Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, Ty to chyba chcesz w zęby ;-)))

...a wracając do meritum, czyli taśmociągów, to warto było się nim zainteresować czy niekoniecznie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz dopiero przeczytałem całą dyskusję z kolegą americano i zupełnie nie rozumiem co On robi na stronach traktujacyh o magnetofonach?Tak tu było spokojnie...;-)Nikogo nie przekona do cyfry bo my właśnie od niej uciekliśmy!Też kiedyś błądziłem, magnetofony szpulowe wyrzuciłem(ale mi się rymło) a teraz wróciłem do tego co najlepsze!

(..)I wszystko w zasięgu ręki przysłowiowego Kowalskiego! Kowalski nagrywa sobie dajmy na to koncert organowy, przychodzi do domu, wypala CD i odtwarza na DAC-u Audio Note taką jakość, że miłośnikom zabytkowych przerośniętych magnetofonów z nikomu nie potrzebną mechaniką - kopary spadają do ziemi z wrażenia.(..)

chciałbym w to wierzyć ale to są slogany z reklam tych zabawek.W rzeczywistości nadają sie one dla korespondenta aby nagrać głos polityka i puścić potem w radiu jego wypowiedź.

americano, 10 Cze 2008, 11:18

'Ja np. lubię lampy i myślę, że technika cyfrowa nagrań + wzmocnienie lampowe może dać

>równie czarujące wrażenia albo lepsze.'

Lampy są jeszcze bardziej przestarzałe niż decki na tranzystorach - to dlaczego je akceptujesz ? .

Wniosek - jedyny i słuszny pogląd to Twój pogląd - inni mają uznać Twój tok rozumowania bo inaczej są "niereformowalni" itd. itd ... .

Szanuj bzika drugiego to i Twój bzik uszanowany będzie .

Pozdrawiam .

Można odpuścić komuś kto ledwie zaczyna ale nie w tym przypadku kiedy ktoś jest na tym forum od lat zna zwyczaje tubylców i ma trzy tysiące wpisów, nie widzę przeszkód aby ktoś założył nowy wątek poświęcony rejestratorom cyfrowym tym amatorskim i tym profesionalnym a nie ni z gruszki ni z pietruszki rozwalał ten w którym obecnie się znajdujemy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie.Z wiadomych wam powodów,terz dośc rzadko tutaj wpadam i co widze,jakieś kieszonkowe zabawki.Niech sobie i pieknie nagrywają,oczywiście jak na cyfre,ale są stanowczo za małe i nigdy czegoś takiego nie chciałem i nie chce.To co chce to mieć znowu w domu to pełnosprawny obiekt marzeń z młodości N-4450 i jeszce dwa ,które są razem z nim .Korwin masz racje.Co z tego,że teraz istnieją kieszonkowe cyfrowe cuda ,jak już nie ma kogo na nich nagrywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano

kaseciak kupuje sie takze po to aby posłuchac tasmy nagranej np.30 lat wstecz.Mimo swoich wad i szumów instrumenty brzmią wierniej .Nie ma audiofilskich smaczków ,ale taki BLACK SABBATH na tasmach z USA lub Holandii jest jak z sali prób.Na jakim zremasterowanym kompakcie to usłyszysz ? Lub na vinylu nagranym z cyfry ? pomiary pomiarami a ucho ludzkie to co innego.

Grundig High Fidelity

Kasjel spokojnie! Gość przyczepił się jak zobaczył na fotce w wątku"wasze ustroje" trzy magnetofony u mnie a ja mu napisałem,że to nie jest moje ostatnie słowo.Cóż to są 3:-)

Kasjel nie krzycz bo się spocisz.

Cholerka ja mam decka aiwa jak pisałem i mam ze 200 kaset więc chyba wolno mi się wypowiedzieć w kwestii nagrywania w wątku "magnetofon".

Tylko, że ja nie kolekcjonuję redundantnych klamotów dla samego miecia i nie muszę do tego dorabiać ideologii.

A ja wam oznajmiam ze jakbym miał cos isc nagrac to bym polazł z Korwina UHEREM pod pacha i z prawdziwym mikrofonem.A nie z breloczkiem badziewnym.

Co do nagrywania cyfrowego to pies jebał takie nagrania.Wszedzie uzywaja komputerów z najnowszym oprogramowaniem i płyty brzmia jaki brzmia .Super fajnie ze az h*jowo.

Grundig High Fidelity

Americano, to Ty nie krzycz. Twój ton wypowiedzi świadczy o Twojej małej wiarygodności i chęci usilnego "nawracani"a "zbłądzonych", uznających zapis analogowy. Agresją wiele nie zdziałasz.

"ipod touch jest śliczny, jakość wykonania to jak mały precyzyjnie oszlifowany diament przy którym stare decki wyglądają jak technologia z wykopalisk" - nieprecyzyjna demagogia.

Z przyjemnością poczytam o wysokiej klasy recorderaach cyfrowych, ale w innym temacie.

americano

Dostałeś kiedyś po twarzy?

Tak?

To napewno wiesz jak czują się zwolennicy,miłośnicy magnetofonów po Twoich (antymagneto-)wypowiedziach, daruj sobie agresje i tym podobne zachowania, nie zauwayżyłem aby ktoś chciałby Ciebie tutaj czytać, zatem z czystej grzeczności załóż swój temat i tam kontunuuj szanując jednocześnie tutaj piszących.

americano, nie znam Cię, więc stonuję swoją wypowiedź... Nie wiem, kim jesteś naprawdę, ale wypowiadasz się jak zwykły prostak, żyjący w stechnicyzowanym świecie ipodów i cyfrowych gówien. A wiesz, żyją na ziemi jeszcze ludzie, dla których ważne są inne kwestie, nie tylko tabele danych technicznych. Nie wierzę, że tego nie rozumiesz. Większość z nas do duzi chłopcy, którzy niejednego już posłuchali i wybrali akurat to, co pasi im najbardziej. Ja np. słucham kolumn z lat 60-tych. I wiesz co, Twoje płytkie wypowiedzi nie zmienią mojego stanowiska. Masz Aiwę? No i co z tego. Tobie nie pasi, ale innym pasi. Możliwość wyboru, to jest wspaniały element naszego życia, który na szczęście udało się jeszcze ocalić. Znajdz sobie kolegów o podobnych zainteresowaniach i z nimi razem podniecaj się tymi wynalazkami.

Dla rozluźnienia atmosfery wrzucam zdjęcie Yamahy TC-920:

Ukryta Zawartość

Mam takiego samego, ale czarnego i z metalową obudową zamiast drewnianej (pod nazwą TC-920B).

Właśnie wrócił do mnie z serwisu po wymianie paska i naprawie mechanizmu otwierania kieszeni.

Kosztował mnie tylko 40 zł. Jest przepiękny :-D

Ukryta Zawartość

Drogi Americano,

Redundantny to ty jesteś na tym forum. Jeśli masz jakieś frustracje, to wybierz się do właściwego specjalisty, a jeśli Cię nie stać, to ruszaj do lasu i tam się wykrzycz do woli. My tutaj chcemy mieć święty spokój, nawet jeśli jesteśmy bandą świrów z tonami złomu na półkach.

Poprawka ;) Niedługo wrzucę moje własne foty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tę Yamaszkę kupiłem na rupieciarni, całą brudną za 40 zł. Został przywieziony z Niemiec (pewnie dzięki temu mechanika jest w rewelacyjnym stanie).

Magnetofon od razu zrobił na mnie wrażenie. Jest bardzo ciężki, cały panel przedni jest wykonany z aluminium. Plastikowe są tylko klawisze. Pod aluminiową klapką schowano wszystkie potrzebne pokrętła i przyciski. Kieszeń jest wykonana z aluminium i prawdziwego szkła. Można ją zdejmować, żeby wyczyścić dokładnie dały tor czy ustawić głowice.

A propos głowic- niestety są tylko 2, pomimo tego, że jest to najwyższy model Yamahy z przełomu lat 70. i 80. Yamaha miała pewną filozofię i nie produkowała magnetofonów z autoreversem.

W domu okazało się, że brakowało jedynie paska napędowego. W środku kondensatory Nippon i naprawdę duży transformator.

Magnetofon gra naprawdę wspaniale, bardzo lubię go słuchać bezpośrednio przez wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Dźwięk jest bardzo neutralny, o delikatnym dźwięku i liniowej charakterystyce. Ani soprany ani niskie tony nie wywyższają się.

Niedługo wrzucę zdjęcia, czarny wygląda o wiele lepiej !!!

I jeszcze coś: do czego może służyć przycisk FOCUS? Ma ustawienia SHARP i SOFT.

Także nie wiem do czego dokładnie może służyć TIMER REC- trzeba będzie przetestować.

• Pokaż nowe odpowiedzi