Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale przy obu kieszeniach zdarza się (choć w miarę jak go używam, coraz rzadziej), że działa autostop - w rożnych odstępach czasu - zaraz po załączeniu play lub po kilku, kilkunastu minutach odtwarzania. Podobnie w przewijaniem - czasem w połowie kasety wyłącza się.

Zanim zaczniesz rozbierać mechanizm sprawdź, czy prawidłowo działają mikrowyłączniki umieszczone nad grzbietem kasety, które wykrywają obecność kasety, typ taśmy i zabezpieczenie przed zapisem. W starszych magnetofonach te styki często śniedzieją, utleniają się i źle kontaktują. Przy złym kontakcie minimalne drgania kasety mogą powodować "przeskakiwanie" typu taśmy, nagłe wyłączanie się zapisu, albo i nagłe wyłączanie napędu w ogóle - bo magnetofon niespodziewanie dostaje informację, że w kieszeni nie ma kasety!

Dopiero jeśli po oczyszczeniu styków magnetofon nadal będzie źle działał - szukaj dalej.

Witam!!! Chciałbym się dowiedzieć czy plastykowe koła zebate należy smarować jeśli tak to jakim smarem.

Zuważyłem że w tym deku koła zębate są bez smaru niewiem czy tak powinno być,mam biał smar silikonowy z teflonem

czy można go zastosować?Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-091203300 1285853348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!! Chciałbym się dowiedzieć czy plastykowe koła zebate należy smarować jeśli tak to jakim smarem.

Zuważyłem że w tym deku koła zębate są bez smaru niewiem czy tak powinno być,mam biał smar silikonowy z teflonem

czy można go zastosować?Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59 - ja teraz troszkę męczę się z miom TC-WR770. Tam też są plastikowe koła zębate, ale z tego co widzę, to są suche.

ke_raj pamiętam że gdzieś w jakiś sprzęcie były też podobne koła zębate i wydaje mi się że były czymś posmarowane.

Ale jest mi trudno sobie przypomnieć czy to chodziło o magnetofon kasetowy,inaczej wygląda sprawa w szpulowcach tam jest pare miejsc gdzie powinno być na smarowane.Teraz sobie przypomniałem w naszej rodzimej takzwanej szufladzie były smarowane prowadnice zębate.

Co nowego na Allegro?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupić raczej się nie kupi, ale miło popatrzeć... ;-)))

manius59 - jeśli nie widać śladów zużycia, to wszystko powinno byc ok bez smarowania. Na pewno smarowania wymaga łożysko osi kapstana, bo z tego co pamiętam, lubiło "łapać luzy" po kilku latach eksploatacji. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie Panowie

Boje z moją Aiwą AD-6700 ciągle trwają. :) Jak już doszedłem trochę lepiej co z czym i magnet zaczął grać niemal nierozróżnialnie od źródła z którego nagrywa, to odkryłem innego zonka którego nie mogę przeskoczyć.

Mianowicie jak usiadłem po regulacjach do konkretnego odsłuchu, to okazało się, że wszystko przesunięte jest w lewo. Wokalista który śpiewa na środku sceny kiedy jest odtwarzany prosto ze wzmaka i z CD, to słuchany przez magnetofon (Rec.) podczas nagrywania jest wewnątrz bazy przy lewej kolumnie. :( I tak samo jest potem przy odtworzeniu tego nagrania z taśmy. I to mimo to, że ustawiłem wszystkie poziomy odtwarzania i nagrywania perfekt, co do grubości wskazówki, w każdym kanale. Aby wszystko brzmiało tak jak należy, to muszę wyraźnie przesunąć gałę podczas nagrywania na większe wzmocnienie prawego kanału. Scena wówczas jest zrównoważona prawidłowo ale wtedy wskaźniki pracują nie symetrycznie (prawy np. wychodzić wtedy musi mocno na czerwone).

Potrzebowałbym jakoś osiągnąć taką sytuację aby np. prawy wskaźnik zaczął się mniej wychylać ale mimo to aby grał deko głośniej. Jak to osiągnąć hmm... Może coś w torze jest padnięte? Czego możnaby się próbować przyczepic?

Pozdrawiam

Jarek

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Potrzebowałbym jakoś osiągnąć taką sytuację aby np. prawy wskaźnik zaczął się mniej wychylać ale mimo to aby grał deko głośniej.

Wskaźniki powinny mieć regulatory ich czułości, pozwalające ustawić ich punkty odniesienia tak by dla sygnału o określonym poziomie wskaźnik faktycznie wskazywał ten poziom. Mogą być nawet dwa regulatory dla każdego kanału, dla dwóch poziomów, zwykle 0 dB i -20 dB. Szukaj na płytce regulatorów opisanych "meter level" albo jakoś podobnie. Mogą być umieszczone na płytce ze wskaźnikami. Najbardziej pomogłaby Ci oczywiście instrukcja serwisowa i schemat. W instrukcji opisana też na pewno jest procedura kalibracji wskaźników. Potrzebna jest do tego na pewno taśma z sygnałami pomiarowymi i zapewne miernik do pomiaru wartości sygnału na wyjściu magnetofonu. Ważne jest, by regulacje wykonać zgodnie z zaleconą procedurą, we właściwej kolejności, bo poszczególne ustawienia są od siebie zależne, a kolejne ustawienie wynika z poprzedniego - np. regulacja wskazań mierników jest ściśle związana z regulacją poziomu wyjściowego, a to z kolei wpływa na pracę układów Dolby, itd. Nie można każdego z nich regulować nie oglądając się na pozostałe.

Ukryta Zawartość

Kupić raczej się nie kupi, ale miło popatrzeć... ;-)))

Jak ktoś lubi wirtualne wycieczki w najlepsze dla magnetofonów lata, proponuję poklikać na poszczególne zdjęcia magnetofonów, a dalej na wszelkie odnośniki do kolejnych linków w języku japońskim. Prawdziwa skarbnica zdjęć i danych technicznych nie tylko magnetofonów, ale i innego rodzaju sprzętu audio. Znalazłem to przypadkowo - wspaniale jest na te urządzenia popatrzeć. Szkoda, że można tylko popatrzeć...

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam ponownie Panowie

... Aby wszystko brzmiało tak jak należy, to muszę wyraźnie przesunąć gałę podczas nagrywania na większe wzmocnienie prawego kanału. Scena wówczas jest zrównoważona prawidłowo ale wtedy wskaźniki pracują nie symetrycznie (prawy np. wychodzić wtedy musi mocno na czerwone).

Potrzebowałbym jakoś osiągnąć taką sytuację aby np. prawy wskaźnik zaczął się mniej wychylać ale mimo to aby grał deko głośniej. Jak to osiągnąć hmm... Może coś w torze jest padnięte? Czego możnaby się próbować przyczepic?

Pozdrawiam

Jarek

Kalibracji wskaźników wysterowania w tym magnetofonie, dokonuje się w trybie nagrywania, po podaniu na wejście liniowe sygnału 400Hz o odpowiednim napięciu i zadanym potencjometrami "Record Level" sygnale na wyjściach liniowych. Należy skorzystać z instrukcji serwisowej, punkt 5 na stronie zatytułowanej "Wiring-2".

GM

Kalibracji wskaźników wysterowania w tym magnetofonie, dokonuje się w trybie nagrywania, po podaniu na wejście liniowe sygnału 400Hz o odpowiednim napięciu i zadanym potencjometrami "Record Level" sygnale na wyjściach liniowych. Należy skorzystać z instrukcji serwisowej, punkt 5 na stronie zatytułowanej "Wiring-2".

Witam

G.Mark, dziękuję serdecznie. Faktycznie, to mi pomogło bardzo. Co prawda te peerki musiałem ustawić w niemal skrajnie przeciwnych położeniach ale dało to jednak pożądany efekt. Okazało się że dzięki temu mogłem tym do regulacji balansu (rec) Wiring-1 pkt.1 trochę odpuścić, co spowodowało powrót sceny na właściwe miejsce ale i spowodowało też opadnięcie znaczne jeszcze lewej wskazówki. Jednak jej wychył wyrównałem bezboleśnie wskazanymi przez ciebie regulatorami. One nie wpyłwają na sam sygnał. Teraz jest właściwie tak jak wydaje się że powinno być. Przynajmniej na moje ucho. Pewnie i tak nie można tego porównać do fachowej regulacji (bo pewnie jakiś zonk w tym magnecie jednak siedzi) ale ważne że tych zakresów starczyło na wyrównanie wszystkiego jak potrzeba. Dzięki twoim radom przyjemność obcowania z tym sprzętem wzrosła dramatycznie! :) i małe moje zniechęcenie odeszło już w siną dal na tyle, że zacząłem myśleć o jakimś gramofonie aby móc na czymś odtwarzać i na taśmę sobie zgrywać pożyczone winyle. Własnych niestety jeszcze nie posiadam. :) A na taśmę, to jak już się przekonałem (na starej głowicy) to nawet CD warto zrzucić. Na tej nowej, to niemal tak samo słychać jak z CD niestety :) ale jakoś nie do końca mi to odpowiada jednak. Agresywne wysokie z CD są wiernie przekopiowywane. Zaryzykuję powrót do starej po wyszlifowaniu i dokładnym jej wypolerowaniu. Jak zostanie całokształt jej brzmienia plus deczko przybędzie wysokich to będzie bardzo fajnie, tak w duchu lampy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Jarek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

G.Mark, dziękuję serdecznie. Faktycznie, to mi pomogło bardzo. Co prawda te peerki musiałem ustawić w niemal skrajnie przeciwnych położeniach ale dało to jednak pożądany efekt...

Myślę, że nie jest dobrze. Przy założeniu, że elementy wzmacniaczy odczytu, zapisu i układu wskaźników wysterowania są sprawne, ustawienie potencjometrów nastawnych występujących w tych układach, powinno być do siebie zbliżone. Nie identyczne, bo w grę wchodzą tolerancje elementów, ale na pewno nie powinno się od siebie drastycznie różnić, tak jak to opisałeś w przypadku potencjometrów regulacji wskaźników wysterowania.

MaciejLK słusznie napisał: "Ważne jest, by regulacje wykonać zgodnie z zaleconą procedurą, we właściwej kolejności, bo poszczególne ustawienia są od siebie zależne, a kolejne ustawienie wynika z poprzedniego - np. regulacja wskazań mierników jest ściśle związana z regulacją poziomu wyjściowego, a to z kolei wpływa na pracę układów Dolby, itd. Nie można każdego z nich regulować nie oglądając się na pozostałe."

Moim zdaniem powinieneś się najpierw upewnić, że magnetofon prawidłowo odtwarza taśmę, nie oglądając się na razie na wskaźniki wysterowania, tylko mierząc napięcia na wyjściach magnetofonu i posługując się taśmą testową lub nagraną na prawidłowo wyregulowanym magnetofonie. Po dokonaniu odpowiednich regulacji toru odtwarzania, będziesz miał punkt odniesienia do regulacji toru nagrywania i wskaźników wysterowania.

Jeśli będziesz miał źle ustawiony tor odczytu, to źle ustawisz tor zapisu i nagrania uzyskane na tym magnetofonie, nie będą prawidłowo odtwarzane na innym.

Ponieważ magnetofon ma regulowaną wysokość głowicy uniwersalnej, gumka pod prawą śrubą, musisz koniecznie się upewnić, że taśma jest właściwie prowadzona po głowicy uniwersalnej, taśma ma być właściwie ustawiona względem rdzeni głowicy. Jeśli tu popełnisz błąd, przełoży się on na regulację toru odczytu.

GM

Myślę, że nie jest dobrze. Przy założeniu, że elementy wzmacniaczy odczytu, zapisu i układu wskaźników wysterowania są sprawne, ustawienie potencjometrów nastawnych występujących w tych układach, powinno być do siebie zbliżone. Nie identyczne, bo w grę wchodzą tolerancje elementów, ale na pewno nie powinno się od siebie drastycznie różnić, tak jak to opisałeś w przypadku potencjometrów regulacji wskaźników wysterowania.

MaciejLK słusznie napisał: "Ważne jest, by regulacje wykonać zgodnie z zaleconą procedurą, we właściwej kolejności, bo poszczególne ustawienia są od siebie zależne, a kolejne ustawienie wynika z poprzedniego - np. regulacja wskazań mierników jest ściśle związana z regulacją poziomu wyjściowego, a to z kolei wpływa na pracę układów Dolby, itd. Nie można każdego z nich regulować nie oglądając się na pozostałe."

Moim zdaniem powinieneś się najpierw upewnić, że magnetofon prawidłowo odtwarza taśmę, nie oglądając się na razie na wskaźniki wysterowania, tylko mierząc napięcia na wyjściach magnetofonu i posługując się taśmą testową lub nagraną na prawidłowo wyregulowanym magnetofonie. Po dokonaniu odpowiednich regulacji toru odtwarzania, będziesz miał punkt odniesienia do regulacji toru nagrywania i wskaźników wysterowania.

Jeśli będziesz miał źle ustawiony tor odczytu, to źle ustawisz tor zapisu i nagrania uzyskane na tym magnetofonie, nie będą prawidłowo odtwarzane na innym.

Ponieważ magnetofon ma regulowaną wysokość głowicy uniwersalnej, gumka pod prawą śrubą, musisz koniecznie się upewnić, że taśma jest właściwie prowadzona po głowicy uniwersalnej, taśma ma być właściwie ustawiona względem rdzeni głowicy. Jeśli tu popełnisz błąd, przełoży się on na regulację toru odczytu.

GM

Spróbuję Wam naświetlić moje przemyślenia i koncepcje :)

Na początku wszystkie taśmy oryginalnie nagrane studyjnie jakie udało mi się pożyczyć plus moje kursy angielskiego były tak odtwarzane, że lewy kanał prawie się nie wychylał. Ale to był pikuś, bo jednak to zależało jedynie od ustawienia głowicy. Teraz wszystkie taśmy "obce" grają już równo i w odsłuchu i na wskaźnikach.

Magnetofon mam ustawiony tak, że zarówno podczas nagrywania sygnału 400Hz przy wychyleniu 0dB jak i potem podczas odtwarzania tego sygnału mam rownież idealnie wychylenie 0dB w obu kanałach.

Problem zaczyna się od Wciśnięcia przycisku nagrywania i Usadowienia się w fotelu między głośnikami. Mimo takich równych ustawień wskaźników, scena jest słyszalna całkiem z lewej strony, podkreślam słowo całkiem, a nie lekko przesunięta. Zauważcie, że nie mówimy tu o nagrywaniu jeszcze ani o odtwarzaniu, tylko o samym Podsłuchu. To istotne, bo odpadają nam dyskusje o ustawieniach głowicy i samym całym torze taśmy(!) Oczywiście jak nagram tak to, to wychylenia będą idelanie tak samo RÓWNO ale i scena (tak jak przy podsłuchu) też będzie przy samym lewym głośniku. Ale to odtwarzanie już zostawmy aby nie komplikować. Zostańmy może przy samym PODSŁUCHU (Rec.):

Jak zjadę peerkiem równowagi balansu z maxa trochę w dół (Wiring-1pkt.1- recording mode) to scena wraca na miejsce ale lewy wskaźnik znacznie opada. Ale wszystkie inne regulatory wówczas są, tak jak mówisz, w niewiele różnych od siebie pozycjach. Dlatego zapadła decyzja o wymianie głowicy. Wiec kupiłem wymieniłem ale nic to nie dało. Faktem jest że, nie mam taśm testowych i to utrudnia. Ale one nie miały by tu za bardzo zastosowania bo to już się dzieje podczas samego tylko podsłuchu przy jedynie wciśniętym przycisku Rec. Może jak Ke_raj wyzdrowieje to poproszę go o nagranie jakiś sygnałów z generatora 400HZ, 5 kHz i 10kHz na jego Aiwie i będzie to zawsze jakaś baza odniesienia do doprecyzowania magnetofonu. Ale musi się wykurować bo choruje (jeszcze raz szybkiego powrotu do zdrowia Jarku).

Dopiero teraz dzięki twojej poradzie udało mi się to wszystko zgrać ale właśnie kosztem prawie skrajnych położeń tych regulatorów wskazanych przez Ciebie.

Może popełniam faktycznie jakiś błąd ale... zakładając (myśląc logicznie), że wszystkie peerki powinny być niemal symetrycznie poustawiane, to tak właściwie teraz już mam w całym torze! Jedynie te wskazane przez Ciebie nie są symetrycznie i kółko się zamyka. Zaczynam już podejrzewać ceweczkę we wskaźniku. Może ma feler? Ale wtedy obce taśmy by to chyba pokazały. Jak nie, to może jednak coś w samej elektronice?

Pozdrawiam

Jarek

PS.

Odnośnie poprawnego ustawienia toru i głowicy. Nie bagatelizuję tego oczywiście i kupiłen nawet lusterko dentystyczne :) ale okazało się, że nie ma jak go wsadzić w Aiwie pod glowicę podczas Play. :(

Stąd mała prośba. Jakoś nie znalazłem ani tu na forum ani w necie a naczytalem się często o kasecie z lusterkiem. Znalazłem nawet jakąś sony w googlach ale nie widać z fotek jak to jest zrobione. Mogę prosić o opis jak ją zrobić? Myślę ewentualnie o poświęceniu jednej kasety i pozbawieniu częsci jej ścianki i tej metalowej blaszki w okolicach głowicy może to wystarczy?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Spróbuję Wam naświetlić moje przemyślenia i koncepcje :)

Na początku wszystkie taśmy oryginalnie nagrane studyjnie jakie udało mi się pożyczyć plus moje kursy angielskiego były tak odtwarzane, że lewy kanał prawie się nie wychylał. Ale to był pikuś, bo jednak to zależało jedynie od ustawienia głowicy. Teraz wszystkie taśmy "obce" grają już równo i w odsłuchu i na wskaźnikach.

Magnetofon mam ustawiony tak, że zarówno podczas nagrywania sygnału 400Hz przy wychyleniu 0dB jak i potem podczas odtwarzania tego sygnału mam rownież idealnie wychylenie 0dB w obu kanałach.

Problem zaczyna się od Wciśnięcia przycisku nagrywania i Usadowienia się w fotelu między głośnikami. Mimo takich równych ustawień wskaźników, scena jest słyszalna całkiem z lewej strony, podkreślam słowo całkiem, a nie lekko przesunięta. Zauważcie, że nie mówimy tu o nagrywaniu jeszcze ani o odtwarzaniu, tylko o samym Podsłuchu....

Zrób tak:

- włącz nagrywanie,

- podaj na wejścia liniowe sygnał 400Hz i napięciu 1V,

- potencjometr "Output" ustaw w maksymalne prawe położenie,

- potencjometry "Record Level" ustaw w położenie środkowe - upewnij się, że obydwa potencjometry są w tym samym położeniu,

- ustaw potencjometr montażowy SFR5 w takie położenie, aby woltomierz podłączany do wyjść liniowych, wskazywał taką sama wartość napięcia w obydwu kanałach.

Upewnij się, że wartość napięcia podawanego na wejścia magnetofonu, jest identyczna dla obydwu kanałów.

Jeśli uzyskasz takie samo napięcie na obydwu wyjściach magnetofonu, nie ma możliwości aby scena muzyczna uległa przesunięciu przy odsłuchu sygnału z wyjść liniowych w trakcie nagrywania.

PS.

Odnośnie poprawnego ustawienia toru i głowicy. Nie bagatelizuję tego oczywiście i kupiłen nawet lusterko dentystyczne :) ale okazało się, że nie ma jak go wsadzić w Aiwie pod glowicę podczas Play. :(

Stąd mała prośba. Jakoś nie znalazłem ani tu na forum ani w necie a naczytalem się często o kasecie z lusterkiem. Znalazłem nawet jakąś sony w googlach ale nie widać z fotek jak to jest zrobione. Mogę prosić o opis jak ją zrobić? Myślę ewentualnie o poświęceniu jednej kasety i pozbawieniu częsci jej ścianki i tej metalowej blaszki w okolicach głowicy może to wystarczy?

Poniżej zdjęcie kasety z lusterkiem, którą wykonałem jakiś czas temu. Jej wadą zasadniczą jest to, że usunięto elementy kasety, które odpowiadają za prawidłowy docisk taśmy do głowicy kasującej i głowicy zespolonej w przypadku magnetofonów trójgłowicowych. W fabrycznej kasecie, lusterko jest umieszczone na całej długości kasety nad torem przesuwu taśmy, z pozostawieniem w całości okienek kasety.

Ale nawet tak prosty przyrząd pozwala stwierdzić, czy taśma prawidłowo biegnie po głowicy.

GM

post-3254-072564800 1286019598_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark
Gość V-savage

(Konto usunięte)

Potrzebuję pomocy, ma ktoś kontakt z kolegą Ocasek?

Ostatni jego post to ten w którym napisał, że opuszcza to forum.

Jak znam życie to nikt nic pewnie nie wie...

Rzeczywiście gdzieś znikł.....

Odszedł razem z Chaosem, ale ten pisze teraz na AH. Natomiast Ocasek zrezygnował chyba całkowicie.

PS.- Macie jakiś pomysł na nie działający wyświetlacz/licznik taśmy w Grundigu CF 5500 ???

Za radą Gardenusa, sprawdziłem już wszystkie połączenia i ścieżki. Nie znalazłem żadnych uszkodzeń. Może to jakiś scalak sterujący licznikiem taśmy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

u mnie pojawił się Denon DRM-710 i jak to zwykle bywa w moim przypadku - uszkodzony.

Raz że rolka z lewej strony nie dochodzi do osi capstana i nie prowadzi tym samym taśmy, to jeszcze

magnetofon po ok.7 sekundach odtwarzania wyłącza ta funkcję.Przewija w obie strony, ale coś głośnawo.

Co to może być?

Co do mojego Pioneera ct-a7 w którym usłyszałem zakłócenia podczas odtwarzania w głośnikach

:-)) okazało się, że ten dźwięk...pochodzi z taśmy :-)))Stara firmowa kaseta a tam takie "ciekawostki" w tle..:-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

PS.- Macie jakiś pomysł na nie działający wyświetlacz/licznik taśmy w Grundigu CF 5500 ???

Za radą Gardenusa, sprawdziłem już wszystkie połączenia i ścieżki. Nie znalazłem żadnych uszkodzeń. Może to jakiś scalak sterujący licznikiem taśmy ?

A czy sprawdzałeś sam wyświetlacz, domyślam się, że są to trzy wyświetlacze śiedmiosegmentowe? Czy po przyłożeniu napięcia z omomierza w trybie sprawdzania diod, wszystkie segmenty świecą?

GM

Witam

Potrzebuje generatora szumów na komputer - kiedys miałem taki darmowy program a teraz nie moge go znalezc z powrotem w sieci, jesli ktos by mi mógł pomóc to prosze o odpowiedz na priva.

P.S. Z moim soniakiem TC-K808ES niestety jest tak jak przypuszczałem, cos jest uszkodzone w torze kasowania. Musze to zrobic z pomoca czyjąs lub sam bo mnie diabli wezmą.

Pozdrawiam Marillo

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Potrzebuje generatora szumów na komputer - kiedys miałem taki darmowy program a teraz nie moge go znalezc z powrotem w sieci, jesli ktos by mi mógł pomóc to prosze o odpowiedz na priva.

...

Pozdrawiam Marillo

Jeśli dobrze pamiętam, program AudaCity potrafi generować szum biały i różowy.

GM

Rzeczywiście gdzieś znikł.....

Odszedł razem z Chaosem, ale ten pisze teraz na AH. Natomiast Ocasek zrezygnował chyba całkowicie.

Witam!!!!!skąd takie cacka wyciągacie!!!!Kasjel ładny Grundig Pozdrawiam Miłej Niedzieli

manius59 - Grundiga CF 5500 upolowałem na Allegro za 50zł :-)

Mam już ten magnetofon w kolorze "militarnym" :-) Ale przecież nie mogłem sobie odpuścić, gdy trafiła się taka okazja.

Trochę się martwię, bo jak choroba przejdzie w fazę zbierania takich samych decków, tylko w różnych kolorach.....to już po mnie ! :-)

Ktoś tutaj szukał dobrego decka w kolorze szampańskim, który miał być podłączony do systemu KD.

No więc jest w wiadomym miejscu wysoki model Denona za 150zł. Więcej informacji na PW.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdyby to kogoś zainteresowało...

Stanąłem ostatnio przed problemem określenia siły, z jaką dociskana jest rolka do wałka przesuwu w magnetofonie kasetowym. Nie mogąc skorzystać z dynamometru, którego uchwyt podczepia się do elementu, którego nacisk miałem określić, postanowiłem wykonać prosty przyrząd pokazany na zdjęciu. Koniec dźwigni opiera się na górnej części dźwigni z rolką dociskową i przesuwając płytkę bazową w dół, wywiera nacisk na dźwignię rolki. Wartość nacisku, w gramach, przy którym rolka zostanie odsunięta od wałka, odczytuję na skali przyrządu.

GM

post-3254-009369400 1286111756_thumb.jpg

Gdyby to kogoś zainteresowało...

Stanąłem ostatnio przed problemem określenia siły, z jaką dociskana jest rolka do wałka przesuwu w magnetofonie kasetowym. Nie mogąc skorzystać z dynamometru, którego uchwyt podczepia się do elementu, którego nacisk miałem określić, postanowiłem wykonać prosty przyrząd pokazany na zdjęciu. Koniec dźwigni opiera się na górnej części dźwigni z rolką dociskową i przesuwając płytkę bazową w dół, wywiera nacisk na dźwignię rolki. Wartość nacisku, w gramach, przy którym rolka zostanie odsunięta od wałka, odczytuję na skali przyrządu.

GM

Dobry pomysł. Szkoda że większość magnetofonów kasetowych i tak nie posiada możliwości regulacji nacisku rolki przesuwu taśmy.

Dziękuję G.Mark za fotkę.

Popełniłem dzięki niej taką kasetę, może się dobrze sprawi, na razie bez lusterka.

Ukryta Zawartość

post-17560-041560700 1286268663_thumb.jpg

Nagrałem sobie ze studia Osieckiej niedzielny program. Mimo, że sam rodzaj twórczości nie podchodził mi za bardzo, to jednak nie mogłem wczoraj obejść się bez przesłuchania całości już z magnetofonu. I powiem przyjemnie bardzo się słuchało. Fajna taka bezpośredniość i namacalność. Nie to co z kiepskiej audycji gdzie puszczają listy z byle jakich płyt CD. A w drodze już jest gramofon. Jak z winyla na taśmę pójdzie, to będzie dopiero przyjemność :). A magnetofon ciągle wymaga jeszcze dopracowania. Niezła maszyna ta Aiwa. Nie to co jedynie znane mi z przeszłości Finezje czy Unitry. :)

Dziś popróbuję wszystkie poziomy na peerkach posprawdzać i poustawiać bezpośrednio miernikiem. O ile się tak da. I tu pytanie, problemem dla mnie jest jednak ten pojedynczy SFR5 od balansu Rec. Dlaczego jest tylko jeden a nie dwa (pozostałe regulacje mają po jednym na kanał) i dlaczego za jego pomocą daje się regulować tylko kanał lewy a i tak nie da się nim dociągnąć do równego poziomu z prawym? Pomijam na razie fakt, że właśnie jak nim dociągam poziom do prawego to scena właśnie idzie w lewo. Ale chce poustawiać wszędzie identyczny sygnał lewo-prawo od początku drogi aby wytropić gdzie już się to gubi. A tu nie wiem jak w tym przypadku to zrobić bo jest tylko jeden. :(

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety, jak popatrzałem trochę w schematy aby się przygotować trochę do tej dłubaniny, to chyba jednak nie dam rady. :) Myślałem, że dzięki jakiejś symetrii (coś jak dual mono) sobie poradze ale tej niestety symetrii w obwodach brak już na wejściu i moja koncepcja sprawdzania co krok na kolejnych peerkach czy sekcjach układu upada już na tym pierwszym. Bo prawy kanał już nie idzie przez regulacje peerkiem jak lewy tylko przez stały opornik. :) A bez taśm testowych, to można sobie tylko jak lutnik postroić. :) Musi zostać jak jest, ważne że nawet teraz daje to przyjemność.

Pozdrawiam

Jarek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No niestety, jak popatrzałem trochę w schematy aby się przygotować trochę do tej dłubaniny, to chyba jednak nie dam rady. :) Myślałem, że dzięki jakiejś symetrii (coś jak dual mono) sobie poradze ale tej niestety symetrii w obwodach brak już na wejściu i moja koncepcja sprawdzania co krok na kolejnych peerkach czy sekcjach układu upada już na tym pierwszym. Bo prawy kanał już nie idzie przez regulacje peerkiem jak lewy tylko przez stały opornik. :) A bez taśm testowych, to można sobie tylko jak lutnik postroić. :) Musi zostać jak jest, ważne że nawet teraz daje to przyjemność.

Pozdrawiam

Jarek

Żeby Cię pocieszyć, to w TEAC'u A-800 symetrię sygnałów podawanych ze źródła na wzmacniacze zapisu, również się reguluje jednym potencjometrem montażowym. Poziom w jednym kanale jest zadawany przez potencjometr regulacji wysterowania przy nagrywaniu, a w drugim kanale potencjometr montażowy pozwala na zgranie poziomu tego kanału z drugim.

Na jakim wejściu brakuje symetrii? Na wejściach liniowych magnetofonu? Wtedy winne źródło sygnału.

Myślę, że zamiast czytać schematy i zastanawiać się nad rozwiązaniami układowymi, powinieneś wykonać procedurę, którą podałem wcześniej, a która jest cytatem z instrukcji serwisowej.

No chyba, że już przeszedłeś wszystkie kroki tej procedury i nadal jest źle.

Pytanie 1: Czy na obydwa wejścia liniowe podajesz taki sam sygnał? Chociażby z programowego generatora i karty dźwiękowej komputera?

Pytanie 2: Czy potencjometry "Record Level" są ustawione w tej samej pozycji?

Pytanie 3: Czy mierzyłeś wartość napięcia na wyjściach liniowych w trybie nagrywania i czy na wartości te wpływa ustawienie SFR5?

Podpowiedź: określ jaka jest wartość napięcia na wyjściu liniowym prawego kanału i "dociągnij" do niej napięcie, którego wartość mierzona jest na wyjściu lewego kanału, za pomocą SFR5. Potencjometr "Output Level" na maksimum.

Wejścia i wyjścia linowe magnetofonu to gniazda cinch na tylnym panelu.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam.

No i rację całkowitą miałeś G.Mark! Różnica na wyjściach jeszcze była. Nieduża ale jednak. Aby wszystkiego być w miarę pewnym zrobiłem sobie za pomocą Audiacity testowe CD z 400, 440 5k i 10k Hz.

Jak puściłem to z odtwarzacza na magnet to miałem 1,619V (L) i 1,620V(P) na wejściu. Więc chyba całkiem ładnie.

Mierząc to na wyjściu magnetofonu przy wskaźnikach wysterowanych na 0dB (bez obciążenia wzmakiem) wyszło średnio po ok. 3V na kanał, gdy puszczałem te 400Hz. Ale bywało i po ponad 5V jak i po 2,8V. Nie wiem dlaczego takie różne wartości co chwilę ale zawsze było idealnie w obu kanałach po równo. Może brak obciążenia to powodował. Z podłączonym IC ale bez wpięcia do wzmaka, na końcach kabli było 0,35V(L) i 0,42V(P). Z podpiętym wzmakiem było 0,33V(L) i 0,40V(P) na wyjściu magnetofonu. Zawsze tak samo podczas kilku pomiarów. Czyli OK. Różnicę tę skorygowałem, jak kazałeś, tym od balansu, teraz jest po 0,40V w obu kanałach (przy 0dB) a jak dam tak do +2dB na już czerwonym polu, to mam po 0,55V. Pozwoliło to sporo zmniejszyć rozjazd tych peerków od wychyłu wskaźników. Teraz są rozjechane tylko tak o ok. 1/4 na oko. Myślę, że to już całkiem OK. :) Dzięki temu znikła jeszcze jedna wada o której nie wspominałem. Mianowicie przy większych wychyleniach jeden wskaźnik zaczynał trochę wyprzedzać drugi a przy minimum położenia bywało odwrotnie. Teraz bez względu na wartość wychylenia wskazówki zawsze "maszerują" równo. Bardzo mnie to dodatkowo ucieszyło. :) Ale czy tak niskie napięcie wyjściowe na poziomie ok 0,5V z magnetofonu jest ok? Bo z CD 1,6V to sporo większe jednak jest. Ale chyba tak, bo coś doczytałem, że przy obciążeniu min. 50kOhm ma być jakieś 0,41V Line Out przy 0 VU.

Dziękuję serdeczne G.Mark, bo dzięki Tobie kolejny milowy krok zrobiłem. :)

Pozdrawiam wszystkich

Jarek

• Pokaż nowe odpowiedzi