Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,ale są gumy ,które to znaszą bez protestu,a są takie,choc nieliczne,które reagują ze spirytusem.Lepiej więc nie ryzykować.Ten płyn ,co mam jest właśnie specjalnie pozyskany z wyposażenia studia nagrań.Ale płyn do mycia gumowych wałków drukarek ,jest też wspaniały i całkowicie bezpieczny.

B.I.C - amerykanie. W latach 70/80 produkowali kolumny o wyższej efektywności. I z nich słyneli.

Były też gramofony i magnetofony:

T-1 - 798 DM

T-2: 998 DM, 0,12% - 4,76 cm, 30-18.000Hz (Typ I), 30-21.000 (Typ II), 57 dB, 64 NR, 8,5 kg

T-3: 1498 DM

Dokładnie Ocasek. Produkowali np. takie kolumienki obudową subwoofera przypominające mi "lodówkę".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-891-100004904 1253888626_thumb.jpg

post-891-100004905 1253888626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś odebrałem kolejne moje ONKYO - tym razem Integrę TA-2350, 3 głowice, jeden wałek, manualny accubias. W sumie wszystko sprawne (troszkę się chyba pasek ślizga, bo czasem załącza auto-stop, ale to standard), tylko wizualnie trzeba doprowadzić do takiego porządku, jak to zrobił Kasjel ze swoim Revoxem. Ale myślę, że poza pokrywą górną, resztę da się jakoś doprowadzić do ładu, a cena zakupu była naprawdę okazyjna.

ke-raj - zrobię to za Ciebie, i zaprezentuję ten model :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o deckach yamaha kx930 i kx670? Bardzo mało informacji o nich na forum, czyżby nie były warte większego zainteresowania? Słuchał ich ktoś? Odnoszę wrażenie, że decki yamahy nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem.

KX-930 gra - jak na moje ucho - ładnie. Nie robiłem bezpośrednich porównań z innymi modelami, więc nie chcę się wypowiadać, ale jej dźwięk jest - dla mnie - całkowicie zadowalający. W testach wypadała dość wysoko w rankingach, np. niemieckie Stereo zaliczyło ją do Spitzenklasse, która w ich rankingach była drugą klasą od góry. Pochwalono nieprzebarwione brzmienie dzięki autokalibracji i dobre wyposażenie, zganiono trochę mało wyrafinowany mechanizm.

KX-930 jest rzeczywiście bogato wyposażona, choć wygląda może nieco niepozornie. Unikalny jest wyświetlacz - jest to podświetlony od tyłu pomarańczowymi żaróweczkami wyświeltacz LCD. Wskaźnik wysterowania jest 19-punktowy od -40 do ponad +12 dB. Jest autokalibracja i ręczna regulacja prądu podkładu, i układ Play Trim poprawiający odtwarzanie "obcych" kaset. Mechanizm dwuwałkowy i głowice amorficzne. Z dodatkowych udogodnień - wyszukiwanie utworów i Intro Scan, a także czasowy licznik, mogący także odliczać czas do końca taśmy, z pamięcią i powtarzaniem całej taśmy albo zaznaczonego fragmentu.

KX-670 jest modelem późniejszym i już nieco uboższym - ma mniej dokładny wyświetlacz, nie ma głowic amorficznych, i czegoś tam jeszcze. Nie wiem jak gra, miałem taką krótko, ponieważ była uszkodzona i wróciła do sprzedającego.

Kasjel - dzięki ;-) . Mój pokażę, jak wyczyszczę obudowę i ustawię tak, jak się należy (czyli jak zwykle nie wiem kiedy - kłania się mój w praktyce nienormowany czas pracy). Ciekawe, czy zgodnie z zapewnieniami sprzedającego, ma nieruszany tor przesuwu, ale odtwarzanie kaset nagranych na TA-2570 pokazuje, że raczej tak jest. Aha, mój ma kolor srebrny. :-)

Ja - nie wiem! Nie miałem nigdy KX 1200 ani K 1020. Wydaje mi się, że gdzieś czytałem że są lepsze (zresztą chyba były zauważalnie droższe).

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mam kx800. I potwierdzam to co MaciejLk piszę. Yamaha= świetny deck.

CO do Kx800 to gra z niebywałą lekkością. Ogólnie ma jasne brzmienie charakterystyczne dla Yamah.

Z całą moją miłością do akai ale chyba taka mikra skromna kx800 biję gx75. ALe to moje zdanie. Bas jest energetyczny i sprężysty. Mnogość funkcji. Mechanizm dość prosty, ale za to bardzo funkcjonalny, nie negował bym go. KX1200 musi być pewnie jeszcze lepsza.

Jest tylko jeden minus w tych Yamahach brak kalibracji czułości taśmy, a szkoda.

Nie chcę się wypowiadać nt. subtelności brzmienia jednego czy drugiego magnetofonu, nie porównywałem jej bezpośrednio z GX-75, a uważam, że słuch tak szybko akomoduje się do dźwięku, że tylko bezpośrednie porównanie ma sens; dla mnie dźwięk Yamahy KX-930 jest bardzo zadowalający. Jest to teraz magnetofon którego słucham najczęściej.

KX-930 ma autokalibrację, była to chyba zresztą pierwsza Yamaha, w której autokalibracja obejmowała nie tylko Bias, ale i Level. Autokalibracja nie ustawia korekcji (EQ) - szkoda. Sama próbka zapisywanego sygnału jest bardzo krótka, ma zaledwie jakieś 3-5 sekund, i zastanawiam się, czy kalibracja na tak małej próbce sygnałów jest wiarygodna? Niemniej jednak, dźwięk po skalibrowaniu taśmy jest dość wierny, choć, oczywiście, jest jakaś tam różnica wobec oryginału.

He,he ! Ten Teac miał i mógł być mój, bo widziałem dzisiaj tą aukcję za 199zł.

Niestety musiałem ostatnio zakupić telewizor i za dużo kasy już poszło :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

> Kasjel...

Zasadziłem się już na niego gdy kosztował 249, ale doszedłem do wniosku, że to ciut za dużo łącznie z kosztami przesyłki. Jestem wielce ciekaw czy to istotnie tylko pasek do wymiany czy może coś więcej?

No i jakie głowice są w tym magnetofonie. Nie znalazłem żadnego zdjęcia toru prowadzenia taśmy, ani informacji o materiale z jakiego wykonane są głowice.

Przy okazji pytanie. W jaki sposób działają przyciski sterujące w Twoim A-550RX? Ze słyszalnym "klikiem" czy miękko i bezgłośnie? Pytam pod kątem ew. serwisu klawiatury.

>Filwoj...

Dzięki za linka, ale trochę się obawiam rejestracji na tego typu stronach. Szukam dalej.

A wracając do naszych gier i zabaw z nagrywaniem kasety testowej...

Udało mi się ustawić AD-6700 na słuch i oko. :-) Ustawiłem potencjometry regulacji charakterystyki toru odtwarzania w tych samych miejscach jak były ustawione fabrycznie i zapomniałem o temacie. :-) Wyszedłem z założenia, że tolerancja ustawienia nie jest aż tak mała, aby niewielkie odstępstwa od "fabryki" były wyraźnie słyszalne.

GM

G.Mark

Sprawdziłem po wpisaniu na forum tego linka, żeby skorzystać trzeba oczywiście zapłacić, niestety nie ma żadnego darmowego triala.

A co do kasety testowej, mnie te zabawy uświadomiły, że pomimo nie najlepszych parametrów (trudności z czystym nagraniem sygnału) nagrania muzyczne są całkiem OK i raczej nie mam zamiaru nic grzebać, zwłaszcza jeżeli rezultaty nie są słyszalne.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 27 Wrz 2009, 11:31

>Kto może wyjaśnić co to jest DCCS, napis nad śrubkami regulacyjnymi na decku, dotyczą trybu

>nagrywania ?

>Wojtek

Znalazłem coś takiego:

D.C.C.S. (Dolby Calibration Control System)

D.C.C.S. is composed of a test signal oscillator and a recording sensitivity volume control. This permits the adjustment of the recording level to maintain correct Dolby tracking. The playback levels for proper Dolby Noise Reduction operation are standardized, but the recording sensitivity of cassette tapes may vary. It is necessary to provide a means of achieving standard recording levels so that the Dolby Noise Reduction system does not emphasize or reduce the proper high frequency response.

Czyli w skrócie, jest to układ pozwalający na ustawienie poziomu nagrywania z wykorzystaniem generatora sygnału testowego i regulacji czułości nagrywania, aby zachować prawidłowe działanie układu Dolby.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I jeszcze sposób użycia w Hitachi D-980

DOLBY CALIBRATION CONTROLS (Method of adjustment)

1. Insert the cassette tape to be used.

2. Set the Tape selector switches 19 and 20 to match the cassette

tape. Set the Dolby noise reduction switch OFF.

3. Depress the Record button 28 and the Playback button 26 to

put the deck in the recording mode. Set the Monitor switch 17 at

SOURCE, depress the DCCS control 13 (TEST), then adjust the

Recording level control 16 so that the pointer of the level meters

indicate 0 dB.

4. Set the monitor switch 17 to TAPE and adjust the DCCS con-

trols 13 of both left/right channels so that the pointer of the level

meter indicates 0 dB.

5. Dolby calibration is now finished. Remove your finger from the

DCCS control 13, and set the Dolby noise reduction switch 18 to ON

and start recording.

The Dolby circuit will now operate in ideal condition.

Although it is ideal to change calibration every time the tape used is

changed, in adjustment no trouble occurs actually if it is used in the

same condition as when it was shipped from the factory, therefore

do not touch DCCS control 13 if you find it troublesome.

GM

G>Mark, dzięki. Zastanawiam się czy można to wykorzystywać poza Dolby do regulacji poziomu nagrywania wysokich tonów, podobnie jak regulacja bias.

Wojtek

G.Mark -sterowanie jest na elektromagnesach. Przyciski sterowania wystarczy lekko naciskać. I są lekkie kliknięcia. Funkcje "play" lub "record" włączane są b.głośno. Przewijanie też.....

Wreszcie go mam. BIC T-2M z 1983 roku. Solidna konstrukcja, wszystko metalowe, panel czołowy i pokrętła z aluminium. Mimo że deck ma już ponad 25 lat wszystko działa jak należy bez żadnych zgrzytów. Jestem pełen podziwu poprzedniemu właścicielowi – na marginesie facet z sąsiedniej okolicy – o szacunek jakim otoczył te cacko. Sama przyjemność popatrzeć, a jeszcze lepsza posłuchać bo gra znakomicie. Pozdr.

Ps. Patrząc na ten model, nie mogę się oprzeć wrażeniu że był pierwowzorem decka M7020 Unitry z lat 80-tych.

Ukryta Zawartość

post-891-100004712 1254074772_thumb.jpg

post-891-100004713 1254074772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam niestety instrukcji obsługi, ale bedę szukał. Wiem że decki BIC'a były budowane jak czołgi. Chociaż jak większość urządzeń tego typu, standardem była drewniana pokrywa. Ten jest dostojnie wykończony grubym 3mm różanym fornirem.

Ukryta Zawartość

post-891-100004705 1254074931_thumb.jpg

post-891-100004706 1254074931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawostką jest to że to deck z 2 predkościami, standardową 1 7/8 oraz podwójną 3 3/4. Do tego selekcja prądu podkłądu przy nagrywaniu oraz ręczna equalizacji przy odtwarzaniu w zależności od rodzaju tasmy. Deck obsługuje taśmy metalowe. Klawisze sterujące oraz heble też aluminiowe.

Ukryta Zawartość

post-891-100004702 1254075192_thumb.jpg

post-891-100004703 1254075192_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi