Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Napęd bezpośredni dotyczy tylko rolki przesuwu taśmy, która jest napędzana osią silnika a nie osią koła zamachowego jak w zwykłych magnetofonach. Natomiast jeżeli deck jest "dual capstan", to lewa rolka napędzana jest poprzez pasek napędowy. Tak więc pasek pracuje pomiędzy wirnikiem silnika, który pełni rolę koła zamachowego a kołem zamachowym lewej osi napędzającej lewą rolkę.

Tak jest w moim Hitachi D3300M.Ufff....ale się nagadałem :-)

accjacek, model TC-K 950ES to model z bezpośrednim napędem DirectDrive. On nie ma paska, chyba, że masz na myśli jakiś inny pasek. Najlepiej jednak będzie wiedział ktoś kto na serii ES pół życia spędził, np. gotyk1 jest dobry w te klocki. :)

Ale jestem zły. :(

Zara będę wył z rozpaczy. :(

Przeszedł mi koło nosa sprzęt na który od dawna poluję. :(

A wszystko przez to, że z rana nie miałem możliwości prześledzenia serwisów aukcyjnych. :(

I w dodatku jeszcze za dość rozsądne pieniądze. Aaaaaaaaa!!! Zaraz się ugryzę w dupsko normalnie. :(

PS.

Z wiadomych względów nie podam linka. Jak ktoś jest zainteresowany co to było, to na PW mogę podać.

Ja od rana przeglądałem Allegro, ale niczego nie zauważyłem. Jest tylko ładniutki "Vintage" za 50zł który mnie kusi, lecz którego nie kupię. Zbieram na naby......:-)

No ja też codziennie rano to robię. Mam nawet na maila subskrybcję codziennie robioną. Ale cholera jak na złość dziś z rańca nie miałem możliwości. Wrrrr. Puszczę Ci na PW co mi przeszło koło nosa.

... w związku z tym,że cena jest "konkretna" załączam link :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do kompletu dla posiadaczy GX-75/95

Ukryta Zawartość

manix, 28 Cze 2008, 18:37

>... w związku z tym,że cena jest "konkretna" załączam link

>:-)

Ukryta Zawartość

>do kompletu dla posiadaczy GX-75/95

Koleś mocno przegiął z ceną. Te wzmacniacze jednak są budowane rzetelnie i dobrze brzmią. Mam AM-37 i nie myślę o zmianie. Bardzo uniwersalny wzmacniacz. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

TC-K 950ES to model z bezpośrednim napędem DirectDrive. On nie ma paska(..)

Jest pasek we wszystkich ES-ach począwszy od 790 ES aż do 990ES.Poniżej moja 970ES i jej mechanizm widziany od tyłu.Widać wyraźnie jeden pasek rozciągniety na kołach zamachowych.Na szczęście w ES-ach jest prosty dostęp do paska-wystarczy odjąć tylną metalową blaszkę.Pomyśleli twórcy ES-ów o tym

Ukryta Zawartość

post-13459-100000533 1214683214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WIĘC NIKT NIE WIE NA FORUM "MAGNETOFON" JAKIE SĄ WYMIARY PASKÓW NAPĘDOWYCH DO PIONEER CT-979 ORAZ CT-757?

MOŻE KTOŚ JEDNAK MA WIEDZĘ NA TEN TEMAT ;-)

CZEKAM NA INFORMACJE

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dibunia -> Jakby ktoś wiedział to by odpowiedział. Naprawdę nie trzeba pięć razy pytać o to samo.

Radmar -> Czy ten deck, który Ci uciekł kosztował 690? Nic innego ciekawego rano nie zauważyłem a też kilka razy dziennie sprawdzam.

Nie tomektoon, to nie ten. :) Puszczam Ci info na PW co to było. :) A sam dzisiaj już przejrzałem serwisy aukcyjne bo przez wczorajszy szok, dospać dziś nie mogłem. :)

Do ^ Yogiego

Misiaczku przecudny, to jest to łopatatologia praktyczna kolorowo ilustrowana nawet ja absolutna tępota co nie co pojąłem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wielu barci miodu [pitnego]

A wiecie, że Marek-41 składa od zera nowego Revoxa PR99MKII? Widziałem i podziwiałem.Fascynują mnie tacy ludzie i podziwiam ich.

Miłej Niedzieli dla wszystkich - Jacek

Ostatnio taki Revox został sprzedany za ponad 1800zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaglądałem do serwisówki pionieera i nie pisze jaka długośc tylko napisane CAPSTAN BELT (A) REB -509 ,drugi pasek to REB-501 i to wszystko co napisane to symbole raczej fabryczne

Kasjel>Witaj, ale ja pisałem o Revoxie - nówce - tzw dziewicy. Wszystko nowe nigdy nie używane, pachnące, bez przeszłości - po prostu coś wspaniałego. Ten z Allegro - super, ale nie dziewica. Trzymaj się - serdecznie pozdrawiam - Jacek

DIBUNIA,

Niestety, ile razy ja próbowałem kupić paski napędowe w sklepach, sprzedawcy nigdy nie reagowali na moje próby podania długości (obwodu) - nawet jeśli ją wcześniej zmierzyłem w domu, tylko zawsze chcieli, żeby im przynieść pasek na wzór. Na ogół w zapasie mają ich tyle różnych, często różniących się długością minimalnie, że naprawdę najlepiej jest dobrać pasek na miejscu, zabierając ze sobą stary.

Dlatego wątpię, by ktokolwiek, nawet jeśli wymieniał kiedyś pasek w 757 albo 979, miał tę długość zapisaną. A sprawdzić to można jedynie demontując mechanizm, przy czym pewnie i tak by Ci się to na wiele nie przydało - sprzedawca zapewne i tak poprosiłby o przyniesienie starego paska.

Witam wszystkich entuzjastow starych dobrych maszyn, na poratalu A. wystawiany jest mag SONY ES z cena 1800.Czy to aby nie za duzo ile mozna za to dac aby nie przeplacic.

Radmar, strasznie ciekawy jestem o jakim sprzęcie mówisz (tym który Ci przeszedł koło nosa). Ja też jak większość tutaj śledzę allegro bardzo uważnie i nic nie zauważyłem. Podeślij na PW jak możesz, bo mnie ciekawość męczy ;)

Z tym ESem za taką cenę to jest jakiś ponury żart, naprawdę. Ale niestety zawsze znajdą się tacy, dla których to nie jest za dużo i kupią, dzięki czemu ceny mogą się nadal utrzymywać na takim poziomie.

W ogóle, to miałem dziś piękny sen... Śniło mi się, że przypadkowo trafiłem do sklepu, który miał pod dostatkiem starych kaset i taśm na szpulach. Wziąłem cośtam dla siebie, ale najtańsze były szpule 13 cm, więc kupiłem trochę z myślą o Korwinie ;) Szkoda, że to był tylko sen.

• Pokaż nowe odpowiedzi