Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Schemat nieaktualny, znalazłem właśnie service manual, osłona aktualna.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Chcę właśnie zamówić szafeczkę do magnetofonów i mam jedno pytanie. Jaka powinna być szerokość tego mebla, aby większość decków się tam zmieściła? Chodzi np. o serię ES SONY z boczkami lub inne "niestandardowe" szerokości. Czy 50 cm w większości przypadków będzie ok?

Sony z deskami ma szerokość 46,5 cm, dodaj po bokach 2cm luzu z każdej strony i masz wewnętrzny rozmiar, wężej nie radzę bo możesz obić boczek przy wkładaniu/wyjmowaniu

kr_raj, przewidujesz do szafki kółka czy jakieś inne ułatwienie przydatne przy podłączaniu i rozłączaniu kabli ? Mam szafkę na sprzęt i odsuwanie jej i obracanie aby dostać się do okablowania jest cholernie niewygodne.

Wojtek

Wojtek

Keraj.Kiedyś sobie zrobiłem z drewna szafkę na sprzęt.Miała regulowane półki,kółeczka,ale dostęp do sprzętu był nie za dobry,no i się tam strasznie kurzyło.

Teraz mam profesionajny rack i nie ma porównania.Wychodzą z niego tylko trzy przewody.Dwa sygnałowe i jeden zasilający.Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten profersjonalny stojak, to fajna sprawa, ale koszty... ;) Ja myślałem o zwykłej szafce na mniej więcej 6 - 8 deck'ów (myśląc realnie o najbliższych zakupach) zakonczonej "platformą" na gramofon. Na tyłach chcę zamontaowac 2 gniazda "out", które podłączone będą na stałe ze wzmacniaczem (tape i aux)oraz jedno gniazdo "in". Do nich podłączałbym magnetofony zależnie od upodobania. Do kazdego deck'a oddzielna para przewodów, aby nie przesuwać szafki. Ma to sens?

Racka kupiłem bezpośrednio od producenta za 330 złotych.Nie wiem,czy drewniana szafka wyjdzie taniej,a ten rack jest na pięknych kółkach z hamulcami.Jest więc bardzo stabilny i w razie czego łatwo go przemieszczać.Jednak ,ja wiedziałem,że w nim bedzie tylko sprzęt profesionalny o standartowej szerokości.Z kasetowcami może być trudniej,ponieważ nie wszystkie trzymają odpowiedni wymiar i nie da się ich prawidłowo zamocować w takim racku.Jeśli jednak ktoś posiada podoby sprzęt,to to rozwiązanie zlikwiduje jego problemy ,a i świetnie wygląda.

Marek-41. Przyznaję i rację - wygląd tego zestawu na takim staojaku jest naprawdę świetny. Szafke będę miał dużo taniej - właściwie sam ja mogę sobie zrobić, bo znajomy ma odpowiedni warsztat. A wskazany przeze mnie sposób połączenia deck'ów jest Waszym zdaniem ok?

Zastosuj dużą listwę zasilającą,to z szafki ci wyjdzie jeden kabel zasilający.Najlepiej by było sobie zrobić specjalny rozdzielacz sygnałów,aby jednym ruchem móc włączyć odpowiedni deck i móc od razu nagrywać i odtwarzać.Na rynku bardzo trudno coś takiego znaleść i wszyscy tutaj radzimy sobie jak kto może.Powodzenia.

Na tym zdjęciu widać szczegóły budowy racka,a na następnym ,to {radzenie sobie z kablami}.Jak widać działa,choć wygląda nieszczególnie.

Ukryta Zawartość

post-15150-100009938 1247930773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kto napisal ze Sony TC-K 808 ES odstaje od najlepszych? Na pewno nie na tasmach metalowych. To dosc specyficzny magnetofon. Wymaga bardzo dokladnej kalibracji. Najlepiej na sluch a generatorem mozna sie posluzyc jedynie dla ustawienia wartosci wyjsciowych. Na TDK MA i MA-X brzmi znakomicie. Zreszta na innych metalach takze. Jego wada jest to ze pokazuje wielkie roznice pomiedzy nosnikami.

No właśnie, te przewody... Myślałem o przełączniku, ale jakiekolwiek tanie wykonanie jest nie do przyjęcia. Gniazda, to gniazda. Można nabyć solidne i wiadomo, że nie będą tłumić sygnału. Jak to wszystko ułożę, to dam znać. Jak w warsztacie nie ma urlopu, to w poniedziałek zacznę coś działać.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Witam szanowne towarzystwo.

Czytam ten wątek na bierząco i przypominaja mi sie stare dobre czasy (rocznik 74). Miałem kiedyś decka fishera - czasy baltony, później w 95r technicsa az6 - trochę niefartowny. Dałem go ojcu, ale mimo że kilkunastu lat słucham tylko z cd - to chyba dołącze do szanownego grona- dobry magnet + w środku tdk sa z lat 80-tych, piękne czasy.... Chcę kupić jakiegoś decka z wyzszej półki, ale nie najwyższej - szkoda troche kasy. Proszę o opinie starych deckowców- które modele omijać- chodzi mi o trwałość, są to rzeczy które mają po dwadzieścia lat. Nie chciałbym latac z nim co chwila do naprawy - nie jestem z wykształcenia elektronikiem. Interesują mnie modele z lat 85-94. Chodzą mi po głowie sony esy i kenwood 880 lub 1100. Pozdrawiam.

DORAMAT, 19 Lip 2009, 09:37

Z tym lataniem co chwila do naprawy jest kłopot.... bo już właściwie nie ma DOKĄD latać! Znalezienie zakładu, w którym potrafią naprawić magnetofon fachowo i uczciwie już niemal graniczy z cudem - spora część (młodszych) pracowników magnetofon kasetowy lepszej klasy widziała już chyba tylko na obrazku, jak dowodzą niektóre doświadczenia. W coraz większym stopniu człowiek jest zdany na samego siebie, ew. pomoc kolegów itp.

Kenwood KX-1100G i HX to piękne, fajne magnetofony, bardzo ładnie grające, ale trochę delikatne i wymagające ostrożnej, delikatnej obsługi. Słabym elementem jest dość rachityczna kieszeń kasety, w której lubi ułamać się zaczep sprężyny, zawodzi też mechaniczna część przełączania funkcji mechanizmu.

Witam cię "DORAMAT" ! Mam nadzieję, że na dłużej zagościsz w tym wątku. A Twoje zainteresowanie magnetofonami nie minie tak szybko. Jeśli chcesz kupić dobrego decka, to jest w tej chwili Sony TC-K850ES na znanym portalu aukcyjnym za dobrą cenę. Jest sezon urlopowy, więc popyt jest mały. Ale tak normalnie, to taki magnetofon znikł by w ciągu kilku minut.

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu czytam pilnie wpisy na forum. A dziś, przy kawie, postanowiłem się ujawnić.

Od jakiegoś czasu usiłuję zakupić na znanym serwisie aukcyjnym magnetofon. Jakie przygody mnie spotkały, to postaram się opisać innym razem.

A napisać postanowiłem dlatego, że Kasjel polecił Sony TC-K850ES do zakupu.

Otóż podchodziłem do zakupu tegoż sprzętu i:

a) sprzedający nie chce, aby można było odebrać sprzęt osobiście;(dlaczego?)

b) na prośbę przysłania zdjęć głowicy i góry magnetofonu przysłał tylko zdjęcie głowicy (to i tak faktycznie całkiem nieźle, bo na 5 próśb przysłania zdjęć głowic na aletamdrogo, jeden sprzedawca przysyła, reszta milczy), moim skromnym zdaniem, głowica mocno używana;(ale mogę się nie znać, gdyż w życiu zużywałem tylko głowice alpsa w M9108)

c) no i najgorsza wada wystawionego sprzętu: nie wiem, czy mi się w oczach mieniło, czy przewidziało mi się, ale cena minimalna zniknęła przy 249 zł, po czym licytujący, który przekroczył ta cenę wycofał się z licytacji, po moim grzecznym zapytaniu, czy jest sprzedający gotowy na negocjacje cenowe i napisaniu ile ja zaoferowałem, dostałem odpowiedź, ze to głupi żart...

d) po czym pojawia się dany deck już w opcji kup teraz.

Traktowanie w ten sposób potencjalnego klienta, odpisywanie co się chce i obrażanie się na propozycje przystąpienia do negocjacji cenowych, ect., niedopuszczanie do osobistego odbioru i/lub sprawdzenie sprzętu (czyli za duże pieniądze kupowanie kota w worku, chociażby i ten kot był najwyższy model). Jak ktoś chce, niech kupuje, okazja może i jest to cenowa. Ale po takim zachowaniu sprzedającego, ja omijam tą licytację z daleka.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda mi się zakupić przyzwoity deck 3 głowicowy i na dłużej zagoszczę na forum.

Tomasz

Z tym Soniakiem, to faktycznie coś nie tak. Licytacja ładnie szła, a nagle aukcja znika i pojawia sie opcja "kup teraz". Nie jestem do końca pewien, bo czasem fruwam po tym serwisie aukcyjnym w tą i z powrotem, ale wydaje mi się, że przez jakiś czas obie aukcje szły równolegle...

Moim zdaniem facet potrzebuje kasę na wczasy, i liczył na szybką transakcję po wystawieniu sprzętu w opcji "Kup Teraz". A może coś kombinuje.....niewiem. Ale deck jest piękny i nie jeden szaleniec wystawiał tej klasy decki po 1600zł !!!

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Kasjel

za kaseciakiem to ja juz jakis czas sie rozglądam. Poczekam nie pali się...coś się sensownego w bardzo dobrym stanie trafi. A dobry magnetofon to niezła zabawa. Jak ktos mieszka z was w Łodzi i jest po trzydziestce i wiecej, to ulicy Marynarskiej nie musze przypominać..he he. .

ps. Na wiosne zszedł mi koło nosa tanio w pieknym stanie marantz sd 60 - 10 kg wagi. Do tej pory nie moge odrzałować!

DORAMAT, 19 Lip 2009, 19:48

Oj, dobrze pamiętam Marynarską - jeszcze z początku lat 80-tych, gdy zacząłem tam zachodzić... pamiętam magnetofony Sankei, potem "żółto-złote" Pioneery z serii 82/83, potem pojawiły się Technicsy - i oczywiście te różne piękne kasety! Pamiętam, gdy udało mi się dostać (= wyprosić) odrobinkę "zachodniego" grosza na jakieś imieniny - starczyło jedynie na Agfę Superferro 60+6 za $1,60 - i tak była to chyba najtańsza wtedy kaseta!

A co do Kenwoodów - bardzo je lubię i cenię za brzmienie i bogate wyposażenie, i przeważnie ładny wygląd, ale moim zdaniem nie są wzorem solidności i trwałości. Seria xx50 i xx60 trapiona jest z kolei awariami elektrycznego otwierania i zamykania kieszeni. W końcu lat 90-tych do Kenwooda zniechęciło mnie natomiast to, że "pełnowymiarowe" magnetofony dwukasetowe, skądinąd bogato wyposażone, pozbawiono już możliwości nagrywania na taśmach metalowych. Zapewne był to znak czasu - nadchodzącego końca kasety jako takiej, niemniej jednak sugerowało, że firma już idzie na łatwiznę.

DORAMAT dobrze kolega wyzej radzi rozgladaj sie za Pioneerem ale takim na miekkiej mechanice miałem ich juz troche i wniosek jest jeden sa nie do zajechania przy zwykłym uzytkowaniu,przy tym przyjemne w użytkowaniu no i dzwiek szkoła brzmienia Pioneera wg mnie jest jedną z najlepszych.Nie podaje konkretnych modeli bo wiadomo nie tylko my tu zachodzimy czytac,co do "prawdziwych okazji" to znikają przed czasem,za reszte trzeba słono zaplacic.

DORAMAT, moneox,

Witajcie pierwszy - i chyba nie ostatni raz w tym wątku. :) Wybierać spośród dobrych modeli jest z czego, jednak zawsze istnieje ryzyko, że nawet w najlepszym modelu coś się popsuje. Jakby nie patrzeć jest to sprzęt blisko 20-letni a niejednokrotnie mający dużo więcej lat i nikt z nas nie zna jego historii, ani sposobu eksploatacji przez poprzedniego właściciela. A czym warto się zainteresować poza wspomnianymi Pioneerami, Akai czy Sony? Na pewno warte uwagi są wyższe modele Onkyo, Aiwy czy Technicsa. Można by wspomnieć też o sprzęcie "Vintage", bo ten gra tak, że potrafi w osłupienie wprawić nie jednego "audiofila", ale "Vintage" nie każdy kocha. W tej kwestii zresztą kolega Kasjel ma największe doświadczenie jak sądzę, to z pewnością doradzi w razie potrzeby.

Ogólnie, nie ma się co przejmować usterkami, bo gdyby na to patrzeć żaden z nas nie kupił by magnetofonu, a już kupa sprzętu się tu przewinęła z problemami małymi i wielkimi i grają do tej pory zamiast wylądować na śmietniku. Wspólnie niejednego decka udało się naprawić. I pewnie jeszcze nie raz tak będzie.

PS.

Kasjel, sorry, trochę Cię wmanewrowałem w "Vintage-owe" modele, ale przyznasz, że jeśli o to chodzi to doświadczenie masz nie małe. :)

Witam,

Mój pierwszy w życiu DECK!!!

wymagał lekkiego "odświeżenia". Na zdjęciach możliwości pasty DISPLEX oraz odnowiona obudowa malowana tzw. nakropkiem

Pozdrawiam

BraWo100

Ukryta Zawartość

post-21190-100009821 1248076701_thumb.jpg

post-21190-100009822 1248076701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi