Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Po godzinach spędzonych na tym deckiem (wczoraj do 02:00 :-), wymianie pasków, wyczyszczenia kół zamachowych i osiek i naoliwieniu ich, poszukiwaniu napięcia dla silnika napędzającego szpulki,

demontażu płytek zasilania i sterowania, likwidacji zimnych lutów, smarowaniu elementów otwierania kieszeni , walki z brakiem miejsca,

czyszczeniu wałków i głowic, pucowaniu szkiełek przejrzystych, dmuchaniu, chuchaniu i pieszczeniu ;-)

oto dziś wreszcie odsłuchałem i ponagrywałem i dech mi zapiera jaki dźwięk z tej maszyny wydobywa się,

po prostu miodzik !

Oto on w akcji, i do pełni szczęścia brakuje mi tej gałeczki co na zdjęciu i nad tym dźwiękiem się zastanawiam, choć wszystko chodzi jak żyleta.

A tak wygląda mechanizm :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-100001733 1266670173_thumb.jpg

post-19017-100001734 1266670173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładny magnetofon. Chyba sobie go zafunduję, gdy pojawi się niedrogo na Allegro.

Koniecznie musisz pomyśleć o tej gałce. Każdy tokarz ci to zrobi z aluminium.

Marzeniem był by Pioneer AT-A9X, ale lepszy wróbel w garści.....

zachariaszjan, 19 Lut 2010, 16:38

>Możecie mi powiedzieć o tym magnetofonie coś dostałem go dzisiaj i nie wiem o nim nic w internecie

>tez brak informacji czy jest to produkcja unitry pod ta markę jak niektóre sprzęty unitry czy tez co

>innego

Z całym szacunkiem forumowiczu, ale chyba nie do końca piszesz prawdę, albo "niechcący" zapożyczyłeś fotkę. Tak się nie robi... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zachariaszjan - jeśli potrzebujesz opinii, to napisz, że masz takie cudo, wystawiasz go na aukcji, a na marginesie prosisz o jakieś wskazówki do opisu, bo nie wiesz co to jest. I byłoby ok. A tak? Jedna wielka ściema! Jak zauważyłeś, to forum nie jest praktycznie niemoderowane, a zachowana jest naprawdę bardzo przyzwoita forma wypowiedzi, żeby nie napisać wręcz wzorcowa (poza nielicznymi przypadkami). Nie psuj tego i baw się razem z nami, jak inni. Myślę, że po zastanowieniu przystaniesz do tego forum, jako rzeczowy użytkownik. Błędy popełnia każdy, nie każdy je naprawia. ;)

Dostałem dziś za darmo uroczy magnetofonik Pioneer CT - 1080R. Wygląda jak zabawkowy, ale jest naprawdę ładny. Nawet w necie nie ma żadnego zdjęcia tego decka. Spróbuję go uruchomić, jak już uporam się z Onkyo 2570. Może jutro go wyczyszczę i zrobię zdjęcie. Takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Pewnie zagra kiepsko, ale urok swój ma....:-))

Hi,hi ! Podłączyłem go do prądu i do wzmaka i gra !!! Nawet autorevers działa ! Wystarczy wyczyścić , umyć w środku i wio ! Śmiać mi się z niego chce :-))

Kasjel, takie coś? to chyba z wytwórni amerykańskich Pioneer'a...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja się tylko pytam co to za sprzęt i kto go mógł wyprodukować. A cena za którą go sprzedaje jest śmieszna i przy okazji Kup teraz wiec skoro któryś z was myśli ze to jakiś unikat to proszę.

Chciałem uzupełnić opis w aukcji i sprzedać ten magnetofon, bo nie pasuje do sprzętów które zbieram.

Pozdrawiam i dzięki za podejrzenia

Polecam to forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) duuuuuużo większe szanse na pomoc ...

Ukryta Zawartość

Miało być do RedKoral

>Witam kolegów!

>

>Panowie, potrzebuję kółko zębate do M 536 SD Finezja 1 ...

Polecam to forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) duuuuuużo większe szanse na pomoc ...

PS. Brak edycji postow, ech

Ukryta Zawartość

zachariaszjan - ten deck nie przypomina mi niczego, co wyprodukowano w Polsce. Poza jednym elementem. Gałka podwójna potencjometru poziomu zapisu wygląda tak, jak ta diorowska z "szuflady". Rozmieszczenie klawiszy i klawisz przełączający wejścia z mikrofonowego na liniowe nie występowały w żadnym znanym mi polskim deck'u. Poza tym sam napis "made in japan" może świadczyć, że to klon jakiejś "zachodniej" marki.

ke_raj

Dzięki za odpowiedz nie byłem pewien do końca co to jest w internecie brak danych na ten temat nawet nie znalazłem jakie firmy produkowały pod ta nazwą. Opis zmieniłem w aukcji, a czy się sprzeda czy tez nie to nie mam pojęcia.

Pozdrawia

ke_raj - pod nazwą "Pathe Marconi" produkowano również popularnego M2405S. Była to oczywiście wersja eksportowa. Widywałem np. elementy wieży diorowskiej tzw.szuflady pod różnymi nazwami. Miałem kiedyś wzmacniacz który wyglądał jak chyba WS 418 (?) i nazywał się "HIFIVOX".

Kasjel - faktycznie pod tą nazwą występowały i polskie urządzenia RTV (grzebałem trochę w necie), ale ten deck nie jest raczej dziełem naszej myśli technicznej. ;)

No napewno nie jest dziełem polskiej myśli technicznej. Ale pewnie jest wyprodukowany w Polsce.

Z resztą, co tak naprawdę było dziełem polskiej myśli technicznej ? No....może Radmor.

>>musiko

Czekałem, czekałem i się doczekałem :) Piękny! Jeszcze tylko potencjometr zrobić i będzie miodzio :) Gratulację!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>> zachariaszjan - to napewno nie jest unitra - unitra jak i kilka innych firm "bez nazwy" produkowało swój sprzęt pod nazwami innych firm (Crown itp) - często sprzedających swoje produkty na rynku masowym ("katalogi wysyłkowe"). Kieszeń i czcionka trochę przypomina sony - ale to moje subiektywne wrażenie ... ;) Generalnie jakościowo był to sprzęt średniej jakości lub nawet niższej ... Wiele decków, wzmacniaczy itp po niewielkich modyfikacjach wizualnych było sprzedawanych pod różnymi markami - w temacie miniwieże wyszukałem AIWę, która miała 5 różnych "skórek".

>>> zbymar - jeżeli będziesz odsłuchiwał kasety "oryginalne" nagrane firmowo - to ja raczej wybrałbym decka z regulacją PLAY TRIM lub FLEX (korekcja wysokich częstotliwości przed układem dolby) - poprawi to odsłuch kaset nagranych na różnych kopiarkach z ustawioną różnie głowicą ...

PLAY TRIM - Yamaha, NAD - manualna korekcja (potencjometr)

FLEX - Pioneer (działa na zasadzie on/off)

opis ze strony yamahy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczcie, to tego Pionka dostałem :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel fajny z biedy do przewijania może posłużyć sam mam kilka takich i działają o dziwo nic przy nich nie dłubiąc

Chyba to moje testowanie nie dojdzie do skutku za duzo dobrych konstrukcji więc pasuje z tym experymentem

Dzisiaj próbowałem Luxmanem nagrywać ładnie się nagrało nawet jestem zadowolony

Ostatnio miałem mały test kilku znakomitych konstrukcji ale o tym póżniej teraz zdjęcie Luxman K-03

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No dotarła dzięki uprzejmości kolegi z forum Yamaha KX-800 wreszcie można posłuchać starych kaset nagrywanych jeszcze w ,,Digitalu`` :)

sorry za jakość zdjęć ale to z telefonu pozdrawiam Jacek

Ukryta Zawartość

post-26690-100001626 1266758758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten magnetofon lubi chyba kasety Sony z serii UX nagrywałem je na początku lat 90 w Digitalu naprzeciw Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie nie pamiętam czy na Sonym czy Pionku.

Yamaha KX-800 daje sobie z nimi radę dzwięk jest ładny i przestrzenny niestety więcej powiedzieć nie mogę zanim nie dokupię wzmacniacza (teraz robi za niego wieża Aiwy) ale i tak jestem zaskoczony bo ta wieża w swoim życiu tak super nie brzmiała.

Wieczorem potestuję inne kasety ale narazie DIRE STRAITS - BROTHER IN ARMS ..... ;)

Niestety nie mam skali porównania dla Yamachy chyba że uzbieram taką kolekcję jak Kasjel :)

Kiedyś miałem tylko MDS 456 prod. Unitra-Diora i Zodiaka jako wzmak .

• Pokaż nowe odpowiedzi