Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma swoje upodobania, jednak po latach obcowania w audio wcześniej czy później dochodzi się do wzmacniacza bez regulacji, jest ona po prostu zbyteczna. Nie jest to decyzja ograniczająca kogokolwiek, sam pacjent dochodzi do takiego świadomego wyboru, wiem po sobie. Jeszcze 10 lat temu nie wyobrazałem sobie wzmaka bez regulacji barwy, teraz wiem ile rzeczy było nie tak, ze byłem zmuszony ich używać. Pozdrowienia.

"levinson"- ale nie każdy ewoluuje w tym samym kierunku ! Również pod względem muzycznym ! Więc nie dla każdego celem do którego zmierza, musi być np. wzmak bez jakichkolwiek regulacji barwy dźwięku.

"levinson"- ale nie każdy ewoluuje w tym samym kierunku - oczywiście że tak.

Ale dowodem na to że nie jestesmy trendy, jest to że jestesmy głównie w tej zakładce a nie innej, ja mówie o świadomym wyborze Kasjelu.

A teraz ciekawostka na temat ,dlaczego tak często używa się wzmacniaczy lampowych jako gitarowych.Słuchałem ostatnio wywiadu z członkiem grupy The Roling Stones i usłyszałem ciekawą historie.Wyobazcie sobie,ze szukając ciekawego brzmienia swojej gitary wykorzystywał wczesne magnetofony kasetowe własnie z powodu ich niskiej jakości dzwięku.To nie koniec.On specjalnie przesterowywał nagranie,aby uzyskac więcej zniekształceń,co poprawiało według niego brzmienie i dawało ten harakterystyczny ton.

Tak więc są różne drogi do celu.Niektóre całkiem pokręcone.

Może kiedyś nadejdzie taki dzień Kasjel;-) Ponad 10 lat temu nie wiedziałem co to znaczy dźwięk bez regulacji barwy ,aż wstąpiłem do studia na Szewskiej w Poznaniu i mnie olśniło.Usłyszałem głębie,plany i oderwanie dźwięku od kolumn.Po powrocie do domu wymieniłem cały swój sprzęt i nikt mnie do tego nie namówił.Usłyszałem i uwierzyłem;-)

W ogóle przester gitarowy wziął się ze zniekształceń jakie dawał lampowy piec ustawiony za głośno :) I przyznam, że ten kierunek poszukiwania brzmienia jest bardzo ciekawy. Niedawno udało mi się przypadkowo uzyskać rewelacyjne brzmienie przesteru, jakiego nie mogłem uzyskać z żadnego normalnego efektu gitarowego. A stało się to właśnie na skutek zwykłego przesterowania przy nagrywaniu :)

Witam.Nie zawiodłem się na Was Koledzy ... powiem więcej - Przyjaciele! Dyskutujecie jak na ten wątek przystało.Problem wywołałem nie nowy, ale nurtujący i dużo mi dają Wasze rozważania.Tylko w tym wątku nie ma obrażania i kur....nia.Każdy ma trochę racji i z każdym z Was podyskutowałbym długo na ten temat, ale chciałbym, aby Kasjel nie obraził się na zboczenie z głównej drogi tego wątku.Dlatego myślę, że po prostu każdy z nas ma swoją drogę do tego co chce usłyszeć i co dla Jego duszy gra.Ja przetestowałem dziesiątki wzmacniaczy , kolumn, cedeków i gramofonów.Jest to kosztowne, ale widzę, że drogi na skróty nie ma.Trzeba samemu przejść dotąd dopóki będzie tak jak się podoba.Poza tym uważam, ze z wiekiem człowiekowi zmienia się percepcja słuchu.Trzydzieści lat temu słuchałem Judas Priest i Iron Maiden z basem i sopranem na maxa i bardzo mi się podobało.Dzisiaj , się tak nie da. Może też dlatego, że współczesne konstrukcje są po prostu inne. Z wyjątkiem lampowców, w których dużo wymyśleć się nie da bo same w sobie są proste. Mam płyty, których słucham tylko na monoblokach lampowych przez pre lampowe bez żadnych regulacji ( Tom Waits), ale Pink Floyd się na tym słuchac nie da, wtedy używam Końcówkę luxmana, która nie ma regulacji barwy.Wszystko się zmieniło odkąd kupiłem mikser Mackie( herezje dla audiofifi piszę), ale powiem Wam, że wszystkie problemy jakie mam z dźwiękiem niweluje mi ten mixer.On ma dziesiątki regulacji i setki możliwości. Po prostu pomyślałem, że w studiu - najważniejszym urządzeniem jest dobry mixer - tam tworzy się dźwięk i ja to powielę w swoim pokoju.Najwięcej zależy i tak od kolumn i odkąd zrobiłem sobie ProAcki - wszystko gra jak należy, ale regulacje muszę mieć. Paul> bardzo mi zależało na Twoich wypowiedziach, bo wiem, że jesteś zadowolony ze swojego systemu bez regulacji.Dziękuję Wszystkim, którzy zechcieli trochę "zaśmiecić" ten wątek, ale warto było Was posłuchać. Dzisiaj walczyłem z ustawieniem kolumn - temat rzeka.Nagrywałem dzisiaj trochę audycji radiowych na JCV ERA i testowałem nowy wzmacniacz antenowy - wreszcie mogę program trzeci słuchać bez szumów. Serdecznie Was pozdrawiam - Trzymajmy kciuki za Korwina - Jacek

Kasjel, 18 Lip 2008, 19:22

>Mój "Akai GX-F80" przy którym się tak napracowałem, poszedł tylko za 103 zł na Allegro. I po co mi

>to było ? :-((

Trzeba było mi go sprzedać!

paul_67>

wiernie czy nie,... ale z przyjemnoscia, na temat moich prac slyszalem takie nawiedzone teorie ze bym w zyciu nie wpadl iz tak mozna na to spojrzec. W momencie gdy odbiorca ma wewnetrzna satysfakcje z tego co widzi/slyszy i niech ona sie gdzies tam mija z pierwotnym zamierzeniem autora to nic zlego w tym nie widze, to nie jest reklama ze przekaz ma byc jasny i czytelny...

Może jeszcze pochwalę się efektem moich pótorarocznych dłubań - kolumny wraz monoblokami lampowymi. Z Magnetofonów jest najlepszy dźwięk, ale monobloków używam tylko do muzyki typu Tom Waits itp.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich - dobrze być wśród Was - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8926-100009334 1216402451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Tak to bywa.Wkładamy w niektóre klocki i forse i duzo zaangażowania,ale jest mała szansa,że to ktoś zrozumie.Niektóre rzeczy ,tak jak te paskudne koncerty idą za dużą kase,a inny znacznie lepszy ,a nieznany sprzęt nie może znaleśc kupca.Tak kupiłem swój samochód za 3,800zł.Pózniej sprzedający dowiedział się,że np w Austrii podobny,ale popularniejszy model poszedł za równowartość siedmiu golfów cabrio.Ale nie wszyscy się znają i w tym nasza nadzieja he he.

No,no....sprzęciorek to Ty masz Jacku. Gdybym tak wlazł do tego pokoju, to chyba przez miesiąc bym nie wychodził. Jak dla mnie, to tak właśnie wyobrażam sobie raj :-)

AmAdeusz>Tak..zdjęcie z mixerem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi