Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję:-)To już wszystko wiem :-)Faktycznie model ten podstawowy, ale jest tu taki minimalny poziom "porządnie wykonanego i grającego decka".

Ze względu na łatwy dostęp i funkcję trim będzie u mnie grał jak odtwarzacz starszych i gorzej nagranych kaset :-)

Kasjel - jak masz gdzieś jakiś okazyjny zasilacz do kupienia, a nie wiesz czy dobry - zwróć uwagę na wagę

- dobry zasilacz musi swoje ważyć i być wypełniony elektroniką i przetwornicami.Ważne grube kable dochodzące do płyty i urządzeń.

Cześć!!!

Dzięki wzmiance musiko o pioneerze 939, udało mi się go kupić. Marzył mi się od dłuższego czasu, więc dziękuję za dobry cynk :) Wprawdzie znowu zostałem bezrobotny, i miałem sobie kupić spodnie, ale co mi tam....... :D

Pozdrawiam!

To jest Pioneer CT 939, czy 939mkII ???

Discomaniac71 pisał kiedyś, że CT 939 jest jednak gorszy od CT 939mkII.

Kurcze mam swój taśmociąg, Technics RS-B305 :) To normalne że ma głośny mechanizm ? Bo u mnie dość hałasuje.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nikt mi nic z AIWA nie podpowie ?

Zero checi i doswiadczen ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Nikt mi nic z AIWA nie podpowie ?

Zero checi i doswiadczen ?

Być może padł układ sterujący. Potrzebna będzie serwisówka, miernik i do roboty !

Chęci to my mamy. Tylko właśnie często brakuje doświadczenia, jeśli chodzi o konkretny przypadek.

Kurcze mam swój taśmociąg, Technics RS-B305 :) To normalne że ma głośny mechanizm ? Bo u mnie dość hałasuje.

Co dokładnie masz na myśli pisząc że "hałasuje"?

Czy chodzi Ci o to, że głośno przełącza funkcje, czy o to że silnik (lub inne części mechanizmu) głośno pracuje i "buczy" w czasie normalnego odtwarzania?

Jeśli o to pierwsze, to ten mechanizm chyba dość głośno przełącza funkcje - co prawda mam B405, ale mechanizmy są chyba takie same, i moim zdaniem mechanizm stuka głośno.

Jeśli o to drugie, to zapewne zużył się silnik albo brak smaru w mechanizmie.

Opisz dokładniej ten "hałas".

Przesmarowanie mu pomoglo, po prostu bylo slychac szum i grzechotanie zebatek.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A ja się zastanawiam, czy jest jakiś sposób na wyciszenie mojego Grundiga CF 5500. Dopasowałem do niego to kółko zębate, które rozlatuje się w praktycznie każdym egzemplarzu. Znalazłem takie, które pasuje wręcz idealnie. Ale jest metalowe, dlatego pracuje głośno podczas przewijania. Zwykły smar łożyskowy nie pomaga. Może jakaś warstwa silikonowa rozwiązała by problem ?

A ja się zastanawiam, czy jest jakiś sposób na wyciszenie mojego Grundiga CF 5500. Dopasowałem do niego to kółko zębate, które rozlatuje się w praktycznie każdym egzemplarzu. Znalazłem takie, które pasuje wręcz idealnie. Ale jest metalowe, dlatego pracuje głośno podczas przewijania. Zwykły smar łożyskowy nie pomaga. Może jakaś warstwa silikonowa rozwiązała by problem ?

Kasjel, ja zdobyłem kółka z b. twardego plastiku o odpowiednich wymiarach i zamontowałem, tak, że teraz mechanizm chodzi dobrze. Przewija dosyć głośno, ale podczas odtwarzania jest cichutki. Dałem trochę smaru silikonowego i wygląda, że jest OK. Niestety mój egzemplarz ma jakiś problem z elektroniką i nie chce odtwarzać, po włączeniu zachowuje się tak jakby chciał nagrywać (kontrolka) ale nie nagrywa... Nie mogę dojść co mu jest i na razie czeka na jakieś pomysł.

Wojtek

Wojtek

Kasjel, ja zdobyłem kółka z b. twardego plastiku o odpowiednich wymiarach i zamontowałem, tak, że teraz mechanizm chodzi dobrze. Przewija dosyć głośno, ale podczas odtwarzania jest cichutki. Dałem trochę smaru silikonowego i wygląda, że jest OK. Niestety mój egzemplarz ma jakiś problem z elektroniką i nie chce odtwarzać, po włączeniu zachowuje się tak jakby chciał nagrywać (kontrolka) ale nie nagrywa... Nie mogę dojść co mu jest i na razie czeka na jakieś pomysł.

Wojtek

Sprawdź przełącznik pod klawiszem "REC". Może pozostaje ciągle w pozycji włączonej.

Witam! Merkava w tym Akai masz tylko pasek do wymiany.

Pozdrawiam adam2948.

witam

dzieki za odpowiedż. A czy ktoś ma cos takiego na zbyciu jak pasek do tego magnetofonu? (gx65mkII)

Wczoraj dostałem od kolegi Akai gx-f35 w stanie zmęconym: lewy kanał gra ciszej, przeciaga kasety - pewnie też pasek do wymiany, głowica była krecona. jako tako ustawiłem głowicę ale nie wiem czy dobrze - kasety z gx65 odtwarza przyzwoicie. Jak ustawić głowicę w tym magnetofonie? Głowica ma trzy śruby: bok lewy, tył, bok prawy.

A ja wczoraj poskladalem mojego Akai GX65mkII.

ja swojego rozkręciłem chyba ze dwa razy w celu wyczyszczenia.

mechanizm na zwyklej blasze, glowny silnik przykrecony bezposrednio do tej blachy tak ze wibracje przenosza sie na caly mechanizm... Do tego pieknie pospinane kable, ale chyba bezmyslnie, bo kabel zasilajacy 230 V spiety z kabelkami sygnalowymi glowicy...

nie zwróciłem na to uwagi - bedzie trzeba na to looknąć.

A jak Ci się podoba dżwięk tego magnetofonu?

jeszcze jedno apropo gx65mkII: czy ma on podświetlenie taśmy? w moim tego nie ma. jak go rozbierałem to nie zauważyłem. Dziwne gdyby nie miał, bo starszy model który mam gx-f35 ma podświetlenie......

Filwoj - to ja zamawiam jedno takie kółko zębate oraz tą nieszczęsną gumkę od hamulca w Onkyo TA 2570 :-))

Kółeczko to nie problem, mam ich kilka w zapasie, ale to jest kółeczko bez ośki i wymagało pewnych adaptacji ale teraz chodzi ok. O tej gumce od hamulca Onkyo 2570 juz pisaliśmy, właśnie oglądałem mechanizm i za cholerę nie mogę go znaleźć... Gdybyś pokazał na zdjęciu to pewnie znajdę.

Przed chwilą udało mi się po raz pierwszy uruchomić drania Grundinga i słucham właśnie przez słuchawki jakiejś starej kasety - jest nieźle. Kłopoty sprawia mi przełącznik czasowy obok głównego włącznika, pewnie wymaga jakiegoś czyszczenia tylko nie wiem jak się do niego dostać. O wiele gorsza jest sprawa z paskiem, spada z beczułki nasuniętej na ośkę silnika i wtedy mechanizm zwalnia. Nie wiem czy pasek jest oryginalny czy może źle jest zamocowana ta właśnie "beczułka". Może jakieś rozbierane zdjęcie mechanizmu Grundinga CF 5500 ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Kółeczko to nie problem, mam ich kilka w zapasie, ale to jest kółeczko bez ośki i wymagało pewnych adaptacji ale teraz chodzi ok. O tej gumce od hamulca Onkyo 2570 juz pisaliśmy, właśnie oglądałem mechanizm i za cholerę nie mogę go znaleźć... Gdybyś pokazał na zdjęciu to pewnie znajdę.

Przed chwilą udało mi się po raz pierwszy uruchomić drania Grundinga i słucham właśnie przez słuchawki jakiejś starej kasety - jest nieźle. Kłopoty sprawia mi przełącznik czasowy obok głównego włącznika, pewnie wymaga jakiegoś czyszczenia tylko nie wiem jak się do niego dostać. O wiele gorsza jest sprawa z paskiem, spada z beczułki nasuniętej na ośkę silnika i wtedy mechanizm zwalnia. Nie wiem czy pasek jest oryginalny czy może źle jest zamocowana ta właśnie "beczułka". Może jakieś rozbierane zdjęcie mechanizmu Grundinga CF 5500 ?

Pozdrawiam

Wojtek

Pewnie pasek był już wymieniany i teraz założony jest zbyt wąski. Do tego może być już luźny...

Jest wąski, góra 4mm ale nie luźny. Ze znalezieniem szerszego będzie problem, nie widziałem takich. Możesz napisać jaki szeroki jest oryginalny ?

Wojtek

Wojtek

Cały czas poluje na porządnego decka Onkyo i czym dłużej śledzę aukcje i czytam tym jestem głupszy. Czy ktoś może mi napisać jak to dokładnie jest. Najlepsze według moich przekonań jest Onkyo TA-2900 potem TA-2570 następnie TA-2550 a gdzie uplasować TA-2760 czy są jeszcze jakieś modele warte uwagi?

jeszcze jedno apropo gx65mkII: czy ma on podświetlenie taśmy? w moim tego nie ma. jak go rozbierałem to nie zauważyłem. Dziwne gdyby nie miał, bo starszy model który mam gx-f35 ma podświetlenie......

GX65mkII podswietlenia tasmy nie ma, wiem to na 100 % bo rozbieralem w nim mechanizm. Dzwiek jest bardzo dobry, prawie przezroczysty. Z moich deckow lepszy dzwiek ma jedynie Sony TC-K700ES

Co do Onkyo, to czasopismo Stereoplay tak je klasyfikuje:

Onkyo K-611 10/93 400 25-27 Punkte, früher s4

Onkyo PC-33 12/82 335 9-11 Punkte, früher m

Onkyo TA-200 12/84 275 21-23 Punkte, früher om1

Onkyo TA-2060 02/81 475

Onkyo TA-2060 12/81 525 29-31 Punkte, früher s3

Onkyo TA-2066 07/83 650 29-31 Punkte, früher s3

Onkyo TA-2070 01/82 900 33-35 Punkte, früher s2

Onkyo TA-2230 12/85 275 21-23 Punkte, früher om1

Onkyo TA-2350 02/87 400 25-27 Punkte, früher s4

Onkyo TA-2430 11/87 275 21-23 Punkte, früher om1

Onkyo TA-2500 11/84 500 29-31 Punkte, früher s3

Onkyo TA-2550 08/88 400 25-27 Punkte, früher s4

Onkyo TA-2900 11/84 1100 33-35 Punkte, früher s2

Onkyo TA-2940 12/92 350 33-35 Punkte, früher s2

Onkyo TA-6310 10/95 290 25-27 Punkte, früher s4

Onkyo TA-6510 10/95 340 33-35 Punkte, früher s2

Onkyo TA-RW 50 05/90 450 17-19 Punkte, früher om2

Onkyo TA-W 40 08/87 350 21-23 Punkte, früher om1

Edytowane przez Glurak

Kasjel

To jest Pioneer CT 939, czy 939mkII ???Discomaniac71 pisał kiedyś, że CT 939 jest jednak gorszy od CT 939mkII.

Tak czy inaczej bardzo wysoka półka tego decka i gratuluję, Audiotetryk i cieszę się, że masz czego szukałeś,

niejeden by chciał takiego zapewne..:-)

też na niego spoglądałem ale u mnie finanse słabiutkie..

Znaaaaaacznie taniej natomiast trafił mi się już budżetowy SONY TC-K711S :-),

Po wypucowaniu ze strasznego osadu - jakiś kleisty brązowawy trudno schodzący - okazał się "w miarę" sprawny,

jedynie styki od rodzaju kasety i jej obecności nie stykają i też "contact s" nic nie dał :-/,

oraz powolne "rozpędzanie się" prędkości przesuwu taśmy - dość ciekawy efekt brzmieniowy ;-)) - pewnie paseczki.

Cieszę się Panowie, że decki krążą wśród nas i poprawiają nam humory, oby tylko na jedzenie starczyło ;-))

Cały czas poluje na porządnego decka Onkyo i czym dłużej śledzę aukcje i czytam tym jestem głupszy. Czy ktoś może mi napisać jak to dokładnie jest. Najlepsze według moich przekonań jest Onkyo TA-2900 potem TA-2570 następnie TA-2550 a gdzie uplasować TA-2760 czy są jeszcze jakieś modele warte uwagi?

TA-2900 (2090), TA-2700, TA-2570, TA-2066, TA-2360. To tak trochę ze swojego niewielkiego doświadczenia i z tego, co w przeszłości było opisywane na forum. Magnetofony konstruowane po 1990 roku, nie są raczej warte uwagi. Najprostsza metoda określenia jakości deck'ów ONKYO z okresu od końca lat 70-tych do końca lat 80-tych, to dwie ostatnie cyfry. Im tworząca je liczba jest większa, tym wyższa półka magnetofonu. Nie jest to jednak regułą (np. 00 na końcu oznaczenia). Należy także rozdzielić przy ocenie deck'i trzygłowicowe od dwugłowicowych, bo np. TA-2350 (3 głowice), moim zdaniem wcale nie góruje nad TA-2055 (2 głowice).

To jest Kasjelu CT-939. Szkoda że nie ma regulacji czułości kasety, i to jest jakiś mankament, a reszta wyjdzie w praniu. Jak go dostanę, to napisze jak się sprawuje i brzmi. Ma byc niby sprawny. Trzymam tylko kciuki żeby nie okazał się naprawiany przez "pana Henia" złotą rączkę....

Audiotetryk- kupiłem od tego gościa 2 decki CT s710 i GX 6. Oba były niegrzebane, facet bierze je chyba z niemieckich "wystawek" co prawda GX 6 padł po pół roku ale to już inna historia. Tak więc duża szansa Twój 939 też nie będzie grzebany (Niemcy jakoś chyba mieli mniejsze skłonności do kręcenia śrubkami ;-)

Apropo niemieckich "wystawek": to juz tylko legenda, "wystawki" funkcjonowaly do polowy lat 90, potem weszly w zycie przepisy unijne i elektronike trzeba oddawac do odpowiednich punktow. A do tego rozwinal sie ebay, gazety z ogloszeniami i przecietny niemiec stara sie dostac choc kilka eur za nawet stary, popsuty sprzet zanim go zezlomuje.

Właśnie dotarł do mnie mój nowy nabytek. Walkman Aiwa HS-PC 202. Model prawdopodobnie z 1988 roku. Wygląda super i co najciekawsze, posiada Dolby B i C. Mimo, że nie posiada żadnych korekcji dźwięku, to naprawdę przyjemny grajek. Jednak nie każde nagranie z Dolby C jest kompatybilne. Niestety, typowa przypadłość tego systemu redukcji szumów. Oko cieszy dobry stan wizualny, a ucho techniczny (poza nieco trzeszczącym potencjometrem głośności). Małżonka stwierdziła, ze nawet jej się podoba, bo zbieranie walkmanów zajmuje o wiele mniej miejsca! ;-))) Ciężko się z nią w tym przypadku nie zgodzić. ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21740-053194900 1287496865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był ostatnio 939 Mk II do wzięcia, sam o nim myślałem, ale niepokoiła mnie ta usterka. Pisałem też do sprzedającego o dodatkowe zdjęcia ale się nie doczekałem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że licytacja zakończyła się bardzo korzystną ceną dla kupującego. Jednak zawsze gdy oglądam te "czarne" zdjęcia na aukcjach, to nie mogę jakoś zaufać sprzedawcy. Sam gdy coś sprzedaję, to robię dziesiątki zdjęć. I potem wybieram te najlepsze.

Nie mam dobrego sprzętu fotograficznego, ani umiejętności w tej dziedzinie. Ale wiadomo, że każdy uczciwy sprzedający wkleja na aukcję te najbardziej udane zdjęcia. A nie, te na których nic nie widać. A jeszcze często można przeczytać w opisie, że.....stan wizualny, taki jak na zdjęciach :-))

Moja przeprowadzka podziałała na Akai GX 75 MK II uzdrawiająco.Przedtem na czystym odcinku taśmy wyświetlacz zapalał się nierównomiernie pokazując kilka punktów.Nagrane taśmy i odtwarzane na innym sprzęcie nie ukazywały jakiś nieprawidłowości jednak zjawisko to mnie trochę wkurzało.Teraz te objawy minęły:)Mam go podłączonego do wzmaka lampowego i doprawdy brzmienie jest wyśmienite!No i lampa grzeje co szczególnie cieszy w te już chłodne wieczory!

• Pokaż nowe odpowiedzi