Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mnie kusi, żeby kupić takiego porządnego kloca vintage ze wskaźnikami. Na razie z takich starszych decków mam tylko Sony TC-186SD i też bardzo lubię go słuchać, ma spore możliwości. Ale nie jest to jakiś wysoki model, z nowszymi konstrukcjami wyraźnie przegrywa. Chociaż nasz kolega Dibunia próbuje ten model sprzedać na allegro jako hi-end za sporą kasę, heh ;)

Tymczasem już z półtora miesiąca, odkąd kupiłem Sony TC-K555ESII, nie słucham praktycznie niczego innego. Zadziwiający jest ten deck, mały i niepozorny, a możliwości dźwiękowe ma imponujące. Nigdy dotąd nie słyszałem, żeby magnetofon tak szczegółowo, a jednocześnie wiernie i bez prpzebarwień oddawał szczegóły, nie słyszałem też tak fantastycznie przestrzennego, głębokiego grania. Dźwięk z niego jest jak by był trójwymiarowy, jak by można było włożyć w niego rękę i wydobyć jakiś instrument. Pozostawił w pobitym polu tak lubiane przeze mnie Akai GX-75mkII i Sony TC-K700ES, co było dla mnie niemałym zaskoczeniem.

A najciekawsze jest to, że model 777ESII gra jeszcze dużo lepiej :) Chociaż trochę mniej naturalnie.

zawsze pierwsza partia sprzetu (nawet Fiata 125) jest kilka tygodni-miesiecy dopieszczana (ostra seklekcja elementow, super quality control i inne). W przypadku hi-fi (szczegolnie Made in Japan) producent lat 70-tych, 80-tych pamietal by sposrod pierwszej partiii trafil w rece recenzentow i handlowcow (potem ich klientow) jako wersja idealna. W zaleznosci od powodzenia modelu podtrzymywano dozor, rok, dwa, trzy...

Stad Vintage kloc z 1977 jak najbardziej (jesli byl sensownie eksploatowany) jest bardzo dobry. Czy lepszy niz cos z 1995r. nie wiem, ale tanszy na pewno. To zostanie te 400 zl na 10 fajnych analogow, ew. CD.

Panowie. Zwariowalem. Jest to kupienia droga nabycia wzm JVC z lat 70-tych tak piekny, ze az nie wiem co, zatkalo mnie. Najlepsze jest to ze, strona sprzedawcy informuje o 'mankamencie': wejscie jest tylko na gramofon i magnetofon. Zaczynam kolekcjonowac Vintage juz na serio. Oto model:

Witam Szanownych Speców od Analogu !

mam pytanie do Was jako ekspertów od magnetofonów. Padł mi deck Braun C2. Byłem z niego bardzo zadowolony. Mechanicznie czołg a grał na moje ucho rewelacyjnie. Ale coś w nim padło. Mam sporo kaset i wiele z nich mnie zaskakuje jakością dźwięku. Chcę zakupić jego następcę w rozsądnej cenie ale liczy się nade wszystko jakość dźwięku. Czy możecie coś polecić? Bardzo proszę o parę modeli.

Będę wdzięczny za wskazówki. Czy Grundigi CF 5100 czy 6100 są warte uwagi? pytam bo pasowałyby do posiadanych klocków audio.

Czy warto pomyśleć o modelu z HX PRO?

pozdrawiam serdecznie - reart

O Grundigach niewiele wiem, ale ktoś Ci na pewno doradzi.

Napisz coś więcej, tzn. czy ma być to tylko magnetofon pasujący do reszty zestawu, czy z dowolnym designem, a po prostu dobry? No i jaki budżet mniej więcej.

Witam wszystkich miłośników analogowego dźwięku.

Już jakiś czas temu dzięki Wam "Forumowiczom" zaraziłem się analogiem i powróciłem do słuchania winyli. I tak moja odwzajemniona miłość do analogowego dźwięku już trwa kilka lat, więc postanowiłem zrobić następny krok i odświeżyć swoje kasety (których nigdy się nie pozbyłem i były zawsze pieczołowicie przechowywane). I stąd moje pytanie do biegłych w temacie - chciałbym na początek coś w rozsądnych pieniądzach a jak mnie weżmie to będę szukał czegos godnego ale teraz zastanawiam się miedzy TEAC V-3000, AIWA z serii AD-F910 czy może AKAI 65 lub 75.

Pozdrawiam serdecznie

cholevis

to prawda jest w dobrym stanie ten teac ale ma prosty mechanizm jeden wałek i regulacje tylko biasem , ja proponowałbym AIWA AD-F910 ma prawie wszystko akai gx-75 odradzam bo trudno dostać w idealnym stanie technicznym

Akai jest z nich technicznie zdecydowanie najlepszy, ale jak dla początkującego to faktycznie może być problem, jeśli będzie wymagał regulacji. Dlatego chyba jednak Aiwa.

Rafał - design nieważny prawie zupełnie - liczy się dźwięk odtwarzany i nagrywany czyli jakość. Każdy klocek w moim zestawie jest inny - od sasa do lasa ;-) kompletnie się tym nie przejmuję. Ale dobrze byłoby gdyby był standardowo szeroki - 43 cm. Ma być po prostu bardzo dobry i już. Cena umowna do około 200 zł.

Widziałem modele Brauna 301, C1 jakieś Telefunkeny ... nie wiem co tam w środku tkwi - wiem tylko że mój Braun C2 grał naprawdę super z dobrą kasetą a topowych modeli nie słuchałem ...

Czy HX PRO i 3 głowice amorficzne to dobry ślad do poszukiwań ?

pozdrowienia - Artur

n.t. GX-75; rzeczywiscie trudno, chyba by poza krajem, wyjatek, dostac go w db/bdb stanie, winne moze nasze 'nagrywalnie' tasm z cd lub fakt ze, wiekszosc posiadaczy namietnie je ekspoatowala, jeden Pan z Katowic, bardzo mily dla mnie zreszta gdy mialem lat nascie, guru hi-fi, codziennie popoludniu nagrywal z LP i CD a wieczor/ w nocy z radia, hmmm - dajmy: 10 lat to 3660 wieczorow!

i chyba jest ciut przereklamowane te AKAI, w koncu sa rzeczy i lepsze (dla purystow) i bardzo dobre (AIWA, Nakamichi), generalnie mozna trafic malo uzywanego Pioneera 600-cos lub 700-cos (przebieg jednak zawsze widac po glowicy i obudowie), i dopasowujac do tegoz odpowiednia kasete (np u mnie najlepiej maxell-e XLII, nawet uzywki chodzily), zagra ladnie.

interkonekt db to tez nie tylko dla zrodla cyfrowego, magnetofon mozna doprowadzic do perfekcji technicznej, a powala na kolana gdy damy do niego na IN i na OUT 2 przyzwoite (no minimum 100zl, inty)

Pozdrawiam

PS Guru ow wpoil mi koniecznosc obciazenia deckow, na swoj GX-75 wciagnal wciagarka gruba gume z odbojnicy chyba, gruba na 30cm (chyba z 40kg miala), no i nic juz nie wibrowalo pod tym Everestem.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Obciążanie klocków no nieźle ;).

Z aiwy teac'a akai i co tam było każdy deck jest niczego sobie. Z tymi kręconymi akai to przesada, mają kręcone głowice to prawda tzreba wyregulowac mechanizm i po sprawie.

Mi się bardzo podoba ta aiwa 910.

A jak mam polecić coś niezawodnego i niesprawiającego problemów. To będzie to pioneer, np. nielubiany za słaby sygnał na wyjściu ct737, albo ct757.

I słuszna uwaga gx75 to nie jest cud świata jest masa decków lepiej/inaczej grających. Nie wątpliwie jest to solidny deck wysokiej klasy. Ale do dragonów itp to bym go nie porównywał z resztą to nie była ta półka cenowa.

Przy czym też bym nie demonizował, że każdy Akai sprzedawany w Polsce jest kręcony. Widziałem już takie, które były w idealnym stanie, sam nie tak dawno sprzedałem jednego dobrze ustawionego GX-75 za stosunkowo niewielkie pieniądze. Czyli da się. Ustawić też się da, to tak na marginesie.

Dobry deck do 200 zł, solidny i nieawaryjny, to tak jak napisał V-savage, będzie to Pioneer CT-737mk2 albo CT-757. W tej cenie można dostać też np. Akai GX-65, który ma taką przewagę, że ma dwa wałki, ale za to Pioneery dysponują pełną kalibracją, co dla mnie osobiście jest ważniejsze. Akai ma za to bardziej trwałe głowice. Ewentualnie jak tutaj już też padło, Aiwa też będzie dobrym rozwiązaniem.

Mam w tej chwili Teaca i Aiwę. Zdecydowanie Teac pod względem wyglądu, solidności wykonania i obsługi bardziej mi odpowiada. Ale prawdą jest, że Aiwy używam o wiele mniej więc jeszcze jej dobrze nie znam.

Zresztą egzemplarze bywają różne więc wiele zależy od szczęścia w przypadku używanych magnetofonów jeżeli nie można ich sprawdzić przed zakupem.

Wojtek

Wojtek

Witam wszystkich nowych "nawróconych" forumowiczów !

reart - co konkretnie stało się z Braunem C2 ?

Jeśli Grundig, to model CF 5500, tylko to feralne koło zębate :-((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przedewszystkim chodzi o Pioneera CT-F850. Cena napewno korzysta. A co do tego drugiego, to brakuje mu nakładki na pokrętło. Ale jest srebrny !!! Bywały już sprawne po 150zł, tylko że czarne.

W nawiązaniu do mojej zagadki z 23 sierpnia ;) Może teraz sprawa będzie jasna? Dodam, że jest to produkt naszej rodzimej UNITRY... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy popatrzeć, jakie pamiątki z PRL-u można było dorwać swego czasu za free... Do tych "nagrywaczy" RS-1490 i RS-1499 (różniły się prędkością zapisu), był jeszcze w komplecie specjalnie przerobiony MK-232, dostosowany do niższych prędkości odczytu i posiadający płynną regulację prędkości obrotowej silnika w zakresie ok. 20%. Miał symbol RZ-1502. Ciekawe tylko, czy jego wykonanie oparte było na wyselekcjonowanych podzespołach, bo przy tak małych prędkościach odczytu, ważne jest mozliwie jak najlepsze prowadzenie taśmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi