przestrzenność brzmienia. Mimo to demagnetyzuje co pewien czas każdego decka, b o napewno to nie zaszkodzi, choć demagnetyzer przydałby mi się jakiś lepszy niz ten co teraz mam

O to bodajże ta notka właśnie w az7, zaznaczona przeze mnie ułomnie strzałką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SONY TC-K777ES ładny pokaz zdięć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym kiedyś mieć możliwość posłuchania "Technicsa AZ7". To znaczy, poprostu dobrze by było przekonać się , że to naprawdę kiepski deck. Nawet na "Allegro" ten model ma słabe wzięcie. Widziałem go już nawet za 200zł. To ciekawe.....najwyższy model, a brzmienie nienajlepsze !

dobrze się zapowiada ta aukcja a sprzęt zacny już kilka razy przegrałem ten model.Ciekawe ilu snajperów czeka na ostatnie sekundy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T bolt umiesz popsuć humor ja jestem jednym z tych snajperów.... ze złego to że sprzedawca nie akceptuje paypala (pytałem) i opisał że stan jedynie gut, nie sehr gut ani top

Ja używam takiego demagnetyzera. Może jeszcze ktoś czegoś takiego używa? Jakieś opinie? Bo z ulotki reklamowej wynika, że wszystko super-hiper i dużo lepszy od demagentyzerów elektronicznych.

Ulotka tylko po angielsku:

Ukryta Zawartość

post-18280-100001328 1202153571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam takiego TDK HD-30

Ukryta Zawartość

post-3492-100001325 1204114362_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T bolt

909ES sobie daruj, naprawde.

Jeszcze kilka słów w kwestii demagnetyzacji

Na potrzeby magnetofonów DCC opracowano głowice cienkowarstwowe, których nie trzeba było a nawet nie wolno było demagnetyzować co stosownie było oznaczone na kieszeniach magnetofonów DCC.

Kiedy cała idea DCC okazała się fiaskiem Technics chcąc odzyskać nieco funduszy zainwestowanych w nowe technologie, zastosował te głowice w zwykłych magnetofonach kasetowych. Tak powstały JEDYNE analogowe magnetofony z głowicami cienkowarstowymi - AZ6 i AZ7. Są to jednocześnie JEDYNE magnetofony analogowe w których nie wolno stosować demagnetyzacji.

Klasyczne głowice amorficzne bardzo pozytywnie odpowiadają na zastosowanie demagnetyzera.

Najbardziej oczywistym efektem demagnetyzacji jest zmniejszenie poziomu szumów co szczególnie dobrze widać gdy nagrywa się bez Dolby.

Drugim efektem może być przywrócenie balansu między kanałami

Trzecim - poprawa czytelności wysokich tonów

Wszystko to piszę w oparciu o własne doświadczenie i codzienną zabawę z 13-ma magnetofonami wyposażonymi w głowice amorficzne.

"Yogi1" - mam ten sam demagnetyzer.Pozytywne efekty jakie przynosi demagnetyzacja głowic są takie jak opisuje "Cles". Ale prawdę też mówi "Gotyk1", że poprawia się przestrzeń dźwiękowa i powiedział bym, że dźwięk staje się bardziej krystaliczny.

Kasjel

Ja w zasadzie odniosłem się tylko do efektów na głowcach amorficznych.

Na głowicach zwykłych rzezczywiście najbardziej oczywistą zmianą jest pojawienie się owej "krystaliczności dźwięku"

I jeszcze pełne poparcie dla yogiego i Maćka LK w kwestii PLAY TRIM.

Nie wiem po co Levinson się tak spinał, Naki miały PLAYBACK AZIMUTH i jest to oczywiście fajniejsza rzecz ale zupełnie co innego.

Dodam jeszcze, że Denon też miał coś podobnego PITCH CONTROL (nie jest to regulacja prędkości ?) a Pioneer FLEX

JACKSTER, 4 Lut 2008, 20:32

>Ja używam takiego demagnetyzera. (Discwasher)

Nie mam takiego, ale z recenzji (ww.) wynika, że działa on bardzo dobrze i skutecznie, mimo że jest oparty na magnesie stałym. Wirująca tarcza z magnesami przesuwana jest przed głowicami i odsuwana, dając zanikające pole magnetyczne, nie mniej skutecznie niż kasety elektroniczne. Poza tym w teście skutecznie zdemagnesowała też wałek napędowy, czego kaseta elektroniczna nie jest w stanie zrobić.

Firma Discwasher jest znanym i szacownym amerykańskim producentem bardzo nowatorsko rozwiązanych i skutecznie działających akcesoriów związanych ogólnie z użyciem rozmaitych nośników danych - kaset i płyt czyszczących głowice magnetyczne i optyczne, urządzeń do czyszczenia płyt, naprawy rys w płytach CD, itp.

Witam.Coś watek zamiera.W mom smietniku bedzie sporo kaset.Aiwa bezlitosnie wyłapuje takie,które nie są w stanie nagrać sygnału testowego bez zmian ampitudy.Niektóre mają za soba ,gorący samochód i pare lat,więc trzeba poszukac nowych.Mam w okolicy sklepik ,jeszcze niezle zaopatrzony.Powodzenia.

Cześć Marku,

Jestem ciekaw, jak twoja Aiwa radzi sobie z kasetami Fe. Mój TEAC, kiedy jeszcze chciał współpracować, potrafił wydobyć nawet z bylejakiej kasety całkiem niezły dźwięk. Wszystko to oczywiście dzięki ręcznej kalibracji BIAS I LEVEL dla każdego kanału osobno przy użyciu wbudowanego generatora sygnału testowego. Z tego, co się orientuję, decki AIWA zawsze tolerowały nawet te słabsze kasety. A jeśli to nie tajemnica, gdzie jest ten twój sklepik, w którym są jeszcze dobre kasety audio?

Wątek nie zamiera, prędzej wykopyrtną się dwa do niego podobne i mój jako trzeci poświęcony UHER-om CR- i Report w tym trzecim ponieważ dość już napisałem na temat mitów i zajmuję się smutną raczej rzeczywistością fanów tego sprzętu specjalnie nie przybędzie a ja nie mam najmniejszej ochoty podbijać cen Allegro i eBay.

Pozdrawiam

Zbyszek

Aiwa bardzo ładnie nagrywa i na żelazowych i chromowych,bo na razie innych do pożarcia nie dostaje.Jednak jest bardzo wybredna co do jakości taśmy.Jak próbuje kalibrowac kasety ,to słysze w słuchawkach nagrywany cichy pisk tonu 12.5 khz,a raczej już odtwarzany sygnał.Jeśli ten odtwarzany sygnał jest o zmiennej ampitudzie,to powtarza test.Jeśli dalej nie udaje sie nagrać prawidłowo tego tonu,to kasete odrzuca.Mam więc już pare do kosza.

Co do sklepiku to jest na saskiej kępie na ulicy Walecznych.

Na niemieckim ebaju znalazłem takiego decka, nie znałem wcześniej tego modelu. Wygląda bardzo pożądnie i ciekawy wizualnie, najlepsza jest ta szybka przez którą widać całą kasetę. Ale z pioneera czekam na s920s aż jakiś niemiec wystawi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny deck, pewnie z 80-tych lat. Trójgłowicowy, a chyba bez kalibracji. Mam w domu "Akai GX-F80", który również ma trzy głowice, a nawet regulacji biasu nie posiada. Więc po co mu trzy głowice i funkcja "monitor" skoro i tak niczego nie można ustawić ???

• Pokaż nowe odpowiedzi