Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po różnych bojach z magnetofonami nie została komuś przypadkiem zbędne głowica kasująca do Aiwy ? W otrzymanym właśnie przeze mnie modelu AD-F910 jest tylko dziura po niej...

Wojtek

Wojtek

Uruchomiłem swoją AD-F660. Po wymianie pasków, bez żdnych innych czynności gra naprawdę dobrze. Ustawienia toru taśmy takie, jak w ONKYO 2570, świetnie działa Dolby C - zarówno na "swoich" utworach, jak i na tych z ONKYO. Bardzo dobrze nagrywa, ręczny bias - piękna sprawa. No i przy okazji stwierdziłem "organoleptycznie", czemu na japonskich deck'ach, gorzej chodzą taśmy BASF. Było to wcześniej opisywane. BASF-y to CrO2, a japońskie taśmy mają dodatek kobaltu i "pod nie" ustawiane są w większości japonskie magnetofony. W tej AIWIE jest przełącznik CrO2 i Co. Przy zapisie różnica jest bardzo słyszalna. Przełączając na CrO2 wysokie tony sa "podbijane". Dlatego na japońcach BASF-y nie prezentują swoich możliwości. Dodam, że nie wiem, który parametr sygnału zapisu jest zmieniany (bias czy eq), gdyż przy ustawieniu na CrO2 i regulacji biasem, na TDK SA nie udaje się dobrać brzmieniowo właściwego ustawienia. Niby jest ok, ale to nie to, co na przełączniku w pozycji Co - tu jest dźwięk bardziej wierny oryginałowi. Reasumując, ten model wygrywa bezpośrednie porównanie z AD-3800. W każdym calu. Może to kwestia egzemplarza, a może i fakt, że 660 ma HXPro, którego brak w tym drugim. Jedyna wadą, jaką na razie zauważyłem w 660, jest dość głośna praca silnika, ale myślę, że z wymieną nie będzie problemu.

A mógłby mi ktoś podać symbol głowicy do Finezji? W mojej ktoś założył jakąś inną głowicę i nie dość że nie pasuje do tego magnetofonu to jeszcze jest przetarta :/

Ze schematu wynika, że przełącznik ten (stosowany tylko w wariancie wykonania "Z" - sprawdź przy okazji na tabliczce znamionowej czy Twój model to wersja "Z") jest umieszczony blisko regulatora "rec/pb sensitivity" dla taśm typu II, więc pewnie dostosowuje elektronikę magnetofonu do niższej czułości taśm CrO2. Co ciekawe, z danych technicznych wynika, że wersja "Z" ma gorsze od pozostałych wersji parametry dla taśm CrO2 - większe zniekształcenia, gorszy odstęp od szumów - tylko nie piszą, czy dotyczy to pozycji przełącznika CrO2 czy Co, czy też obu!

MaciejLK, tak - to jest wersja 660Z. Gdy przełączam ten przełącznik w trakcie nagrywania, w trakcie podsłuchu po tasmie podstawową różnicą jest zawartość wysokich tonów. Co do poziomu sygnału, to różnice są właścicwie niezauważalne.

RS-TR373 - a po co ci symbol oryginalnej głowicy do Finezji ? Chcesz montować to badziewie ?

Kup oryginalnego "Alpsa" i po sprawie. To najlepsza głowica uniwersalna z standardowym mocowaniem, z tych łatwo dostępnych na rynku. Możesz kupić też tańszą "Amir 666" lub "Sanyo", ale te szybko się zcierają.

RS-TR373, jeśli nie chcesz kupować głowicy stożkowej do Finezji, to ja mam zwykłą głowicę stereo od jakiegoś Soniaka (nie z TC-15). Kupiłem kiedyś mechanizm z rozbiórki, ale głowica nie była mi potrzebna, tylko silnik. Z tego co pamiętam, była w bardzo dobrym stanie. Jeśli chcesz, to jej poszukam i wyślę Ci za free. Daj znać na PW. ;)

Cześć

zrobiłem dziś małe porządki i muszę się pozbyć części sprzętu bo już się nie mieści, po wstępnej selekcji dostępnych kaseciaków mam zamiar pozbyć się kilku modeli, jeżeli ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany proszę o info na pw, póki co nic nie jest wystawione czy umówione, wszystkie modele są sprawne technicznie, większość ma ryski czy też zadrapania na panelu i pokrywie bo pochodzą w większości z aukcji, dokładne info i zdjęcia też na pw, a to lista:

Kenwood KX-880HX

Kenwood BASIC X1

Kenwood KX-W6060

Sony TC-K 590

Sony TC-K 411

Gratuluję Ke-raj uruchomienia tak zacnego magnetofonu, pewnie będzie dobrze służył, dzisiaj też zakończyłem remont generalny i regulację Sony TC-188SD i jestem zaskoczony dźwiękiem, tego co mają stare dobre klocki nie da się porównać z magnetofonami z końca lat produkcji kaseciaków.

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Daniel22

12 Lip 2009, 13:24

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 775 / 306 / 1

Panowie nie wiecie co to za głowica DO-62?Wygląda jak ALPS,i gra całkiem przyzwoicie,podobno montowali w jakichś diorach na eksport i to była top głowica.

Wyglada jak Alps to prawda i gra swietnie. Mialem taka wlutowana do Etiudy w serwisie. Chodzila az do smierci technicznej. Wtedy przekonywali mnie ze ze producentem jest Technics bo ktos znalazl jakies T w koleczku. Dzis wydaje sie to bardzo malo prawdopodobne. W jakim decku masz ja wlutowana?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

O niebo lepiej niz CG 62 czy jakos tak. Ta montowana oryginalnie. No wlasnie podobienstwa oznaczen moga sugerowac ze ten stozek jest polski:) Mialem tez KD-A 33. Bardzo milo go wspominam.

RS-TR373

Finezji na kopy jest na allegro,sam mam jedną,wmontowałem do niej stożek od upadłej szuflady ale ten sprzęt to tragedia,lepiej zamiast tego już wziąść jakiś niski deck za 20 zł zagra lepiej i nie będzie tak taśmy miął.

Dziś wpadł mi w łapy taki DECK... Memorex

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

discomaniac71,miałeś tą etiude małą(tą z czerwonymi diodami wysterowania) czy tą z wychyłowymi?

Ja tamtą pierwszą mimo że właśnie miała chyba startą głowice i nagrywała żałośnie na TDK FE i tym podobnych darze sentymentem bo to był pierwszy deck z jakim miałem okazje sie zetknąć i to on właśnie po trochu zadziałał na wprowadzenie mnie w świat audio.Miałem chyba 7 czy 8 lat,lub mniej.Sprzęt był pożyczony więc wrócił do właściciela.Później znalazłem w szafie uwerture i sie zaczeło.Chętnie bym teraz takiego decka sobie postawił na półce-sentyment.

U mnie stał dokładnie ten model,podłączony do radmora który przetwarzał sygnał z telewizora elemis stereo.Nagrywane były głównie utwory z Vivy i radia dopóki nie zmienili częstotliwości na CCIR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

były też takie wersje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem dokładnie taki zestaw ... możecie mi powiedzieć jaka różnica była pomiędzy modelem 415 a 411D ? Pamiętam, że wariactwem była ilość razy jaką przyklejałem tą plastikową osłonę sterowania ... wiecznie odpadała ;) Inną sprawą było nowe życie nadane jej po wsadzeniu przyzwoitego ALPSa ... macie rację modyfikacje kolorystyczne z brązem były straszne ale kto się wtedy tym przejmował ;) Potem przesiadłem się na szufladę .... teraz jej trochę żałuję - kawał wspomnień z nią jest związanych ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaszalałem !!!

Jak będzie spalony centralny układ sterujący, to będę miał 15kg złomu :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Bez przesady Kasjel! Z Twoim szczęściem będzie to jakaś pierdółka. To byłby chyba pierwszy Revox na forum??

Co do tej etiudy mam jej czeską wersję w wydaniu TESLI. Ale środek cały naszej krajowej produkcji.

Ona wcale tak źle nie grała.

Kasjel.Gratuluje.Też sie temu przyglądałem i nawet miałem chęc spróbować,ale w końcu zająłem się czymś i przegapiłem.Zresztą trudno powiedzieć,czy to nie fart.Życze ci powodzenia,choć to skomplikowana bestja.

• Pokaż nowe odpowiedzi