Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, 6 Lip 2008, 00:21

>A myślałem o tym aby go kupić, dla kogoś z Was. Ale bałem się, że nie znajdzie się chętny.....

Myślę,że to za duże ryzyko! W razie czego ktoś by miał pretensje do Ciebie a nie do sprzedającego...Wiadomo, że to różnie bywa.Cena zaś nie była tak super atrakcyjna.Trzeba jednak przyznać, że towar był bardzo dobrze zareklamowany.

Cena nie była taka znowu atrakcyjna. Była, powiedział bym normalna. Ale magnetofon wymagał tylko malowania pokrywy górnej. I mam przeczucie, że reszta była naprawdę super.

Obiecałem zdjęcia mojego Onkyo Integra TA-2570. Na razie wzięte z aukcji (za zgodą sprzedającego!), bo choć magnetofon mam już od 2 dni u siebie, to padły mi baterie w aparacie, a komórką nie chcę pstrykać :P

Magnetofon jest troche porysowany na górze i ma lekkie obicie w górnym lewym (patrząc od fronu) rogu. Innych wad wizualnych nie dostrzegłem. Wszystko się świeci, odtwarza i przewija. Działają wszystkie funkcje. Nie mam na razie możliwości sprawdzić nagrywania, ale domniemuję, że i tutaj nie będzie problemów.

Dolby działa, zarówno B jak i C. Nie wiem tylko co to znaczy, a już na pewno nie wiem co znaczy, że jest HX Pro :)

Z magnetofonu jestem bardzo zadowolony. Jak już pisałem jest to mój pierwszy taki sprzęt.

Kolekcja oryginalnych kaset wróciła do łask.

Niestety obecnie mam tylko aktywne Microlab Solo 7C, których wzmacniacz nie lubi się z tym Onkyo. Ostatecznie to tylko lepsze głośniki komputerowe. Ale czekam na przesyłkę ze wzmacniaczem Onkyo Integra A-8850 i wówczas, również tymczasowo, dopóki nie uzbieram na coś przyzwoitego, podepnę do niego te Solo. Sądzę, że będzie lepiej.

A póki co słucham głównie na słuchawkach Creative Aurvana Live!

Na koniec moja mała dygresja. Słuchanie muzyki na tym magnetofonie daje mi znacznie wiecej przyjemności niż na komputerze. Dźwięk nie jest taki "idealny", syntetyczny. Czuć niedoskonałości starych taśm. To powrót do dzieciństwa kiedy po nocach słuchałem na słuchawkach Sony podpiętych pod jakieś Sanyo radia albo kaset. Parafrazując reklamę HP, "Muzyka znowu stała się osobista". :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20186-100000130 1215331012_thumb.jpg

post-20186-100000131 1215331012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję zakupu! Ten deck ma pokrętła jakie lubię a nie taki namiastki jak Sony, czy Pioneer.Stara dobra szkoła.Życzę dużo miłych przeżyć związanych ze słuchania muzyki!

paul_67, 5 Lip 2008, 12:02

>i jeszcze taki widok

witam,

sprzęcik jest piękny.juz na pierwszy rzut oka widac, że to nie masówka.chciałbym mieć okazje posluchać tego szpulowca kiedyś.zresztą mieszkamy dość blisko więć mam nadzieje Paul ze będzie okazja;-))))

pozdr

Witam wszystkich milosnikow magnetofonow, czy ktos z was posiada kasete za pomoca ktorej mozna dokonac regulacji.Od jednego z was dowiedzialem sie ze musi byc jednak kaseta nagrana fabrycznie.Gdzie mozna cos takiego zdobyc.

gotyk1, 6 Lip 2008, 13:09

>To miło patrzeć jak coraz więcej nowych osób interesuje się magnetofonami i przychodzi do wątku

>magnetofon

Ja sie wrecz zakochalem! :) Mam narazie Sony K890ES, ale czekam na K990ES :D niech zyje analog, niech zyje tasma!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witaj Kasjel :) tym zbieractwem decków zaraziłem sie od Ciebie hehe :) Co do Dragona to powiem prawde ze nie testowałem go razem z akai gx95 mkII ale mogę powiedzieć ze robiłem testy porównawcze z GX-F 95 i niestety było nie zbyt dobrze z tym Akai więc pozbyłem sie go...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Trochę się dzisiaj pomęczyłem z Dualem C 830. Jak narazie nie słyszę żadnych drgań, więc może będzie dobrze.Zależy mi na tym decku, bo żaden inny tak dobrze nie odtwarza kaset nagranych na innych magnetofonach. Dolby system może być praktycznie bez przerwy włączony, i nigy wysokich tonów nie brakuje.

Asturas -> Jakbyś przypadkiem tego 2570 otwierał to zrób proszę kilka zdjęć wnętrza i zamieść tu. Oba 2570 miałem w obserwowanych ale kasy nie miałem, więc musiałem zadowolić się 3głowicową nagrodą pocieszenia z DD ;)

Witam !

To ten drugi Onkyo TA-2570 i moja dzisiejsza zdobycz kaseta demagnetyzująca C-XE.

Czekała sobie na mnie u mojego kuzyna, poprostu "warto rozmawiać".Muszę kupić bateryjkę.

Ukryta Zawartość

post-17072-100000090 1215370101_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneera 757 nigdy nie miałem, ale miałem 737. Już nie mówię o nagrywaniu i wszystkich bajerach z tym związanych, ale ten 737 odtwarzał o niebo gorzej od Onkyo TA 2570. Dlatego jestem zdania, że można kupić sobie inny magnetofon ! Ale nikt nie powinien pozbywać się Onkyo TA 2570, bo to wspaniale odtwarzający deck !

WITAM

PIONEER CT-757 czy ONKYO 2750. Panowie - jeden lubi Volkswagena a inny Audi. Nie ma co porównywać. Dźwięk i funkcje jakie są dostępne z tych modeli są znacząco inne. Jeden i drugi model ma swój urok. Ja typuje PIONEER-a, ale nie dlatego, że ONKYO jest słabsze lecz z prostej przyczyny, ponieważ od lat osłuchiwałem się i uzytkowałem modele produkcji PIONEER-a i uszy już się trochę przyzwyczaiły. Onkyo odtwarza czysto i przyjemnie ale tego czego mi brakuje w dźwięku jest w PIONEER-ku.

Porównanie i ocena pozostaje dla każdego indywidualnie.

Pozdrawiam

DIBUNIA

jak mogły się przyzwyczaić do dzwięku pioneera , jak ct-939MKII gra całkiem inaczej jak CT-959 to sądwie różne szkoły prawie CT-910 , A ct93 to też inne brzmienie

A ja mam znowy dwa pytania:

1. Po co mi w magnetofonie regulacja balansu? Czy to to samo co regulacja poziomu zapisu rozdzielona na lewy i prawy kanal?

2. Czy przed nagraniem strony B kasety nalezy wykonac kalibracje od poczatku, czy pozostawic ustawienia, ktore wprowadzilem przed nagraniem strony A?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>1. Po co mi w magnetofonie regulacja balansu? Czy to to samo co regulacja poziomu zapisu rozdzielona

>na lewy i prawy kanal?

>

>2. Czy przed nagraniem strony B kasety nalezy wykonac kalibracje od poczatku, czy pozostawic

>ustawienia, ktore wprowadzilem przed nagraniem strony A?

niektóre nagrania mają dość spore dysproporcje kanałów i balans jest po to aby to wyrównać.Nie musisz od nowa kalibrować taśmy po odwróceniu na stronę B.

>1. Po co mi w magnetofonie regulacja balansu? Czy to to samo co regulacja poziomu zapisu rozdzielona na lewy i prawy kanal?<

Tak, to jest to samo, tylko inaczej rozwiazane.

Witam.

W pierwszych słowach mego listu chciałem serdecznie podziękować koledze Kajselowi za link do oldskulowych kolumienek Dual. Przyszły... i zgasiły moje wiekowe ZG40C115 (to te bez biernej membrany). Teraz w desperacji zastanawiam się czy próbować grzebać w tych Tonsilach, czy oddać je w dobre ręce.

Za grzebactwem przemawia fakt, że spędziliśmy razem połowę mojego życia, z drugiej strony nie wiem co można zrobić żeby nie grały tak... No w porównaniu z Dualkami jak przez grubą kołdrę :-(

Ale tak naprawdę to ja do szanownego koleżeństwa z pytaniem.

Mój wysłuźony Denon DRM740 bardzo domaga się przeglądu u Pana Leszka w Milanówku. Jak niektórzy z kolegów wiedzą może to potwać... no, długo :-)

Stwierdziłem, że zanim połowica zauważy puste miejsce na półce to ja je "na szybko" czymś wypełnię (na szczęście czujne kobiece oko nie rozróźnia modeli tych najeżonych gałkami pudełek - sprawdzałem)

I teraz pytanie brzmi: na szybko - ale co?

Jak np. ma się wklejona przez kolegę Disco Yamaha KX1200 do opisywanej parę postów temu Onkyo TA2570?

Czy niższy model Sony serii ES (K770Es), czy może wyższy niezbyt popularnego wśród kolegów Technicsa (BX747 lu AZ7)?

Wiem, źe kaźdy z wymienionych modeli to trochę inny dżwięk ale może czegoś nie doczytałem i któregoś zdecydowanie powinienem nie brać pod uwagę.

Poniewaź ma to być deck "na przetrwanie" myślałem, źeby zamknąć się w przedziale 250-350 zł.

Pozdrawiam

hv

Do ^ artPawa kocie drogi to nie walkman to zupełnie pokaźny magnetofon kasetowy o gabarytach zbliżonych do UHER-a CR-240. SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D3 [nie specjalnie ciekawy wielkości walkmana magnetofon reporterski stereo] i SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D6 [ABSOLUTNA REWELACJA 550 gramowy ÓSMY CUD ŚWIATA]Nie zawsze ma człowiek siłę i zdrowie aby targać z sobą coś większego a to jest i lekkie i idealnie nagrywa.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi