Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Aby nie być gołosłownym zamieszczam link i zdjecie dośc rzadkiego magnetofonu.Jest kilka ciekawych szpulowych i kilka kasetowych,oto jeden z nich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam tak miłym gronie miłośników sprzentu Analogowego Mam prosbe od niedawna jestem posiadaczem magnetofonu kasetowego Wega JPS351 C-2 . Jest problem z dżwiekiem ,dżwiek jest zachrypiony skażniki wyhyłowe czesto się zbudzają .Z mechaniką sobie poradziłem ,mam w swojej kolekcji kilka szpulowców i 3 kaseciaki.Czy moge liczyć na pomoć jeśli ktoś bedzie miał problem z mechaniką w magnetofonach służe pomocą Pozdrawiam

Do Paula^^^ mieszkasz w mieście które jest tym czym Rzym dla dewotek lub Mekka dla muzułmanów idącym na Dżihad - mam pytanie wprost czy prawdą jest,że Tonsil produkował mikrofony interferencyjne, a prócz nich tuby długości około jednego metra nasadzane na dowolny wysokiej klasy mikrofon producenta.Postaram się odpytać znajomych z całości materiału i poproszę Marka-41 ponieważ nie istnieje od Niego nikt lepszy w wyszukiwaniu i zdobywaniu schematów wraz z instrukcjami serwisowymi.

Pozdrawiam

Zbyszek

eh, czymam ten wątek o kaseciakach i aż łezka w oku się kręci,

parę lat temu wyniosłem do piwnicy kilka toreb z kasetami (będzie ich ze 400 szt., a w tym mnóstwo tytułów, których do dziś nie udało mi się zakupić na cd), no i od kilku dni czuję nieodpartą chęć przytaszczyć je z powrotem ;-),

problemem jest fakt, że nie mam decka - pomóżcie w zakupie czegoś, co będzie służyło tylko i wyłącznie do odtwarzania tego, co mam w starych, zakurzonych zbiorach,

czy warto sięgnąć po Pionner'a CT-S420 za 60 pln, czy od razu wydać 250 pln na Nakamichi DR-3?!

przyznam, że nawet nie wiem czego mogę się spodziewać po latach słuchania tylko i wyłącznie na cd?!

09zdr.

Zobaczcie co znalazłem w necie.Jest to współczesnie produkowany kombajn w stylu retro.Jest wyposażony w CD i magnetofon szpulowy.Może czasy szpulowców jeszcze do końca się nie skończyły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe! Jestem w szoku że coś takiego się robi. Masz do tego jakieś dane techiczne i cenę?

Obecność CD to oczywiście profanacja, ale cóż począć.

Jeżeli to CD pełni także funkcję nagrywarki to nie taka znowu profanacja i nie takie znowu głupie,

można spokojnie zrzucić z taśmy na g...o zapakować w bibułkę i wysłać pocztą taśma zostaje, kurier zarabia a głuszec się cieszy, a nawet jeśli to tylko odtwarzacz to też nieźle wkładamy dziadostwo bez harmonicznych nastawiamy polepszacz jakości na 19.05cm/sek odpalamy rec-a i mamy wreszcie zapis do cywilizowanego i fizjologicznie uzasadnionego odsłuchu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja w Cichym Donie Szołochowa Grigorij... za jednego bitego dają dziesięciu niebitych, miałem zaszczyt urodzić się w Polsce, nie umrzeć w czasie wojny i okupacji, przeżyć w przenośni i znaczeniu dosłownym w PRL-u i od 2004 wegetować w Osten Landzie IV Reichu z poszerzoną autonomią obciętymi zarobkami.

Życie mnie zmusza do wyjątkowo trzeźwego spojrzenia

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Szukam magnetowidu VHS do noszenia na pasku, były dawno kiedyś takie z kieszenią otwieraną od góry

do przeróbki na nietypowego DAT-a na wyjątkowo tanie kasety 5.40 za 4 [lub 8] godziny helikalnego zapisu stereo na taśmie 1/2" - Marian to nie jest rozsądek to cynizm przywilej starości a dziatwa może być naiwna ma do tego ma prawo

Cd w tym wynalazku ,tylko odtwarza płyty CD i mp-3,ale magnetofon i odtwarza i nagrywa.Niestety na razie nie mam ,żadnych danych,ale poszukam z samej ciekawości.

Może to jakiś żart - doskonały fotomontaż? Jeżeli jednak fatycznie coś takiego istnieje, biorąc pod uwagę ilość ewentualnych chętnych na zakup tego dziwactwa, cena jst wysoka.

Pozdrawiam.

To nie jest zart,ale wyglada,że jednostkowa produkcja.Robi to firma "Spirit of ST.Louis Collection"

Mam ich kompas i widziałem radio,ale w ofercie firmy nie ma tego magnetofonu.Może to dopiero prototyp.Firma produkuje gadzety w starym stylu,ale z nowoczesnym srodkiem.Dobre i to na poczatek.Jak będą chętni,to tak jak z winylami,moze ktoś wznowi produkcje taśm.

Do Marka-41 i StefanaB serdecznie dziękuję, n+1 dzień spędzam porządkując taśmy i mam już serdecznie dość, nie fcem ale muszem, jak już dostaję przedostatniego stadium ocipienia zabieram się za wrażanie różnych wkładek mikrofonowych do tuby interferencyjnej bardzo ciekawe efekty daje MDO IX po odcięciu ewentualnie przewierceniu jedynie plastikowej dupy oglądnąłem maszynki z 1967/1968 i jestem pod wrażeniem [chociaż nie naramienne]

pozdrawiam

Zbyszek

Witam czy ktoś z kolegów ma jakieś namiary na kogoś kto zajmuje się naprawą kaseciaków . w Krakowie w Poznaniu lub Rzeszowie PROSZE O POMOC POZDRAWIAM

Paul_67,

jeśli chodzi o głowice do decków trzygłowicowych, można bez problemu dostać takie głowice i pasują one bez najmniejszych problemów, w niektórych deckach będzie pewnie troszkę więcej zabawy z ustawieniem i regulacją prądu podkładu, ale wszystko jest do opanowania. Głowice są bardzo dobre, utwardzane a produkuje je do tej pory Canon. Są jeszcze dość powszechnie dostępne i nie ma większych problemów żeby je zdobyć. W zależności od regionu i sprzedawcy ich koszt waha się w okolicach 50 zł. Czasem troszkę niżej czasem wyżej ale za ok. 50 zł dostaniesz.

Ja zmieniałem głowicę na taką właśnie w swoim Technicsie RS-BX 606. Deck znów odżył w pełni i pokazał, że lata jego świetności wcale jeszcze nie minęły.

mariuszkaz,

to żaden wstyd że masz Technicsa. Zrażać też się nie musisz. Jeśli rozglądasz się za czymś innym to normalne, ale Technics to potrafi niejednego zadziwić. Technics ogólnie jest oceniany niezbyt entuzjastycznie i zazwyczaj krążą o nim dwa rodzaje opinii - w pierwszej jest wywyższany jakby nie wiadomo co to było, a w drugiej jest kompletnie mieszany z błotem. Oczywiście ani jedna ani druga opinia nie jest trafiona. Brakuje tej właściwej - pośredniej. Technics nigdy nie należał do ścisłej czołówki, ale też nigdy nie powinien być mieszany z błotem tak jak to się dzieje. Tak samą jak kazdy sprzęt, tak i Technics ma swoją własną specyfikę, którą albo ktoś polubi, albo nie - i przypuszczam, że stąd właśnie te opinie się biorą. Mi specyfika Technicsa odpowiada i pomimo tego, że wiem iż jego dźwięk nie dorównuje sprzętom kilku innych producentów zostanę przy Technicsie przez kolejnych 20 lat jeśli przeżyje. Ogólnie Technicsa oceniłbym tak - jest to bardzo dobry sprzęt, dla użytkowników nie mających ogromnych wymagań i bez zapędów audiofilskich. Gra bardzo ładnie, ciepło i nie dodaje nic od siebie. I mi to w zupełności wystarcza. A to, że dla niektórych nie ma odpowiedniej głębi, a scena jest niezbyt wyraźna? No cóż, to już kwestia indywidualnych odczuć każdego z nas. Każdy z nas lubi co innego, i ma inne wymagania. Mi wystarcza Technics. :)

A co do demagnetyzacji - w żadnym razie nie kupuj tej kasety demagnetyzującej której link podałeś. Zastosowany w niej obrotowy magnesik nadaje się tylko do jednej rzeczy - zniszczenia toru przesuwu. ma on niestety silne właściwości łuszcząco-kruszące, które powodują, że opiłki tego dziadostwa spadają na tor przesuwu i tak zostają. Mało tego, jak się to ustrojstwo powbija w rolkę dociskową, to już jest trumna - wszystkie taśmy którą będziesz potem używał, będą zniszczone. Zresztą, któryś z kolegów we wcześniejszych wątkach tego tematu, nawet opisywał taki przypadek i przeżył go właśnie na własnym sobie. Jeśli chcesz kupić kasetę to tylko i wyłącznie taką elektroniczną kasetę demagnetyzującą (nigdy mechaniczną). Produkować ich już nikt nie produkuje, ale można je dostać na aukcjach, dość popularną jest TDK HD-30 (sam zresztą takiej szukam akurat). Z kasetą jednak trzeba uważać w jednej kwestii. Nadaje się ona świetnie do decków dwugłowicowych, ale jej stosowanie w deckach trzygłowicowych jest dość ryzykowne i można w ten sposób zniszczyć głowice. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba zakup ręcznego demagnetyzera, który można stoswać bezpiecznie w deckach dwu-, trzygłowicowych i szpulowcach, a koszt ręcznych demagnetyzerów nie jest duży. Dość popularny polski demagnetyzer (obecnie już nieprodukowany) Unitra Elmasz US-1515 można dostać z drugiej ręki czy na aukcjach nawet za 15 zł (więc pieniądze naprawdę nieduże). A przydaje się czasem. :)

Marek-41,

i co dowiedziałeś się coś na temat zdrowia Kasjela? Faktycznie dość długo go już z nami nie ma. Mam nadzieję, że powoli dochodzi do siebie. Mówi się, że brak informacji to dobra informacja, ale w sumie to chyba gorzej jak się nic nie wie.

Fakt, że sporo okazji allegrowych Kasjela ominie, a jest tego trochę co jakiś czas, no ale miejmy nadzieję, że niedługo się tu pojawi i zacznie znów robić zakupy na allegro. Brakuje go tutaj. :(

Marku, ten kombajn z CD (CD+MP3) wygląda dość okazale. Mnie osobiście jednak denerwuje robienie czegoś na styl retro, bo fakt - szpulak prezentuje się bardzo ładnie i wizualnie robi dobre wrażenie, ale kto 30 lat temu wiedział co to odtwarzacz CD (poza Philipsem)? Dlatego połączenie szpulaka z CD w dodatku w wyglądzie sprzed 30 lat mnie osobiście trochę zraża. No ale nie dla mnie producent to zrobił tylko dla ogółu, a ogół może mieć inne zdanie. :) Ale dane techniczne chętnie bym poznał. Jak będziesz miał jakieś info na jego temat, to wrzuć proszę.

Niestety o tym urządzeniu nic wiecej nie wiem.Co do stosowania odtwarzacza CD,to oni stosuja go nawet w atrapie lotniczej radiostacji z lat dwudziestych.Widac takie jest zapotrzebowanie.Mam ,tylko nadzieje,że ten magnetofon wywoła jakiś oddzwięk i pojawi sie takich konstrukcji wiecej,chociaż dzisiejsze standarty już uniemozliwiają produkcje dobrej klasy szpulowców.No chyba ,że za astronomiczną cene.Kasjelowi umknął Teac na duze szpule,z naprawde dobrymi parametrami za nieco ponad trzy stówy.

• Pokaż nowe odpowiedzi