Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

rafal996, 18 Lut 2010, 11:36

>>Denon DRM-20

>>Denon DRM-22

>Denon DRM-22 jest bardzo dobry, ma wszystko co potrzeba, poza kalibracją rec level.

Trochę off-topic, ale czy wiecie, że DR-M20 jest nowszy o 2 lata od DR-M22 ? Produkowane były w 1986 i 1984 roku. Biorąc pod uwagę, że DR-M20 jest zwykle sporo tańszy zastanawiam się dlaczego? Wyglądem różnią się detalami, funkcjonalnie - to samo (chyba?)

SirJack7, 18 Lut 2010, 11:08

>Mam pytanie jaki deck wybrać

>Akai GX-32

>Denon DRM-20

>Denon DRM-22

>Onkyo-TA2250

Najlepszą zdecydowanie relację ceny/jakości ma DR-M20. Mam wrażenie, że Denony zwykle są w lepszym stanie po latach niż bardziej renomowane decki, gdyż często były kupowane w kompletnym zestawie (wzmacniacz, tuner, deck, CD) i chyba były mniej używane. DR-M to solidny deck trzygłowicowy, nagrywa bardzo fajnie, obsługa też jest przyjemna.

Możesz mieć nawet 24 chinche, a użyjesz dwóch i będzie dobrze.

Nie wiem czym się różni DRM-20 od DRM-22. Mam tylko tego drugiego i mogę polecić jako dobrze grający magnetofon.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

gios, 18 Lut 2010, 14:11

>Kasjer ale chyba żeby podłączyć wzmacniacz do decka no to na końcu powinny być 2 chinch a nie 4?

Czy Kolega rozumie znaczenie angielskich słów "Input" i "Output"? Rola złącz RCA znajdujących się na tylnym panelu, została Koledze wyjaśniona w styczniu.

Aby nagrywać na taśmę, należy wykorzystać wejścia "REC Input" w magnetofonie, a są to dwa gniazda, ponieważ w systemie stereofonicznym mamy do czynienia z dwoma kanałami. Sygnał do nagrania pobiera się z gniazd "REC Output" we wzmacniaczu.

Aby odtwarzać nagranie z taśmy, wykorzystuje się wyjścia "PLAY Output" w magnetofonie i wejścia "PLAY Input" we wzmacniaczu.

Wnioskując na podstawie powyższego, aby w pełni wykorzystać magnetofon trzeba użyć dwóch kabli stereofonicznych, zakończonych wtykami RCA. Dwa kable = 2 wtyki na końcu każdego kabla = 4 wtyki w sumie.

GM

P.S. Czy naprawdę nie da się znaleźć w sieci instrukcji obsługi do tego magnetofonu? Czy Kolega próbował samodzielnie coś zrobić? Znaleźć jakieś informacje, coś przeczytać?

gios, na poprzedniej stronie już ci napisałem: żeby móc nagrywać i odtwarzać w wersji stereo musisz połączyć deck ze wzmacniaczem kablem który prześle w obie strony niezależnie dwa sygnały stereofoniczne. Do tego potrzebny jest kabel zakończony z jednej strony czterema końcówkami RCA (czinch) - do magnetofonu - a z drugiej wtyczką DIN - do wzmacniacza.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

gios, 18 Lut 2010, 16:35

>No ale jak podłącze 4 chinch do decka prawy, lewy kanał , wejście,wyjście, a zakończenie w

>wzmacniaczu będzie na 1 din to będzie to działało

Jeśli zrobisz to według informacji podanych tu http://www.hardwarebook.info/DIN_Audio to będzie działało. Patrz w tabelkę "Taperecorder - Amplifier".

GM

"SirJack7" - witam cię w tym wątku, i mam nadzieję że zagościsz na dłużej !

Z magnetofonów które wymieniłeś, polecam ci te Denony. Ale do 200zł można kupić Aiwę AD-F 880, Denona DRM 800 lub starsze, ale bardzo dobre Sony TC-K 75/81 i Grundig CT-F 5500.

Wybrałeś Yamahę KX 800....to też dobry deck.

Pioneera CT 737mkII polecam, jeśli masz złośliwych sąsiadów. Którzy nie znoszą głośnej muzyki. On tak cicho gra, że nie będzie z tym problemu. I żaden wzmak nie pomoże :-))

musiko - musisz zamienić tą sprężynkę na mocniejszą. Jeśli nie masz, to skróć tą która jest.

Czy magnetofon piszczy podczas przewijania ? Jeśli tak, to wcale nie wina ślizgających się kółek ciernych ! To piszczy sam silnik. Musisz wprowadzić jakoś kroplę oleju na oś silniczka. Demontaż mechanizmu jest bardzo trudny ! Ale spróbuj wyczyścić przekładnie cierne wacikiem nawiniętym na długi patyczek.Ja tak właśnie zrobiłem. I zdejmij osłonę głowic przedtem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fotek - wiedziałem, że będziesz zadowolony z Sony TC-K 75. Ja mam prawie identyczny Sony TC-K 81.

Ten magnetofon wspaniale nagrywa i odtwarza taśmy. Nie ma problemów z kalibrowaniem. Lecz mimo to chciałem go sprzedać. Jakoś nie podoba mi się od strony wizualnej.

A gdybyś przemył sprzęgło i zaczekał aż wyschnie, to nie trzeba by było nawet doginać tych blaszek.

Ja spryskałem je kontaktem PR i efekt był natychmiastowy.

Kasjel, 18 Lut 2010, 17:21

>A gdybyś przemył sprzęgło i zaczekał aż wyschnie, to nie trzeba by było nawet doginać tych

>blaszek.

>Ja spryskałem je kontaktem PR i efekt był natychmiastowy.

Niestety przeczytałem to jak już miałem sprzęgiełko "na stole" :) Wizualnie magnetofon nie jest może najpiękniejszy, ale dla mnie ważne, że jest solidny jak czołg :)

PS

Nie chciałbym go nigdy rozmontowywać, nawet zdjęcie przedniej ścianki wyglada na skomplikowane, pokrętła potencjometrów przykręcone są mikroskopijnym imbusikiem :) Póżniejsze magnetofony miały już o niebo prostrzy montaż.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

TC-k75 wieje trochę tandetą. Widać, że nie był to deck z górnej półki. I dużo plastiku w mechanizmie. Mi on nie leży. Deck ma pełne wyposazenie bdb glowice a widać oszczędności.

Zgadzam się w 100% z V Savage ! Takie oszczędności widać też niestety w Alpine AL 80, który jest piękny !!! Ale.....coż ? Jeden silnik, jedna rolka przesuwu taśmy, plastiki i cieńkie blachy :-((

fotek - Ty naprawdę nigdy czołgu nie widziałeś !!!

Ale jeśli nie, to polecam Technicsa RS 676 lub 671, Sony TC 209SD lub Pioneera CT 9191 :-)

V-savage, 18 Lut 2010, 17:27

Mi w nim się podoba to, że jest inny niż wszystkie - z daleka widać, że to SONY z końca lat 70-tych. TC-K75, TC-K81, TC-K71, TC-K65 i jeszcze wiele ma podobny styl. Ani ładny ani brzydki, tylko charakterystyczny. A tego plastiku to naprawdę nie ma tak dużo - tylko ten kolor (niebieski) strasznie mocno rzuca się w oczy.

PS

Kasjel, czy wiesz jaki silnik mają te decki? Ten od kapstanów, wygląda inaczej niż najczęściej spotykane w deckach.

fotek - ja wiem, że silnik wygląda nietypowo. Ale to zwyczajny silnik z szczotkami na komutatorze.

Tylko tyle, że nie ma wbudowanego stabilizatora obrotów. W tym decku jest on na zewnątrz silnika.

Można zastosować standardowy silniczek. Tylko trzeba odłączyć wbudowany stabilizator.

TC-K75 to był magnetofon z górnej półki, ale miał pecha trafić na przejściowy okres. Powoli wchodziło nowe, on ma dużo bajerów i chyba z tego powodu zaoszczędzili na materiałach. Zresztą może im się wydawało, że tak jest bardzo nowocześnie ;)

Sony w ogóle dziwnie wtedy postępowali. TC-K75 ma dwa wałki, trzy głowice, rozbudowaną kalibrację z generatorem, a debiutujący w tym samym roku (1979) model TC-K80II ma nowoczesne rozwiązania - ciekłokrystaliczny wyświetlacz, cyfrowy licznik, system AMS, ale za to jeden wałek i dwie głowice. Gdyby tak połączyć te wszystkie cechy w jednym decku i solidniej wykonać całość, wyszedłby magnetofon bardzo nowoczesny i naprawdę z najwyższej półki.

Ale wkrótce pojawiła się seria ES i wszystko się zmieniło.

Aha ! A co do sklepu "Bajan", to rzeczywiście nie ma z nimi kontaktu mailowego. Po złożeniu zamówienia czeka się aż sprawdzą stan w magazynie. Jeśli towar jest dostępny, to wysyłają maila z tą informacją i numerem konta. Trzeba wpłacić i czekać. Zadawanie pytań na maila nie ma sensu. Nie wiem dlaczego nie odpowiadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi