Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się za AIWĘ AD-F660. Oczywiście paski i to w dodatku dwa ;) Nawiązując do wcześniejszych wpisów, dotyczących rodzaju kaset chroowych, w tym deck'u jest mała ciekawostka. Z tyłu, obok przełącznika MPX i głośności wyjścia słuchawkowego jest jeszcze przełącznik rodzaju taśm - CrO i Co. Tak więc faktycznie chromówka chromówce nierówna. Poza tym krciutka instrukcjaa, wskazująca jaki prąd podkładu ustawić dla danej kasety...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21740-100003335 1244102340_thumb.jpg

post-21740-100003336 1244102340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No troszkę wnętrza. Zwróćcie uwagę na pozłacane styczniki przełączników rodzaju kasety i nagrywania (nad mechanizmem). Wiele deck'ów z wyższych półek tego nie ma.

Ukryta Zawartość

post-21740-100003332 1244104252_thumb.jpg

post-21740-100003333 1244104252_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo kiedyś chciałem mieć jakąś Aiwę z tej serii (AD-F660, 770 lub 990), ale nawet jak były na Allegro, to jakoś się nie złożyło... To były ciekawe magnetofony. 990 na przykład miała automatyczne rozpoznawanie typu Dolby - ale tylko taśm nagranych przez siebie - na taśmie zapisywany był dodatkowo sygnał kodowy. Układ autokalibracji w 770 i 990 był zaprogramowany tak, że w przypadku przekroczenia przez taśmę wartości granicznych regulacji, magnetofon pozostawiał je jako najlepsze możliwe przybliżenie, i sygnalizował na wyświetlaczu że ustawienie nie jest optymalne - w wielu innych układach w takiej sytuacji magnetofon sygnalizuje błąd i powraca do ustawień standardowych, które są dalekie od optymalnych.

A taki przełącznik na taśmy z prawdziwego dwutlenku chromu i taśmy kobaltowe można było znaleźć w niektórych magnetofonach z początku lat 80, które miały przełącznik ręczny, i w nim dwie różne pozycje "high bias". Często miały też dwie pozycje "normal", dla taśm europejskich (niższy prąd podkładu) i japońskich (wyższy). Np. Dual 844 miał aż sześciopozycyjny przełącznik - bo dochodził do tego FeCr i Me! A w jakimś innym magnetofonie (niestety, nie pamiętam co to było) widziałem dwie pozycje dla różnych taśm metalowych...

Natomiast taką kolorową instrukcję z zaleceniami ustawienia prądu podkładu Aiwa stosowała przez całe lata, bo widziałem takie nalepki w różnych modelach od początku lat 80-tych do połowy lat 90-tych! A np. Technics takie zalecenia dot. ustawienia biasu podawał w instrukcjach obsługi, co było oczywiście mniej wygodne.

Problem tylko w tym, że te wskazówki dość szybko się dezaktualizowały, bo przecież taśmy zmieniały się przez lata - albo dany typ znikał z rynku i był zastępowany innym, albo też mimo tej samej nazwy był modyfikowany i miał już nieco inne parametry. Z taśm podanych na tej nalepce AIWY większość to modele co najwyżej z początku lat 80-tych - kto teraz używa do nagrywania Ampexa Grand Master, Sony HFX czy CD-Alpha albo TDK OD? Mało kto w ogóle pamięta te taśmy.

Ale oczywiście to duża ciekawostka (może np. pobudzić do poszukiwania tych taśm ;-) ), mimo małego obecnie praktycznego zastosowania...

ke_raj

teraz żałuję, że nie kupiłem go. Środek jest bardzo przekonujący. Ostatnio stwierdziłem, że bardzo dobry sprzęt to ten, który nie ma za dużo wewnątrz ;-)

Witam

Pojawił się długo poszukiwany przeze mnie deck jednak cena jest jak na wiek i jakość kosmiczna

Ukryta Zawartość

A dodatkowo dla ke_raj

Ukryta Zawartość

Więc zakup 660-tki to wygrana w TOTO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, co było z twoją Aiwą AD-F660 ? Jakie objawy ? Mam 880 i zacina się w niej sterowanie z klawiatury, teraz zablokowało ją totalnie. Czy to było coś podobnego ?

Wojtek

Wojtek

Chcialbym kupic jakiegos decka (akai,pioneer)i niewiem ktory model jest warty zainteresowania.

jakies 15 lat temu mialem akai gx 75 i bylem zadowolony,ale teraz ceny akai sa zwariowane.

mysle ze okolo 200 pln,moge przeznaczyc na taki zabytek, co kupic ???

podoba mi sie pioneer modele 6 i 7 .

FILWOJ. Na chwilę obecną wiem tylko tyle, że paski są do wymiany. Są rozciągnięte, jeden nawet przykleił się do koła zamachowego. Nie sprawdzałem nic ponadto, ale wstępnie wydaje mi się, że reszta jest ok. Jak dostanę paski i założę je, będę wiedział co i jak. ;)

"tomecki_es" -mnie całkiem nie tak dawno udało się kupić Akai GX-65 za 205 zł. z kosztami przesyłki. Co do cen to wydaje mi się że będą rosły......podobnie jak ilość fanatyków "starego" sprzętu. Ale zawsze można mieć farta i wyłowić coś okazyjnie. Kwestia cierpliwości....mnie jej niestety brak :).

Tomecki_es. Obecnie masz na Allegro dwa PIONKI 737 MkII i AKAI GX65 i 67. Pomyśl na nimi. Gdybym miał środki finansowe :), to któregoś z tych AKAI chyba sam bym kupił.

Witam

czy ktoś może ma lub miał Aiwę AD F 910 konkretnie chodzi o pilota do tego magnetofonu jaki jest symbol oryginał lub zamiennik,a może ktoś ma i chce sprzedać lub wie gdzie mozna kupić-dzięki za info

Muszę się przyznać do porażki. Mam trzy magnetofony z którymi nie dam sbie sam rady. To Aiwa 3800, sławne już Onkyo Ta-2570 i Kenwood KX-880G. Nie pozbędę sie ich a sam nic już chyba nie poradzę. Być może ktoś ma namiar na solidny zakład naprawczy. Niech by był i z drugiego końca kraju. Z chęcią i czystym sumieniem pokryję koszty przesyłki w obie strony i naprawy.

tomecki_es, 5 Cze 2009, 11:54

>dzieki,jakie sa roznice w akai 65,67,75 ?

Miałem je wszystkie. Najsłabszy z nich to GX65 (i tak jest niezły, ale pozostałe Akai są wyraźnie lepsze).

Wszystkie mają znakomite głowice GX, czyli tzw. "szkło metaliczne". Wszystkie są trójgłowicowe. GX65 ma niestety niepełną kalibrację (tylko bias, brak regulacji czułości wzmacniacza zapisu i brak generatora pomiarowego), a GX67 i GX75 mają wszystko co trzeba. Magnetofony nie do zajechania. Egzemplarze z drugiej ręki czasem wymagają ponownej starannej regulacji. Regulacja GX67 jest dość prosta, regulacja GX75 dużo trudniejsza. Ja bym wybrał GX67 lub GX75. Obecnie mam GX75, ale GX67 też bardzo miło wspominam.

jak sie ma pioneer mod 6 i 7 do akai gx 65,67,75

przepraszam wiem ze jestem upierdliwy,ale mam dylemat bo akai gx juz kiedys dawno temu mialem,a teraz chcialbym cos innego podoba mi sie pionek tylko boje sie ze bylby gorszy od akai.

tomecki_es, 5 Cze 2009, 12:42

>jak sie ma pioneer mod 6 i 7 do akai gx 65,67,75

>przepraszam wiem ze jestem upierdliwy,ale mam dylemat bo akai gx juz kiedys dawno temu mialem,a

>teraz chcialbym cos innego podoba mi sie pionek tylko boje sie ze bylby gorszy od akai.

Gorszy nie będzie, będzie miał inne brzmienie. POZDRAWIAM:)

Wojtek- ten magnetofon jest już bardzo naprawiany- po lutach widać że przez jeszcze większych "miglanców" niż ja. Ze swojej strony dodam jeszcze że bardzo chcę go ożywić. Dostałem od jednogo z kolegów namiar na ludzi którzy może to zrobią. Jak wróci i zacznie grać to zamieszcę jego fotki. Pozdrawiam.

Przyszły mi te kolumny Acoustic Response 707. Ktoś tu napisał że powinienem z nich być zadowolony-.......jestem. Właśnie słucham na nich mojego ulubionego decka- wiadomo już że Denona.......całkiem fajnie to współgra.

Panowie, ewentualnie Panie też:), podpowiedzcie, który z decków posiada regulacje azymutu ustawienia głowicy podczas odtwarzania (choć w takim przypadku posiada pewnie także taką regulację podczas nagrywania); znam jeden taki model - Nakamichi CR - 7E; znacie jakieś jeszcze?

• Pokaż nowe odpowiedzi