Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin,nikt z nas nie wie ile mu zostało.To nie ma znaczenia ile kto ma lat.Tak więc trzeba się cieszyć każdą chwilą.Ja ,choć mam tylko 24 stopnie w domu daje popracować CD.Ale wieczorkiem jeden z dwóch szpulowców ,które są już w domu tez pokręci szpulkami.Pozdrowienia dla wszystkich.

Witam.Pozytywnie zakręconych, czy ktoś wie gdzie można nabyć nowe głowice do TEACA 3440.Chciałbym je wymienić na nowe,ponieważ wtym nowym nabytku są troche zużyte.POZDRAWIAM

tu sa ciekawe juz typowo studyjne telefunkeny/studer... 1/4, i 1/2 calowe tasmy, niektore maja nawet nowe glowice i ta predkosc 76cm/s to istotnie zawrot glowy i troche kieszeni, choc ceny samych magnetofonow zroznicowane. Z tego co pisza prowadza tez sprzedaz podzespolow do takowych sprzetow/serwis, milo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest chętny do lutowania??? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmmm....już prawie trzynaście tysięcy wpisów ! Jak myślicie ? Czy stworzyliśmy największy wątek magnetofonowy w Europie ? Ja nie znam języków, ale może koś z Was szukał w necie podobnego tematu na jakimś forum ? Ciekawe.....

Jacek, takie kupiłem wtyki.Solidnie wyglądają...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie wasze szanowne grono.

Chciałbym sie z wami podzielić moimi skromnymi spostrzeżeniami na temat Aiwy XK-S7000 którą doprowadziłem do ładu .Po wykonaniu konserwacji i czyszczeniu mechanizmu okazało sie ze powyższa Aiwa daje sobie dobrze rade i to na tyle dobrze że w konfrontacji z Dragonem który jest dla mnie niczym nie obalony mit chomogeniczności i przeźroczystości że mam pewne obawy.Co do celu zakupu Dragona bo sprzet jest wdalszym ciągu bardzo drogi chodzi o Dragona,a Aiwe 7000 można juz kupic na angielskim Ebayu za 50 funtów...ja troszku przepłaciłem ale nie żałuje.Co do odsłuchu to moje spostrzeżenia sa takie co do wywodów na temat Dragona nie bede sie wypowiadał bo nie raz juz było to na tym wątku... ale teraz do żeczy Aiwa XK-S7000 jest bardzo dobrym magnetofonem od początku, mechanicznie bije na głowe wszystkie Akai-e 75 i 95 bo takowe posadam lub posiadałem,pod względem pracy mechanizmu jest on bezszelestny i bardzo szybki nie czekamy sekundy na podniesienie głowic do tasmy, tylko mamy odpowiedz natychmiastową,co do wnętrza to po zdjęciu obudowy odrazu żuca sie w oczy wielka płyta dolby-s zajmuje ona połowę wielkości wnętrza dobrze odseparowany zasilacz z dwoma transwormatorami umieszczonymi poza obudową z tyłu,duze kondy w filtrowaniu,mechanika oparta na dwóch silnikach jeden do wałków capstana nie jest to napęd DIRECT-DRIVE normalny napęd za pośrednictwem pasków z jednego silnika,drugi odpowiada za szpulki od nawijania taśmy w lewo i w prawo.Zaś trzeci motor odpowiada za otwieranie kieszeni i za podnoszenie zespołu głowic i rolek dociskowych,powtorze to jeszcze raz jest bardzo cichy :) moze nawet cichszy od pionierowskiego w 91a który jest dla mnie wzorcem budowy mechaniki magnetofonu :) Co do przetwornika D-A który jest tutaj na pokładzie to moim zdaniem jest on niskiej klasy ponieważ podczas nagrywania z CD najpierw z źródła analogowego na taśmę jest pełnia i głębia i wokale są na miejscu i obraz ma głębie i aż chce sie tego słuchać, po przełączeniu na coaxial i zpięciu cd z deckiem tylko po cyfrze to następuje zaciemnienie przekazu,mam na myśli wokale zakby były za zasłoną, gubimy nieco szerokości sceny i odczuć można lekką kompresję a w szczególności gdy nagranie dokonamy w dolby-S.Czyli jak dla mnie to jest pomyłka .

Wracając do setna sprawy to mogę polecić AIWE 7000 każdemu kto poszukuje przeźroczystego i dobrze wykonanego magnetofonu.Bo jakość przekazu nagrana z Gramofonu nie odbiega tutaj Dragonowi nawet na krok.Nawet pokusiłbym sie tutaj powiedzieć ze przewyższa SONY TC-K 6ES jeśli chodzi o powietrze i dynamikę,Wiem że zaraz po tym wpisie zostanę zjechany przez fanów SONY i NAKA ale takie jest moje zdanie na ten temat.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

"audiotone" jest chyba jedynym uczestnikiem tego wątku, który posiada Dragona.....

A powiedz mi, jak oceniasz swojego Denona DRM 800 na tle pozostałych swoich magnetofonów ?

Co do Denona 800 był dla mnie miłym zaskoczeniem nagnetofon posiada tylko bias i prosty głośny mechanizm ale na min dopiero mogłem odtworzyć dobrze wszystkie swoje stare kasety które nagrywane były na różnych sprzętach pomijając tutaj Naka,prosty dwówałkowy mechanizm ładowanie kasety ręcznie,duze średnio czytelne wskaźniki mało bajerów ale dosyć poprawne brznienie.Polecam go dla tych ludzi co mają duzo starych kaset a nie chcą ich sie pozbywać.Moim zdaniem uniwersalny magnetofon do starszych tasiemek.Napewno zostanie u mnie, z powodu na uniwersalność... :)

>>> audiotone, też jestem szczęśliwym posiadaczem AIWy XKS7000 (może załozymy klub ;) )- robiłem kiedyś parę porównań z posiadanymi deckami i cóż mam powiedzieć była bezdyskusyjnie najlepsza, oczywiście nie porównywałem jej z Dragonem ale warta jest wydanych pieniędzy ... niestety na polskim allegro nie jest zbyt częstym gościem - tak serio to widziałem ją z raz ... Kilka zakładek wcześniej wrzuciłem trochę fotek z jej czyszczenia z komentarzem ... Reasumując jeden z bardziej niedocenianych decków na naszym rynku - i chyba jedno z większych moich odkryć - całe zycie AIWy traktowałem trochę z przymróżeniem oka - od pewnego czasu już nie! ... Ciekawy jestem XKS9000 - nigdy nie miałem okazji jej podotykać i posłuchać :(

oto wspominana AIWA i DENON przepraszam za jakość zdjęc nie jestem fotografem.... :(

Ukryta Zawartość

post-11402-100008854 1217278521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>nikx co do EXCELII to wiem ze te co mamy 7000 to były następcami XK700 excelia ale w nowych 7000 mi 9000 rozwineli tor kalibracji dali dolby-s i zmiany doszy też do zasilacza czyli są to całkiem nowe konstrukcje mialem XK700 niemam niestety fotek poglądowych by porównać...W dalsze kwestie AIWEK sie nie zagłębiałem

tak wiem, ciekawy byłem czy te zupgradowane aiwy w wersjach 7000 lub 9000 miały też wersje excelia ... szukałem trochę i wszystko wskazuje na to, że nie :)

Jestem fanem negrywania bez dolby - ta AiWa naprawdę dobrze to robi na prawidłowo skalibrowanej taśmie - żaden mój deck w tej dyscyplinie nawet startu do niej nie miał ...

Jak myślicie warhttp://cgi.ebay.com/SCOTCH-CLASSIC-1-4-AUDIO-TAPE-10-5-METAL-REEL-3600_W0QQitemZ370072121640QQcmdZViewItem?hash=item370072121640&_trksid=p3286.m14.l1318to.

co do zakupu Aiwek to na angielskim ebayu zdażają sie bardzo często.Ja z koleji dopasowuje systemy dolby do taśm i porównuje przed nagraniem czasem przygotowanie przed konkretnym zapisem 1 tasmy trwa ponad godzine ale staram sie by było najlepiej odwzorowaną kopią analogowego żródła

Spójrzcie proszę. Czy mnie wzrok myli czy to kaseciak z prędkością 9,5?

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem, że istniały takie.Ciekawe dlaczego częściej nie stosowano tego patentu.

W ten sposób chyba taniej byłoby polepszać jakość nagrań.

Może przy zwiększeniu prędkości w cieniutkiej kasetowej taśmie następowały zbyt duże naprężenia?

Ktoś coś wie?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

horror vacui, 29 Lip 2008, 14:49

Były swego czasu takie wynalazki.Dlaczego się nie przyjęło na większą skalę?Na pewno mi.in przez wprowadzenie dolby C, który przy normalnej prędkości oferował odpowiednią dynamikę.No i taśma dwa razy szybciej się kończyła:-)

droga do szczęścia jest prosta dorobione kółko pasowe musi mieć poprostu podwójną średnicę w stosunku do oryginalnej mierzonej we wcięciu, paska nie potrzeba wymieniać naciągnie się bez trudu. Efekt jest niesamowity. Zabieg ten kiedyś przeprowadzałem kiedyś nagminnie na każdym magnetofonie reporterskim, obecnie dałem sobie siana ponieważ jest coraz więcej Open Shit Festiwali tylko nie już muzyki a do zapisu mowy 4.75cm/sek całkowicie wystarczy

Pozdrawiam

Zbyszek

Druga szpula Akai i zaraz to lepiej wygląda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z dużymi szpulowcami jest pewien problem....mianowicie, wyglądają dobrze wtedy gdy założymy dwie takie same szpule 26,5cm. Gdy szpule mają inny wygląd, to jest już trochę gorzej. A gdy założymy plastikowe 18-tki lub 15-tki, to wygląd jest tragiczny !

A spróbuj założyć 5" [13] czyli jedna druga zalecanych to albo się pochlastasz albo wykastrujesz.

Średnica 10" wcale nie jest największą jaką stosowano w magnetofonach szpulowych w sprzęcie KGB CIA i innych milusińskuich stosowanym do wielodniowej rejestracji ciągłego podsłuchu stosowano bardzo wolny przesuw taśmy i gigantyczne szpule takie jak w projektorach filmowych na film 35mm. Jestem zainteresowany kupnem dwuślada / jednoślada z maksymalną szpulą 18cm i przesuwami 9.5 , 19.05, 38 cm/sek w stanie pierwotnym lub po przeróbce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Paul, prezentuje się świetnie! :)

Przyszedł dziś Akai GX-65. Pierwsze wrażenie - mechanicznie słabo! Plastikowa rama kieszeni, brrr... Ale za to wygląda na niekręcony i gra świetnie! Jestem pod wrażeniem, po pierwszych porównaniach chyba lepiej niż Sony TC-K770 ES.

To ja Wam pokażę jaki piękniś został dziś sprzedany na Allegro. Ja już mam ten model, ale czarny.

No...wolał bym srebrny, i ta piękna orzechowa obudowa !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi jakoś dwie rózne szpule nie przeszkadzają.Co do wielkości szpul to faktycznie ,bywały wieksze.Sprzęt też bywał większy.Już kiedyś zamieściłem to zdjęcie,ale w innym watku.

Jest to wczesny sprzęt uzywany w B.B.C.Jest to prototyp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi