Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>> audiotone, mnie już AIWA 7000 nie zdziwi od ponad miesiąca podpięta jest pod TAPE 1 :)

Bardzo jestem z niej zadowolony właśnie za ten oddech i lekkość, ostatnio testowo n nią skopiowałem parę moich audiofilskich składanek i porównywałem z resztą mojego muzeum ... w tego typu muzyce ze smaczkami jest naprawdę dobra!

Czesc,

Audiotone,

Interesujace spostrzezenia. Czesc z tych deckow znam osobiscie i nie spodziewalbym sie np duzych szumow na RS-B965. Mam dwa pytania: czy w kazdym z tych deckow glowice sa w doskonalym stanie i ustawione sa dokladnie tak jak powinny;

i czy przed testem ustawiales bias w kazdym decku do optymalnego poziomu na nagrywana kasete?

Wielbiciele Sony TC 990ES - powiedzcie mi prosze wiecej o tym decku. Tak mysle czy na niego nie zapolowac.

pozdrawiam,

Witam,

Mam pytanie - czy znacie może jakiś dobry serwis magnetofonów w okolicach Łodzi? Pytam w imieniu pewnego człowieka z internetu, który przypadkowo do mnie trafił z takim problemem. Chodzi o rozjechany tor w Akai GX-75 i kłopoty z kalibracją, pomyślałem że może uda się mu pomóc i coś polecić.

Ewentualnie - serwis który bierze wysyłkowo. Chodzi o jakieś zaufane miejsce.

Pozdrawiam

>>>Wielbiciele Sony TC 990ES - powiedzcie mi prosze wiecej o tym decku. Tak mysle czy na niego nie

>zapolowac.

K990es jest bardzo drogi brzmi rewelacyjnie ale za mniejsze pieniądze można kupić topowe modele innych producentów które także brzmią bardzo dobrze

Witam troche nie na temat w czoraj Saturnie w Krakowie kupiłem kasety Sony Chromówki 3,90 za sztuke. Pęłna nazwa kasety Sony slide case cd iłII.

Dzieki gotyk.

Powiedz mi jesli wiesz jakie glowice uzywa sony w tym modelu. Z jakiego materialu i jak twarde sa w porownaniu np do gx akai bo te mozna uzywac jako reference jesli chodzi o trwalosc.

Sony tc-k990es mnie zainteresowal bo slyszalem pare dobrych opinii. Tym nie mniej poza sluchawkami czy walkmanami sprzetu sony unikalem bo trudne w reperacji ze wzgledu np na wymazywanie ID wybranych scalakow i zastepowania numerem katalogowym sony aby zmusic klienta do uzywania drogiego servisu firmowego. Takich praktyk nie lubie. Lubie natomiast kasety sony. Metal - es jest super i wogole seria kaset es typu II.

Obecnie nie chodzi mi wogole o dobry kaseciak bo mialem ich wiele i mym flagowcem jest pionieer ct-95. Jako drugiego uzywam teac-1050. Chetnie bym go zastapil czyms lepszym. CT-95 natomiast ma dosc miekkie glowice i trzeba uzywac go oszczednie - przedewszystkim do nagrywania.

Natomiast akai gx-95 mkII i moze sony tc-k 990es chetnie bym mial - oczywiscie za rozsadne pieniadze.

pozdrawiam,

Koledzy, pytanko dotyczące oznakowania głowic i materiałów z jakich są one wykonane, bo mi się z lekka już pomieszało co jest co. Prosze o uzupełnienie i ewentualne poprawienie moich błędów, bo z pewnością ktoś z Was się orientuje.

GX - amorficzna szklana

AX - amorficzna

MX - permalojowa? i tu pytanie permalloy czy hard permalloy? jeśli to w ogóle to oznaczenie

SX - ???

To wszystko czy coś jeszcze pominąłem? I teraz kwestia ich wytrzymałości. Podobno amorficzna jest 7 razy bardziej trwała niż permalojowa, o ile to oczywiście prawda. A jak wygląda to w przypadku pozostałych typów? Pytam z ciekawości bo czytając ostatnio coś o amorficznych zainteresowały mnie pozostałe. Pomóżcie rozszyfrować. :)

hallo wszystkim! czy ktos pröbowal skorzystac z kasety demagnetyzujacej w AKAI seria GX ?? . posiadam dwie takie kasety ,wczoraj pröbowalem i nic.to chyba dlatego ze maja ta szklana powloke? pozdrawiam!

Dzięki Jarek, no racja przecież jeszcze było FX. Skleroza nie boli, no to w komplecie jest 5 oznaczeń głowic, teraz kwestia i właściwego rozszyfrowania i trwałości.

A co do kasety demagnetyzującej to różnie się one zachowują na 3-głowicowcach, i ogólnie zalecenie jest takie, żeby stosować je wyłącznie w deckach 2-głowicowych, bo do nich były przeznaczone.

jarek9, 4 Wrz 2008, 09:39

>hallo wszystkim! czy ktos pröbowal skorzystac z kasety demagnetyzujacej w AKAI seria GX ?? .

>posiadam dwie takie kasety ,wczoraj pröbowalem i nic.to chyba dlatego ze maja ta szklana powloke?

>pozdrawiam!

Ja w swoim Akai GX-32 próbowałem. wskaźnik wysterowania podskoczył, ale żadnych rezultatów zastosowania nie było. Użycie Video 90 do umycia głowic poprawiło sytuację. Poprawiło się pasmo oraz zdolność wysterowania taśm podczas nagrania. POZDRAWIAM:)

vik

PIONEERct-95 MA GŁOWICE AMORFICZNE więc nie wiem dlaczego twierdzisz za są miękie może poprzedni właścicie wręcz zajechał decka i głowice ze nie jesteś zadowolony , mam kilka pioneerów z głowicami amorficznimi i zwykłymi utwardzonymi jak w modelu CT-S830S i nie mają sladuzużycia

>>>A co do kasety demagnetyzującej to różnie się one zachowują na 3-głowicowcach, i ogólnie zalecenie

>jest takie, żeby stosować je wyłącznie w deckach 2-głowicowych, bo do nich były przeznaczone.

Odmagnesowywać trzeba także 3 głowicowe, efekt nie jest tak słyszalny jak w deckach 2 głowicowych ale także je trzeba demagnetyzować,no i amorficzne głowice też się demagnetyzuje.

A jednak znalazłem kafejkę internetową w tym sanatorium ! Dobrze, że wciąż korzystacie z tego wątku !

Mnie tutaj bardzo brakuje moich maszyn, oraz przede wszystkim ludzi takich jak Wy.

Krótko mówiąc, nie mam dosłownie z kim zamienić parę słów. Obowiązuje gadka o tzw. "Dupie Marynie" i pijaństwie :-(( No ale jakoś to wytrzymam....do 17 września. W domu czeka na mnie Grundig CF 5500, którego nie zdążyłem nawet zobaczyć. Pozdrawiam Was wszystkich !

Kasjel,dobrze,że się odezwałeś.Mam już w domu Aiwe.Padło kilkanaście kondensatorów o dośc dziwnej budowie.Zrobiły zwarcia i padł scalak od dolby.Działa teraz idealnie.

Ta Aiwa pobiła wszystkie kasetowe jakie do tej pory miałem.Szukam dalej dla ciebie tej części do słuchawek.Mam nadzieje,że do 17 to załatwie.A teraz popijaj uzdrowiskowe napoje i powodzenia.

Yogi,

CT-95 mam niemal od nowosci od parunastu lat. Kupilem go w sklepie na special bo byl demo. Przed kupieniem dobrze go sprawdzilem i glowice ogladalem pod jubilerska lupa. Nie mialy sladu zuzycia. Nie wiem ile w tym sklepie pracowal ale chyba nie duzo. Natomiast ktos go podlal herbata albo kawa i jedna noga w tym stal ale to zobaczylem dopiero w domu jak go dowrocilem dogory nogami. Oczywiscie to najmniejszy z problemow.

Amorficzne materialy niestety nie wszystkie sa twarde. Glowice ct-95 sa twardzsze niz hard permaloy ale niestety daleko im do gx akai czy ltc (a moze lct?) nortronics'a. Doskonalym przykladem sa glowice do teac x-2000 wykonane z amorficznego kobaltu. Maja doskonale parametry magnetyczne i ten teac na 19cm/s ma pasmo ponad 40kHz na tasmach typu II na -10dB. Tylko, niestety te glowice sa nawet mieksze od hard permaloy.

W mym ct-95 glowice jeszcze sie nie wciely ale czesc kontaktujaca sie z tasma juz sie swieci w porownaniu z reszta glowicy a znow tak bardzo go nie katowalem. Na glowicach gx w kaseciakach nie zobaczysz tego nawet po ponad piecdziesieciu tysiacach godzin uzywania.

pozdrawiam,

gotyk1, 4 Wrz 2008, 17:49

>>>>A co do kasety demagnetyzującej to różnie się one zachowują na 3-głowicowcach, i ogólnie

>zalecenie

>>jest takie, żeby stosować je wyłącznie w deckach 2-głowicowych, bo do nich były przeznaczone.

>

>Odmagnesowywać trzeba także 3 głowicowe, efekt nie jest tak słyszalny jak w deckach 2 głowicowych

>ale także je trzeba demagnetyzować,no i amorficzne głowice też się demagnetyzuje.

Małe nieporozumienie się wdarło. :)

Jak najbardziej, że trzeba demagnetyzować i trzygłowicowe i to nie ulega wątpliwości (z wyjątkiem RS-AZ6 i RS-AZ7). Miałem natomiast na myśli to, że lepiej nie używać do ich demagnetyzacji tych kaset (np. TDK HD-30), gdyż mają one wycięcie przystosowane do decków dwugłowicowych. A po co ryzykować uszkodzenie głowicy (bo teoretycznie takowe istnieje). Decki trzygłowicowe najlepiej demagnetyzować ręcznym demagnetyzerem typu "pałąk", np. US-1515.

Panowie, nikt naprawdę nie wie która głowica jest jaka? Chodzi o symbole GX, AX, MX, SX, FX a w międzyczasie jeszcze znalazłem DX. A stosowane zamiennie nazewnictwo SENDUST, SENALLOY, PERMALLOY, HARD-PERMALLOY itd. wcale nie pomaga.

GX - amorficzna szklana

AX - amorficzna

FX - ferrytowa

... a pozostałe?

Ło matko! No i bądź tu teraz mądry człowieku. :) No ale zawsze coś się rozjaśni. Dzięki Discomaniac71, powoli się to jakoś usystematyzuje. Ale z tymi SF i SA to mnie zaskoczyłeś. A z kolei oznaczenie DX znalazłem wczoraj też na głowicach, które były produkowane przez Aiwę (były to głowice stożkowe). Ciekawe co jeszcze ciekawego się w tej kwestii pojawi. :)

Witam mam problem z wegą JPS C2 odtwarzaniem, problem polega natym że w czasie odtwarzania dżwięk jest leko za chrypiony. Magnetofon był sprawdzany pod zględęm elektronicznym, warsztat zasugerował że może być to sprawa rolki. Czy ktoś zwas miał taki problem i jak stym sobie poradzić.

manius59, 5 Wrz 2008, 13:10

>Witam mam problem z wegą JPS C2 odtwarzaniem, problem polega natym że w czasie odtwarzania dżwięk

>jest leko za chrypiony. Magnetofon był sprawdzany pod zględęm elektronicznym, warsztat zasugerował

>że może być to sprawa rolki. Czy ktoś zwas miał taki problem i jak stym sobie poradzić.

Wrzuć fotkę toru przesuwu taśmy oraz fotkę wnętrza urządzenia. Czy dźwięk pomimo tej przypadłości odtwarzany jest z właściwą prędkością? POZDRAWIAM:)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

discomaniac71, 5 Wrz 2008, 11:40

>Moj Alpine AL 85 ma glowice typu SF i jest to sendust combination head, w kazdym razie po wielu

>latach bez zarzutu.

Dzieki za objaśnienie tego symbolu, Mam takie głowice w denonie trzymają się super.

Pzdr

>>> Radmar z tymi nowymi DXami AIWY uważaj - pojawiły się jakiś czas temu takie AIWY na ryku i jest to straszny chłam !!!!! Mam gdzieś taką to zrobię jej zdjęcie ku przestrodze ...

• Pokaż nowe odpowiedzi