Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W nic się nie władowałeś ! Za te pieniądze i tak warto było. Ale to najniższy model z tej serii przynajmniej......

Kto wie ? Może całkiem ładnie grać.......

Z tego co wiem ,to w tym przeciętnej klasy, w dodatku jest on tylko dwu głowicowy.

Niestety brak kalibracji i regulacji prądu podkładu.

Ale za tą cenę NAKAMICHI to choćby i dla samej firmy oraz wykonania się opłacało.

Naki są bardzo przyzwoicie zrobione, w wyższych modelach mogą być problemy z ustawieniem głowic ale jestem pewien, że jeżeli jest sprawny to cię zaskoczy brzmieniem ... to że dwógłowicowy to nie znaczy, że gorszy od trójgłowicowych!

Ja jakiś czas temu kupiłem za 60 zł Naka 580M w stanie idealnym i służy mi do dziś - bardzo jestem zadowolony... dźwięk miód na serce ....

Mała sesja rozbierana mojego pupila ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100003833 1223594474_thumb.jpg

post-4300-100003834 1223594474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jeszcze link do różnych decków Naka na jednej stronie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy mam takie pytanie dotyczące informacji zawartej w numerze seryjnym. Chodzi dokładnie o rok produkcji danego egzemplarza. W jaki sposób można odczytać tą informację z numeru seryjnego w magnetofonach poszczególnych producentów?

W przypadku Technicsa jest tak - posłużę sie przykładem dla lepszego zobrazowania:

Technics posiada dwa typy numerów seryjnych - stare i nowe. Stary typ obowiązywał do końca lat 80-tych, a od roku 1990 pojawił się nowy typ numerów seryjnych.

Przykład numerów starego typu: NHOJF20765 (jest to ciąg liter, po których następuje ciąg cyfr).

Przykład numerów nowego typu: GE4FB001154 (jest to przemienny ciąg liter i cyfr).

Rok produkcji ze starego przykładowego numeru ukrywa pierwsza cyfra następujaca po ostatniej literze, zatem w opisanym przypadku - NHOJF20765 - cyfra "2", co oznacza, że sprzęt pochodzi z roku 1972 lub 1982 (dekadę, w której produkowano dany model łatwo jest odnaleźć).

Rok produkcji z nowego przykładowego numeru ukrywa również pierwsza cyfra, zatem w tym przypadku - GE4FB001154 - cyfra "4", co wskazuje, że sprzęt został wyprodukowany w roku 1994 lub 2004.

A jak to stosowali inni producenci?

dzięki Rafal, mnie też się podoba, choć ma kontrowersyjny "look". Jak na takiego dziadka (1981) gra wspaniale, mechanizm bezgłośny, zero stuków, puków - cisza ...

Podobne zaskoczenie wywołał u mnie Pioneer CTF9191 - stary ciężki kloc z poczatku lat 70ych a jak gra(!) - ja w tym czasie nie wiedziałem jeszcze, że jest takie coś jak kaseta :)

Dla wielbicieli i użytkowników i grzebaczy Naków - fajny link NAK-calibration f.a.q. - bardzo mi się przydał ....

Ukryta Zawartość

post-4300-100003805 1223647397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytałem już o to "Gardenusa", ale zapytam też innych......

Czy wiecie coś na temat regulacji prędkości przesuwu taśmy w Grundigu CF 5500 ?

To magnetofon z "Qartz Control", więc może wogóle taka możliwość nie istnieje.

W moim egzemplarzu są za wysokie, a z tyłu silnika jest tylko otwór. Niestety nie ma pod nim PR-ki do regulacji.

"nikx"- dostęp do tego otworu jest trudny, więc zrobiłem "przegubowy" śrubokręcik. Ale niczego nie mogę nim namierzyć. I nic się nie dzieje gdy szukam tej PR-ki. Wiecie....przeważnie gdy się tylko dotknie śrubokrętem PR-ki, to już coś słychać. A w tym CF 5500 jest płytka stabilizatora obrotów, a regulacji chyba nie ma......

Kasjel !

To co szukałeś jest w silniku. Zaraz pod gumką zabezpieczającą jest taki "białawy cypelek" . To przypomina bardziej regulację jak w starym budziku a nie PR-kę.

Zdejm silnik (nie musisz odlutowywać przewodów bo jest ich spory zapas ) tylko obrót w lewo i łatwo wychodzi razem z gumowymi amortyzatorami.

Zawierzyłem Tobie , że dobrze sprawdziłeś więc nie szukałem wcześniej .

Wynikło z tego sporo niepotrzebnego zamieszania.

Na fali sentymentów w hi-fi i z racji tego, że jeszcze mam kilka kaset z muzyką której nie dorobiłem się jeszcze na CD, kupiłem sobie deck Denon DR-M30HX. Kilka spostrzeżeń na gorąco.

Mechanika pracuje pewnie i nie hałasuje zbytnio. Rozkład klawiszy jest funkcjonalny i dzięki dużym rozmiarom możemy bez problemu trafić we właściwy, nawet po ciemku. Obsługa tego modelu jest banalnie prosta.

Brzmienie jest całkiem szczegółowe i wyrównane w całym paśmie. Byłem nawet zaskoczony, że na moich słuchawkach wpiętych po prostu do gniazdka słuchawkowego słychać tak niski bas i całkiem dźwięczny sopran. Niespodzianka, nie do końca miła, jest taka, że potencjometrem przy gniazdku słuchawkowym, regulujemy nie tylko poziom sygnału na nim ale także na wyjściu line out. Po co ? W zasadzie podczas słuchania przez wzmacniacz i kolumny, powinien być odkręcony na maksimum, tylko, że wtedy słychać, że do sygnału przedostają się jakieś zakłócenia od silnika i coś lekko "pyrczy", więc trzeba lekko przykręcić.

Próby nagrywania wypadły całkiem sympatycznie, zachowało się sporo szczegółów, bas nie stracił zanadto na potędze a sopran i średnica lekko złagodniały. Regulacja biasu jest w zasadzie zbędna, przynajmniej jeśli chodzi o taśmę Sony UX-S (niestety maksykańska). Próby kręcenia w tę i we wtę, przynosiły więcej szkód niż pożytku, brzmienie nabierało dziwnego pogłosu albo pojawiały się zniekształcenia/przestery. Dolby B - w zasadzie zbędne, odfiltrowuje nie tylko szumy ale też i sporą część sopranu i szczegółów. Dolby C - co dziwne, tylko nieznacznie lepsze. Dziwi mnie to o tyle, że pamiętam jakie efekty jego działania słyszałem kiedyś na decku również Denona ale DRM550 (czyli znacznie nowszym modelu, a właściwie mniej starym). W 550-tce obcinało tylko szum, sopran zostawał niemal nienaruszony, tu (w DRM30HX) nie działa to tak ładnie.

Ale mimo paru mankamentów jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza, że zgarnąłem go w bardzo dobrym stanie i za jedyne 105 zł.

Ukryta Zawartość

post-17429-100003782 1223673334_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obcinanie wysokich tonów z Dolby to efekt niedopasowania czułości taśmy, a do tego potrzebna jest kalibracja poziomu (level) WRAZ z regulacją prądu podkładu. Po starannej kalibracji (w magnetofonach w nią wyposażonych) efekt ten powinien być zminimalizowany.

John 1.5 V, 10 Paź 2008, 23:15

W zasadzie podczas

>słuchania przez wzmacniacz i kolumny, powinien być odkręcony na maksimum, tylko, że wtedy słychać,

>że do sygnału przedostają się jakieś zakłócenia od silnika i coś lekko "pyrczy", więc trzeba lekko

>przykręcić.

Wygląda na problem z obwodem masy. Należałoby sprawdzić jakość kontaktu mechaniki magnetofonu z masą na płytce drukowanej.

>>> John, moim kontrowersyjnym zdaniem najlepiej dobrze dobrać kasetę i ją skalibrować po czym nagrać (odpowiednio wysterować) bez żadnego dolby ... spróbuj. Może to kontrowersyjne ale ja wolę lekki szum w przerwach niż "oddychanie" dolby ... pewno przyzwyczajenie z słuchnia vinylów .... ;)

dostałem wreszcie z niemiec akaja GX75 mkII.Stan z magazynu.Nie pracował WCALE.Nie ma nawet kurzu.Pudło i styropian i pilot za cenie 430 zł.Lezało gdzieś w pudle.za bardzo nie jest mi potrzebny, ale bede miał okazje sprawdzić wreszcie parametry głowic i zastanowic się czy da sie naprawic rozklejone.działa jak ze sklepu, tak wiec jest co porównywać.

Jak na razie najlepiej wypadają próby nagrywania bez dodatków i kręcenia ale bawię się w to jedynie na meksykańskiej UX-S. Za kilka dni powinienem dostać jakieś 2 metale i kilka rozmaitych chromówek to będzie na czym testować. Szkoda tylko, że w moim Rotelku nie ma wyszukiwania najgłośniejszego fragmentu płyty (peak search) - mała rzecz a cieszy.

Co do tych zakłóceń przy odkręconym potencjometrze na maksimum. Nie jest to jakoś szczególnie głośne, nie mniej jednak wyraźnie słyszalne. Dzięki za sugestię co do punktu umasowienia - sprawdzę na pewno.

Witam, po raz pierwszy pisemnie w tym temacie.

Mam magnetofon Nakamichi BX100E, którego czasami używam. Sprzęt jest sprawny, jednak ma swoje lata. Wydaje mi sie, że nie działa tak, jak powinien, lewy kanał lekko brumi. Chcialbym, żeby sprzęt osiągną pełnię możliwości. Czy ktos z Panów trudni się w warszawie odświerzaniem magnetofonów i podjąłby się przeglądu mojego sprzęta? Oczywiście odpłatnie.

Pozdrawiam!

Poniżej fota mojego ostatniego nabytku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1, 13 Paź 2008, 17:07

>To na 99% egzemplarz z niedawno zakończonej aukcji w alegro :)

Nie potwierdzam, ani też nie zaprzeczam;)

>Podobno wcześniejsze CT-S910 jest znacznie lepsze

Niestety nie mam porównania... w każdym razie ten S 920S wcale mnie nie zachwycił, spodziewałem się dźwięku na wyższym poziomie.

Witam

Na aukcji pewnego, przez wszystkich znanego serwisu aukcyjnego;) pojawił się magnetofon taki sam jak mój, może ktoś z Was się nim zaopiekuje? Bo warto.

Aha i nie jestem w żaden sposób powiązany ze sprzedającym, żeby nie było niedomówień:)

Pozdrawiam.

Dwa najnowsze moje nabytki. Już po naprawach i renowacji.

Ukryta Zawartość

post-7746-100003501 1224005365_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjelu, napisz coś na temat tego Sony. Ciekawy jestem, czy jest równie rewelacyjny, jak mój TC-K75. Zachwyt mi nie przechodzi, wręcz przeciwnie, jestem pod coraz większym wrażeniem jego możliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi