Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz mój K730ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niezłe - DENON!!! Przecież to poczciwy AKAI...

Ukryta Zawartość

No i ta cena! Wiem, że nie powinienem wklejać, ale tak abstrakcyjnie opisaną i wycenioną aukcję, chyba można :).

Ukryta Zawartość

Po pierwsze trzeba być świadomym, że praktycznie na dobrym magnetofonie DAT (i oczywiście przy dobrych przetwornikach) płyta brzmi o wiele lepiej, ale to nadal cyfra! Przeprowadziłem trochę testów:

1. Nagranie CD --> DAT - przy zastosowaniu połączenia cyfrowego (optyczne np) uzyskujemy drugi orginał

2. Nagranie TAPE --> DAT - jest dobrze, przedewszystkim po zastosowaniu opcji próbkowania 48kHz plus system SuperBitMapping (SBM) nagrania brzmią naturalnie, choć już góra zawalona jest cyfrowym klinicznym dzwiękiem, bas i średnie za to super!

3. Nagranie LP --> DAT - podobnie jak z kasetą, ale basu czasami jest za dużo...

4. Nagranie R&R --> DAT - ekstra! Można by rzec, że nagrało się to co na szpulkę!

5. Odwrotne nagrania, czyli z DAT: niestety mam chyba kiepski przetwornik, najlepiej oczywiście na szpulce.

6. VHS (7000ERA) --> DAT - zaskoczenie, lepiej niż na szpulce! Dotyczy jednego zakresu: wysokich tonów! Analogowe brzmienie!

Pamiętajmy, że testu dokonano w konkretnych warunkach, przy innych słuchawkach, kasetach, magnetofonach, może być lepiej lub gorzej. Dochodzi także czynnik ludzki :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

DAT - mialem ES 55, maszyny tej serii bija na glowe slabiej nagrane CD, i odtwarzacze w CD w podobnych im cenach (1200-1500DM), pod warunkiem odpowiedniego okablowania i slusznego doboru zrodla. Ogolnie; mozliwosci CD jako nosnika, szczegolnie przestrzennosc dzwieku, sa wpisane w ograniczajace ramy CD od poczatku. Dopiero SACD to krok naprzod. Kto archiwizuje LongPlaye, EP-ki, single, cokolwiek, najlepszy - bdb deck kesetowy, ew. DAT czy dobra szpula (tu problem wiarygodnych tasm ponizej 60zl).

w brytyjskim pismie Record Collector (02.07) podaje sie ze, ponad 50% zapisu w studiach w Anglii tworzy sie na DAT.

kasetki DAT; idealne by poslac sampla do radia, powymieniac sie rzadkimi nagraniami z wlasnych zasobow, jeszcze niedostepnymi w internecie. Troche przesadzilem z zakupem kasetek HDD 15min DAT;

mam w rezerwie 13 pudelek po 10 szt. Byly tanie!

Dziś dorwałem i właśnie testuje Toshib`ę PC-G2T :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witajcie serdecznie.

wysprzedaje kolekcje sprzetow :(

pytania prosze kierowac na gg lub skype....lub PW.

pozdrawim wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

"audiotone"- ja nie sprzedaję swojej kolekcji !!! Dlaczego miał bym sprzedawać ? Muszę tylko sprzedać z dwa słabsze decki, bo już nie mam miejsca a ostatnio przybyły mi dwie sztuki.

Taka sprzedaż słabszych decków umożliwia mi zakup następnych....ha,ha ! Bo okazje się zdarzają !

Tak jak np. ostatnio z tym "Alpine AL-80" za 70zł :-)

Kasjel z racji tego, ze masz chyba najwieksza kolekcje, to do ktorego decka wracasz najczesciej?

Najczęściej używam decka, który właśnie kupiłem i skończyłem renowację :-)

Potem wracam do któregoś starszego i znowu jestem zaskoczony jego brzmieniem. A różnice są dosyć duże pomiędzy tymi magnetofonami w brzmieniu. I nawet nie o to chodzi, że jeden gra lepiej a drugi gorzej. Tylko każdy inaczej.....

Niestety nie wygląda to tak wszystko różowo, bo w Teacu A 550RX znowu pojawiły się trzaski. Dual C 830 wciaż ma drżący dźwięk. Technics RS 673 musi mieć zmienione gumy na kółkach ciernych które ślizgają się podczas przewijania. A Revox nie może się doczekać na nowe rolki itd.

Naprawdę trudno jest to wszystko opanować.

Kasjelu, a propos rolek przesuwu, nadal jestes w potrzebie? Opisz czego brak? Do wszystkich: sa tez czesci do M216 i M226 TECHNICSA plus 3 kompletne sztuki (czesci; nowe i uzywane, fasady, razem z 5kg)

Potrzebuję rolek przesuwu taśmy do Revoxa B 710 mkII. Obawiam się jednak, że nie stać mnie na Twoje usługi. Sam widziałem takie rolki na E-Bayu za 180zł !!! Do tego jeszcze wysyłka.

Kasjel, czyli jednak Alpine? :)

Rzeczywiście słucham teraz Alpine AL 80. Na Revoxa się nie wkurzam, bo to nie jego wina że nie dostał nowych rolek :-)) Ale denerwuje mnie ten Teac A 550RX, bo gnojek gra pięknie. Magnetofon nie grzebany z oryginalnymi ustawieniami toru przesuwu taśmy. No, tylko te trzaski w lewym kanale !

Doprowadzają mnie do obłędu ! Wiecie....jak deck jest całkiem rozjechany, to mówi się trudno. Ale ten Teac jest znakomity. Tylko te zakłocenia....

W dodatku "robi mnie w konia", bo czasem potrafi grać cały dzień bez tych zakłóceń. A czasem nie da się go słuchać....

Kasjer:

rozkręca się obudowę, włącza taśmę, czeka na te trzaski, i... zaczynamy opukiwać kolejne elementy elektroniczne od wejścia do wyjścia. na pewno gdzieś jest zimy lut. jak ta metoda nie pomoże, używając sprayu chłodzącego możemy sprawdzić po kolei tranzystory, kondziołki, itd.

mi tak się udała renowacja.

Kasjel,rolek nie stety nie udało mi sie załatwić,ale nie poddaje się.Daj znac jakbyś je wczesniej zdobył.Co do trzasków,to jest tak i z włącząnym dolby i bez?

Witam jeszcze raz,

Pozwoliłem sobie wkleić zdjęci hk 400xm. Jego problem to nieregularne obroty. Zwalni, przyspiesza nie ma zasady. Wymieniłem paski, wyczyściłem i nie ma poprawy. Stąd moje pytanie o silnik. Te niżej działają bez zastrzeżeń. Może jest w stanie mi ktoś pomóc!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

GĄTAR, 3 Wrz 2009, 18:13

Sprawdź napiecie na silniku gdy deck zaczyna szaleć. Ważne czy jest stabilne jak pływa to masz przyczyne. Jeśli stabilne silnik do wymiany. O ile to zwykły silnik a nie DD

Moim zdaniem, to silnik do wymiany. Takie nagłe skoki obrotów, to typowy objaw zużytych już szczotek w silniku.

Marek - bardzo często trzaski pojawiają się w momencie włączenia Dolby. Ale z wyłączonym Dolby też są. Podejrzewałem już sam przełącznik. Ale te trzaski nie są powtarzalne tzn. jak pierwszy raz włączysz Dolby, to mogą wystąpić bardzo silne. Ale potem można włączać i wyłączać....i nic się nie dzieje. Jak podłączyłem dodatkowy kabel masowy do silnika, to miałem spokój cały dzień. Niestety już następnego dnia, wszystko wróciło do poprzedniego stanu :-(

Tak się pytam,bo w mojej Aiwie,powodem był właśnie uszkodzony scalak dolby.Były takie pyrknięcia i pojawiało się to po kilku minutach pracy,ale tylko podczas zapisu.Odtwarzał dobrze.I to tylko w lewym kanale.

Witam Kolegów na szpulki zakręconych,

Filozofowie od przeszło 2000 lat mówią: "Wszystko płynie, nie wejdziesz dwa razy do tej samej wody". Postanowiłem to sprawdzić i po dobrych kilku latach dziś ponownie kupiłem...magnetofon, Sony TC-K850 ES. Posłuchałem (ze starych zapasów kaset) Vangelisa "1942" i jeszcze paru innych rzeczy. I pięknie jest, panie Holanke, pięknie!

W związku z moim nowym nabytkiem mam do Kolegów którzy nigdy nie zerwali z kasetami parę pytań:

1. Kto wie z którego roku może pochodzić ta osiemsetpięćdziesiątka, może ktoś zna jakiegoś linka do magnetofonów Sony, żebym mógł sobie poczytać,

2. do czyszczenia mam zestaw płynów TDK w dwóch buteleczkach, jedna z napisem HEAD, druga PINCH ROLLERS. Czy to się dobrze nadaje, używał ktoś tych specyfików może?

3. do demagnetyzacji głowic mam elektroniczny demagnetyzer TDK HD-30. Czy można nim demagnetyzować głowice Laser Amorphous? Z dawnych lat pamiętam, że były jakieś ograniczenia w stosowaniu takich demagnetyzerów, nie zepsuję nim niczego?

Z góry dziękuję za podpowiedzi,

Pozdro,

Yul

Witam kolegę i gratuluję fajnego magnetofonu.

To bardzo ładna linia Sony. Deck pochodzi z 1990 roku.

Panowie, czy Was za przeproszeniem nie wk***iają te reklamy pomiędzy tematami? Autentycznie do szału mnie to doprowadza.

do czyszczenia mam zestaw płynów TDK w dwóch buteleczkach, jedna z napisem HEAD, druga PINCH

>ROLLERS. Czy to się dobrze nadaje, używał ktoś tych specyfików może?

śmiało mozesz używać (jeśli nikt na przestrzeni lat nie wlał w te buteleczki nic innego)

do demagnetyzacji głowic mam elektroniczny demagnetyzer TDK HD-30. Czy można nim demagnetyzować

>głowice Laser Amorphous? Z dawnych lat pamiętam, że były jakieś ograniczenia w stosowaniu takich

>demagnetyzerów, nie zepsuję nim niczego?

głowice amorficzne należy demagnetyzować. Demagnetyzerem nie można traktować tylko określonej grupy głowic amorficznych, np tych montowanych w technicsach AZ tzw. cienkowarstwowych. Sprawdź tylko czy szczelina w kasecie na głowicę jest wystarczająca aby zmieścić głowice z tego 850es, bo to jest demagnetyzer do decków z głowicą uniwersalną z tego co kojarzę.

Rocznik jak rafal996 napisał 1990, 19 lat.

Kasjel:

no to trzeba przygotować w takim przypadku (braku reakcji na obstukiwanie lub lekkie wyginanie) jakiś kawałek przewodu, z jednej strony podpiąć go pod masę, a drugim końcem po kolei dotykać w torze (tym trzeszczącym) wejścia kolejnych tranzystorów (czyli bazy, co jest bezpieczne bo nie uszkodzi na pewno niczego) aż trafi się na miejscu od którego trzaski znikną. jeśli "wyłącznie" kolejnych baz nic nie da, to trzeba już posługiwać się schematem albo go sobie rozrysować z płytki, żeby szukając w innych miejscach nie uszkodzić wzmacniaka. w końcu musi się dać określić miejsce w którym powstają te trzaski.

rozumiem, że najbardziej typowe: zakurzenia lub wytarcia potencjometrów, sam wyeliminowałeś wcześniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi