Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal problem z AIWĄ. Niby wszystko jest ok, ale na złość mostek nie chce się podnieść. Przewijanie działa, ale gry wcisnę play, uruchamiają się na chwilę obydwa silniki lecz nie działa elektromagnes i nie podnosi się mostek. Patrzę na schemat i na razie nic nie przychodzi mi do głowy. Przed rozkręceniem wszystkie funkcje mechanizmu były sprawne. Może ktoś zerknie na schemat - link do serwisówki podał wcześniej neomammut - i podrzuci jakiś pomysł. Nie tylko Kasjel, jak widać, ma pecha w ten weekend. :(

==> Chaos, 28 Sie 2010, 00:15

Również mam decka Yamaha Kx-580. Głośna praca silnika napędzającego koło zamachowe jest niestety jego cechą naturalną. W deckach dwugłowicowych z tej serii Yamaha zastosowała bardzo budżetowe silniczki. Głośne buczenie silnika jest rzeczywiście irytujące, zwłaszcza przy bardzo cichym odsłuchu. Jedyne wyjście to wymiana silnika na inny, tj. o lepszej jakości. Poza tym felerem, magnetofon jest bardzo funkcjonalny i przyjemny w odsłuchu.

Po wciśnięciu play, na moment pojawia się napięcie na przewodach zasilających elektromagnes. Jest to wahnięcie ok. 14 voltów na mierniku cyfrowym. Trwa to dosłownie mgnienie oka i po tym znów 0 volta. Elektromagnes w pozycji spoczynkowej - nawet nie drgnie. Nie mam pomysłu.

Próbowałeś go ruszyć mechanicznie? Np wciśnij Play i spróbuj go wtedy ruszyć. Jeśli masz możliwość odłączenia go mechanicznie od mostka, to zrób tak i poruszaj nim ręką parę razy, może się zablokował, zastał itd...., może też być przyczyna zablokowania mostka wewnątrz mechaniki - też nim poruszaj.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zrobiłem jak radziłeś. Bałem się, że za mocno naciskam, ale dało radę!!! Był chyba w jakiejś nienaturalnej dla siebie pozycji, bo nawet ręką ciężko go było odblokować. Ale teraz działa. Pojawił się natomiast kolejny problem, ale tutaj chyba sobie poradzę. Idler nie napędza rolki nawijającej. Ramie, na którym się znajduje, w pozycji play nie przesuwa się do końca w prawo. Przy przewijaniu natomiast bez problemów. Oj te AIWY... ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ke_raj, 28 Sie 2010, 18:08

>Po wciśnięciu play, na moment pojawia się napięcie na przewodach zasilających elektromagnes. Jest

>to wahnięcie ok. 14 voltów na mierniku cyfrowym. Trwa to dosłownie mgnienie oka i po tym znów 0

>volta. Elektromagnes w pozycji spoczynkowej - nawet nie drgnie. Nie mam pomysłu.

14V to jest napięcie podtrzymujące elektromagnes po jego zadziałaniu. Najpierw musi dostać "strzał" z 28,5V. Sprawdź najpierw czy na styku 2 złącza PIN-9 występuje +28,5V w stosunku do masy. W dalszej kolejności do sprawdzenia czy na bazę tranzystora Q27 jest podawane napięcie rzędu paru woltów po naciśnięciu klawisza "Play". Jeśli tak, to czy po naciśnięciu "Play" na styku 4 płytki "Logic C.B." pojawia się napięcie +28,5V w stosunku do masy.

GM

>>ke_raj

No git, że elektromagnes już działa :) Co do drugiego problemu, to nie mam pojęcia co jest grane....

>>G-Mark

Ubiegłem Cię :)

K990ES gra teraz tak dynamicznie, tonalnie równo, muzykalnie, niesamowity deck!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

G.Mark - bardzo cenne wskazówki. Do wykorzystania w przyszłości. Nie skorzystam ja, to może kiedyś ktoś inny. Dzięki! :)

A AIWA właśnie ruszyła. Jeszcze nic na niej nie słuchałem. Odsłuch jutro, choć tutaj może być nie najlepiej przez nieco zużytą głowicę.

>SirJack7, 28 Sie 2010, 00:16

>>Moja Yamaha KX 800 chodzi bardzo cicho

nie wiem czy mozna porownywac kx-800 do kx-580. twoja yamaha to maszyna 3-glowicowa wiec prawie na pewno ma lepsze bebechy. moj deck to prosta 2-glowicowka z epoki gorszych magnetofonow. w kazdym razie wielkie dzieki za pomoc. opinia posiadacza lepszego sprzetu tez jest dla mnie wazna.

>JACKSTER, 28 Sie 2010, 17:38

>Również mam decka Yamaha Kx-580. Głośna praca silnika napędzającego koło zamachowe jest niestety

>jego cechą naturalną...

jesli tak glosno chodza wszystkie kx-580 to mozna powiedziec ze to spora wtopa yamahy. mialem kiedys rs-bx501 ktory az tak nie halasowal a wcale cichym magnetofonem nie byl. no to mam teraz temat do przemyslen: zostawic go sobie czy zwrocic sprzedajacemu... dzieki za pomoc!

Przesłuchałem sobie dzisiaj porównawczo kilka decków, całkiem przypadkowych, a mianowicie DUAL 839RC, TEAC V-770, Technics RS-M63, SONY TC-K7B. Używałem kaset nagranych 15-20 lat temu. Chciałem sprawdzić, który deck najlepiej je odtworzy. Wszystkie mają tory nie regulowane, skos (co mnie nawet trochę zdziwiło) był odpowiedni, czyli nie było drastycznego spadku wysokich tonów. Głowice wyczyszczone idealnie. Jakie wyniki ? Zdecydowanymi liderem tego quasi-testu jest Sony, drugi jest DUAL, a później długo długo nic i dwa pozostałe. Sony urzekł mnie klarownością przekazu, każdy instrument brzmiał wyraźnie, czysto, aż chciało się zgłośnić. Dual nieco gorzej, bardziej jazgotliwie, ale nieznacznie. Natomiast Technics i Teac robiły ścianę dźwięku, w której trudno było odszukać instrumenty. Oczywiście w rzeczywistości różnice były subtelniejsze niż mój opis, ale chciałem podkreślić różnice. Oczywiście porównanie takie jak moje nie ma sensu, dobór decków również, ale chciałem Wam zadać pytanie: jakie decki w/g Was najlepiej spisują się w odtwarzaniu kaset nagranych na innym sprzęcie?

U mnie w Yamaszce K-1020 również głośno pracuje silnik od koła zamachowego,

nie ma co tu się zbytnio zastanawiać tylko wymienić :-)

Widocznie producent miał silniki z tego samego źródła źle zaprojektowane - wykonane.

Ja zauważyłem jedno: im starszy deck tym lepiej radzi sobie ze starymi nagraniami. W moim przypadku Technics M88 wygrywa. Nie mam jednak u siebie ściany dźwięku, jest przestrzennie, oczywiście zależnie od nagrania. Gra ciepło i bardzo spokojnie.

neomammut, 28 Sie 2010, 23:00

>Ja zauważyłem jedno: im starszy deck tym lepiej radzi sobie ze starymi nagraniami.

Też to zauważyłem. Można to wyjaśnić zmianą standardów poziomu zapisu ? A może tzw. poziom Dolby uległ przestandaryzowaniu ? Zauważyłem, że starsze decki miały układ Dolby zrealizowany na elementach dyskretnych, później zaczęto właściwie wyłącznie używać układów scalonych. Da się to jakoś powiązać? Teoretycznie nie powinno być jakiejkolwiek różnicy.

>Ja zauważyłem jedno: im starszy deck tym lepiej radzi sobie ze starymi nagraniami.

Neo pełna zgoda. Jako zbieracz staroci także zauważyłem, że raczej wszystkie odtwarzają kasety nagrane na innych magnetofonach bez wiekszych problemów. Jakość odtwarzania według mnie bardziej zależy od jakości wzmacniaczy odczytu w danym modelu, niż od marki magnetofonu.

vlado, 28 Sie 2010, 23:17

Różnice we wzmacniaczach odczytu są... małe :) Zwykle jest to prosty dwustopniowy wzmacniacz objęty dwoma pętlami ujemnego sprzężenia zwrotnego o stałych czasowych 3180us i 120us albo 70us. Czasami są trzy stopnie, albo wzmacniacz operacyjny, co może polepszyć nieco charakterystykę w zakresie niskich tonów. Później jest tylko układ Dolby, o tyle istotny, że nawet ustawienie Dolby OFF nie powoduje zwykle jego całkowitego ominięcia. Wpływ na dźwięk ma oczywiście jeszcze głowica. Czyżby więc starsze decki miały lepsze głowice? Może...

Fotek chodziło mi o różnicę w jakości komponentów użytych w tych wzmacniaczach, szczególnie kondensatorów. Weźmy na przykład zestaw magnetofonów marki Toshiba których zdjęcie zamieszczałem wcześniej. Dwa modele różniące się jedną pozycją w ofercie, posiadają identyczne głowice, a różnica w klasie dźwięku jest bardzo wyraźna.

Dopowiem Wam jeszcze, że porównując RS-M88 do K990ES, różnice w jakości odczytu są ogromne.

Albumy z 78 roku na K990ES brzmią płasko, bez wyrazu, wszystko zbite w jedną kulkę, która z chęcią wali Cię po mordzie.

Natomiast ten sam album na RS-M88: o kur....., to kaseta jest? Dziwne, na pewno słucham z kasety? Przestrzeń, nawet niekiedy scena 3D! Ale przede wszystkim spokój, ciepło, wyraźne instrumenty, wciągająca średnica, wszystko do siebie pasuje, nic nie ucieka, każdy najdrobniejszy dźwięk jest reprodukowany. Może trochę podbarwiłem ten opis, ale tego się chyba nie da opisać. :)

neomammut, 29 Sie 2010, 00:05

Muszę porównać k7b z m85, który już prawie działa :) M85 zaskoczył mnie in plus pod względem wykonania, takiej precyzji się nie spodziewałem. Ciekawe jak zagra.

Chaos - nie narzekaj na głośno pracujący silniczek, tylko czym prędzej kup ten "Sankyo" i sobie wymień ! To są bardzo dobre silniczki. Dostępne tylko z prawymi obrotami, ale łatwo można je zmienić. Ktoś pisał że nie powinno się tego robić, ale ja już tak zrobiłem czerokrotnie i zawsze było OK ! Trochę kiepsko kupuje się w tym sklepie, ale co mają wysłać...zawsze wysyłają.

Fotek - zgadzam się z Tobą w kwesti decków najlepiej odtwarzających kasety oryginalnie nagrane.

Co prawda nie mam Duala C839 tylko C830. I nie mam Sony TC-K7 tylko Sony TC 229SD. Ale wystarczy tylko spojrzeć na zdjęcia tych decków, aby zobaczyć że są do siebie bardzo podobne.

Sony brzmi napewno bardziej przestrzennie i ma wspaniałą głębię brzmienia, dynamikę jak szpulowiec. Ale nie ma tak tolerancyjnego "Dolby" jak Dual. Ten z kolei brzmi dość sucho, ale za to wysokich tonów nigdy nie brakuje. Brakuje nisko schodzącego basu i tej głębi (3D ???) jaką ma Sony.

Słusznie zauważył neomammut, że czasem występuje wrażenie trójwymiarowości podczas odtwarzania taśm. I zwykle nie jest ono dostępne, gdy odtwarzamy taśmę która została nagrana na tym samym decku.

Istnieją takie możliwości konfiguracji taśma/magnetofon odtw. i mag. nagr. o jakich mało kto ma pojęcie !!! I nie pomoże nawet super deck z rozbudowaną kalibracją. Niekiedy nagra się taśmę na dobrej dwugłowicówce, potem odtworzy na innym decku i mamy KOSMOS !!! Niestety jest to loteria. Musi nastąpić idealne zgranie trzech elementów: odpowiedniej taśmy, decka nagrywającego i decka odtwarzającego.

Ciekawostką jeśli chodzi o Technicsa M85 jest to, że w trakcie odtwarzania można wcisnąć Eject, i kieszeń otwiera się - oczywiście najpierw mechanizm wykonuje stop. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem w żadnym decku, a wydaje się wygodne.

No to na razie z mojej strony koniec serialu AIWA AD-M700. Jestem lekko podłamany. Magnetofon nie kasuje poprzedniego nagrania. Muszę sobie ją odpuścić na jakiś czas. Trzy dni zajęty stół, to jak na cierpliwość żony i tak długi czas. A miało być tak pięknie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21740-100000081 1283081947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, 29 Sie 2010, 13:44

Znam ten ból - gdy się nie dokończy naprawy a nie ma się już czasu. Ale nie poddawaj się, to pewnie tylko jakiś drobiazg, może wtyczka od głowicy kasującej?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ke_raj, 29 Sie 2010, 13:44

>No to na razie z mojej strony koniec serialu AIWA AD-M700. Jestem lekko podłamany. Magnetofon nie

>kasuje poprzedniego nagrania. Muszę sobie ją odpuścić na jakiś czas. Trzy dni zajęty stół, to jak na

>cierpliwość żony i tak długi czas. A miało być tak pięknie...

Czy nagranie na czystej taśmie jest prawidłowe?

Jeśli tak, generator prądu podkładu działa prawidłowo. Napięcie z generatora nie dochodzi do głowicy kasującej lub głowica kasująca uszkodzona.

Jeśli nie, generator prądu podkładu nie działa. Do sprawdzenia tranzystory pracujące w układzie generatora i tor zasilania generatora.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi