Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze Kenwood KX 880G za równowartość flaszki kiepskiej wódy :-)) Do naprawy lub na części.

W sumie szkoda mi go. Mógłby jeszcze pięknie zagrać !

Postąpiłem wg. rady Maćka przy nagrywaniu :) Poprostu klasa! Jade na Sony Metal XR a muzykę puszczam z PC. Kurde doszedłem że różnica w brzmieniu jest drastycznie niewielka :) Dzięki. Chyba zacznę kupować kasety.

Kasjel, 12 Wrz 2009, 20:05

>Słucham sobie teraz muzyki z Revoxa B 710 i powiem Wam, że jest jednak słyszalna klasa tego

>sprzętu.

Najwidoczniej nie bez powodu magnetofon był bardzo dobrze oceniany w testach i lądował wysoko w rankingach.

Recenzja Howarda A. Robersona z amerykańskiego Audio, wspomiana tutaj przy okazji Twojego zakupu, była bardzo pochlebna, niemieckie Stereoplay zaliczyło go do klasy najwyższej. Coś w tym musiało być...

>>> RS-TR 555 jest dosc lekki bo w srodku nic nie ma...hehe :) widac na zdjeciach ze to nie moze duzo wazyc ile okolica moze 5 kg... moze 6 napewno nie wiecej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100005967 1252947199_thumb.jpg

post-11402-100005968 1252947199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

od czegoś trzeba było zacząć...

po trzydziestu latach zapomnienia analogowej techniki.

zaczęło się od szpulowego GX-4000D dwa miesiące temu. wizualnie byl "perfekt", domagał się drobnych regulacji i przesmarowania, paski jeszcze wystarczające. coś trzeszczało w jednym kanale, znalazły się dwa zimne lutowania. jeszcze trochę regulacji elektroniki i pierwsza "odkopana" na strychu stara szpulka z jakąś taśmą: usłyszałem Wish you were here. czyż mogło być coś bardziej wzruszającego?! po trzydziestu latach!

potem znalazł się pasujący (wzrokowo i wiekowo) kasetowiec GXC-704D. tym razem poprosił o zmianę pasków, za to elektronika obyła się bez żadnej ingerencji. i w zasadzie bez Dolby słucham, chyba już z racji wieku i tak nie wszystko mogę usłyszeć.

wzmacniak AM-2250 dołączył do kompletu (bo też pasował... wiekowo) z początkowym zamiarem, że będzie tylko sterownikiem monoblokowych końcówek. ale... podłączyłem go najpierw bezpośrednio do kolumn i... zostałem oczarowany brzmieniem i możliwościami. już chyba nie pamiętałem jak to może brzmieć, a przecież tam są końcowki na dwóch scalakach tylko! po wiwisekcji okazało się, że trafił mi się szczęśliwie na oryginalnych. to w nagrodę (i wygodę) dostał tylko zdalnie sterowane volume na ALPsie, zamiast oryginalnej regulacji.

drewniane boczki dorobiłem, tak żeby szerokości pasowały.

(zastanawiam się czy potrzebny do kompletu jest tuner?)

kasety GX90 można jeszcze łatwo znaleźć, więc już parę gra.

i... ostatnia "zdobycz": to czarne aluminiowe szpulki z firmową taśmą.

no to "dobijcie mnie" i napiszcie, że ktoś też ma takie. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jeszcze zdjęcie źródła tych tasiemek i szpulek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy okazji mam pytanie.

czy GXC-704D był pierwszym kasetowcem Akai ze szklanymi głowicami?

bo 703 ich nie miał, skoro nazywał się CS-703D.

WzgardliwyTetryk - no cudnie wygląda ten Twój zestaw i fajnie ci to zdjęcie wyszło. Ale ten deck to niski model. Miałem GXC 706D oraz GXC 709D. Ten pierwszy był ładniejszy. W tej chwili mam GXC 750D i właśnie ten pasował by ci najbardziej. To najwyższy model z tej serii, ale bywał niedrogo na Allegro. Ja dałem kiedyś za niego 150zł, a kolega JACKSTER wylicytował go za 50zł :-))

A w moim Alpine AL 80 przestał świecić licznik taśmy :-)) A tak się cieszyłem, że już wszystko działało jak należy. Oczywiście magnetofon gra normalnie, ale brak licznika denerwuje mnie strasznie.

Audiotone - Ty masz ten model, więc może coś poradzisz ?

Kasjel:

wiem, wiem. jestem świadom możliwości. na razie ustawiłem 704D na słuch, tak żebym słyszał tak samo to co odtwarza, jak to co nagrywał. na zimowe wieczory odłożylem ustawianie na oscyloskopie. (będzie zima w tym roku?)

ale czy GXC-750D był robiony czarny? chyba nie. w każdym razie jeszcze nie widziałem.

najwyższy model, który by mi pasował to chyba GXC-735D (albo 715). ale one wszystkie miały tylko dwie głowice. i chodzi jeszcze o te owalne "śliczne" :-) przyciski, zamiast okrągłych albo prostokątnych.

eeeee... zdjęcie wcale nie jest takie super. przyjedzie kiedyś córka to zrobi lepszym aparatem.

a propose: miałem nadzieję, że ktoś zauważy w rogu zdjęcia piękny audiofiiiiilski przewód zasilający.

:-)

(drobna uwaga:) nie będę nigdy dyskutował nad znaczeniem kabli zasilających między gniazdkiem i sprzętem, i ich wpływem na znacznie większą otwartość sopranów... żeńskich.

Tutaj widać kawałek mojego Akai GXC 750D......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel:

no to już zobaczyłem czarnego 750D. dzięki.

tylko, że on nie ma już tych owalnych przycisków...

więc wykażę się świętą cierpliwością i poczekam na 735.

za to wiem, że od paru miesięcy jeden gość w Kanadzie, wystawia pasujący mi tuner,

ale chce (chyba) za dużo kasy, plus drugie tyle wyniesie przesyłka.

a to taki prościutki tuner, żadnych tam pre-ustawianych programów, tylko jedna duża gałka.

Ładny ten Akai, ale bardziej podoba mi się Grunding... Cudo ! Bardzo lubię taki właśnie sposób ładowania kaset, choć podobno dźwiękowo ma jakieś wady (brak amortyzacji?); ja tam nie słyszę nic takich niuansów. Napisz coś o nim, jak gra, może też jakieś wyraźniejsze zdjęcie en face ?

Wojtek

Wojtek

Decki z kieszeniami po prawej stronie lubił robić Philips, JVC i Grundig.

Co do jakości nagrywania CF 5500, to jest bardzo dobrze. Ręczna kalibracja z dwoma sygnałami kalibracyjnymi 400Hz oraz 10kHz i osobną regulacją dla L/P kanału to jest coś !

Jednak mój CF 5500 to chyba najstarsza wersja, nie przystosowana do obsługi taśm "matal".

Późniejsza wersja CF 5500-2 miała już możliwość nagrywania taśm metalowych.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Po wielu, nieudanych jak sądzę, próbach regulacji torów odtwarzania moich dwóch antyków na chodzie, doszedłem do wniosku, że koniecznie muszę wejść w posiadanie kasety testowej. Pożyczę, kupię, "wylizinguję". Pomocy wołam, bo mnie trafi niedługo szlaczek niewielki. :-)

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Uściślając problem...

Potrzebuję wykonać regulację toru odczytu, pod kątem charakterystyki częstotliwościowej. Wedle instrukcji serwisowej odbywa się to poprzez odczyt dwóch sygnałów, nagranych z jednakowym poziomem i regulację potencjometrami montażowymi tak, aby obydwa sygnały były odczytywane z tym samym poziomem. Częstotliwości sygnałów to 1 i 10kHz, poziom jak sądzę, 0dB. Przy zupełnej okazji sygnał 10kHz pozwoliłby mi na weryfikację ustawienia skosu głowic.

Reasumując...

Potrzebuję kasety chromowej nagranej powyższymi sygnałami, na prawidłowo/fabrycznie ustawionym magnetofonie.

GM

Witam po dluugiej przerwie.

Długo się zastanawiałem, gdzie ten wpis umieścić ale ponieważ AIWA AD-F810 nabyta od kolegi z fomum umożliwiła mi tę radość

zamieszczam tutaj.

Przypadkiem odwiedziłem po paru latach niewidzenia cioteczną siostrę kompletnie już skomputeryzowaną i dostałem w prezencie kilka kaset.

M. in. BASF LH cassette C60 (taka czerwona - ongi w Pewexie chyba najtańsza), a tam proszę kolegów wśród różnych popowych śmieci znalazlem koncertową wersję "Smoka na wodzie" :-) Może nie tę co na klipie ale... łza się w oku kręci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów,

Mam następujący problem z Sony TC-K 850 ES:

Nagrywam stronę A kasety - wszystko cacy, kanały nagrane równo, pasmo pełne, itd, itp. Odsłuch "po taśmie" - jak dla mnie rewelacja;

Nagrywam stronę B kasety - też wszystko w jak najlepszym porządku, odsłuch "po tasmie" jak na stronie A - idealnie;

ODSŁUCHUJĘ stronę A kasety - jest wyraźnie słyszalne pogorszenie odtwarzania w prawym kanale (tak o około 2-3 dB, a przecież dopiero co nagrywana strona A zachowywała się idealnie.

ODSŁUCHUJĘ stronę B - jest idealnie, tak jak w czasie nagrywania, nic się nie zmieniło pod względem jakości dźwięku.

Dodam, że gdy nagram jeszcze raz stronę A, to w czasie odsłuchu tym razem na stronie B pogorszy się sygnał prawego kanału.

Co to może być, nigdy wcześniej tak nie miałem. Wymyśliłem, że jest tu chyba jakiś problem z wysokością głowicy kasującej.

Czy ktoś z kolegów potrafiących skalibrować głowice ma jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania się magnetofonu?

Z góry dzięki za podpowiedź, bo jestem "w kropce".

Pozdro,

Yul

Yul,masz racje.Miałem taki problem w jednym z moich szpulowych.Głowica kasujaca podkasowuje ci jeden z kanałów.Albo ona jest zle ustawiona,albo zespół głowic odtwarzających i zapisu.

Zanim cos zaczniesz,to sprawdz,czy magnetofon dobrze odtwarza kasety nagrane na innych egzemplarzach.Jeśli tak jest,to masz zle ustawiona głowicę kasującą.Zrób jeszcze taki eksperyment.

Nagraj coś,a następnie cofnij taśmę i bez sygnału zacznij nagrywanie podsłuchując po taśmie ,czy oba kanały są idealnie kasowane.Według mnie powinieneś w tej sytuacji słyszeć cichy nieskasowany sygnał w jednym kanale.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Rozregulowany tor prowadzenia taśmy. Głowica kasująca jest za głęboko i kasuje kanał prawy. Ale co jest kręcone ciężko powiedzieć. MOgłabyć lewa rolka podająca kręcona, głowica kasująca, albo głowice zapis odczyt.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi