Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut - to nie tak. W gramofonie masz jak gdyby dwie osobne linie zasilania silnika DD. I jedna linia zasilania (napięcie) przechodzi przez zwykłe potencjometry "Pitch Control". A druga przez właśnie stabilizator kwarcowy. Jeśli korzystasz z "Qart control" w gramofonie, to stroboskop nie ma wtedy nic do rzeczy. Chyba tylko to, by pokazać/udowodnić prawidłową pracę stabilizatora kwarcowego.

A deckach możesz mieć tylko jedno lub drugie rozwiązanie. No a było by wspaniale, gdyby było tak jak w gramofonach....

A przeróbka rezonatora kwarcowego to skomplikowana sprawa. G Mark pisał o teoretycznej możliwości, ale jak by to wyszło w praktyce to.......

A przełącznik oczywiście jest w gramofonach. Miałem takiego fajnego "Metza" z kontrolą kwarcową. Jak wcisnąłeś przycisk "Qartz" to korzystałeś z kwarcowej kontroli obrotów. A jak był wyciśnięty, to wówczas aktywne były potencjometry "pitch control" osobne dla 33 i 45rpm.

No właśnie chodzi o to Kasjel, że ja u siebie nie mam takiego przełącznika, wszystko dzieje się jakby w czasie rzeczywistym i to mnie właśnie zastanawia :) A w magnetofonach to by była zbawienna czasami funkcja :) Dziękuję za wytłumaczenie, dzisiaj to mi się wszystko mota :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja bym chciał wiedzieć, co powoduje rozstrojenie się systemu kwarcowej stabilizacji obrotów w magnetofonie. Bo miałem z tym problem w Grundigu CF 5500 i mam w Optonice RT 9100. Gdyby chodziło o wymianę jakiś kondensatorów w systemie, to by był mały problem. Ale to raczej o coś innego chodzi.

A sam układ kwarcowy może ulec uszkodzeniu? Chodzi o samą kość, nie układ....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Obroty decków 1i2 w RS-TR reguluje się pr-kami na płycie głównej ( zaznaczyłem na niebiesko ) nie ma w silnikach otworu do regulacji. A nad resztą jeszcze pracuję , co prawda nie mam sprzetu żadnego do pomiarów ale i tak bedzie lepiej jak wyreguluję niż teraz w stanie obecnym dam zna jak mi poszło .

Pozdrawiam Marillo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>>>Marillo

przepraszam jeśli cię wprowadziłem w błąd ,

poprostu chyba nie za dobrze sie przyjżałem...tak dawno juz nie miałem do czynienia z kopiarkami Techniola...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Przepraszam, że wejdę w słowo, czy kondensatory SANCON się do czegoś nadają, czy to badziew? Dostałem za darmo paczuszkę, nówki sztuki, mniejsze pojemności max 220uF.

Witam wszystkich,

trochę mnie nie było na forum, odnośnie kwarcowej stabilizacji obrotów to sprawa wygląda nieco inaczej i jak najbardziej często można spotkać dodatkowy pr-ek do regulacji ponieważ sam układ z kwarcem zastępuje jedynie liniowy punkt odniesienia dla napięcia wzorcowego i działa to tak, że w normalnym układzie stabilizatora napięcia często jest stosowany układ z diodą zenera jako punkt odniesienia do porównania napięcia wyjściowego do zadanego - taki komparator a w przypadku układu z kwarcem jest to bardziej złożony układ z oscylatorem i to on stanowi o wzorcu. Używa się go z reguły w droższych konstrukcjach ze względu na fakt, iż parametry diody zenera jak i każdej innej diody w funkcji temperatury są zmienne a układ z kwarcem daje bardziej idealny czy też stabilny wzorzec, można jednak dostosować wartość napięcia jaka ma być stabilizowana i stąd np w serii magnetofonów Kenwood 880 czy innych na płytce układu oscylatora i stabilizacji jest taka regulacja możliwa zwykłym pr-kiem. Polecam lekturę o stabilizacji napięć :)

ostatnio też udało mi się tanio zakupić ciekawy magnetofon AKAI GX-M50 więcej można zobaczyć tutaj

Ukryta Zawartość

Jak go rozpoznam wkleję nieco zdjęć i opiszę jak to gra bo zapowiada się dobrze, wykonanie jest bardzo dobre i solidne.

pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Dojedzie do mnie Grunding CF-5500 bez paska więc jeżeli jakiś posiadacz tego modelu może zmierzyć pasek - jego długość i przekrój - będę wdzięczny.

Czy ma ktoś CF-5500 w którym nie uległo uszkodzeniu słynne kółeczko zębate ?

Wojtek

Wojtek

Filwoj- o wymiar paska zapytaj Gardenusa na AH. A te feralne kółka zębate rozlatują się zawsze. A jeśli ktoś ma jeszcze całe, to tylko kwestia czasu kiedy się rozleci....

Shadow@79 - to dobrze wiedzieć, że coś takiego jest możliwe. Czyli kwarcowa stabilizacja obrotów z jednoczesną możliwością ich regulacji zwykłą pr-ką. Niestety w praktyce często bywa tak, że magnetofony z "Qartz Control" nie posiadają płynnej regulacji obrotów silnika głównego.

Witam,mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie magnetofonu.Czasami w 757 po włączeniu start kręci się tylko lewa rolka i nie można przez parę minut tego wyłączyć,nawet po odłączeniu z sieci.Otwieranie/zamykanie kieszeni też wtedy wariuje..Proszę o jakieś rady,może zimne luty?

Filwoj - ściągnij sobie serwisówkę do Grundiga CF 5500. A jak już ją będziesz miał, to wyślij mi na maila. Bo mnie już zablokowali na "Elektro Tanya".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A'propos Grundigów:

Ukryta Zawartość

"Jest to chyba jakaś nagrywarka" :-D

Ukryta Zawartość

Witam! Świerze dane, K990ES.

Niestety dalsze układy IC na Play Board, RC4558P (czekam na dostawę), NE5532P mają poprzerywane ścieżki wewnętrzne. Doszedłem do wniosku, że musiała przejść niezła porcja ładunku statycznego, bo innego wytłumaczenia nie widzę! Muszę kupić sobie rękawicę do doprowadzania ładunków statycznych, bo to nie są żarty (jeśli faktycznie to przyczyna)! Boję się o układ wzmacniacza Dolby Sony CX20188. Mam nadzieje, że jest cały. Mam na wymianę, ale wolałbym tego uniknąć. Z ciekawości powiem wam, że nówka kosztuje ponad dwie stówy!

Witam

Kupiony Akai cs-m3 ma zcheblowaną głowicę z sendustu i luźny pasek .Wymieniał któryś z kolegów forómowiczów s takich Akaiach takie elementy gdzie można zakupić zamienniki.Na chwilę obecną pasek ma naciąg jak w samochodach alternator (łożysko na sztywnym drucie) i wstawiłem polską głowicę ale jest padaczka straszna na tej głowicy .Może wydoli do 15kHz a może nawet nie na metalu ale czoło jest miękkie jak gó...no nawet nie próbuję odtwarzać kaset metalowych.Głowica z wyglądu jak Alps lecz bez twardej wstawki napis na korpusie DM62 1E15E wartość ohm ok 270-290 ohm.

-Niema jakiś kolega forumowicz odstąpić zamiennika ??? lub podać źródło zakupu.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

neomammut, 23 Maj 2010, 11:10

Muszę kupić sobie rękawicę do doprowadzania ładunków statycznych, bo

>to nie są żarty (jeśli faktycznie to przyczyna)!

Kolego nie trzeba kupować rękawiczki wystarczy do zegarka na ręce kabelek i do masy w magnetofonie podczepić .Masę z magnetofonu można zmasować z bolcem uziemiającym w kontakcie w ścianie.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Nie noszę zegarków na rękę :) hehehe

Spoko, pomyślę :) Dzięki!

neomammut - jeżeli to te na 1000 godzin pracy - to tylko do "mało ważnych" miejsc.

To chińszczyzna,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie takie chińskie sobie kupiłem i teraz mam nauczkę!

Mowa oczywiście o rękawiczkach :)

Co do kondów, to właśnie chce się dowiedzieć, czy w ogóle warto ich używać.....

A masz któryś z tej listy?

Powiem tak : jeżeli do naszych zacnych sprzętów - sam bym nie wstawił, bo nowe kondzia te tanie to wiadomo jakiej jakości i jakie parametry i żywot, a jeszcze chińskie 100% :-).............:-)

Ja bym dodał parę złotych i kupił jakieś porządniejsze, a te gdzieś do oświetlenia, czy mało znaczących "części układów" przeznaczył, gdzie jak padnie kondensator - nie będzie strat dalszych.

Dziękuję Musiko, właśnie o to mi chodziło, czyli oświetlenie, jakieś przyciski itp. rzeczy tak?

Witam!

Ukryta Zawartość

Wychodzi mi z pomiarów 55 mm średnicy, szerokość 4 mm grubość 0,4 mm.

Pozdrawiam

Andrzej

P.S .

Wysłałem Tobie też wczoraj na PW w AH. Czyżby nie czytasz tam poczty ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi