Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem pewny bo raz było w temacie pod górkę raz z górki ale było jest i nadal będzie bo to nasze hobby cóż to by był za temat gdyby tematem przewodnim były tylko magnetofony popularne albo tylko dobre i cóż by to był za temat gdyby nie było także tych najjjj przecież o to chodzi każdy marzy wierzy że kiedyś a kto to wie............

Fotek jak chcesz popularnych to dam Ci moją listę posiadanych przeze mnie modeli i sobie coś wybierzesz bo mnie przestały rajcować są na świecie także inne niedoceniane magnetofony i o nich chciałbym trochę więcej pisać jakich ???? no właśnie o nieznanych np w tym wątku

audiomagia.blogspot.com

MAG, skoro zamierzasz wybrać złotą dwunastkę, czyli czwórkę na dane dziesięciolecie, to ja zaproponuję ze swojej strony tylko cztery moim zdaniem świetne sprzęty, i tylko z okresu lat 80-tych. Wcześniejsze i późniejsze jakoś mniej mnie zawsze pociągały.

Zatem tak:

1. Technics RS-B100 (1984-87)

2. Kenwood KX-1100HX (1988-89)

3. Denon DR-M44HX (1984-85)

4. Akai GX-75/95 MK1 (1988-90)

I jeszcze jedna rzecz najważniejsza nie kieruję się wyglądem magnetofonu to ostatnia rzecz jaka będzie oceniana

Rozwiązania technologiczne (zaawansowanie konstrukcyjne)

Użyte komponenty jakość podzespołów

Łatwość obsługi , kalibracji itd

Dżwięk (który idzie w parze z dobrze zaprojektowanym magnetofonem)

A wygląd sam się broni po spełnieniu powyższych

audiomagia.blogspot.com

MAG, 18 Lut 2010, 21:10

>(...)są na świecie także inne niedoceniane magnetofony(...)

No właśnie - od razu domyśliłem się że takie decki Cię interesują. A więc nie lista najlepszych jakie wyprodukowano, ale najciekawszych pod różnymi względami. Chętnie poczytam o tych deckach, są tu ludzie którzy są chodzącą encyklopedią i może się podzielą wiedzą.

Pozwólcie ,że ja dołoże swoje 3 grosze.

@MAG ty masz Tandberga3014A jak się nie myle:)-nigdy go nie słyszałem:(,drugi to oczywiście Dragon-tez nie słyszałem:( nastepny to Pioneer CT-93 -mam i słucham na co dzień:)-zdjęcia wkrótce.Może ze starszych Marantz SD 930-bardzo mnie ciekawi-chyba go ktoś posiada tutaj z kolegów..

to tyle co mi teraz przychodzi do głowy.No i zapomniałbym oczywiście AKAI GX-95mkII:) -mam i naprawde maszyna jakich mało..

Aha-te magnetofony ,aby je porównać powinny byc w zbliżonym stanie technicznym

Ja wymieniłem tylko najbardziej zajebiste maszyny jakie widziałem w necie. Gdybym miał wymienić tylko te które znam i słyszałem lub które mam, to oczywiście musiał bym wymienić inne modele.

Najlepsze modele jakie posiadam to Revox B 710, Akai GX 95 mkI, Onkyo TA 2570 i Hitachi D3300M.

A Vintage z lat 70-tych są dla mnie prawie wszystkie super ! Oczywiście te które mam. I nie szkodzi, że nie mają trzech głowic i kalibracji :-)

I oto chodzi,aby była frajda i super zabawa z tymi maszynkami.A swoja droga szacunek dla ludzi którzy byli przed nami i konstruowali te cacka.

Ps.przed chwila słuchałem moich cacek:).CT-93 gra tak jak Pioneer:)-jak surowy nauczyciel dźwięku dla pozostałych a GX-95 mkII jak surowy nauczyciel techniki--to takie moje porównania:-).Jeden od drugiego nie jest lepszy-po prostu każdy gra inaczej.Każdy z nich gra super!Dodam,że są w stanie kolekcjonerskim-nie zużyte,nie kręcone.Komfort obsługi podobny,cicha praca mechanizmów,kalibracja,dokładne wskaźniki.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ckloss, 18 Lut 2010, 22:14

Podoba mi się Twoje porównanie akai i pioneera. One obydwa są świetne to ten sam poziom, grają inaczej, ale ta sama klasa. Idealne podsumowanie, kto co wybierze to kwestia gustu.

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma:-) a masz dużo.Pionek CT-777 gra podobnie do CT-93 aczkolwiek bardziej płasko,brak detali(chyba brakuje mu tej miedzi)-mam oba to wiem co pisze.Nie wiem jak inne ale np.CT-939mkII tez gra pięknie(mam go)ale trudno porównywać ,bo nie jest w stanie idealnym:(.Bardzo dobry dźwiek ma AIWA AF-F910 ale kultura pracy mechanizmu to nie Pioneerr czy Akai...

ja bym powiedział ze ct-777 gra podobnie do ct-900 tak bardziej cyfrowo ,technicznie do ct-93

a ct-939mkII jest bardziej spokojny w stosunku do ct-777,ct-900 nie ma tak duzo wysokicy tonów

CT-900S został podobno zbudowany w oparciu o CT-777, i w zasadzie różnią się tym, że CT-900S ma dodany Dolby S, więc można się spodziewać, że brzmią również podobnie.

Możecie mi powiedzieć o tym magnetofonie coś dostałem go dzisiaj i nie wiem o nim nic w internecie tez brak informacji czy jest to produkcja unitry pod ta markę jak niektóre sprzęty unitry czy tez co innego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Posiadam około 200 oryginalnych kaset nagranych przez wytwórnie płytowe.

Szkoda aby się marnowały. Ponieważ od kilku lat nie mam sprawnego magnetofonu

naszło mnie aby uzupełnić te lukę.

Mam kilka upatrzonych typów magnetofonów. Jednak w waszych opisach oceniane są sprzęty

z ważnymi funkcjami przydatnymi przy nagrywaniu.

Ja prawdopodobnie będę wykorzystywał tylko odtwarzanie.

Czy szukać jakiegoś wysokiego Pioneera, Akai, Aiwy, czy może są jakieś ciekawe modele

gwarantujące dobry dźwięk ale z pominięciem oceny możliwości nagrywania?

Pozdrawiam

Zbyszek

nikx - Pioneera CT 9191 mam już od kilku tygodni ! I jest super !

zbymar - mam 24 decki, a miałem jeszcze kilka innych modeli. Ale najlepiej odtwarzającym kasety nagrane na innym sprzęcie, jest Dual C 830 !

Jeśli można to dorzucę kilka swoich typów:

PIONIER CT-F 1250 (1979-81) , NAKAMICHI 1000ZXL LIMITED (1981-82) ,NAKAMICHI DRAGON (1982-93)

Ukryta Zawartość

post-26629-100001776 1266607223_thumb.jpg

post-26629-100001777 1266607222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów!

Panowie, potrzebuję kółko zębate do M 536 SD Finezja 1, niestety prawdopodobnie ze starości zaczęły mu wypadać zęby. Na zdjęciach pokazuję o jakie kółko chodzi. Może ktoś z Was ma w swoich zasobach częściowych takowe i mógłby mnie wspomóc w potrzebie?

Kupiłem nawet drugą Finezję na części ale co się okazało........że tam też poleciały zęby :-(

Owszem pożywiłem się innymi częściami, ale kółko do bani :-(

Te koło to zdaje się była znana wada, ale może ktoś ma dobre, niepotrzebne....

Doprowadziłem już swoją staruszkę do formy (nowe paski, głowica, obudowa górna) a tu taki klops.

Z góry dziękuję!

Ukryta Zawartość

post-22524-100001770 1266611197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ostatnio słuchaliście ? ja teraz słucham składanki Santany jeszcze na starej wieży Aiwy ale nie mogę doczekać jak posłucham tego na Yamaszce KX-800 ;)

Pozdrowienia dla wszystkich Jacek.

Kasjel -dziękuję za rady - zrobię jak mówisz - a dźwięk podczas przewijania to takie klekotanie

- chrabotanie - pewnie przez ta sprężynkę o której piszesz.(Technics 673 )

Jeszcze mam pytanie - w Pionierze CT-A7 - gdzie szukać braku napięcia silnika napędzającego szpulki?

Wymieniłem wreszcie paski, a tu taki zonk :-(Ogólnie napięcie po włączeniu play jest podawane, ale "gubi się" gdzieś po drodze.

Przy odtwarzaniu słyszę także jakby suwanie gumą po szkle - co to może być - w tym jak dla mnie skomplikowanym mechaniźmie to czarna magia :-)(Tylko podczas odtwarzania - jak nie ma kasety jest ok).

Wstawię fotki jak trzeba.

Nie trzeba kupować sprzętu na Alle...drogo wystarczy trochę sklejki lutownica i dobre chęci... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi