Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Panowie proszę o radę. Czy ten deck będzie lepszy od moich technicsów (o mnie)?

Czy warto go kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mariuszkaz.

Ukryta Zawartość

Mariusz, jeśli chodzi o porównanie Twoich decków, które aktualnie posiadasz, to zdecydowanie Pioneer CT 757 przewyższa zarówno Technicsa RS-BX 404 jak również RS-TR 575. RS-BX 404 jest po prostu klasowo znacznie niższy i tym samym nie można go porównywać, bo już na wstępie wypadnie gorzej od Pioneera. Z kolei RS-TR 575 jest najwyższym modelem z dwukasetowców, to jednak też go trochę dyskwalifikuje w porównaniu z jednokasetowym w dodatku 3-głowicowym (z tego powodu RS-BX 404 nie ma porównania) 757 Pioneera. Nad porównaniem Pioneera 757 z Technicsem można by się zastanowić mając przed sobą RS-B 705, RS-B 755/765, RS-BX 707/727, gdyż wszystkie te modele klasowo mieszczą się w tym samym przedziale co 757 Pioneera. To który wypadnie lepiej jest jednak subiektywnym odczuciem każdego z nas, i mimo tego, że większość powie, że Pioneer jest lepszy, nie oznacza, że ktoś inny uzna powyższe modele Technicsa za gorsze. Dźwięk Technicsa trzeba po prostu lubić, a nie każdy go lubi, gdyż wiele osób twierdzi, że czegoś mu brakuje.

Mi akurat dźwięk Technicsa odpowiada, ale mając do wyboru RS-BX 404 czy RS-TR 575 i CT 757 Pioneera, wybrałbym jednak Pioneera.

"mariuszkaz"- jak chcesz kupić coś lepszego i niezbyt drogiego, to zapoluj na Akai GX 65.

Ja mam najwyższy model Akai GX 95, ale podobno różnice są niewielkie. Mój ma więcej tzw. bajerów.

Należy się więc spodziewać, że jakość dźwięku będzie bardzo podobna.Tradycyjnie polecam również Onkyo TA 2570 !!!

Dzisiaj w sklepie z częściami elektronicznymi chciałem kupić głowice do magnetofonu.Facet spojrzał na mnie jak na kosmitę i powiedział,że to już historia!Dla mnie historią są CD-R, których setki wyrzuciłem na śmietnik a kasety, które nagrywałem blisko 20 lat temu grają jak z nut!

paul_67, 29 Kwi 2008, 20:42

Ukryta Zawartość

Wpisz w ich wyszukiwarkę : głowica

Ukryta Zawartość

Wiem,że dużo osób twierdzi,że Technics to kicha,ale który magnet ma ładniejsze wskażniki wysterowania niż RS-B605? Nawet Nakamichi Dragon kiepsko przy nich wygląda!:-)

Kasjel, 29 Kwi 2008, 19:29

>"mariuszkaz"- jak chcesz kupić coś lepszego i niezbyt drogiego, to zapoluj na Akai GX 65.

>Ja mam najwyższy model Akai GX 95, ale podobno różnice są niewielkie. Mój ma więcej tzw. bajerów.

>Należy się więc spodziewać, że jakość dźwięku będzie bardzo podobna.Tradycyjnie polecam również

>Onkyo TA 2570 !!!

Jeżeli już Akai, to z niższych modeli polecam zdecydowanie GX67 i GX69. Między nimi a GX75 faktycznie różnice są nieduże, choć bez wątpienia są. Natomiast GX65 jak dla mnie jednak odstaje. Wprawdzie jakość odtwarzania jest bez zarzutu, ale niemożność dokonania pełnej kalibracji przy zapisie jest dla mnie dużym minusem. Nie mając tej możliwości nie jestem w stanie w pełni wyzyskać jakości różnych rodzajów kaset.

rarytasik do wzięcia na allegro

mam ten model tylko w drewnie

fajnie gra to 15 kg

dałem za swój kiedyś duuuużo więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Nie wypowiadam się, nie opisuję zalet i wad sprzętu [a tak się śmiesznie składa że ten model doskonale znam],ponieważ to forum praktycznie już utraciło rolę opiniotwórczą jest pełne nawiedzonego bicia piany ochów i achów na widok krypto chińszczyzny wystawianej za makabryczne pieniądze w Monachium

Pozdrawiam

Zbyszek.

Fajny ten Sansui ! Gdyby nie to, że muszę w tej chwili żyć z zasiłku chorobowego to kto wie......

Poza tym, nie przestałem się jeszcze cieszyć z naprawionego Akai GX 95 ! Najbardziej zależy mi w tej chwili na szpulach 26,5cm oraz bobinkach do mojego Sony TC 765. Na Allegro ceny tych rzeczy są niestety astronomiczne !!!

Do ^ Rumcajsa.

Gdyby się stał cud czytaj TOTEK bo w inne cuda nie wierzę kupiłbym ale ja już mam dzięki ludzkiej uprzejmości i dobroci UHER-a REPORT 4200 MONITOR najlepszego ze wszystkich reporterskich Uherów trójgłowicowy dwuślad stereo 1/8" na kanał czyli zapis stereo na pełną szerokość taśmy lub 2 x mono L lub R z lewa na prawo lub normalnie z odwracaniem taśmy z A na B.

Dziękuję

I pozdrawiam

Zbyszek

Dziś dotarł do mnie reporterski SONY TCM 5000. Jest to monofoniczny, magnetofon, przeznaczony w zasadzie wyłącznie do nagrań głosowych. W tym celu ograniczono pasmo do zakresu 90 - 9000 Hz. Istniała również wersja TCM 5000EV, mająca pasmo 90 - 12000 Hz. Posiada trzy głowcie, więc możliwy jest podsłuch "po taśmie". Wykorzystuje wyłącznie kasety z nośnikiem żelazowym. Zbudowany bardzo solidnie. Głośnik wewnętrzny odtwarza stosunkowo wiernie. Tak, jak WM D6C, posiada przycisk podnoszący kasetę, co ułatwia szybką wymianę. Nie korzystałem z reporterskich Uherów, ale sądzę, że w ich przypadku wymiana kasety będzie jednak szybsza. Szkoda, że wyjście słuchawkowe nie jest kompatybilne ze strereofonicznymi słuchawkami - słychać sygnał tylko w jednej, czyli jest się zmuszonym do sporządzenia przejściówki.

Na drugim zdjęciu jest widoczna bardzo chuda głowica odczytująca.

Zamieszczam zdjęcie również WM D6C.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-16927-100004041 1209588175_thumb.jpg

post-16927-100004042 1209588175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miło spojrzeć i wiedzieć, że sprzęt będzie nadal pracował, a nie spocznie za szybką obok mlecznego żeba wypranego stanika pierwszej narzeczonej i biletów na mecz Cracowia dziady,Wisła Pany.Sprzęt reporterski bywa często zaeksploatowany na śmierć, trzeba mieć odrobinę szczęścia aby natrafić na coś zdatnego do dalszej pracy od kopa lub reanimacji.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak to jeszcze w niedawnych czasach mawiano na szkolnych akademiach - Zdrawstwujet pierwomajskij prazdnik ;)!

Dla mnie liczy się bardzo sprzęt ożywiony. TCM 5000 będzie znakomicie się nadawał do nagrywania wykładów, prelekcji, konferencji i szybkiego przesłuchiwania zawartości kaset, podczas gdy WM D6C służy do celów ambitniejszych. Chciałbym jeszcze spróbować z nagrywaniem ptaków.

Pozdrawiam.

Zobaczcie ile gość chce za magnetofon, który mnie kosztował niecałe 200zł (łączny koszt).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj podregulowałem sobie prędkość przesuwu taśmy w Akai GX 95, bo była zbyt mała.

Przy okazji zauważyłem, że w miejscu opisanym jako "Servo Qartz Control" na płycie głownej brak jakichkolwiek podzespołów elektronicznych. Tak więc magnetofon nie posiada kwarcowego stabilizatora obrotów silnika.Czy mam rozumieć, że mój egzemplarz to jakaś "okrojona" wersja ???

A może wszystkie GX 95 tak mają ?

Kasjel

Tu masz link do rozkręconego AKAI GX-75MKII i se poruwnaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Pojawiło się też całkiem sporo pięknych szpulaków,tylko proponowane ceny całkiem z kosmosu.

Czy ci ludzie liczą,że trafią jakiegoś jelenia?Jak zauważyłem ,dość rzadko widze w aukcjach dobrej jakości zbiżenie głowic.Jak już się takie pojawi,to najczęściej nie ostre.A magnetofony,oczywiście we wspaniałej kondycji.Tylko raz jeden w aukcji tandberga X-10 facet uczciwie dodał,że głowice do wymiany.

Jest taki sam jak mój. Chodziło mi o to miejsce....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 1 Maj 2008, 17:26

>Zobaczcie ile gość chce za magnetofon, który mnie kosztował niecałe 200zł (łączny koszt).

>

>

Ukryta Zawartość

Kasjel ten gość też nie przepłacił..

Wasza czujnośc koledzy była uśpiona i wykorzystał to handlarz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"yogi1"- właśnie że miejsce które zaznaczyłem strzałką, opisane jest jako "Servo Qartz Control" i jak widzisz jest puste.Obok (po prawej) widać plastikową białą PR-kę którą bez problemu ustawiłem obroty.

"T-Bolt"- ja w tym czasie byłem chory , ale rzeczywiście szkoda że nikt z naszych nie trafił na tą aukcję :-(

Widziałem nawet mnie trochę ten widok ruszył ale to nie moja bajka, to co mam musi mi całkowicie wystarczyć i jeszcze coś z tego rozdam albo sprzedam, tylko na pasek naramienny i maksymalnie do 5kg, a więc abstrakcyjne marzenie IV-S odpada ponieważ waży 7.5 kilograma.Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi