Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Taaaa, głowica w tym NAD'zie też wywołałą u mnie mieszane uczucia i uśmiech. ALE... jest fabryczna, fabrycznie ustawiona i co najwazniejsze gra wyśmienicie. Nie sądzę że ALPS tu by dużo więcej zdziałał, więc po co mieszać prawda?. Pozdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i przyszedl:) Stan idealny bez jednej ryski. Technicznie bez najmniejszego zarzutu. Na pierwszy rzut oka widac ze jest znacznie gorzej wykonany i bardziej delikatny od KX 9010. Jaki bedzie dzwiek przekonamy sie po dluzszych odsluchach. Poczatek bardzo obiecujacy:)

discomaniac71 napisał, 19 Paź 2009, 10:16:

"(...) Na pierwszy rzut oka widac ze jest znacznie gorzej wykonany (...)".

A możesz rozwinąć myśl? :) Bo zazwyczaj było tak, że to poprzednik był lepszy pod każdym względem od następcy. Następcy jednak nie znam więc chętnie się dowiem. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chodzi o ergonomie i dopracowanie panelu czolowego a zwlaszcza klawiszy funkcyjnych i przelacznika czestotliwosci generatora. Klawisze w 9010 chodza bardziej pewnie i lzej. Zadna wada w sumie jak dla mnie. Podobnie kieszen kasety chodzi z wieksza klasa. Wiem wiem doczepiam sie szczegolow bo dzwiekowo 1100 HX jest znakomity.

disco, fakt, pod względem ergonomicznym KX-1100HX ma swoje drobne wady. Z czasem jednak człowiek się przyzwyczaja do obsługi i takiego czy innego układu przycisków i nie zwraca już na to uwagi. A kieszeń w KX-1100 faktycznie jak się wyrobi to lata jak stara ... :) ale na można jej na szczęście przywrócić sprawność i płynność pracy, choć łatwe to nie jest.

Byłem ciekaw Twojej oceny od strony dźwiękowej. Czyli w trzech słowach - pozytywnie Cię zaskoczył. :) Za coś go tam w końcu zakwalifikowali do Spitzenklasse. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie widzialem zadnego zestawienia z KX 1100 HX i moze lepiej. Byl w Krakowie do kupienia RS-B 100 ktory podobno jest znacznie lepszy od KX 1100 HX ale nie skusilem sie bo ze sprzedawca mam na pienku (fon_mania inaczej baskers) poza tym 649zl wydalo mi sie za duzo. Moj KX 1100 HX jest w znakomitym stanie. Nie ma zadnej ryski nawet na gornej pokrywie. W sumie balem sie ze w porownaniu do KX 9010 bedzie cofnieta srednica (9010 ma znakomity ten aspekt dzwieku) ale okazalo sie ze charakter brzmienia obu modeli jest dosc zblizony. Ktos pisal ze KX 1100 HX dodaje wiele od siebie ze koloryzuje itp itd. U mnie nie ma tego zludzenia. Deck brzmi bardzo neutralnie. Nie chce pisac jednoznacznie ktory jest lepszy a ktory gorszy bo to sa decki podobnej klasy. Oba radza sobie znakomicie z dosc trudnym zrodlem jakim jest Pioneer PD 75 ze swoim bogactwem szczegolow i wybrzmien. Jednoczesnie moj system jest na tyle neutralny i przezroczysty ze zdemaskuje kazde niedociagniecie czy wnoszenie przez decka czegos od siebie. Najgorzej jest jak magnetofon ma klopoty z charakterystyka na gorze spowodowane np kiepskiej jakosci glowicami. Niewatpliwie najgorszym deckiem jaki goscil w moim systemie byl TEAC V 1010. Masakra.

Znacie może ten model Onkyo TA 2066 ??? Wygląda całkiem solidnie i ma kalibrację. To chyba model z 80-tych lat. Zastanawiam się, jak gra. To nie to co TA 2900, ale może być całkiem dobry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, 19 Paź 2009, 20:07

>Znacie może ten model Onkyo TA 2066 ???

Nie znam go "osobiście", ale wiem, że był w sprzedaży w latach 83-84. Chyba dość porządny model, następny niższy po "flagowym" TA-2070. W stosunku do niego nie ma napędu dwuwałkowego ani kalibracji poziomu, a głowice to hard permalloy a nie Sendust. Accubias ręczny, ze wskaźnikiem właściwego ustawienia, a więc jest możliwość ręcznej regulacji.

Ten wystawiony w znanym miejscu jest uszkodzony, niestety, i chyba nie są to paski, bo, jeśli się nie mylę, mechanizm jest całkowicie bezpaskowy - napęd wałka bezpośredni, a napęd szpulek najprawdopodobniej przekładnią cierną z drugiego, centralnego silnika.

Panowie Ponownie apeluję o pomoc , szukam dobrego fachowca we Wrocławiu który zająłby się fachową naprawą decka, szukam sprawdzonego człowieka ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ładny ten nad

To fakt, też się nim zaczarowałem. Ma coś w sobie, pomimo swej wrdzonej "brzydoty" ;-)

Ten diodowy wskaźnik wysterowania przypomina mi polski deck serii 90xx Kasprzaka. Pozdr

Witam .

Chciałbym się dołączyć do szanownego grona:) od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Pioneera CT-959 :) stan techniczny i wizualny bardzo dobry , dźwięk jaki usłyszałem po naciśnięciu Play, ciężko napisać , coś wspaniałego , dużo dynamiki z piękną stereofonią.

Pozdrawiam wszystkich .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Witam cię "scarFace" ! No ciekawe, czy to będzie ten jeden jedyny ? Lub czy skończysz tak, jak wielu z nas :-)) Pionki z tej serii są bardzo ładne, lecz mają zwykle zbyt niski poziom sygnału wyjściowego. Czy ten Twój też tak ma ?

Witam.

W porównaniu z moim starym technicsem RS-BX501 sygnał wyjściowy wydaje się być na podobnym poziomie, aczkolwiek słycham na razie tylko kaset nagranych na RS-BX501.Będę próbował nagrywać i tu mam prośbę o informację, jaki jest najlepszy sposób kalibracji taśmy w CT-959 ? w poprzednich deckach jakie miałem była tylko automatyczna kalibracja oraz jakie kasety najlepiej się sprawdzą?

Z gory dzięki za pomoc.

Ps. Myślę że to będzie miłość na długie lata :) chyba zakochałem się w produktach REFERENCE firmy Pioneer z ubiegłego stulecia.

Pozdrawiam wszystkich

scarFace

" When The Music's over, turn out the lights"

959 to już inna seria, nie ma tak niskiego poziomu sygnału wyjściowego, jak np. 737. Aczkolwiek nawet to mi w 737 nie przeszkadza, bardzo lubię tego decka.

Coś mnie dziś wzięło na robienie zdjęć, więc się podzielę na dobranoc.

Na początek Onkyo TA-2900.

Ukryta Zawartość

post-17871-100002755 1256070642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wygląda w środku - sodoma i gomora ;)

Ukryta Zawartość

post-17871-100002752 1256070879_thumb.jpg

post-17871-100002753 1256070879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy jestem, jak wyglądało by porównanie tych trzech topowych decków Onkyo. Czyli TA 2900, TA 2070 i TA 2570. Mam tylko TA 2570, a reszty nigdy nie widziałem i nie słyszałem na żywo.

Czy można np. powiedzieć że brzmienie TA 2900 jest dużo lepsze od TA 2570 ???

A tu już Sony TC-K555ESII, ostatnio mój zdecydowanie ulubiony deck.

Ukryta Zawartość

post-17871-100002747 1256071112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 20 Paź 2009, 22:37

>Ciekawy jestem, jak wyglądało by porównanie tych trzech topowych decków Onkyo. Czyli TA 2900, TA

>2070 i TA 2570. Mam tylko TA 2570, a reszty nigdy nie widziałem i nie słyszałem na żywo.

>Czy można np. powiedzieć że brzmienie TA 2900 jest dużo lepsze od TA 2570 ???

Nie miałem okazji słyszeć TA-2070, mam za to 2050 i bardzo go sobie cenię.

TA-2570 jak dla mnie ma ten sam problem, co np. Pioneer CT-757 - jest zbyt "poprawny". To deck bardzo wierny, ładnie wszystko oddaje, nic mu nie można zarzucić, ale jak na mój gust gra odrobinę bez wyrazu, bez charakteru. Nie ma w nim nic, co by mnie mogło mocniej zainteresować, co by mnie zmuszało do słuchania. TA-2900 jest znacznie bardziej wyrazisty, gra potężnym, mocnym, wypełnionym dźwiękiem, jest niezwykle "muzykalny". Na koniec mój cichy faworyt, czyli TA-2500. Nie to, że jest taki super, ale na pewno nic mu nie brakuje, za to ma przepiękną, delikatną ale niezwykle przyjemnie wybrzmiewającą górę. Dźwięk z niego nie ma tego basowego wypełnienia, co z TA-2900, ale za to świetnie sobie radzi z bardzo niskim basem. To naprawdę świetny, a niedoceniany deck. Ma swój unikalny charakter.

• Pokaż nowe odpowiedzi