Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanko do kaseciarzy.

czy kaseciak z dwoma wałkami napedu zawsze podnosi oba wałki? Dotyczy autorewersu.czy krecąc czy to w jedna czy druga strone Musi podnosic oba wałki? zacząłe kolejna turę walki z Sony TC501R.

za cholere nie chce zablokowac całego mostka pod tasma .

Pdnosi cały blok i nie blokuje a prawy wałek nie podnosi sie wcale .

Magnetofon z autoreversem podnosi tylko tą rolkę, której w danym kieruku potrzebuje. To nie jest tak, jak w tradycyjnym "dual capstan" bez autoreversu. Chociaż nie wykluczam, że są też takie które używają obydwóch rolek.

Kasjel, 15 Lis 2009, 10:42.

Kurka Kasjel masz racje .Nie wiem jak ja sie przygladałem?/Podnosi po rolce ktora akurat jest potrzebna .

Więc pozostal problem ...dlaczego nie blokuje mostka po podniesieniu pod glowicami..

Wylada na to że elektronicznie jest sprawny .jesli palcem zablokuje mostek pd glowicą ,gra jakies 5-8 sekund i przestaje .

Jesli Ręcznie -bez kasety go puszcze ,na chwilke podnosi mostek ,włacza sie naped ,rolka nawijajaca kręci .Mostek opada ,rolka nawijająca nadal kreci .Gdzieś COŚ nie blokuje mostka .

Znalazłem pitolnika ktory przy załaczaniu pika -widac jak się ruszaja styki -To ten element ala stycznik .czy moge go rozebrac i wypsikac Kontaktem?/Wyraznie widac podczas właczania że styki się zwieraja i rozwieraja .Jakby nie mógł sie na stale zewrzec .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dulon - stycznik możesz spryskać "Kontaktem" i bez zdejmowania osłonki. A jeśli mostek z głowicami natychmiast opada po włączeniu "Play", to lepiej przyjrzyj się dokładnie paskom napędowym. Najpierw wyczyść paski i koła na których pracują. Ale może się okazać, że któryś trzeba będzie wymienić. To bardzo częsty efekt. Gdy pasek się ślizga, to powoduje wyłączenie mechanizmu. Reakcja jest taka, jak wtedy gdy działa auto-stop.

Paski wygladaja na dobre i nie śliskaja sie .

Z tyłu mechanizmu jest elektromagnes który który gdy go nacisne na przewijaniu przyspiesza przewijanie .

jak go nacisne na Play .mostek sie nie cofa ,ale gra na pszyspieszonych obrotach .Jak puszcze elektromagnes ,mostek opada

No to masz do wyczyszczenia kółka cierne np. na idlerze. Mogą być już wytarte i guma może być sparciała. Ale mogą być tylko brudne. Zdejmij tylną ściankę kieszeni i zobacz to wszystko. To pewnie one się ślizgają.....

Nie ma tam nic gumowego . 1 kółko z trybami na silniczku ,posrodku kółeczko na waczaczu i dwie rolki .Wszystko jest z trybami w bardzo dobrym stanie .. .

Nic wiecej z mechaniki

Dulon184. Ja mam podobny problem w TC-WR770. Jedna kieszeń "szaleje". Raz się podnosi głowica, raz nie, raz odtwarza ok, a czasem potrafi nawijać taśmę w drugą stronę (tak, tak). Mam do niego serwisówkę i przyjrzę mu się w najbliższym czasie. Jeśli to podobny mechanizm do Twojego TC-K501R, to mogę dać Ci link do serwisówki TC-WR770 wysłać plik w pdf-ie na PW. ;)

Tyle, że wtej serwisówce jest więcej mechaniki, niż elektroniki, a to może podsunie Ci jakiś pomysł. Podam Ci link. Tam trzeba wpisać kod z okienka i ściągnąć plik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można sprawdzić jak działa HX-PRO nagrać sygnał testowy na kasete jakieś 15khz i włączyć i wyłączyć HX-PRO wtedy widać i słychać wyrażnie jak działa

a tera trohu złomu - część mojej horoblivej kolekcji. ostżegam nie idzcie tą drogą...

a jutro znovu pognam po pasożyta o haśle "teac a-420", miejsce czeka...

Ukryta Zawartość

post-21456-100000201 1258435904_thumb.jpg

post-21456-100000202 1258435904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oooo! I takie właśnie miejsce powinny mieć wszystkie sprzęty "Vintage". Tak należy je traktować, ponieważ na to zasługują. ! Są tak samo piękne jak obrazy, rzeźba. A przecież stworzone dla muzyki....

svołocz a-420 już v hałupie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety mam tylko manual użytkownika .... jak chcesz daj znać - jakbyś miał jakieś problemy z czym mógłbym pomóc - dja znać - bo mam identycznego na półce ;)

znalazłem service maual tu - ale trzeba się zarejestrować ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak realnie serwisówki nie ma, to pora uściślić pytanie: czy ktoś wie jak dostać się do paska odpowiedzialnego za przewijanie taśmy w CT S740S? Zakładając że to pasek a nie wina silnika..

Pacjent prawidłowo ładuje/oddaje taśmę, prawidłowo nagrywa/odtwarza, ale przewijanie (z tego co widać(?) realizowane przez trzeci najgłębiej zabudowany silnik i chyba bardzo skutecznie schowany pasek) działa wyłącznie (z oporami, przewija wolniej niż powinien, w dodatku głośniej) do przodu, próba przewinięcia do tyłu jest przerywana po paru sekundach.

Jeśli magnetofon ma typowy mechanizm Pioneera, przewijanie nie jest napędzane paskiem, tylko przekładnią cierną poprzez koło wahliwe, dociskane do prawej albo lewej szpulki. Ta przekładnia lubi się ślizgać. Można spróbować wyjąć silnik napędu szpulek, oczyścić jego moletowany metalowy (chyba mosiężny) trzpień osadzony na osi, i zmatowić lekko oponę koła pośredniego.

No to teraz jest "jasność w temacie", i z tego by wynikało że trzeba go gruntownie rozkręcić. Prośba (o ile to możliwe, i ktoś pamięta) o naprowadzenie w kwestii kolejności rozkręcania i miejsc gdzie to należy zrobić.

Korwin - ja tego modelu nie znam, ale wydaje mi się że tam będzie standardowe rozwiązanie. Czyli najpierw odkręcasz górną pokrywę, potem zdejmujesz wszystkie pokrętła. Odkręcasz śrubki mocujące panel przedni. Zdejmujesz panel i odkręcasz tylną osłonę w kieszeni. I już masz dostęp do idlera oraz do kółek na osiach szpulek. W niektórych deckach np. w Alpine AL 80 można odkręcić tylną ściankę kieszeni, zdejmując jedynie samą kieszeń. Odkręca się dwie śrubki, wyciąda żaróweczkę od podświetlania kasety i już mamy dostęp do szpulek, idlera itp.

Do^ Kasjela

Dzięki serdeczne.

Bez przerwy ćwierka mi cienkim damskim głosem UHER REPORT 4400 i nawet nieźle mu to idzie ale roboty aby go doprowadzić do formy będzie jeszcze w cholerę [był wyjątkowo zmasakrowany wygląda znacznie lepiej ale to jeszcze nie to co być powinno.

pozdrawiam

i miłego wieczoru

Zbyszek

Korwin, jest lepiej niz myślisz.

1. Otówrz kieszeń.

2. Odsuń plastikowe zatrzaski od osłony mechanizmu (2 z góry, 2 z boku).

3. Poluzuj z lewej strony mechanizmu przewód od podświetlenia kasety (szary z czarnym).

4. Masz idlera na wyciągnięcie reki.

5. Podważ do góry hamulec rolek (w prawo).

6. Zdejmij plastikowe zabezpieczenie idlera (uwaga można zgubić).

7. Dalej juz wiesz co robić.

Miło Cię tu zobaczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi