Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bój nic, trafił w dobre ręce ;-)

Sprzedający pograł w bambuko, bo tuż po Twoim wpisie na temat tego Grundiga podniósł cenę wywoławczą ze 100 na 150. Najbardziej zdziwiło mnie to, że byłem jedynym licytującym, chyba dlatego że zakończenie zbiegło się z meczem naszych Zmokłych Kur (no bo przeca nie Orłów)z Chorwatami.

Panowie !

Właśnie w tej chwili dostałem przesyłkę z USA, a w środku earpads - gąbki do słuchawek Sennheiser HD 414 o których wcześniej pisałem.

POPRZEZ FORUM SKLADAM PODZIEKOWANIE DLA "vik"-a, WIELKIE DZIEKI !!!

Niestety UHER 4400 STEREO ma padnięty wskaźnik jedego kanału, za to nagrywa i odtwarza wspaniale. Muszę zrobić kilka zdjęć i jak zwykle prośba o pomoc w ich zamieszczeniu. Wyślę ja na maila.

Pozdrawiam

lech59

Zwolin - jesteś tu w tym wątku chyba nowy, ale i tak dobrze że to Ty go kupiłeś. Ja miałem przeogromną ochotę licytować, ale gdy pomyślałem że mam jeszcze dwa decki w naprawie.....i wsześniej czy później dostanę je z powrotem, to powstrzymałem się....

A tak swoją drogą, to jak to wszyscy o wszystkim wiedzą ! Czuję się normalnie osaczony !

Bo cokolwiek bym nie napisał o magnetofonach, to już są jakieś reakcje sprzedawców na Allegro.

A potem okazuje się, że forumowicze to wszystko podglądali i wiedzą o wszystkim. Normalnie, jakieś jaja !!!

PS,- Zwolin, jak go dostaniesz to napisz koniecznie jak gra !

Kasjel>

Nowy ciałem, stary duchem. Nie udzielałem się, bo nie miałem niczego ciekawego do powiedzenia, ale czytam ten wątek z przyjemnością, bo to i mądrze piszecie, i z szacunkiem dla siebie nawzajem. Poza tym taśmociągi były moją pierwszą miłością (zaczynałem od Tonetki, jeszcze ją mam, w idealnym stanie)i tak zostało do dziś. Na marginesie - jako sprzętu przenośnego do słuchania muzyki na mieście używam nie jakiejś syfiastej empetrujki tylko topowego walkmana Panasonica (metalowa obudowa i układ przeniesienia napędu), który wspomniane gadżety pakuje w kartony. I wcale się tego nie wstydzę!

Taśmy taśmy uber alles!

Jak dostanę tego Grundiga to nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Postaram się też zrobić kilka fotek, w tym flaków, bo nigdzie nie znalazłem takowych w sieci. Waży 8 kilo, mam nadzieję że nie wsadzili tam mechanizmu MK122 na licencji Thomsona obciążonego workiem gwoździ.

Z moim 4400 jeszcze gorzej jeśli nie zdobędę TBA641A12 dwie sztuki do zdechłego odłożę jako dawcę organów i zajmę się czymś innym na przykład 4000 IC Automatic ale pojawia się pytanie po jaką cholerę skoro ma do mnie dotrzeć 4000 L na chodzie tylko z walniętym licznikiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem jeszcze z jakim rezultatem mnie za miesiąc potną i dla tego nic mnie już nie bawi nic mnie już nie nęci {odkąd Pani Mani biust się w magiel wkręcił)

Informacja dla Lecha59 AKUMULATOR ŻELOWY 6V 3.2Ah

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akumulator żelowy Napięcie 6V Poj 3.2 Ah dł.134mm szer 34mm wys 60mm z połączeniami 66mm waga 0.73kg

cena 22.00 PLN dokładnie taki jaki jest podawany w instrukcji UHER-a Reporta

Ukryta Zawartość

Ja na swoje szpulaki musze jeszcze nieco poczekać.Swoją drogą,wygląda na to,że philipsa N-4450 bede naprawiał trzy lata.Może zrobimy zawody,kto mnie pobije,he he.Musze naprawde byc pokręcony,aby tak chcieć z powrotem przywrócić do pierwotnego stanu tego potwora,który w końcu ,aż tak wspaniale nie nagrywał.Ale właśnie szykuje dla niego 10,5 calową maxell UD z piekną składanką.Nagrywam na tandbergu TD20A na razie jedynym dostępnym mi czterośladzie.Jakość zapisu jest idealna.To był bardzo udany zakup.Nie żałuje ani jednej wydanej na niego złotówki.

Kasjel.Przy okazji przetestowałem naby revoxa.Mam akai i revoxa.Musze przyznać,że revoxa ogsługuje się lepiej, wprost intuicyjnie,coś wspaniałego.Jak ci się takie trafią,to bierz.Na pewno nie bedziesz żałował.Oby tylko cena nie była z kosmosu.Mi się udało kupić tanio,to i może tobie też się poszczęści.I nie kupuj takich prostych nabów, zbudowanych tylko z plastikowego talerzyka.Szkoda grosza.Za każdym razem trzeba je zdejmować razem ze szpulami.

>>> Maciek, tą 990tkę AIWA swojego czasu reklamowała jako najlepszy deck jaki zrobili i kreowany był marketingowo na flagowca, parę razy dotykałem i tyleż razy go słuchałem - jak na owe czasy to był mercedes (ja wtedy miałem szufladę) - pamiętam jak mnie kręciły te klawisze "płaściutkie". Z perspektywy czasu i wiedzy zdobytej o całym rynku owego okresu mam inne typy z lat 80ych ... a i gusta się zmieniają - a może właśnie nie .... :)

Ja tu gadu gadu a tu kolumny trzeba wypakować - bo zaszalałem i stoją ... chyba urlop wezmę bo to jak nowe dziecko w rodzinie a i becikowe powinni dawać!

Trzymajcie się!

PS: Użyłem słowa szuflada, zrobiliśmy kiedyś odsłuch szuflad (rok był chyba 89) - porównywaliśmy 5 sztuk i każda była przez każdego z nas rozpoznawalna na 95% w ciemno, każda trochę inaczej nagrywała i inaczej odtwarzała ... do dziś się zastanawiam skąd brały się aż tak duże różnice? Może części wciąż się zmieniały - bo takie to były czasy!?

Najbardziej przerąbane miał mój kumpel, którego szuflada nagrywała najlepiej (do dziś mam nagrane przez nią kasety) - jak kopiowaliśmy z CD to on musiał wszystkim nagrywać :)

Przeklinał ten test przez resztę liceum ...

Faktycznie jej nagrania były extra - nawet dziś brzmią nie najgorzej i nie ustępują konkurencji z tamtych czasów ...

Marek41- takie naby Revoxa są w tej chwili na czeskim Aukro, ale cena właśnie niestety jest z kosmosu !

Nie mogę się doczekać na szpule Sony 26,5cm od tego słowaka. Bo już nawet zdążył mi wystawić pozytywa, a ja wciąż nie dostałem przesyłki. Oczywiście, wszystko to dzięki strajkowi Poczty Polskiej :-((

Jak dostanę te szpule od niego, to zaraz wyślę mu 80zł za naby. Są nowiutkie, lecz niestety to zwykły plastik.

"nikx"- mam w domu dwie "szuflady". Jedna MDS 442, którą kupiłem w firmowym sklepie Diory w 91r.

I druga MDS 432, którą kupiłem na Allegro za 18zł w idealnym stanie.No i muszę stwierdzić, że stara MDS 432 jest o wiele lepsza od nowszej. Nowa wersja strasznie obcina wysokie tony po włączeniu Dolby !

Kasjel, powiem ci szczerze, że moja filozofia nagrywania bez dolby narodziła się w tamtych czasach ... "odkryłem" jeżeli było co odkrywać, że po pierwsze nagranie jest powtażalne na innych deckach i "nizdegradowane" po drugie nawet pomiędzy deckami tej samej firmy (mówię tu głównie o polskiej myśli technicznej) wpływ dolby c a nawet b jest różny od akceptowalnego po tragiczny ...

o innych wynalazkach ala dolby nie wspomnę ...

Wogóle bym się nie ździwił, że stara szuflada gra lepiej od "nowej" - ale pomiędzy starymi oraz pomiędzy nowymi też były różnice :) - to tak jak z radzieckimi obiektywami - nie wystarszy znać model - trzeba go przed zakupem przetestować czy to jest to czego szukasz!

Kasjel,może się wstrzymaj z tymi nabami.Wiem,że nie możesz się doczekać,aż załozysz "prawdziwe" szpule na swojego soniaka,ale te zwykłe tależyki szybko przeklniesz.Prawdziwe naby zakładasz na magnetofon i ich nie ruszając zakładasz i zdejmujesz szpule bez żadnego problemu.Spytaj sie Lecha 59,Jacka 011,a na pewno potwierdzą moją opinie.Lepiej poczekać,niż kupować takie zwykłe talerzyki.Dodatkowo one słabo trzymają i występują luzy i wibracje,które niszczą szpule i magnetofon.Szczególnie ważne jest to podczas szybkiego przewijania ciężkich aluminiowych szpul.

Marek- nawet oryginalne naby Sony, to zwykłe plastiki. I za takie plastiki chcą na Allegro 140zł !!! Więc ile będą kosztowały "te porządne". Strach pomyśleć !

Pogłupieli z tymi cenami!Zauważcie, że prawie każdy sprzedaje naby oddzielnie aby więcej kasy skosić!A to chyba należy do wyposażenia magnetofonu!

Kasjel.Sony robiło też porzadne naby,dołączam zdjecie.

Drugie zdjecie jest z właśnie przeprowadzanej sesji nagraniowej.Dobrze,że mam takie zajęcie.Inaczej znacznie trudniej bym przeżywał niedawną strate najblizszej osoby.

Kasjel,spokojnie ,masz czas.Musi ci się udać kupić w końcu te naby bez przepłacania.Widać niektórzy chcą za naby więcej ,niż za dobrą taśmę.Dziwi mnie takie podejście w aukcji np,revoxa za kilka tysięcy zł.

Ukryta Zawartość

post-15150-100001121 1213725900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Tandberg to robi wrażenie !

A mnie udało się zrobić takie ciekawe fotki.....

Ukryta Zawartość

post-7746-100001114 1213727679_thumb.jpg

post-7746-100001115 1213727679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na zdjęciu poniżej widoczne są dwa trzpienie, jeśli dobrze rozumiem konstrukcję i działanie mechanizmu, odsuwające taśmę w trybie przewijania w Teac'u A3300SX.

Czy taki ich stan, ma lub czy może mieć, destrukcyjny wpływ na warstwę nośnika magnetycznego taśmy?

Trzpienie te, zostały starte przez taśmę przy jej przewijaniu, ale warstwa magnetyczna "jeździ" także po nieruchomych elementach mechanizmu w trakcie jej odtwarzania.

GM

post-3254-100001111 1213735192_thumb.jpg

post-3254-100001112 1213735192_thumb.jpg

discomaniac71, 17 Cze 2008, 12:22

>Takie male arcydzielo ksiegowych stoi u mnie na polce. Plastic fantastic ale za to 3 glowice swietna

>stabilizacja kasety zamknieta petla i swietny dzwiek. Kosztowalo toto 900 DM a gra na poziomie

>znacznie drozszych deckow. Mysle ze zostanie jesli nie dla mnie to na pewno dla ojca.

Jak pisałem wcześniej, też mam takie "arcydzieło księgowego" f-my Aiwa - bogato wyposażone, ładnie gra, kiepsko i "tanio" wygląda, i mimo tego nie zamierzam się go pozbyć, tylko trochę boję się go używać. ;-) O firmie i jej produktach mam po prostu tzw. "określone zdanie" - fajne, ale delikatne i mało trwałe. Może te z serii Excelia (i zbliżonych - różnie się nazywały na różnych rynkach) były lepsze.

Podobne zdanie mam o walkmanach Aiwy (a parę ich "przerobiłem") - fajne, bogato wyposażone, ale "krótkotrwałe".

>G.Mark

te trzpienie nie są wytarte przez taśmę, one takie są fabrycznie,

zgadza się - taśma "jeździ" po nie ruchomych elementach, ale tak jest chyba w większości szpulowców.

manix,

chyba masz rację, to wytarcie na trzpieniach nie jest zrobione przez taśmę, tak być musi.

Niestety zdarza się, że na skutek ciągłej eksploatacji wytrą się nieruchome elementy przesuwu. Tak miałem w magnetofonach OTARI ale i prędkość nagrywania była 64 x większa. W amerykańskich natomiast, wszystkie te elementy były ruchome - łożyskowane prawie w 100% kulkowo. To była klasa wykonania.

Kasjel>Witaj.Marek ma rację.Naby muszą być porządne bo inaczej szybciej zużyją się silniki lewy i prawy bądż łożyska w nich.Plastiki będą wprowadzały luzy i drgania podczas przewijania jak również wahania podczas normalnej pracy.Nawet jak naby revoxa nie mają gumek uszczelniajacaych - to się nie nadają. Najlepsze naby mam od akai.W revoxie oryginalne też miały luzy, jak założyłem do revoxa te akaiowe - jest idealnie.Akai oprócz docisku do szpuli robi dodatkowy docisk do ośki silnika.Naby akaicowe polecam wszystkim.Centrują szpulę, dociskają ją do naba i do ośki.Ja kupiłem je za 350 zł i nie żałuję. Revoxowe można kupić za 200 zł, ale są wg mnie o klasę gorsze.Nie miałem nigdy od teaca, a podobno też są dobre, tascamowe również.Może ktoś ma i opisze.Ja polecam akaicowe z czystym sumieniem.Kasjel>nie żałuj kasy na naby.Masz super sonego - będą Ci długo służyły.

Marek-41>przecież ty chyba masz takie naby akai > są lepsze od revoxowych pod każdym względem.Załóż do tandberga, piękniej wyglądają.Pozdr -jacek

Jacek,oczywiście mam też akai.Rzeczywiscie trzymają jak diabli,ale revoxy moge obsługiwać kciukiem .Do akai potrzebuje obu rąk.Obydwa typy ,przynajmniej u mnie nie mają żadnych luzów.W revoxowych brakuje możliwości zacisku na ośce,ale moje są bez sladów używania i trzymają się idealnie.Tu link do strony z różnymi nabami i nie tylko.Ciekawostką są adaptery do akai zmieniające średnice wałka przesuwu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam ,niestety jedną sztukę Uhera ( jak na zdjęciu zapożyczonym z powyzszej strony)) jest bardzo dobra, naby Revoxa sa rzeczywiście takie sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi