Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin zwrócił właśnie uwage na powolną prace forum.Mi dzisiaj przy próbie dokonania wpisu,wyswietliło błąd,a jednak wpis się pojawił.Ja chcąc poprawić bląd zamieściłem wpis dwa razy.Mam nadzieje,że to błędy "młodości" i ,że zostaną szybko poprawione.

Panowie,

czy ktoś posiada może instrukcję obsługi do Sony TC KA 6 ES (najchętniej w języku angielskim, o polskim już nawet nie wspomnę).

Z góry dziękuję za ewentualne "poratowanie".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ rurka średnica wewn. 12mm o długości 500-1000 mm jednostronnie ponacinana od początku -50mm aż do

końca nacięcia poprawione pilnikiem elektret zamontować w rurce podłączyć zasilanie założyć słuchawki na łeb i ocipieć

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Witam, choć i mi forum jakoś teraz nie za bardzo się podoba to chyba jednak na razie tu zostane. Mało postów pisze ze względu na to że na razie się ucze dzięki waszym mądrym wypowiedziom. I tak po raz kolejny mam pytanie. Czy układy Dolby B i C mają jakieś elementy na płycie głównej do regulacji?? Bo mi wiadomo że one są robione jako układy scalone, ale te filtry co są im potrzebne do działania to chyba na płycie głównej sa zrobione. I własnie mam problem. Bo mam rozwalone układy Dolby B i C :/ Jak je można ponownie skalibrować do ustawienia chociaż zbliżonego do fabrycznego??Na płycie mam 2 układy scalone Dolby, a w ich pobliżu sa jakieś cewki co można nimi regulować indukcyjność. Czy to tym się ustala ch-ke tych filtrów?? Prosze o pomoc czy da się to jakoś zrobić. Wada polega na tym że np.: nagranie z innego magnetofonu z dolby C jest jakieś dziwne, słychać te "oddychania" ekspandora i szum obcina ale łącznie z wysokimi... Załączam zdjęcie układu i obok jest ta cewka. Na płycie głownej są 2 takie układu i 2 cewki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, choć i mi forum jakoś teraz nie za bardzo się podoba to chyba jednak na razie tu zostane. Mało postów pisze ze względu na to że na razie się ucze dzięki waszym mądrym wypowiedziom. I tak po raz kolejny mam pytanie. Czy układy Dolby B i C mają jakieś elementy na płycie głównej do regulacji?? Bo mi wiadomo że one są robione jako układy scalone, ale te filtry co są im potrzebne do działania to chyba na płycie głównej sa zrobione. I własnie mam problem. Bo mam rozwalone układy Dolby B i C :/ Jak je można ponownie skalibrować do ustawienia chociaż zbliżonego do fabrycznego??Na płycie mam 2 układy scalone Dolby, a w ich pobliżu sa jakieś cewki co można nimi regulować indukcyjność. Czy to tym się ustala ch-ke tych filtrów?? Prosze o pomoc czy da się to jakoś zrobić. Wada polega na tym że np.: nagranie z innego magnetofonu z dolby C jest jakieś dziwne, słychać te "oddychania" ekspandora i szum obcina ale łącznie z wysokimi... Załączam zdjęcie układu i obok jest ta cewka. Na płycie głownej są 2 takie układu i 2 cewki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja na bank pewien nie jestem, ale cewkami się właśnie jakoś dopasowywuje filtry z tego co wiem, ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany. Nigdy filtrów B,C nie ruszałem.

Pzdr

A ja mam wrażenie ,że prędkość działania forum i szybkość wpisów itp nic się nie zmieniły.Korwin ma jak zwykle zajebiste wpisy.Ja czyszczę Revoxa B-77 i też chyba ocipieję z radości.Ile czaru mają "stare" i nowe magnetofony....Pozdrawiam serdecznie wszystkich - Jacek

Nie mam czasy na przenosiny,aby nie wodzić nikogo na pokuszenie najcenniejsze informację będę przekazywał mailem do domu wprost na wycieraczkę mniej cenne ale trudne do uzyskania na PW a ponieważ i tak przy tym układzie strony niczego rozsądnego zrobić się nie da porady ratunkowe i techniczne np:jak skutecznie zdeflorować membranę w mikrofonie małym kosztem i nikłym wysiłkiem a teraz poprawiam błąd umieściłem "-" zamiast "_"

http:www/allegro.pl/item328756705_zabawa_w_szpiega_podsluch_spy_ear.html

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Jeszcze dwa wiadra do kubła a potem robota głupiego czyli mikrofon interferencyjny część następna

W necie znalazłem informacje że cewka ma mieć indukcyjność 36mH. Wezme jutro magnetofon do szkoły bo nie mam miernika indukcyjności i w szkole ustawie. Jeszcze tylko jedno pytanie. Mnie uczyli żeby przy pomiarach rezystancji albo pojemności odlutowywać choc jedną koncowke elementu. Przy cewkach też jest to konieczne?? Raczej zbytnio to nie wpłynie na pomiar indukcyjności, jak bedzie w lutowana w płyte. A co o tym sądzą inni??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a skad wiesz ze te cewki były ruszane.te rdzenie nie pozwalaja wiele zmienic taka idukcyjnośc a więc nie mozna je wiele rozstroic.Zmierzysz mozesz na płytce ale po odłaczeniu pozostałych elemntów.Nie jest to raczej powód tych zjawisk.Takie oddychanie to cos z ukladem mierzenia amplitudy....raczej

Bo byłem głupi i sam je ruszyłem :/ Na cholere mnie kusiło tym pokręcić... Odlutuje je, wezme do szkoły i ustawie te 36mH. czy teraz jest mozliwa taka usterka jak nimi pokręciłem??

no własnie wydaje mi sie ze to nie jest powód.One wiele sie nie zmieniły.Jak masz mozliwośc to zmierz.Drobne róznice to nie jest nieszcescie.Ale jak beda się cięzko krecic to zostaw bo ukrecisz rdzeń.

Dopiero jutro je zmierze...

Tyle że mam problem bo z cewki wystaje 6 zacisków i są wszystkie przylutowane ;] Musze najpierw odkryć między którymi zaciskami mam to zmierzyc

proste.miedzy masa a ta nózka do którego idzie ten kondensator 1,8 nf.I tak powinienies go wylutować z jednej strony od strony indukcyjnosci.Mozesz tez sprawdzic omomierzem/

Cewki które pokręciłem to jednak nie były z układów Dolby. Doszedłem do tego po ścieżkach. Te co są na zdjęciu to niewiem do czego są bo nie mam serwisówki do RS-B405. Te oddychania były spowodowane tym że miałem luźny przewód wielożyłowy z przycisków wyboru układu redukcji szumów. I chwilowo włączał się dbx. Ale już działą poprawnie :] Mimo wszytsko dziękuje za porady.

przed dobranoc swoje parę groszy - filtry LC przed Dolby to filtr MPX -wycinają częstotliwości WCz które to potrafia skutecznie ogłupić układ co do poziomu sygnału (co jest odniesieniem działania całego pomysłu Dolbyego). Stąd filtry i nie reguluje się ich. Czasami można wyłącznyć.

Z ostatniej chwili -Kasjelowy Akai95 hula jak nowy poczyszczony, poregulowany-sama radość, piękna maszynka. Na pocieszenie mi zauważam, ze jednak stosunkowo niewiele się rodzinka między sobą różni (tzn mój GX6, 65,75,95).

Sam Kasjel dochodzi do siebie w domku - fachowcy Izby przyjęć stwierdzili, że nie ma w szpitalu miejsc wolnych (jakby to był ...rwa hotel) i odesłali leżeć do własnego łózka. Ale czuje sie coraz lepiej i oby tak dalej.

Dobranoc

J

Do JaroMiego Kasjela i Innych cieszę się z poprawy zdrowia obojga Kasjela i magnetofonu,dyskopatia to takie nieszczęście, które dotyka najczęściej ludzi wysokich, a chłop jest po prostu długi. Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

Swoją drogą podejście szpitalna "piękne" jest, nie ma co. Choć niby zawsze lepiej w domu leżeć niż w szpitalu jeśli jest taka możliwość. To dużo zdrowia dla Kasjela. Niech dochodzi do siebie czym prędzej, żeby mógł na spokojnie się zająć znów swoimi zabawkami.

Jeszcze nie do końca [ponieważ ] ale zaczyna mi się tutaj podobać, nie ma wydruku na tak zwanego solitera, kiszkę stolcową czy papier toaletowy, da się już prawie,że normalnie czytać. Wracając do Kasjela mam Lekarkę prowadzącą mnie genialnego skromnego świetnego fachowca za którą tępym nożem dałbym pokroić się na plasterki i znam takich w białych fartuchach że śliny szkoda aby im plunąć w twarz.Dziwny jest ten świat jak kiedyś śpiewano, Kasjel nie wierć się leż spokojnie,nadstawiaj d... pod zastrzyki i nam zdrowiej.

Zbyszek

Kasjel,zdrowia i to dobrego.

Odebrałem z serwisu pana Leszka Z Milanówka swojego Tandberga TD20A.

Własnie skończyłem testy i kontrolny zapis.Musze stwierdzić,ze jeszcze nigdy w moim życiu ,nikt nie wykonał naprawy powierzonego mu przezemnie sprzetu tak perfekcyjnie jak ten pan.Nawet gdybym był złośliwy,to nie znalazł bym,żadnej niedokładności.Magnetofon nagrywa i odtwarza ,zupełnie tak ,jakby był fabrycznie nowy.Jestem naprawde pod wielkim wrażeniem profesionalizmu,wiedzy i doświadczenia tego człowieka,a przedewszystkim jego niesamowitej precyzji.Tak ,więc jak ktoś ma problem ze swoim szpulowcem i nie tylko,a mieszka niedaleko Warszawy ,to polecam ten warsztat w Milanówku.Mam jeszcze u niego w serwisie trzy inne moje szpulaki.Jak i one odbiore w tak perfekcyjnej kondycji,to już nic mi nie bedzie potrzeba.A jednak coś by się przydało.Pisałem o nieco zużytych w tym tandbergu głowicach.Pan Leszek pomimo tego ,że udało mu się go wyregulowac,pokazał mi ,że na głowicy zapisu i tylko na niej są juz ślady pracy.Tak ,wiec już nie szukam głowic,a jedynie tej jednej, do zapisu.Szpulki już się znowu w domu kręcą i od razu jest znacznie weselej.Pozdrawiam wszystkich na watku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel patrz na to niech Ci się micha śmieje,nawet piszcz cienko jak by Cię miśkowano, tylko nie wierzgaj i dochodź do zdrowia.

Zbyszek

Byliśmy z Tobą, jesteśmy i będziemy z Tobą.

Witajcie!

Dojechał właśnie do mnie pioneer 939Mk2 (od wo1), a czeka na bezpośrednie porównanie z Kasjelowym Akai GX95 i moim GX6... weekend zapowiada się ciekawie. Jak dojdę do jakichś wyników myślę podzielę sie wrażeniami z tego turnieju na szczycie :).

pozdrawiam

J

Witajcie.Zdrówka dla Kasjela,przede wszystkim i dla Was wszystkich Panowie także.Tego nigdy za mało.

>Marek-41>Czyli wiele radości ponownie w domu z Tandberga.Ja bym głowicą się bardzo nie przejmował.Jak nagrywa idealnie - to po co zmartwienia na zapas, a może przy okazji coś się trafi.

U mnie nieco zastój w magnetofonach - bo mam nieco innych spraw, ale Odkąd niedawno uruchomiłem nowe kolumny (klony ProAc 2,5), wykonane w całości osobiście(to ważne dla satysfakcji)- zmieniło mi się pojęcie dobrego dźwięku i przebudowuję swoją graciarnię.Dźwięk z dobrego magnetofonu na w miarę dobrych kolumnach - to jest to, no a muzykę z płyt CD zamierzam zmiękczyć lampami.Innego wyjścia nie ma jak ktoś wychował się na winylach. Ogólnie u mnie zimno,ponuro i podle na zewnątrz.Dobrze będzie dopieścić trochę w domowym ciepełku w jakiegoś Revoxa czy Akai.....nie zapominać o żonie.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

Różnica była w sercu tych decków ; głowicach.I nie tylko - Nakamichi odtwarzało te zakresy powyżej magicznych 16 kHz aż do 20kHz w latach 70'i na poziomie -10 dB a nie -20 dB jak inne decki.Stosowali pasywne korekcje do odzyskania zakresów 20kHz do 26kHz , nie stosowano układu do rezonansu samej głowicy lecz poza układem w osobnym obwodzie.Stosowali po stronie zapisu układy kompensacji fazy (revox i technics także ale dekadę póżniej ).

Jeśli miał ktoś okazje słyszeć to coś w akcji na tle tego wszystkiego (a w tamtych czasach z Ferrum Forte i Stilon Gorzów naprawdę nic się nie dało wycisnać )to Fe mogło zrobić wrażenie , ale CrO2 TDK był nokautem w wykonaniu Nakamichi.Jeszcze Tandberg i pózniej kilka dobrych modeli jednostkowych innych producentów dociągało do tej czołówki.Najwieksze wrazenie zrobił na mnie 2 głowicowy deck N-480 w konfrontacji z 3 głowicowym M-95 Technicsa ; na sniadanie został wchłonięty ku zdumieniu wszystkich obecnych na porównaiu .Okres produkcji obydwu podobny .

Problem jest nieco inny jesli chodzi o produkty Nakamichi .Niestety NIE wszystkie modele są takie cudowne .Te najtańsze nie... - z małymi z wyjatkami.

Zdarzało sie że w konfrontacji ze średnimi modelami , te stare słabsze wypadały nawet nieco lepiej.

Ja spotkałem się z tym że trzy egzemplarze były nieco inne ; każdy był z innego okresu produkcji.

Problem stanowił fabryczny tuning do kaset obecnych na rynku.Oni odnosili sie tylko do kaset TDK (wszystkie typy) i póżniej jeszcze do innych producentów Japońskich .

Te modele droższe -z kalibracja zapisu - sa najlepszymi maszynami(chociaż raz jeszcze nadmienie o prostych modelach 2 głowicowych które świetnie nagrywały i wzbudzały emocje).

Do konkurencji to była KULTURA dzwięku magnetofonu kasetowego , porównywalna ze szpulowym lub samym żródłem . Zakładajac sceptycyzm czytajacego ,proponuję podłączyć jakikolwiek deck sredniej klasy i odsłuchac w konfrontacji z CD . Mówię o muzyce - Klasyka, Jazz lub cokolwiek innego akustycznego.

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi