Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

gotyk1, 19 Cze 2008, 15:58

>Neomamut gratuluję sprzętu

>

>A jak tam kasety tdk dotarły?

Dotarly, jest bardzo dobrze, lepiej niz sie spodziewalem. Normalnie szumow prawie nie ma, jak bym CD sluchal :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

@neomammut

magnetofonu analogowego ci brakowało w twoim zestawie ES bo reszte już masz.Jeszcze zdemagnetyzuj

i będzie pełnia szczęścia.Ładnie się prezentuje ten zestaw.Nie ma to jak Sony ES szkoda że już coraz trudniej reanimować CD-ki tej serii nie mogę tego przeboleć.

Do^ Lecha59 nie ma się czym przejmować ja i tak używam przy myciu magnetofonów 75- gradusowy etanol do płukania gardła, benzynę i różnego rodzaju płyny do mycia naczyń. Oczyszczone mechanizmy lśnią jak wylizane psie jaja, później je delikatnie smaruję łożyska, rolki i dźwignie wypisuję karteczkę z datą konserwacji i skręcam

Dziękuję i pozdrawiam

Zbyszek

Od paru dni oddaję się rozkoszy słuchania mojego nowego szpulowca.Przegrałem sobie parę kawałków z czarnej płyty i zaskoczony jestem ich brzmieniem.Dźwięk dostał odpowiedniego ciężaru znanego z wykonań na żywo.Bas schodzi bardzo nisko i słychać wyrażnie każde dotknięcie strun przez muzyka.To samo nagranie na CD wydaje się jakieś spreparowane.Po prostu słuchając z taśmy przeżywa się każdy dźwięk, dochodzą do głosu emocje i o to właśnie chodzi podczas słuchania muzyki!

T-Bolt, 19 Cze 2008, 20:56

>@neomammut

>

>magnetofonu analogowego ci brakowało w twoim zestawie ES bo reszte już masz.Jeszcze zdemagnetyzuj

>i będzie pełnia szczęścia.Ładnie się prezentuje ten zestaw.Nie ma to jak Sony ES szkoda że już coraz

>trudniej reanimować CD-ki tej serii nie mogę tego przeboleć.

Wlasnie nie mam i musze kupic, ale nie moge uwierzyc w jedna rzecz - slucham wlasnie starych nagran dokonanych jeszcze na starej wieczy Sony z seri MHC - normalnie jakbym to wczoraj przegral, nic nie trzeszczy, magnetofon wyciska z tych kaset siodme poty - jutro mialem sobie przegrac cos z czarnej plyty, ale chyba sobie odpuszcze, bo mam straszne trzaski i szumy oraz muza trzeszczy, chyba musze wkladke wymienic, albo to wina wzmaka gramofonowego. Wiem ze to nie dyskusja na ten temat, ale moze cos podpowiecie?

Ten Uher wyglada geenialnie! Piekny szpulowiec, ale chyba najbardziej to mnie sie podobaja te mikrofony - cudo!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

mialem sobie przegrac cos z czarnej

>plyty, ale chyba sobie odpuszcze, bo mam straszne trzaski i szumy oraz muza trzeszczy

T-Bolt,Sprawdź kalibracje wkładki , nacisk na płytę oraz uziemnienie.Może też sama igła jest uszkodzona?

czarrek, 19 Cze 2008, 14:11Paul 67, cholernie Ci zazdroszczę tego magneciaka.Cholernie.

>Muszę coś mieć na duże szpule

No to chłopie kasę zbieraj a na pewno coś trafisz w rozsądnej cenie:-)

neomammut

Skalibrowanie gramofonu wymaga dużo czasu i cierpliwości, ale warto.Sam pregrywam płyty na taśmy i jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku!!!

dostałem dzisiaj przesyłkę od znajomego, wspomniał,że wrzuci przy okazji do niej jakieś dziwne kasety i rzeczywiście przyszły w paczce dwie przedziwaczne wręcz taśmy. Co to jest ? ! kto wie ? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5039-100000992 1213910501_thumb.jpg

post-5039-100000993 1213910501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(..)Skalibrowanie gramofonu wymaga dużo czasu i cierpliwości, ale warto.(..)

Warto naprawde dobrze to wychodzi,ja preferuje nagrywanie z LP->MC na lekko minusowym Biasie

wtedy wysokie są jeszcze lepsze.Żeby nie trzeszczało płyta musi być czysta (szczotka do winyli,izopropanol i irchowa ściereczka na tłusty brud)

igła nie starta.No i nacisk im nacisk wiekszy tym mniej trzasków,trzeba tak go dobrać aby trzasków

w ogóle nie było(zachodnie wydania LP)i brzmienie było dobre.Za duzy tez niemoze być bo igła bedzie ryć w płycie.Układy Dolby C redukuja dodatkowo część trzasków i pogłos jaki słychać gdy igła sunie po płycie.

z innych ciekawostek "taśmowych" załączam fotki decka którego kiedyś posiadałem wraz z zestawem odpowiednich kaset, fajna była ta oryginalna walizeczka na kasety :-) Niestety żyłka zbieracza-kolekcjonera była jeszcze najwidoczniej uśpiona bo zestaw sprzedałem. Format nazywał się 8-TRACK, przepadł jak kilka innych , ale nie był chyba zbyt rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

post-5039-100000986 1213940750_thumb.jpg

post-5039-100000987 1213940750_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to sprzęt który dokonał dosłownie rewolucji w redakcjach na całym świecie ; to tak zwana Dictating and Transcribing Machine z roku 1960 na taśmę 1/4" dwie małe szpule schowane w obudowie kasetopodobnej aby można było łatwiej je wymieniać. Magnetofon miał wyłącznik pausy chwilowej i stałej przy mikrofonie wyłącznik pausy pod nogą [pedał], słuchawki, futerał kable itp i był sprzętem przenośnym.

Tak jak NAGRA była nie do pobicia w dziennikarstwie radiowym, tak Stenorette niezastąpiona przy wiernym i błyskawicznym nagrywaniu spisywaniu wywiadów.

Pozdrawiam

Zbyszek.

>Korwin

rzeczywiście widziałem w sprzedaży (rzadko) magnetofony z serii GRUNDIG STENORETTE, przy czym, chyba z późniejszych mutacji, już nie na tego typu kasety (coś jakby jedna szpulka w stałej obudowie-kasecie)

Całkowicie się zgadzam, Stenorette była po prostu całą serią maszynek dla biur i redakcji było kilka modeli o wspólnej nazwie różniących się znacznie wyglądem i konstrukcją. Kasety z "Systemu 8" na 1/4"

przypominają mi swoim wyglądem kasety do ciężkiego streamera IBM pracującego na taśmach 1/2". Po przerzuceniu przez swoje ręce znacznej kupki wszelakiego dobra nieprzemijającą miłością darzę UHER-y report zaczynając od UHERA REPORT 1000 [1200 PILOT] a na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR kończąc.

pozdrawiam

Zbyszek

A Kto to jest Renia

Zbyszek

Odpytałem Znajomego, Track 8 nie był wcale takim marnym systemem skoro pojawiały się na morgi firmowe nagrania stereo i quadro muzyki klasycznej, jazzu i rocka. Nie wypowiadam się na temat jego jakości ponieważ nie miałem możliwości odsłuchania.

Ukłony i pozdrowienia dla Pani Renaty.

Nie wiem jak jest w TRACK 8 ale w przypadku ciężkich streamerów IBM taśma jest nawinięta na jednej szpuli ukrytej w zamkniętej szczelnie [nierozbieralnej kasecie nagrywa się jednostronnie od kasety na szpulę odbiorczą po nagraniu jej do końca należy włączyć stop i rewind i wciągnąć ją z powrotem do kasety.

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasety do Track 8 produkowało między innymi M3 i Ampex

szczerze mówiąc , krótko byłem w posiadaniu tego 8-tracka, tasmy które miałem ( tylko te tzw. oryginalne) grały dość przeciętnie, ale musze nadmienic ,że nawet nie czyściłem w nim toru przesuwu/odczytu. A i taśmy mogły być "podmęczone" Z tego co wiem system ten w owym czasie zdobył sporą popularność na rynku car-audio.

8Track został opracowany przez konsorcjum Ampex'a Motoroli, RCA i chyba Forda - bo na początku system ten wykorzystywany był tylko w samochodach !!!

Także Pioneer miał w swojej ofercie 8track deck - HR100 - poniżej film z nim w roli głównej na youtube .... Z tego co pamiętam w tym systemie standardem był "autoreverse" - choć działał ciutkę inaczej - dlaczego użyłem cydzysłowu. Wśród 8tracków na początku były odtwarzacza tylko - potem ofertę uzupełniono modelami nagrywającymi ... To nie był głupi patent - tak naprawdę w tym systemie narodziła się sprzedaż nagranych kaset na szeroką skalę.

System ten mógł nagrywać 8 ścieżek w jedną stronę jednak system ten zawsze był tylko stereo i żaden z producentów nie wykorzystał jego potencjału ... no może tylko QUAD który eksperymentował z system surround i 8trackiem. Nawet był taki odtwarzacz ale nie mogę go znaleźć w necie.

Pioneer HR100

Panasonic 8track

O ile wiem, pomysł opierał się na kasecie, w której bezkońcowa taśma wchodziła do środka nawoju i pracowała w zamkniętej pętli. Nagrane były cztery równoległe ścieżki stereo, czyli 8 śladów - stąd nazwa. Po obiegnięciu całej pętli system przełączał się na następną ścieżkę, można to było też zrobić ręcznie. Ze względu na konstrukcję niemożliwe było przewijanie taśmy wstecz.

System opracowany był przede wszystkim do samochodów, a magnetofonów nagrywających było stosunkowo niewiele - sprzedawano głównie taśmy nagrane.

...właśnie, przypomniało mi się ( widać to na pierwszym filmie) po włożeniu kasety załączało się zasilanie ( nie było przycisku power on/off) ot taki patent

p.s.

i chyba we wszystkich 8-trackach kaseta zawsze była częścio widoczna

manix, z prerspektywy czasu to niestety tak u większosci z nas wygląda. Ja też nie tak dawno zdałem sobie sprawę jaki byłem kiedys głupi pozbywając się tego czy owego a dzisiaj jest to nie do zdobycia.

Nie masz czego żałować ani po czym płakać system był niezły ale sprzęt wyprodukowany w zbyt małej ilości egzemplarzy aby było sobie czym głowę zawracać jedyne co z nietypowych rozwiązań mnie naprawdę mogłoby ruszyć to Elkaset pod warunkiem, że byłby to sprzęt reporterski a o czymś takim nigdy jeszcze nie słyszałem. Pozostańmy zatem przy taśmie 1/4" typowym reel to reel i nie wydziwiajmy niczym koń pod górę

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi