Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Audiotetryk,ziomek:> widze ze musze sie wytlumaczyc bo ktos moze pomyslec ze pisze nieprawde.Jesli chodzi o gielde na Topolowej to od jekiegos czasu jest bryndza z fajnymi deckami.Jestem tam prawie co tydzien, kiedys kupilem tam Pionka CT-737 i byl to chyba najlepszy deck na tej gieldzie...aha byla tez Opionica 7100.Szukam jakiegos Sony ES albo Pionka seri 9 ale takie klocki trzeba raczej szukac na znanej aukcji internetowej.Co do magnetofonow jakie dzis tam byly - jesli tak je oceniasz to rzecz gustu,bo nie wzbudzaly zainteresowania.Kasety o ktorych pisalem "wyszly" w markecie, tym w centrum Piaskowej Gory.Jakis miesiac temu jak jeszcze byly kupilem dwie:TDK SA90 high position IECII typeII.

.....

Jak przeciąga dźwięk na starcie to paski do wymiany w tym modelu. Silnik w tym decku nie pracuje jeśli nie jest włączony play. Jak paski są słabe to się ślizgają i zanim podniesie się mostek

to koła zamachowe nie osiągają odpowiednich obrotów.

sprawdzałem-jest Ok. winne są rolki, nie pasek. Ale pasek także zamówię tylko czeka mnie rozkręcenie magnetofonu celem pomiaru ale to pózniej jak będe rozkręcał drugiego akai'a - zrobię dzień gospodarczy

merkava- widzę, że cię nie przekonam. Jakich rowków ? Dlatego właśnie trzeba cały czas poruszać płytką na boki, żeby ew. rowki się nie porobiły. Ale robiłem tak już wielokrotnie i zawsze było OK. Nawet kiedyś musiałem przerobić rolki, aby dostosować je do Revoxa B 710. Było ciężko, ale udało się.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

sprawdzałem-jest Ok. winne są rolki, nie pasek. Ale pasek także zamówię tylko czeka mnie rozkręcenie magnetofonu celem pomiaru ale to pózniej jak będe rozkręcał drugiego akai'a - zrobię dzień gospodarczy

A jak to sprawdziłeś? Radzę się przyjrzeć tym paskom.

WIna rolek? I co za bardzo dociskają przy starcie i obroty spadają? Stąd to przeciąganie?

Chyba, że to przeciąganie jest przez nas inaczej interpretowane.

Miałem kilka gx65 i każdy miał to samo.

Gardenus - miałeś chyba wtedy jakieś przeczucie, gdy kupowałeś ten model za 150zł :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten z aukcji jest do zapewne regulacji: są istotne różnice w odczycie z PEAK-LEVEL i "wycieraczek".

Nóżki wydaje mi się są nieoryginalne aczkolwiek ładnie dopasowane do całości.

merkava- widzę, że cię nie przekonam. Jakich rowków ? Dlatego właśnie trzeba cały czas poruszać płytką na boki, żeby ew. rowki się nie porobiły.

Nie to żebym był uparty lub mądrzejszy - po przeszlifowaniu rolki włożyłem kasetę i wystartowałem ją i jest ok. Użyłem tak drobnego papieru nie dlatego że te rolki zrobiły się beczułkami tylko chodziło o zebranie mikrometrów celem ewentualnego wyrównania

V-savage na pewno pasek idzie do wymiany ale muszę rozkręcić go i zdjąć wymiar. może masz gdzieś zapisane jaki powinien być długi ten pasek?

Edytowane przez merkava

Od jakiegoś czasu chodził za mną jakiś deck z początku lat 80-ych, jak zobaczyłem tego, od razu przypadł mi do gustu, to dodatkowe podświetlenie głowicy i wyeksponowana kaseta strasznie mi się spodobały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od jakiegoś czasu chodził za mną jakiś deck z początku lat 80-ych, jak zobaczyłem tego, od razu przypadł mi do gustu, to dodatkowe podświetlenie głowicy i wyeksponowana kaseta strasznie mi się spodobały.

Ukryta Zawartość

Gratuluję, mi też się takie wzornictwo bardzo podoba. Głowica SX świadczy o tym, że to nie jest średniak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To był chyba pierwszy Technics ze sterowaniem mikroprocesorowym zamiast "zwykłego" sterowania elektronicznego "IC Logic".

Ale nie był długo produkowany.

Był też "niższy" i dłużej produkowany model M230, też ze sterowaniem mikroprocesorem i o podobnym wyglądzie, ale miał głowicę MX a nie SX.

Ukryta Zawartość

rico1973 - bardzo ładny deck!Wygląda tak...technicznie :-) Super.Powinien dobrze zagrać :-)

To może bardzo dobrze zabrzmieć : (znany portal) 1321895575

Żeby nie było - nie znam sprzedającego itp.

Cena nie niska, ale jest to kawał (rzadkiej) maszyny, niestety brak funduszy u mnie na niego :-(

Niestety nie mam. Z reguły mam kilka pasków i dopasowuje najlepszy rozmiar.

Pasek na 100% do wymiany. Zmieniłem kasetę do odsłuchu i przeciąga na starcie. Na innych - to samo. Tylko na tej jednej nie przeciąga. Trzeba miec farta, rozkręcić magnetofon, włożyć kasetę - jest Ok. Po skręceniu magnetofonu, ustawieniu na półce i zmianie kasety - usterka....echhh życie.......

Dziś dotarł do mnie świeżo zakupiony ONKYO TA-2070. Wstępne sprawdzenie i ... muszę prosić o pomoc. ;) Na szczęście nic strasznego, bo generalnie deck jest całkowicie sprawny technicznie, głowice niewytarte, cicha mechanika, potencjometry nie trzeszczą, przedni panel w części pionowej, jak na swój wiek, praktycznie idealny (elementy przezroczyste nie zmatowione i nie porysowane, napisy bez wytarć, tylko górna część panela i góra obudowy są porysowane). Problem mam ze skosem głowicy, bo ewidentnie jest źle ustawiony. Odtwarzanie innych kaset odpada. Natomiast próbne nagrania i odtworzenie na tym deck'u wypadły naprawdę świetnie.

Głowice mają cztery śruby regulacyjne w układzie:

0 a

0 x - - - - 0 y 0 z

Śruba "a" (łeb na śrubokręt płaski) ma sprężynę, ale próbując delikatnie, nie udało mi się jej poruszyć. Śruby w dolnym rzędzie nie pracują na sprężynach i właściwie ich łby przylegają do masywnych elementów mostka głowic. Śruby "x" i "y" mają łby na krzyżaka, natomiast śruba "z" ma specyficzny kształt z wgłębieniem ww środku i z nacięciem poprzecznym. Co więcej, do śruby "a" mamy dostęp przy opuszczonym mostku, a do pozostałych przy podniesionym, w czasie odtwarzania. Która służy do regulacji skosu?

I jeszcze jedno. Jak używać accubias? Wydaje mi się, że pokrętło raz działa, a raz nie, bez względu na to czy je wciskam, czy nie. Miałem już problemy z tym pokrętłem przy innych deck'a ONKYO, które stoją obecnie na półce i do końca nie wiem, jak prawidłowo go używać. A jeśli już są jakieś efekty, to nie tak słyszalne, jak choćby w CT-757, gdzie różnicę słychać "z zatkanymi uszami". ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziś dotarł do mnie świeżo zakupiony ONKYO TA-2070. Wstępne sprawdzenie i ... muszę prosić o pomoc. ;) Na szczęście nic strasznego, bo generalnie deck jest całkowicie sprawny technicznie, głowice niewytarte, cicha mechanika, potencjometry nie trzeszczą, przedni panel w części pionowej, jak na swój wiek, praktycznie idealny (elementy przezroczyste nie zmatowione i nie porysowane, napisy bez wytarć, tylko górna część panela i góra obudowy są porysowane). Problem mam ze skosem głowicy, bo ewidentnie jest źle ustawiony. Odtwarzanie innych kaset odpada. Natomiast próbne nagrania i odtworzenie na tym deck'u wypadły naprawdę świetnie.

Głowice mają cztery śruby regulacyjne w układzie:

0 a

0 x - - - - 0 y 0 z

Śruba "a" (łeb na śrubokręt płaski) ma sprężynę, ale próbując delikatnie, nie udało mi się jej poruszyć. Śruby w dolnym rzędzie nie pracują na sprężynach i właściwie ich łby przylegają do masywnych elementów mostka głowic. Śruby "x" i "y" mają łby na krzyżaka, natomiast śruba "z" ma specyficzny kształt z wgłębieniem ww środku i z nacięciem poprzecznym. Co więcej, do śruby "a" mamy dostęp przy opuszczonym mostku, a do pozostałych przy podniesionym, w czasie odtwarzania. Która służy do regulacji skosu?

...

Instrukcja serwisowa http://downloads.nakedresource.com/hfe_download_centre/index.php?onkyo/onkyo_ta-2060_2070_service.pdf

Fragmenty dot. regulacji skosu poniżej.

GM

post-3254-046111200 1290014528_thumb.jpg

post-3254-054415500 1290014535_thumb.jpg

post-3254-080425700 1290014730_thumb.jpg

post-3254-085307800 1290014975_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Dzięki za odzew G.Mark, ale nie mogę otworzyć tego linku. Wyświetla się tylko jakaś informacja - chyba o braku autoryzacji. Poza ty, u mnie to jakoś inaczej wygląda. Załączę fotkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za odzew G.Mark, ale nie mogę otworzyć tego linku. Wyświetla się tylko jakaś informacja - chyba o braku autoryzacji. Poza ty, u mnie to jakoś inaczej wygląda. Załączę fotkę.

Zapomnij o tym co napisałem. Ta regulacja, którą podałem dot. TA-2060.

Ze zdjęcia, które zamieściłeś wynika, że mocowanie głowicy jest identyczne jak w Kenwood KX-1100HX.

Zaznaczyłem na nim śrubę do regulacji skosu, zielona strzałka i śruby, które muszą być dokręcone do oporu, strzałki czerwone.

Sprawdź czy plomba na wkręcie wskazanym niebieską strzałką nie jest naruszona.

GM

post-3254-049319100 1290015793_thumb.jpg

GM, jeśli chodzi o tą, to wygląda tak - raczej ktoś jej kiedyś dotykał. Zerknij na powiększeniu.

Ups! Fotka.

A co do skosu. Kasjel i G.Mark dziękuję! Jedna śrubka i deck dostaje życia. :) Odtwarzanie wstępnie bez czyszczenia jest ok. Poziomy w obu kanałach takie same, jak na TA-2570. Taśma nie jest zaginana na krawędziach, dźwięk nie kołysze, I to, co słychać od razu - dużo lepszy dół. Dolby B ok, ale z C już nie jest tak dobrze - niekompatybilny z 2570. Podpowiedzcie jeszcze, co z tym accubiasem... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GM, jeśli chodzi o tą, to wygląda tak - raczej ktoś jej kiedyś dotykał. Zerknij na powiększeniu.

Ups! Fotka.

A co do skosu. Kasjel i G.Mark dziękuję! Jedna śrubka i deck dostaje życia. :) Odtwarzanie wstępnie bez czyszczenia jest ok. Poziomy w obu kanałach takie same, jak na TA-2570. Taśma nie jest zaginana na krawędziach, dźwięk nie kołysze, I to, co słychać od razu - dużo lepszy dół. Dolby B ok, ale z C już nie jest tak dobrze - niekompatybilny z 2570. Podpowiedzcie jeszcze, co z tym accubiasem... ;)

Ja tego modelu nie znam. Ale widzę, że ma możliwość ręcznego i automatycznego ustawiania prądu podkładu. Jeśli chcesz korzystać z "automatu", to pewnie należy wcisnąć jednocześnie "rec" i "pause". A następnie "Start accubias". Magnetofon zacznie kalibrować taśmę, następnie przewinie taśmę do początkowego położenia. Być może przed ręczną kalibracją "Bias" należy nacisnąć "reset accubias" po uprzednim wciśnięciu "Rec" i "Pause".

Aaaa! Oczywiście zaczynamy od wciśnięcia przycisku "Rec cal".....

Instrukcja podaje nast. procedury:

1) Automatyczne ustawienie Accubias:

- włożyć kasetę, ustawić przełącznikiem typ taśmy

- WYŁĄCZYĆ Dolby

- Nacisnąć jednocześnie Rec i Pause

- nacisnąć ACCUBIAS START

- po zakończeniu ustawiania prądu podkładu zapali się lampka, wyłączy się Rec, taśma przewinie się do punktu w którym rozpoczęto test.

- ustawioną wartość prądu podkładu można skasować przyciskiem Accubias Reset

2) Precyzyjne ręczne ustawienie prądu podkładu

- po automatycznym ustawieniu prądu podkładu jak wyżej wcisnąć pokrętło Accubias i powoli przekręcać je w prawo bądź w lewo aż lampka Accubias zmieni kolor z zielonego na czerwony. W tej pozycji pokrętło ustawione jest na taką wartość, jaką wybrała automatyka.

- zwolnić nacisk na pokrętło, lampka zmienia kolor ponownie na zielony. Obecnie wartość ustalona automatycznie została przeniesiona na pokrętło działające mechanicznie. W ten sposób wartość ta nie zostanie utracona po wyłączeniu zasilania. Z funkcji tej można korzystać np. przy nagrywaniu z timerem - magnetofon można wstępnie skalibrować i nawet po wyłączeniu i włączeniu zasilania nagranie dokona się z ustawioną wartością prądu podkładu.

3) Kalibracja poziomu Dolby

- włożyć kasetę, przełącznik Monitor ustawić na Source, wybrać typ taśmy

- włączyć Rec Cal i włączyć Dolby B

- regulatorem poziomu zapisu ustawić poziom taki, by wskaźniki dochodziły do znaczka Dolby przy 0.

- włączyć zapis i tak regulować regulator kalibracji by przy przełączaniu Monitora z Source na Tape i z powrotem wskaźniki pokazywały ten sam poziom 0 dB.

- wyłączyć Rec Cal

Magnetofon fabrycznie kalibrowany był do taśm Maxell UD-XLI, UD-XLII oraz MX.

Osobliwością TA-2070 jest też licznik - po przełączeniu na wskazania czasu pozostającego do końca (REMA) nie ma już możliwości powrotu do wskazań czasu, jaki upłynął od początku (CONS) - powrót do wskazań czasu upływającego jest możliwy tylko poprzez skasowanie licznika, a więc odliczanie zaczyna się od 0:00.

Jak widać, Onkyo zawsze miało "swą własną drogę do socjalizmu" i robiło to inaczej niż inni... ;-)

ONKYO doprowadzone do ładu. Cieszę się, że już właściwie nic nie muszę przy nim robić w zakresie elektroniki czy mechaniki. Trzeba tylko pomyśleć o pomalowaniu pokrywy obudowy i górnej części panela przedniego. Poza tym technicznie wszystko w jak najlepszym porządku. To jest mój pierwszy deck, który nagrywa i odtwarza "pełnię dźwięku", od najniższych rejestrów, po najwyższe. To jest chyba właśnie to brzmienie vintage w najlepszym wydaniu. Jeśli chodzi o własne nagrania, to 2070 w mojej skromnej kolekcji jest poza konkurencją. CT-757 odstaje, nad TA-2066 muszę jeszcze popracować. TA-2570 byłby blisko, gdyby nie dolne częstotliwości - teraz słyszę to nadzwyczaj wyraźnie. Jednak ktoś, kto słucha kaset z wielu źródeł, powinien mieć jeszcze drugiego deck'a, np. TA-2570, czy choćby AIWĘ AD-F660, gdyż nie wszystkie obce taśmy grają na 2070 tak dobrze, jak na wspomnianych deck'ach, a szczególnie te nagrane w Dolby C.

A ja doczekałem się przesyłki z Akai GXC 740D. Już wczoraj wymieniłem paski napędowe i spryskałem wszystko co trzeba "kontaktami". Dzisiaj udało mi się dopasować rolki przesuwu taśmy i jest super ! Głowice i pozostałe elementy toru były nie ruszane. Stan wizualny jest bardzo dobry.

Wstępnie mogę powiedzieć, że ten model gra napewno lepiej od Akai GXC 750D. Zrobię parę zdjęć i wkleję. Ale to nie teraz....

Czeka mnie jeszcze drobna korekta regulacji elektrycznej.

Do mnie też doszła dzisiaj paczka z Technicsem M250. Magnetofon w bardzo dobrym stanie wizualnym i technicznym. Widać, że ktoś o niego bardzo dbał. Mechanizm chodzi cicho i pewnie przełączają się funkcje. Przewija taśmę bardzo szybko. Wygląda naprawdę fantastycznie. Brzmi bardzo przyjemnie; ciepło i niemęcząco; można go będzie słuchać godzinami :-). Jedna rzecz jest trochę dziwna; pokrętło output level powoduję tylko zmniejszenie siły sygnału na wzmacniacz, natomiast nie dział na głośność wyjścia słuchawkowego. Załączam zdjęcia wnętrza, kiepskie bo z komórki ale nie miałem nic innego pod ręką.

Zdjęcia nie udało się mi tutaj wkleić, ale jest na tym drugim forum. Fakt, udały się żniwa:-). Jestem niesamowicie zadowolony z nowego nabytku. Dopiero teraz tak naprawdę zaczynam Cię Kasjel rozumieć dlaczego tak gustujesz w w tych starych deckach. Coś w nich jest, nawet pachną w środku jakoś tak inaczej :-)

Szkoda, że do tego zapachu tak szybko się człowiek przyzwyczaja. Nie zapomnę, gdy pierwszy raz rozkręcałem Uhera Royal de Luxe albo Pioneera CT 9191. Coś niesamowitego ! Jak gybym cofnął się w czasie o tych trzydzieści lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi