Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tym,że tutaj nigdy nie pisano o głupotach,tylko o rzeczach użytecznych.Tym się ten watek różnił od reszty tego bagna dookoła.Mam nadzieje,że to był ,tylko epizod,o którym szybko zapomnimy.

gotyk1, rolka i wałek wyglądają ok, ale już wcześniej startował z oporami i sterowanie funkcjami trochę wariowało. Myślę, że potrzebne mu porządne czyszczenie. Brzmienie jest wspaniałe, dużo konkretnego basu i dobre, pełne wysokie. Muszę nad nim popracować.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Marek-41, 23 Kwi 2009, 22:34

>Tym,że tutaj nigdy nie pisano o głupotach,tylko o rzeczach użytecznych.Tym się ten watek różnił od

>reszty tego bagna dookoła.Mam nadzieje,że to był ,tylko epizod,o którym szybko zapomnimy.

Ja już zapomniałem i raczej sobie nie przypomnę :-)

Marek-41

Tym,że tutaj nigdy nie pisano o głupotach,tylko o rzeczach użytecznych.Tym się ten watek różnił od reszty tego bagna dookoła.Mam nadzieje,że to był ,tylko epizod,o którym szybko zapomnimy.

Jeśli kolega dokładnie przeczyta całe 336 stron w/w forum to niestety okaże się że też tu pisano o głupotach należy niestey być obiektywnym albo uważnie czytać forum...ja też jak kolega zaczynałem słuchać muzyki na Tonette...Serdecznie pozdrawiam i troszkę mniej ostentacyzmu...

Więc wracając do tematu - przeżywam ostatnio fascynację... Pioneerem CT-737 mk2. Kasjel, szkoda że nie możewsz usłyszeć jak to gra :) Piękna barwa dźwięku, dynamiczne brzmienie, bas taki akurat, nie za duży i nie za mały, odpowiednia szczegółowość. Naprawdę sama przyjemność słuchania. Wcale nie odstaje od teoretycznie lepszych, a na pewno droższych konstrukcji. Zaczynam coraz bardziej cenić Pioneera. W kolekcji doświadczeń brakuje mi jeszcze 939, bardzo jestem go ciekawy.

"Rafał996"- całkiem możliwe, że Twój Pioneer 737mkII gra dobrze. Ale mnie pozostał już uraz do tego decka, chyba do końca życia. Bo ja z mojego nie byłem absolutnie zadowolony.

"G,Mark"- Pewnie zauważyłeś, że w tej Optonice nie ma regulacji "PB.Level". A jeśli jednak jakimś cudem ją znalazłeś, to pisz gdzie ona jest :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 24 Kwi 2009, 16:39

>"G,Mark"- Pewnie zauważyłeś, że w tej Optonice nie ma regulacji "PB.Level". A jeśli jednak jakimś

>cudem ją znalazłeś, to pisz gdzie ona jest :-))

Zauważyłem, dlatego piszę o potencjometrach nastawnych VR103/VR203 oznaczonych na płycie jako "PB Sens. ADJ.". :-)

Te potencjometry znajdują się na wyjściu wzmacniaczy odczytu i sygnał z ich suwaków doprowadzany jest do wejść układów Dolby. Wnioskuję zatem, że pełnią one tę samą funkcję, co potencjometry nastawne oznaczone "PB Level".

GM

Czasem nizszy model a oferuje brzmienie takie jakiego szukamy,pogoń za topowymi modelami nie zawsze jest wskazana.CT-737 w wersji MK II miałem i sobie chwaliłem potrafił być bardzo szczegółowy w zakresie wysokich i srednich częstotliwosci - zwłaszcza na kolumnach miałem wtedy równoczesnie CT-939 Mk II i CT-550S.Tego drugiego ów Pioneer pokonał własnie szczegółowoscią i miekka mechaniką.CT-939 na głosnikach grał ciemniej masywniej z pulsujacym basem,było mało przestrzeni w porównaniu z CT-737 Mk II,dopiero na słuchawkach CT-939Mk II mi sie podobało jego brzmienie.Zreszta jezeli mowa o dsłuchu na kolumnach to Akai Gx-65 w obydwu wersjach grał u mnie wiele jasniej niz gx 75.Pisałem o tym nawet wtedy.Gdyby nie mechanika to zostawiłbym sobie bardziej odpowiadajacy mi brzmieniowo GX-65.Generalnie pomiedzy odsłuchem na kolumnach i na słuchawkach był u mnie zawsze spory rozrzut.

GX-65 też mi się bardzo podobał, w średnich i wysokich zakresach naprawdę fajny deck. Tylko on trochę tracił na basie. GX-75, szczególnie w wersji mk2, ma szlachetniejsze i pełniejsze brzmienie ze świetnym, bardzo nisko schodzącym basem.

"G.Mark"- regulację "PB.sens" również znalazłem, ale to przecież nie to samo co "PB.level".

Regulacją "PB.sens" ustawiamy przecież charakterystykę częstotliwościową na wyjściu, a nie poziom sygnału podczas odtwarzania.

Wobec tego kręcenie tymi PR-kami musiało by mieć duży wpływ na pracę wskaźników VU, no i oczywiście na poziom sygnału na wyjściu. Ja niczego takiego nie stwierdziłem w swojej Optonice, ale sprawdzę to jeszcze raz. Pamiętam, że wskaźniki VU reagowały tylko na regulację "VU.meter", co jest oczywiste.Ale na nic więcej...podczas odtwarzania.Sprawdzę to jeszcze raz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No i taki wpływ ma. Można to łatwo stwierdzić wykorzystując generator sygnału akustycznego i woltomierz podłączony do wyjścia liniowego magnetofonu. Korzystanie z sygnałów, będących obrazem zapisu dźwiękowego, do regulacji magnetofonu, nie da oczekiwanych efektów.

GM

Witam. Potrzebuję pomocy...dokładnie opinii o tym magnetofonie...Tascam 133. Może wpaść w moje łapska...ale nic o nim nie wiem...Dlatego proszę o kilka słów i opinii o nim. Pozdro.

Dokładam kilka fotek...może się wkleją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20162-100006688 1240676554_thumb.jpg

post-20162-100006689 1240676554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno zdjęcie ...tył ( tylko częściowo..).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich :)

Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem kaseciaka AKAI GX-67, który dostałem od wuja, sprzęt jest w super stanie i pięknie gra, jednak jest kilka małych problemów :(

Otóż magnetofon ten "nie lubi" kaset C90, źle je prowadzi i wygina, a przecież tak chyba być nie powinno prawda ?

Wie ktoś co jest przyczyną takiego zachowania ?

Kolejny dziwny problem to taki, że magnetofon ma często problem z startem odtwarzania gdy chcę go zastartować na połowie kasety albo później, gdy jest początek rusza bez zarzutu, a w połowie i dalej dopiero po kilku próbach, z tego co od wuja sie dowiedziałem to magnetofon był dwa lata albo i dłużej praktycznie nie użytkowany, czyżby po prostu dostał zastoju, albo co ?

Ma ktoś może instrukcje obsługi polską do tego sprzętu ?

Witam!

Chciałbym dołączyć do rozmów o magnetofonach, od jakiegoś czasu piszę w temacie "Śliczne kasety audio". Niektórzy powinni mnie kojarzyć :-)

Ostatnio nabyłem takiego radzieckiego kaseciaka "szufladę" typu DIORA MDS 442. Jest w trakcie remontu :-)

Czy ktoś mógłby wyrazić opinię na jego temat?

Ukryta Zawartość

post-19067-100006592 1240772045_thumb.jpg

post-19067-100006593 1240772045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I gra dość dobrze, ładnie i dynamicznie. Ma nawet jakąś redukcję szumów, z tego co wiem nie były sprowadzane do polski. A znajomy od którego to dostałem sprowadził go prywatnie z Rosji razem z Tunerem który mam dostać... I sprzęt ma dokładnie 20 lat! :-) W środku jest rok produkcji 1989. Muszę go jednak wyremontować, był mało używany i wiele lat spędził w piwnicy... Gdy kumpel go wyjął nie wiedzieliśmy co to jest bo cały był pokryty prochem i ziemią :-) Trochę go więc wyczyściłem, ale jeszcze ma parę niedociągnięć... Np. niektóre sprężyny trzeba skrócić bo nie dają rady i cały mechanizm jest zastany wskutek wieloletniego nieużytku.

Fajny masz nick ! Czyżbyś utożsamiał się z pewnym modelem dwukieszeniowego Technicsa ??? :-)))

Ale tak poważnie, to zapytaj o ten radziecki deck Gardenusa z Audiohobby. On będzie wiedział chyba najwięcej z nas......

Witam

Panowie, czy ktoś może powiedzieć coś o mechanice CT-S610 Ma 3 głowice, kieszeń otwierana elektrycznie, 2 wałki ( dual capstan) i wygląda zupełnie jak CT-777. Jak to możliwe, że serię 6xx zaopatrzyli w tyle sprawdzonych i użytecznych rozwiązań? Czy ktoś wie czy jest ona na miękkiej mechanice czy na zębatkach jak stara seria CT-656 ?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi