Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Filwoj- czy magnetofon do tej pory pracował poprawnie ? Może kupiłeś go z taką usterką ? Daj zdjęcia toru przesuwu taśmy. Na zdjęciu tej kasety nic nie widać....

Kasjel, przecież to zdjęcie mojej kasety :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość V-savage

(Konto usunięte)

MaciejLK, 12 Maj 2010, 22:46

Dokladnie tak.

Szczotki badz tez zdaza sie "zajechany" komutator tego juz nie da sie naprawic.

Silnik niby kreci, czasami stanie w newralgicznym punkcie, dlatego ludzie mysla, ze jest w porzadku.

To samo dotyczy silnikow w pioneerach typu ct737 959.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

format77, 13 Maj 2010, 19:25

>witam,

>

>poszukuję manuala do magnetofonu DENON DR-M24HX.

>

>pozdrawiam,

>wojtek

http://www.denon.de/site/datadir/pdf/ba/Bed_DRM-24HX.pdf

GM

Onkyo TA-2570, właśnie dotarł do mnie. Tor wygląda OK, czysto, nie widać żadnych uszkodzeń. Neomammut, sposób z kasetą dobry, ale serce mi się kraje jak myślę o takim brutalnym działaniu, nawet na jakiejś kiepskiej kasecie. Dzisiaj już nie mam serca do niego, ale jutro pooglądam dokładnie i zrobię kilka zdjęć. Myślałem, że są jakieś typowe przyczyny takiego niszczenia taśmy, ja się jeszcze z niczym takim nie spotkałem.

W.

Wojtek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ten powinien pasowac jako silnik glowny min. do ct737:

http://www.north.com.pl/karta/silnik-12v-cw(p);2400;8mm-reg.-obroty,13658.html

Mysle, ze z takim szukaniem po sklepach lepszy bedzie G.Mark, on zna duzo takich stron z tego co zauwazylem.

elektrospiro, 12 Maj 2010, 18:56

> (...) tylko wtedy gdy do tej końcówki mocy podłącze przedwzmacniacz (...)

Z tego może wynikać, że problem leży w przedwzmacniaczu. Ze schematu widać, że wzmacniacz nie ma na wejściu kondziorów, czyli przenosi składową stałą (o ile jest - a nie powinna, jeśli przedwzmacniacz jest sprawny) Sprawdź czy występuje jakiekolwiek napięcie stałe na R701 i R702 przed podłączeniem przedwzmacniacza i po (powinno być tam jak najbliżej 0V względem masy)

elektrospiro, 12 Maj 2010, 18:56

Ale może być też inna przyczyna: wzbudzanie się wzmacniacza na w.cz., następujące po podłączeniu przedwzmacniacza. Sprawdż wtedy oprócz elektrolitów pojemnosci odsprzęgające i kompensujące (C720, C718, być może jeszcze któraś)

Mam pytanie i prośbę jednocześnie - czy ktoś ma może zdjęcie rozebranego Kenwooda KX-7030? Interesuje mnie, jaki w nim jest mechanizm - więc jeśli ktoś ma zdjęcie wnętrza na którym dobrze widać mechanizm, czy mógłby je zamieścić?

Ciekawi mnie, czy mechanizm jest taki jak w późniejszych modelach KX-7050(S) i KX-7060S. Mam je oba, i, niestety, mam problem - silnik podnoszący mostek z głowicami poprzez przekładnię z krótkim paskiem o przekroju kwadratowym nie podnosi tego mostka do końca - albo ślizga się pasek, albo silnik nie ma siły, albo też mostek stawia za duży opór. Usterka wystąpiła w obu modelach (mechanizm jest w nich taki sam). Niestety, jest tak "zwarty", że nic nie da się zrobić bez wyjęcia i rozebrania go, a nie bardzo mam teraz na to czas. Stosik magnetofonów do pogrzebania w nich rośnie...

Po kilku próbach i obserwacjach doszedłem do tego, że winę za gięcie taśmy w Onkyo TA-2570 ponosi lewa rolka, taśma ześlizguje się z niej w kierunku wnętrza magnetofonu i wpada w szczelinę między rolką a jej obudową. Na lewą rolkę taśmę wprowadza plastikowa prowadnica (górna część obudowy rolki), jest przykręcana śrubką ze sprężynką. Nie wiem czy próbować regulować tą prowadnicę tą śrubką, rolkę i capstan wyczyściłem - nie były zbyt brudne. Jakieś inne sugestie ?

Wojtek

Wojtek

moze niezbyt dobre ale zawsze cos . Kenwood KX-7030

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100004373 1273787675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

>>>>vlado

13 Maj 2010, 22:25

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 67 / 42 / 0

audiotone, 13 Maj 2010

Zrób zdięcia tego silnika. Mam rozebranego jednego kenwooda jak będzie miał taki silnik to Ci wyślę.

co do wysyłki tego silnika to raczej sie nie trudz, niema sensu ponieważ ja nie mieszkam w polsce a już zaczełem licytować komplet 3 silników od KX-880.Ale dziekuje za odzew.. :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

audiotone, 13 Maj 2010, 23:54

>moze niezbyt dobre ale zawsze cos . Kenwood KX-7030

Wielkie dzięki. Ten mechanizm w KX-7030 jest niemal identyczny (różnice w szczegółach) z mechanizmem w Akai GX-67 oraz Yamasze KX-930, oraz bardzo podobny do mechanizmu w Kenwoodzie KX-9050 - ten ostatni różni się napędem DD, ale samo "jądro" mechanizmu jest takie samo.

Natomiast mechanizmy w Kenwoodach KX-7050 i 7060 są już zupełnie inne (chyba - niestety!).

Zauważyłem, że niszczenie taśmy zaczyna się od jej ukośnego zagięcia (przyszczypnięcia), gdy to nastąpi to taśma zostaje przesunięta i potem wciągnięta między lewą rolkę a plastikową obudowę w której rolka jest osadzona. Co może być powodem nierównego prowadzenia taśmy po lewej rolce ?

Wojtek

Wojtek

Wydaje mi się, że jest kilka możliwości:

1) przesunięcie dźwigni z rolką wzdłuż osi obrotu, np. wskutek zużycia czy rozregulowania się, albo odkręcenia nakrętki kontrującej. Wtedy prowadnice na dźwigni z rolką nie są w jednej linii z prowadnicami przy głowicy. Przeważnie pomaga niewielka regulacja, bo osie wałka i rolki nadal są równoległe, tylko prowadnica na dźwigni jest nieco przesunięta.

2) skrzywienie osi obrotu dźwigni - to już gorsze, bo narusza równoległość osi wałka napędowego i osi rolki dociskowej (powinny być równoległe z dokładnością do jednego stopnia kątowego), ale nie da się łatwo wyregulować.

3) zużycie samej rolki dociskowej albo jej osi, przez co przestaje być równoległa do wałka napędowego, albo rolka jest zbeczkowana i nie dociska taśmy równomiernie na całej szerokości. Na to pomaga wymiana rolki albo najlepiej całej dźwigni z rolką.

Dzięki Macieju, domyślam się, że winna jest geometria ramienia, rolki i wałka tylko jak stwierdzić co dokładnie nie gra. Biorę go na stół i zaczynam oglądać pod lupą. Mam na szczęście dawcę, nie wiem tylko czy tam nie jest jeszcze gorzej bo nie daje się go uruchomić.

Zauważyłem, że lewa krawędź taśmy (patrząc z góry w kierunku jej przesuwu) ociera się brzeg prowadnicy lewej rolki, robi to cyklicznie, tak jakby taśma wędrowała poprzecznie po rolce. Rolka i wałek wyglądają ok, na pewno nie są skrzywione bo w czasie pracy nie ma żadnego bicia.

Wojtek

Wojtek

Filwoj, sprawdź dokładnie rolkę, jak taśma jeździ w jedną i drugą stronę, to albo tak jak wspomniał Maciek, jest beczkowata, albo za słabo jest dociskana do wałka. Sprawdź też na sucho wałek, najlepiej pod lupą, bez kasety spróbuj uruchomić mechanizm i zobacz co się tam dokładnie dzieje, bez taśmy. Możesz też dotknąć palcem rolki i będziesz czuł, czy jeździ po palcu, czy jest w jeden pozycji. Spróbuj może zrobić fotkę toru, może zauważymy coś jeszcze?

Maćku a może być też kwestia przesunięcia samej głowicy? Skoro ociera o brzegi prowadnic, to może to też trzeba by było sprawdzić? Ja wiem, że nawet minimalne przesunięcie może być źródłem zaginania taśmy. Sugerowałem poprzednio, że może to też za mocny naciąg, ale jeśli wcześniej działało, no to odpada.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

witam,

zwracam się do Was Panowe z następującym zapytaniem: mam dwa decki DENON - DR-M800 i DR-M24HX. wcześniej miałem tylko DR-M800 i na nim nagrałem gros taśm. DR-M24HX mam od niedawna. problem polega na tym, że nie mają tych samych "ścieżek". innymi słowy kasety nagrane na jednym nie są poprawnie odtwarzane na drugim. chcę w związku z tym zrobić w niedawno nabytym 24HX korektę skosu głowicy ale nie wiem którą śrubką 1 czy 2 podpisanymi na załączonym zdjęciu?

pozdrawiam,

wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim przypadku wyregulować skos głowicy można by było jedną i drugą śrubką. Bo takie mocowanie głowicy, umożliwia również regulację wysokości głowicy. Jednak jeżeli chcemy wykonać regulację tylko skosu głowicy, to rzeczywiście śrubką po prawej stronie nr.2.

Po dokładnym doczyszczeniu rolek, wałków i paska napędowego oraz kół zamachowych przestał wciągać taśmę, ale odtwarza nierówno, wysokie uciekają czyli taśma nadal wędruje. Po odciągnięciu lewej rolki w czasie odtwarzanie wszystko jest OK. Czyżby sama rolka była felerna ? Wygląda b. dobrze, chodzi równiutko, pod palcem nic nie czuć.

W.

Wojtek

Wyreguluj wysokość lewej rolki. Ona jest z prowadnicą, która kieruje taśmę za bardzo na jedną albo drugą stronę prowadnicy zespolonej z głowicą. Pewnie dlatego dochodziło do niszczenia taśmy......

Wysokość rolki jest stała, dochodzi do wałka i koniec. Jest za to malutka, zalakowana śrubka na bocznej powierzchni prowadnicy chyba do regulacji położenia całej dźwigni w poziomie. Pokręcę tym i zobaczę.

W.

Wojtek

To będzie chyba ta śrubka po lewej z zielonym lakierem ?

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi