Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Testuj tego pioneera i pisz o wrażeniach!

CO do Teaca to naprawdę fajna maszyna.W środku rzeczywiście przejrzyście. WOlę to niż nie ład artystyczny!

A z tymi elektromagnesami to myślałem kiedyś jak zrobić, żeby nie dostawały od razu pełnego napięcia, ale to raczej nie wypali bo były by przeciągnięcia jakby rolki zbyt wolno dochodziły do wałków. Osobiście nie lubie te stukotania przy przełączaniu funkcji.

Jak tylko dojdzie wrzucę fotki i poproszę Was o pomoc w doborze pasków..

Mam nadzieje że po tej operacji będę mógł podzielić sie wrażeniami co do dźwięku i że nic innego nie będzie do robienia..

TEAC pięknie zbudowany - przemyslany - zabudowane trafo daleko od przedwzmacniacza, a i przedwzmacniacz ustawiony odpowiednio by były jak najmniejsze interferencje i zakłócenia od zasilania i innych elementów, również osobne płytki - miodzio:-)Super wyglad - kojarzy mi sie z Dualami(kolor)

G.Mark: słuszny ten Teac!

Ja już nie mogę się doczekać kiedy dojedzie od mnie Technics RS-M88!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Magnetofon został rozmontowany i przygotowany do operacji założenia nowych pasków napędowych. Okazało się, że dwa najważniejsze paski czyli ten od napędu głównego koła zamachowego i pasek łączący obydwa koła, wcale nie wyparowały. Na zdjęciu widać gumiastą maź zebraną z rolki osadzonej na silniku przesuwu taśmy. Pozostałe pozostałości zostały porozrzucane po wnętrzu magnetofonu i zanim wszystko doczyściłem, miałem łapska czarne jak święta ziemia. :-)

Magnetofon jest istotnie przemyślany. Aby wyjąć blok mechanizmu wystarczy rozłączyć cztery połączenia wtykowe i odkręcić sześć śrub. Obecnie mechanika nasiąka sobie olejem w kluczowych punktach.

Kinematyka magnetofonu na napędach ciernych w stu procentach. Wykonanie pancerne i mechanizm nie nosi śladów zużycia.

Przyjrzałem się dokładniej głowicom Rec/Play i widać mikroskopijne ślady wytarcia, ale są tak niewielkie, że aż nieistotne. Ustawienie głowic fabryczne, "plomby" na śrubach nienaruszone.

Rolki dociskowe w dobrym stanie na całe szczęście, bo są to takie same rolki z którymi ma problem Kasjel w swoim Revox'ie.

GM

post-3254-100004553 1254252700_thumb.jpg

post-3254-100004554 1254252700_thumb.jpg

post-3254-100004555 1254252700_thumb.jpg

A właśnie zwróciłem uwagę na te rolki, że podobne do tych z Revoxa.

He! Taką maź widziałem tylko w kombajnie Philipsa którego sprzedałem. Ale np. w Kenwoodzie KX 800 pasek płaski był już tak miękki, że niewiele mu brakowało do stanu ciekłego :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W głowę zachodzę co mogło spowodować taką destrukcję pasków? Warunki w jakich przebywał magnetofon? Czyszczenie przy użyciu jakichś substancji niewiadomego pochodzenia? Myślę, że to drugie, bo paski napędu czujnika obrotów i licznika taśmy się nie rozpuściły.

GM

Tak sobie pomyślałem - stoi deck nieużywany, kieszeń zamknięta = brak przepływu powietrza + jakieś tam opary(olej, elektronika)i taki długotrwały wpływ = topnieją sobie paski kiepskie:-)

Siemson z rana mówi Wam Hitachi więc wstawać!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

szukam scalaka o nr. MB88517B padł w decku SONY TC-K700ES lub z jakiego decka moge wyciągnąć , odpowiada on za sterowanie przyciskami sterowania plej przewijanie ,stop , w serwiśie sony już nie mają tego scalaka

Witam,

dziś dostałem magnetofon UNITRA Etiuda 410S i mam z nim malutki problem. przy odtwarzaniu taśm, przesuw taśmy jest stabilny (ale trochę za wolny) za to dowijanie taśmy jest jakieś przerywane. Tzn. nawija taśmę, ale ma jakieś krótkie przerwy w tym.No i czasami nie chce przewijać taśmy. A tak poza tym to wymaga dokładnego wyczyszczenia po wielu latach przerwy. Głowica jest albo bardzo brudna, albo zjechana (chyba nigdy nie wymieniana bo jest oryginalny lakier na śrubkach przy głowicy) bo wysokie tony są jakieś przytłumione i poziom odczytu jest parę dB w dół, niż przy odtwarzaniu tej samej kasety na innym magnetofonie.

To pewnie napęd prawej szpulki jest realizowany poprzez kółko cierne. Może jest zabrudzone, guma stwardniała albo jest już starta. Dlatego czasem wpada w poślizg i szpulka się zatrzymuje.

To nie miejsce na takie informacje, ale jest teraz Sony STR 6800SD do kupienia w super stanie za przystępną kaskę. Jak ktoś kocha takie kolosy Vintage, ponadto potrzebuje dobrego wzmaka i tunera analogowego, to radzę się zastanowić....

Witam.

Zwracam się z prośbą o poradę. Słucham praktycznie tylko z gramofonu i mam kilka ulubionych płyt których słucham parę razy w tygodniu, i boję się że je zajeżdżę.

Chciałbym je przegrać i nie wiem co wybrać, magnetofon czy video np. takie:

Ukryta Zawartość

Mam słabego Technicsa RS-B 505 i jakość nagrania mnie nie satysfakcjonuje.

Cały czas śledzę wątek Magnetofon, a i o magnetowidach też się naczytałem.

Wiem że są wśród was osoby które nagrywają na magnetofon jak i na magnetowid, może coś doradzicie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja miałem etiude i jak dla mnie to wcale nie taki zły deck. A wine za szarpanie i przewijanie ponosi stwardianiała guma na kołach ciernych. Zdejmij nakładkę kieszeni jest na 2 śrubach plus demontaż klawiszy sterowania.

Yogi w serwisie powiedzieli że padł ten scalak? Są pewni, że to właśnie to. Kiedyś w 700Es miałem to samo, ale nie był to scalak.

Do Kasjela

Też tak myślałem ale zapomniałem dodać że nie chcę wydawać dużo kasy, po za tym mam jednego Akai Sd 4000 Mk II i za diabła nie mogę z nim dojść do ładu, mechanicznie to go doprowadziłem do ładu ale coś nie tak nagrywa, a na elektronice to ja się nie znam.

Ale jeśli piszesz że szpulowiec najlepszy to jeszcze spróbuję się pobawić.

A może jest ktoś z Gdańska co się na tym zna.

Pozdr.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Remont TEAC A-800 prawie zakończony. Zostały sprawy czysto kosmetyczne. Więcej napiszę jutro bo padam na pysk, a pierwsze próby nagrywania sprawiły, że... zbieram szczękę z podłogi. :-) Myślałem, że RT-3838 nagrywa bardzo dobrze. To prawda, ale TEAC robi to jeszcze lepiej.

GM

G Mark - a co w końcu z tą kalibracją w Teacu A 800 ? Czy jest to tylko sygnał 400Hz do ustawiania poziomu "level" dla obu kanałów oddzielnie ? Podobnie jak w Akai GXC 750D ?

• Pokaż nowe odpowiedzi