Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze częstą przyczyną problemów z pracą silnika dowijania jest jego zużycie.

Podaję dane techniczne silnika prądu stałego stosowanego w Technicsie RB-S100;

Napięcie stałe 6V

Symbol MMN-6C2LKM

Można te silniki dostać ale innych producentów. Ten w moim modelu był wyprodukowany 06 grudnia 1983 roku przez firmę Mitsubishi.To jest ten na pierwszym zdjęciu z poprzedniego wpisu.

Wracając do kalibracji będę musiał go ustawić przy pomocy generatora albo na dobrej kasecie na zasadzie porównania sygnału z CD i zapisu po taśmie ,ale niestety te drugi sposób jest zawodny z uwagi na mój wiek i rozrywkowe życie. Słuch mogę mieć już lekko przytępiony...

Do czego mogą służyć te dwa przyciski między diodą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teac V-3000. Podczas odtwarzania zatrzymuje się ni z tego ni z owego. Częściej na początku kasety, ale nie ma reguły. Sprawdzane na różnych kasetach. Rozebrałem, w środku czysto, mechanizm również. Do paska i ewentualnego smarowania silników dostęp fatalny, trzeba by wszystko rozebrać. Sam pasek wydaje się być dość napięty, wałek i rolka dociskowa czyściutkie, kółeczka zębate (plastikowe) czyste, nie popękane, widać smar, biały, nie zbrylony. Mam go obecnie częściowo rozebranego - gdzie szukać przyczyny ?

Wojtek

Wojtek

Może jest tak, jak w Onkyo TA 2570. Czyli mogą być fototranzystory pod szpulkami. I albo te elementy odblaskowe są zanieczyszczone, albo padają już te czujniki.....

Filwoj

Ja mam TEAC V 5000. Musiałem wymienić w nim silnik główny i dałem radę. Ten mechanizm tylko tak groźnie wygląda, ale rozkłada się go i składa całkiem przyjemnie....

Jeżeli zablokuję przełącznik czujnika włożonej kasety to mogę uruchamiać wszystkie funkcje bez kasety. Więc chyba nie ma tam czujników poza tym mechanicznym. W takiej sytuacji odtwarzanie też czasami się samo wyłącza i tak samo się dzieje z przewijaniem w tył, natomiast do przodu jest OK. Przyglądam się i nic nie widzę w momencie zatrzymania - po prostu silnik przestaje kręcić, zanika napięcie na stykach.

W.

Wojtek

rico, ale mnie pocieszyłeś... Mam nadzieję, że to nie silnik. Właśnie przewinąłem w obie strony C-90 i dało radę, więc chyba silnik jest ok. Podejrzewam zespół zębatek które przenoszą napęd na talerzyki - czy tam jest jakieś sprzęgięłko cierne ?

Kasjel, "AKAI X-150D Custom Deck" to ty ?

W.

Wojtek

Witam!!!

Dziś dotarł domnie NakamichiBX-125E ale częściowo nie sprawny,po włożeniu kasety załacza i pochwili się wyłacza.Lewy naped kręci prawy stoi w miejscu,przewijanie też nie działa tylko słychać obroty silniczka.Główny pasek jest OK silnik kręci moje pytanko czy w tym magnetofonie jest tylko jeden pasek czy jest wiecej,ijaka może być przyczyna tego problemu.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59, 16 Mar 2010, 22:47

>Witam!!!

>

>Dziś dotarł domnie NakamichiBX-125E ale częściowo nie sprawny,po włożeniu kasety załacza i pochwili

>się wyłacza

Ten magnetofon chyba ma wspominany tu wielokrotnie mechanizm Sankyo w starszej wersji z cierną przekładnią napędu szpulek. Pasek napędowy nie ma tu nic do rzeczy, on napędza tylko koło zamachowe i wałek przesuwu.

Szpulki napędzane są od środkowego silnika, który przez przekładnię cierną napędza szpulkę prawą bądź lewą, zależnie od kierunku obrotów. Ta przekładnia zawodziła tak szybko, że firma Nakamichi prowadziła akcję serwisową wymiany przekładni ciernych na zębate. Prawdę mówiąc nie wiem, co można teraz zrobić poza zmatowieniem "oponki" na kole pośrednim - co w moim przypadku nic nie dało. Ostatecznie wymieniłem całą przekładnię na zębatą, wyjętą z nowszego, uszkodzonego magnetofonu. Na niemieckim ebayu można było kupić oponki do tych przekładni. Nie wiem jak u nas - może jakiś duży sklep z częściami będzie miał takie?

manius59, 17 Mar 2010, 13:18

>Bardzo dziękuje kolegom za wyczerpującą informacje, jestem troche zmartwiony myślałem że to będzie

>jakiś mały problem.Pozdrawiam Marian

To, że mnie się nie udało wcale nie oznacza, że Tobie się nie uda! Może ja nie walczyłem tak usilnie, bo miałem pod ręką nowszy mechanizm z magnetofonu z uszkodzoną elektroniką, co prawda trochę inny i nie mogłem go przełożyć w całości, ale mogłem przełożyć cały, kompletny moduł napędu szpulek (pasuje), więc stwierdziłem, że nie będę tracił czasu i energii na dalsze niepewne próby, zwłaszcza, że wiedziałem że za jakiś czas i tak znów to zawiedzie. Ale może Tobie się uda? Może zmatowienie oponki, oczyszczenie filcowego sprzęgła i zwiększenie w nim docisku pomoże na tyle, że napęd będzie się przenosił?

Witam!!!

Krótkie pytanko do wszystkich znawców tematu.

Poszukuje przyzwoitego magnetofonu, bo posiadam trochę starych nagrań na kasetach.

Aktualnie mam Yamahe KX-580SE.Myślałem wymienić ja na Denona DRM-800 lub Pioneer CT-777.Który z nich polecicie bardziej??Czy wogóle jest sens wymiany .Chodzi mi głównie o odtwarzanie starych nagrań. Na pewno nie będę nic nagrywał.Chodzi mi tylko o poprawę brzmienia.Jak słuchałem Yamahy po Kenwoodzie KX-4030 to różnica była ogromna.

Z góry dzięki bo akurat na magnetofonach się nie znam.

Pozdrawiam Artur.

Dzięki za informacje.Czyli rozumiem , że raczej szukać tego Pioneera CT-777.A tego Denona DRM-800 ktos wogóle ma ?? ewentualnie słuchał??

Ja mam jeszcze dwukasetowego Pioneera CT-W806DR, z tym, że jedna kieszeń gra za szybko.Niewiem czy cos z tym można zrobić.Czy da się wyregulować jakoś?? A wogóle jak on się ma dźwiękowo do tego decka CT-777. Dzięki z góry ale w Magnetofonach jestem trochę zacofany...

Pozdrawiam Artur.

Arturc76

Jak nie planujesz nagrywać a tylko odtwarzać stare kasety to nie ma znaczenia reszta to kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje

MaciejLK

Czy wymieniłeś sam ten idler ? jaki jest stopień trudności z tym remontem w Sankyo? możesz dać jakieś zdjęcia dzięki za info pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witam

może mój problem was rozśmieszy no ale mie nie >.....

od wczoraj próbuje nagrać kasetę z radia.....

no i jak nagrałem (wciskam rec i play naraz) no to kaseta robi się czysta w miejscu nagrania i tyle...

podpowiedzcie mi jakie przyciski wcisnąć, i czy trzeba jeszcze jakiś kabel podłączyć oprócz tego który dodam na foto..

zdjęcie panel przedniego powiedzcie jak poustawiać ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylne wejście pod które nic nie podłączałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wejścia które mam podłączone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gios, 17 Mar 2010, 14:34

Nie wiem czy sobie jaja robisz, czy serio pytasz. Już kiedyś pytałeś jakie kable kupić i wszystko Ci wyjaśniliśmy. Napisz co podłączyłeś i do czego, bo tak to nie dojdziemy.

MaciejLK, 17 Mar 2010, 13:41

MaciejLK Potwierdzam po rozebraniu i dostaniu się do napedów silnik pracuje, ale napedy prawy jak i lewy nie chcą się obracać.

gios, 17 Mar 2010, 14:35

>i wejścia które mam podłączone

Na zdrowy rozum: każdy drut ma 2 (dwa) końce. Pokazujesz na zdjęciach że do wejść podłączyłeś jakieś kable. A drugie końce? Może do żelazka? Skąd mamy wiedzieć ?

Słuchajcie, mam małe obawy co do szkieletu w mojej 990`tce, wygląda jak by tam był jakiś osad, nie wiem też, czy przy dziurach nie pojawiła się rdza, albo mi się tylko tak wydaje, kiedyś mi się wydawało, że to tak jest, ale teraz, jak się przyjrzałem, hmm..., zobaczcie sami....

Na trzeciej fotce "podłoga" od środka....

Ukryta Zawartość

post-15740-100009441 1268834315_thumb.jpg

post-15740-100009442 1268834315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mnie to wygląda na działanie wilgoci na źle polakierowanym elemencie metalowym, albo na efekt pozostawienia magnetofonu w miejscu z jakimiś oparami substancji delikatnie żrącej. No, chyba, że jest to nalot, który można zmyć?

Rzucam zdjęcia AIWY M700 (są źródła, które podają AD-M700, ale na deck'u, nawet na tylnej ramce jest napis M700). 3 głowice, ciekawy wygląd, daje normalne oznaki życia, "próbuje" odtwarzać, ale nie ma paska. wstępnie wydaje mi się, ze to jedyny defekt. No i głowica odczytująca wygląda na "zmęczoną", ale to sprawdzę przy odsłuchu. Poza tym stan, jak na zdjęciach - wszystko jeszcze przed czyszczeniem i nie wygląda najlepiej, ale moim zdaniem powinna zabłyszczeć, bo posiada niewiele faktycznych zarysowań, a jest po prostu brudna. Fotki robione komórką, bo mam ten magnetofon poza domem i na razie nie chcę się z nim ujawniać... Wiadomo komu ;). Nigdzie w necie nie znalazłem zdjęć tego deck'a, może ktoś pomoże?

Ukryta Zawartość

post-21740-100009435 1268838279_thumb.jpg

post-21740-100009436 1268838279_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi