Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

oxygene, 24 Sie 2010, 03:29

>Druga fotka części "komputerowej"

Super Dziadyga w moim guście. Opisz proszę funkcje tego computra. Wygląda jak element wyrwany z modułu Apollo 13. Ciekawe jak gra na 9,5? Z kaset C60 można nagrać single po jednym kawałku na stronę.

Ten Marantz nie musi nawet grać, żeby wiedzieć, że kryje się w nim coś tajemniczego i coś zaskakującego. Kiedyś wiedzieli jak trafić do serca konsumenta! Pierwsze wrażenie jednak jest ważne...., jak na pierwszej randce! A dzisiaj? Nawet taki Lektor dzisiaj wygląda jak deska do prasowania.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co do części komputerowej, to tylko można na razie zegar ustawić, resztę będę rozgryzał jak założę nowe paski. Mam nadzieje, ze to tylko to, bo w tych modelach lubiła wysiadać optyka.

Model SD-8020 to 2 z kolei od góry na rok 1981, wyższy był tylko SD-9020, a różnił się tylko od tego trzema głowicami, ale tamten bardzo trudno kupić, a jeśli już, to ceny osiąga niebywałe.

Z zewnątrz wygląda pięknie, panel ma kolor zloty, a pod maska, to dopiero bebechów co niemiara !

Jak będę miał zdjęcia, a koledzy z forum będą sobie życzyć rozbierane fotki, to postaram się później wrzucić.

Wewnątrz chyba "wiatr nie hula", bo trochę widać bebechy na tym zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do tych marantzów z 9,53cm/s - miałem okazje te modele naprawiać i w związku z tym nie omieszkałem zbadać ich właściwości sonicznych. Krótko mówiąc prędkość robi swoje i decki ze standardową prędkością raczej nie mają podskoku. Nawet na taśmie żelazowej bezproblemowe zapisywanie góry, brak efektu kompresji. Wytłumaczenie jest proste - sygnał 14kHz przy 9,5cm/s zapisze się tak samo dobrze jak 7kHz przy 4,76cm/s (standardowy deck)

Witam Entuzjastów Małej Szpulki!!!

Mam problem z Dualem C-844.Prośbę o wsparcie kieruję do posiadaczy tego modelu.

Paski są wymienione.Konserwacja mechanizmu zrobiona.Deck świetnie nagrywa i odtwarza na obydwóch predkościach.Jednakże zdarza mu się że PLAY nieoczekiwanie zatrzymuje się tak jakby następowała blokada układu.Funkcja się włącza następuje podniesienie głowic i w tym samym momencie następuje stop.Nie chce także przewijać do przodu.Natomiast nie ma problemu z przewijaniem do tyłu.Po wyłączeniu go i odpoczynku wszystko wraca do normy.Jest jakis czas dobrze i nagle sytuacja powtarza się.Czasami po dłuższym nieużywaniu go po włączeniu PLAY coś w nim piszczy ale potem to znika i znowu jest dobrze.

Być może że trzeba zrobić ponowny przegląd całego mechanizmu ale na samą myśl o tym ciarki mnie przechodzą.A może któryś z silników już jest zmęczony i nie daje rady.

Z góry dzięki za pomoc i ew.sugestie.

Witam, Uszyk, jeżeli Dual ma problem z przewijaniem w przód i odtwarzaniem (wyłączanie funkcji play może wynikać z tego, że prawa rolka nie zwija właściwie taśmy podawanej z prawego wałka) to wygląda na to, że brak właściwego przeniesienia napędu z silnika na prawą rolkę. Może to być wina sprzęgła, a piszczący dźwięk może wynikać z jego poślizgu. Mam podobny model i tam występuje sprzęgło cierne (gładkie kółko z gumową oponką, nie zębate), u mnie wystarczyło solidne czyszczenie tego kółeczka i na dłuższy czas podobne kłopoty, choć występujące w mniejszym zakresie się skończyły. Niestety ostatnio zaczęły się wydobywać z magnetofonu dziwne odgłosy przy starcie odtwarzania lub przewijania... Ale ciągle jeszcze działa.

Wojtek

Wojtek

Właśnie dotarł do mnie kombajn Quadral logic CD/T.

Po wstępnym czyszczeniu i wymianie kilku pasków ożył i zaskoczył mnie kulurą pracy mechanizmów. Korzystając, że leży na stole Frankensteina z bebechami na wierzchu, pstryknąłem kilka fotek, aby sprawić radość sobie i reszcie fetyszystów.

Ukryta Zawartość

post-27095-100000061 1282746576_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spory kawałek klocka. Front aluminiowy, ale przyciski i tacki plastik. Wewnątrz widać, że to młodszy rocznik, same scalaki i to sporo. Magnetofon to w pełni automatyczny auto reverse. Automatycznie rozpoznaje, kalibruje i zarządza zapisem użytej kasety. Logika jest powiązana z CD. Synchroniczny start, programowanie ilości i kolejności nagrań i pewnie sporo funkcji które dopiero odkryję. Jeśli w kieszeni CD znajduje się płyta, to po włożeniu kasety automatycznie przewija ją do początku. CD i magnetofon brzmią poprawnie, magnetofon ma niezłą dynamikę i wyraźnie ukazuje różnicę między nagraniami. Ale muszę go trochę przegonić aby napisać coś więcej.

Ukryta Zawartość

post-27095-100000057 1282747772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dotarla juz do mnie Yamaha KX-580. od dwoch dni ja testuje ale na koncowe wnioski jeszcze troche za wczesnie.

mam jednak juz jedno wazne pytanie do uzytkownikow deckow tej firmy: czy u was tez tak glosno chodzi naped? podczas przewijania silnik jest w miare cichy ale przy odtwarzaniu mocno buczy. co prawda nie na tyle zeby zagluszyc muzyke ale w przerwach miedzy utworami jest bardzo wyraznie slyszalny. poki co za rozbieranie jeszcze sie nie biore bo mam gwarancje sprzedajacego.

>vlado

Toż to wygląda jak nasza diorowska szuflada !

No, może poza układem "szuflady" kasetowej niczym słynnego magnetofonu Diory nie przypomina, hehe.

Na poważnie to pierwszy raz widzę taki kombajn, wiesz może z jakiego przedziału lat ten sprzęt pochodzi ?

Wygląda na dosyć zaawansowany jeśli chodzi o logikę sterująca, jak pisałeś nie jest to zwykły magnetofon z odtwarzaczem CD w jednej obudowie.

Już sobie wyobrażam jakim by to było rarytasem, mieć takie coś w okresie popularności firm świadczących usługi kopiowania płyt na taśmy !!!

Parę takich kombajnów i jazda, ciekawe tylko jak długo by wytrzymały prace w trybie "przemysłowym".

Jeszcze jedno, jestem mało obeznany z marka Onkyo, trafił mi w łapki taśmociąg Onkyo TA-2055, przeglądałem internet, ale za dużo informacji o nim nie znalazłem.

Co prawda 2-głowicowy, ale za to mechanika z 3 silnikami i direct drive-em, oprócz tego ma licznik cyfrowy czasu rzeczywistego, Dolby B i C, oraz regulacje Biasu.

Pierwsze wrażenie całkiem dobre, jeżeli ktoś by coś wiedział o tym typie to będę wdzięczny za informacje.

OXYGENE - proszę bardzo. Mam ten model. Bardzo mi się podoba i naprawdę dobrze gra. Tutaj troszkę o nim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oxygene

Szuflada DIORA spoczywa wśród moich zbiorów UNITRA. Wspólne jest tylko ładowanie kasety. W Diorze wysuwała się szuflada z całym mechanizmem, tu wysuwa się tylko tacka. Identycznie jak w CD. W przypadku Diory wiedziałem jakie funkcje wykonuje będąc nawet w innym pomieszczeniu. Tu słychać ciche kliknięcie po wciśnięciu funkcji play, przewijania taśmy nie słychać, tylko licznik i ikonka funkcji wskazuje na stan w jakim jest magnetofon w danej chwili. Zgadnij, która tacka pracuje ciszej CD czy magnetofonu?

Oczywiście wykonałem próbę przegrania CD na taśmę TDK SA90. Nagrałem "Dzwony rurowe" Oldfield,a tam od 18 minuty jest fragment idealny do kontroli przenoszenia basu. Nagrał czysto bez efektu pompowania, bez przesterowań z bardzo szerokim pasmem. To jest auto revers. Mam ich kilka Sansui, Fisher, Dual są to wysokie lub najwyższe modele. I wydaje mi się, że głowice karuzelowe jak w tym Quadralu, przenoszą szersze pasmo od głowic uniwersalnych dobrych magnetofonów dwugłowicowych. W reversach Dual mam głowice stałe piętrowe. Zmianie ulega tylko kierunek przesuwu taśmy. Niestety nie wiem z jakich lat pochodzi ten kombajn. Wygląda na wczesne 90te.

Wspomniałeś,że w "tamtych" czasach mógłby okazać się niezłym źródłem dochodów. Myślę, że zarobił by na siebie i jeszcze coś dorzucił zanim by padł. I chyba prędzej laser w CD niż magnetofon.

Vlado

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mam fajny problem z bezpiecznikami w decku,

Jest ich 7 sztuk tuż za trafem. Na tabliczce z bezpiecznikami są podane wartości bezpieczników w mA, ale mi pali te bezpieczniki pomierzylem prądy i są znacznie większe niż wartości niektórych bezpieczników. Chciałem już się zabierać za szukanie przyczyny, ale zajrzałem do serwisówki a tam są inne wartości niż opisane na płytce;). Na przykład zamiast 315mA jest w manualu 500mA. I na takich wartościach jak z serwisówki deck pracuje bez problemu. Poza tym nic się z nim nie dzieje.

I kto ma rację?? opis na plytce czy serwisówka? Napięć nie sprawdzałem etc. bo mi się nie chce.

Włożyłem większe bezpieczniki jak ma się spalić niech się pali i tak mi już ten deck sporo nerw zjadł.

V-savage - a może, w tzw. międzyczasie, producent zmienił pewne elementy sprzętu, np. silniki, co wymagało zwiększonego poboru prądu, albo serwisówka jest opublikowana po przejściu "wieku dziecięcego" magnetofonu i dopasowana parametrami do zaleceń serwisowych.

Witam

Czy dysponuje ktoś serwisówką do Kenwooda KX-7X ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mam z nim problem - wyświetlacz nie działa, być może brakuje jakiegoś zasilania, albo kabel w wiązce ma zimny lut - ale nie mogę tego znaleźć. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, ten model stanowi dla mnie dużą wartość.

Ukryta Zawartość

Fotek, jak masz miernik z testem ciągłości obwodu, to sprawdź wszystkie połączenia między płytką wyświetlacza a resztą. Jak to nie kable, to chyba zimny lut. Ale to mi wygląda na brak doprowadzonego zasilania do płytki z wyświetlaczem.... poszukam jutro serwisówki.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mója 990`tka gra od paru dni bezawaryjnie, idealnie odtwarza, idealnie nagrywa, mimo nieustawionego biasu, wysokich jest nawet nawet, choć po ustawieniu będzie znacznie lepiej :) Nowe kondy chyba się już wygrzały. Te Jamicony są naprawdę świetne! Żałuje tylko jednego: dlaczego nie posiadałem takiej wiedzy jak teraz, gdy ten deck do mnie przyjechał?

Głowica i tor ustawione są idealnie, bez problemów odtwarzam oryginalnie nagrane taśmy oraz na innych deckach. Brzmienie? Bomba!

Ktoś powiedział, że deck zagra idealnie, jeśli zostanie ustawiony zgodnie z serwisówką: święta prawda!

Przed Państwem, po wielkiej awarii i problemów z torem, najjaśniejszy TC-K990ES!

PS: Ale satysfakcja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję!

Prawda jest taka, że gdyby nie Wy, nic by z tego nie wyszło. V-Savage, G-Mark, Kasjel - dzięki Panowie po raz już chyba 20-ty :)

Biorąc przykład z neomammuta, zwiozłem do domu AIWĘ i spróbuję ją poruszyć. Pod warunkiem, że bedę miał pod ręką pasek...

Ukryta Zawartość

post-21740-100000095 1282912474_thumb.jpg

post-21740-100000096 1282912474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę na mocowanie scalaków. Podstawki!

Ukryta Zawartość

post-21740-100000092 1282912568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za jakość zdjęć, ale to tak na szybko. Widać, że panel czołowy wymaga trochę pracy. Jak mi się uda, to za parę dni wstawię fotki po naprawie. ;)

Ukryta Zawartość

post-21740-100000090 1282912646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to wygląda po rozkręceniu. Mam jednak kilka problemów. Nie mam paska - jest dość krótki. Nie mogę wyjąć mechanizmu i za bardzo nie wiem czemu, bo cały się rusza i niby nic go nie trzyma, a jednak nie idzie. I ostatnia sprawa. Wyjąłem koło zamachowe i z osi kapstana spadły dwa "talerzyki". Ten biały wchodzi na oś kapstana z małym luzem, podejrzewam, ze był zamocowany od środka. Natomiast ten ciemny wchodzi na, ale z wyczuwalnym oporem. Czyżby był na zewnątrz, od strony kasety? Jak ktoś robił coś takiego, to proszę o podpowiedź, bo niestety niezbyt ostrożnie to zdejmowałem.

Ukryta Zawartość

post-21740-100000083 1282918545_thumb.jpg

post-21740-100000084 1282918545_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi