Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Na pewno brak masy całego mechanizmu i płyty głównej. Już miałem takie przypadki.

Podłącz wszystko śrubkami z płytą główną, i zobacz.

Pozdrawiam adam2948.

taką stronę znalazłem.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niektóre sprzęta są palce lizać.....

zreanimowałem dziś Aiwę adf400. nie chodziło przewijanie i play. Wszystko przesmarowałem i zacząl biegać (chyba był "zastany"). Pekł -niestety - przy zakładaniu pasek od licznika (był jakby z silikonu).

Posiadacie może jakąś instrukcję do tego sprzęta lubserwisówkę?

Przy okazji zajrzałem do akai gxf35 celem ustawienia głowicy -ktoś kiedyś sobie pozwolił przy głowicy poszperać. Ten akai ma 3 wkręty regulacyjne> Dwa po bokach głowicy i jedną z tyłu. Rozumiem że ta tylna to kąt pochylenia głowicy. Ustawiłem ją według mojej najbardziej wysokotonowej taśmy jaką mam (chodzi o zawartość tej kasety). Niby równo odtwarza kanały (na słuch), ale wskażniki pokazują lekko wyżej wysterowany kanał prawy. Z kolei magnetofon na którym była nagrywana ta taśma pokazuje równo nagrane kanały.

Czy macie jakiś sposób na ustawienie głowicy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez merkava
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Ten akai ma 3 wkręty regulacyjne> Dwa po bokach głowicy i jedną z tyłu. Rozumiem że ta tylna to kąt pochylenia głowicy. Ustawiłem ją według mojej najbardziej wysokotonowej taśmy jaką mam (chodzi o zawartość tej kasety). Niby równo odtwarza kanały (na słuch), ale wskażniki pokazują lekko wyżej wysterowany kanał prawy. Z kolei magnetofon na którym była nagrywana ta taśma pokazuje równo nagrane kanały.

Czy macie jakiś sposób na ustawienie głowicy?

Instrukcja serwisowa http://rapidshare.com/files/292956680/AKAI_GX-F35.pdf

GM

Witam,

trafił mi w ręce SONY TC 209 sd, nie wiedziałem że on taki ciężki :-)

A takiego silnika to w ogóle w decku jeszcze nie widziałem.On jest na 230 V ?

Na razie odpaliłem i kręci , tylko żadnej z gałek nie mam do niego :-(

Posiada ktoś może parametry do niego, głowica jest jakaś czarna.

Jak zdjąć pokrywę kieszeni - bo w inny sposób nie mogę wyczyścić toru przesuwu taśmy

bo ta klapka w środku to uniemożliwia. :-)To dopiero maszyna, i to zapalające się podświetlenie

gdy zamknie się kieszeń :-)Jak lampka nocna ;-)

Już dostałem się do głowic, wyczyściłem, włączyłem kasetę

- niestety deck gra tylko na jeden kanał, w drugim słychać tylko burczenie :-(

co to może być?

Witam,

trafił mi w ręce SONY TC 209 sd, nie wiedziałem że on taki ciężki :-)

A takiego silnika to w ogóle w decku jeszcze nie widziałem.On jest na 230 V ?

Na razie odpaliłem i kręci , tylko żadnej z gałek nie mam do niego :-(

Posiada ktoś może parametry do niego, głowica jest jakaś czarna.

Jak zdjąć pokrywę kieszeni - bo w inny sposób nie mogę wyczyścić toru przesuwu taśmy

bo ta klapka w środku to uniemożliwia. :-)To dopiero maszyna, i to zapalające się podświetlenie

gdy zamknie się kieszeń :-)Jak lampka nocna ;-)

Już dostałem się do głowic, wyczyściłem, włączyłem kasetę

- niestety deck gra tylko na jeden kanał, w drugim słychać tylko burczenie :-(

co to może być?

musiko - przede wszystkim gratuluję zakupu ! Mam ten model, i jest on jednym z tych których nigdy nie sprzedam. Szkoda że brakuje ci gałeczek, ale może coś wykombinujesz z czasem. Musisz sobie załatwić odpowiednio mocny "Kontakt Spray". I spryskać nim przełącznik zapis/odczyt, który w tym decku jest podwójny. Ja długo się męczyłem, zanim odpowiednio wyczyściłem ten przełącznik. Wszelkie buczenia podczas odtwarzania/nagrywania są na pewno spowodowane zanieczyszczonym przełącznikiem zapis/odczyt !!!

'Kasjel

musiko - przede wszystkim gratuluję zakupu ! Mam ten model, i jest on jednym z tych których nigdy nie sprzedam. Szkoda że brakuje ci gałeczek, ale może coś wykombinujesz z czasem. Musisz sobie załatwić odpowiednio mocny "Kontakt Spray". I spryskać nim przełącznik zapis/odczyt, który w tym decku jest podwójny. Ja długo się męczyłem, zanim odpowiednio wyczyściłem ten przełącznik. Wszelkie buczenia podczas odtwarzania/nagrywania są na pewno spowodowane zanieczyszczonym przełącznikiem zapis/odczyt !!!

Dziękuję :-)Kupiłem go chyba okazyjnie bo za 19zł. :-)

Bardzo dziękuję za wskazówki - oby to było to, już myślałem że coś z kabelkiem od głowicy,

gdzie mieści się ten przełącznik (patrząc z góry i magnetofon ustawiony panelem przednim do mnie)?

Wszystkie płytki są do góry nogami i nie chcę wybebeszać po kolei :-)

'Kasjel

Dziękuję :-)Kupiłem go chyba okazyjnie bo za 19zł. :-)

Bardzo dziękuję za wskazówki - oby to było to, już myślałem że coś z kabelkiem od głowicy,

gdzie mieści się ten przełącznik (patrząc z góry i magnetofon ustawiony panelem przednim do mnie)?

Wszystkie płytki są do góry nogami i nie chcę wybebeszać po kolei :-)

Dostęp nie jest trudny, i nie trzeba niczego rozkręcać. Już nie pamiętam, ale szukaj dwóch położonych obok siebie "uszek" chyba z białego plastiku. Na przedniej krawędzi płyty głównej (są pod nią). Można bez problemu dojść igłą strzykawki lub rurką dołączaną do "kontaktów".

Buczenie jest napewno spowodowane tym właśnie zanieczyszczonym przełącznikiem. Tylko tak jak mówiłem, trzeba zastosować mocny "kontakt". Może najpierw "Kontakt S" a potem "uniwersalny". Ja mam taki firmy "Wurth" do instalacji wysokonapięciowych. Który jednak może być stosowany do niskich napięć.

Instrukcja serwisowa

Ukryta Zawartość

GM

podziękował

biorę się za studiowanie

włączyłem dziś tą aiwę adf400. niestety mechanizm stoi. Jak ręcznie pokręcić kołem zamachowym to zaczyna po chwili działać.

to ten mechanizm

dscf0006o0.th.jpg

jak poruszę tą rolkę ze zdjęcia poniżej (tą w górnym prawym rogu) to mechanizm zaskakuje i zaczyna działać

dscf0020p.th.jpg

dscf0018r.th.jpg

co jest przyczyną? obie cewki (po obu stronach mechanizmu są sprawne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odkręciłem i wyjąłem bez problemów płytę główną i dobrze spryskałem gdzie trzeba

- działa !!Dzięki Kasjel, oszczędziłeś mi wiele czasu i pracy, tak to mógłbym stale naprawiać decki :-))

Jeszcze tylko mi się wyłącza odtwarzanie po chwili - pasek jest od czujnika,

ale się ciężko magnesik obraca i pasek stoi - dostęp do tego jest mało ciekawy..

A może wystarczy kropla oleju?

Głowica w tym Sony jest czarna, bo to znakomita głowica Ferrite & Ferrite. Nie widziałem jeszcze nawet minimalnie startej, te głowice wydają się niezniszczalne. A przy tym są wyjątkowo piękne wizualnie :) Ponoć tylko nie nadają się do taśm metalowych.

Zgadza się ! W moich magnetofonach Sony TC 209SD i TC 229SD te głowice są identyczne.

musiko - możesz naoliwić bez obaw ten licznik taśmy. Byle olej się nie dostał na pasek napędowy i kółeczko pasowe. Ten deck powinien cię zachwycić brzmieniem, które ma wiele wspólnego z brzmieniem szpulaków średniej klasy. Bez obaw podreguluj skos głowicy prawą śrubką.

UWAGA ! Ten deck może znów zacząć buczeć, po dokładnym wyschnięciu "kontaktu". Nie wykluczone, że będziesz musiał ten zabieg powtórzyć kilka razy. I wcale nie trzeba wykręcać płyty głównej.

Dla ciekawskich zdjęcia, na mnie robi wrażenie ten "mały" silniczek z chłodzeniem i faktycznie te głowice

- czarna piękność :-) - brak śladów zużycia wygląda jak nowa :-)

Czy te głowice (w tym decku) można (powinno się) demagnetyzować?

Ukryta Zawartość

post-19017-033602600 1291550933_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla ciekawskich zdjęcia, na mnie robi wrażenie ten "mały" silniczek z chłodzeniem i faktycznie te głowice

- czarna piękność :-) - brak śladów zużycia wygląda jak nowa :-)

Czy te głowice (w tym decku) można (powinno się) demagnetyzować?

Oczywiście że tak ! Najlepiej zdemagnetyzuj wszystko ! Cały tor !

A to dwa moje ostatnie nabytki.

Akai GX 740D oraz AIWA AD-M700E

Ukryta Zawartość

post-7746-068148900 1291552175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, jak oceniasz brzmienie tego Akai? Jak byś go sklasyfikował względem innych?

Ten deck jest wyjątkowo piękny, też go posiadam i strasznie cieszy oko.

Kasjel, jak oceniasz brzmienie tego Akai? Jak byś go sklasyfikował względem innych?

Ten deck jest wyjątkowo piękny, też go posiadam i strasznie cieszy oko.

Jest napewno lepszy od Akai GXC 750D choć starszy od niego. Rzeczywiście jest piękny, ale dla mnie ideałem "Vintage" jest np. deck który stoi niżej, czyli Sony TC 229SD. Naprawdę polecam z całego serca produkty "Sony" z tych lat ! Dlatego cieszę się bardzo, że musiko kupił Sony TC 209SD.

musiko - koniecznie musisz zdobyć gałeczki do tego decka. I dorobić drewniane boczki. Ja do swojego zakupiłem oryginalne. Nawet nie drogo.

Szkoda że nie mogę sobie przypomnieć od którego Allegrowicza je kupowałem, bo on miał również gałki z Sony TC 206SD.

Fakt, że ten Sony też piękny. Oba mają te same elementy, które uwielbiam - wyraźne, ciepło podświetlone wskaźniki, misternie wykonane metalowe gałki, które wspaniale połyskują i odbijają światło, naprawdę uwielbiam takie decki :)

Ale jednocześnie nieco się na tym Akai zawiodłem. Dźwięk z niego, przynajmniej u mnie, jest zbity, mało selektywny i zdecydowanie brakuje góry. Jeśli już, to odtwarzam na nim taśmy chromowe przy ustawieniu Fe, ale to też nie rozwiązuje problemu. On gra przyjemnie, ciepło, ale jednak wyraźnie gorzej niż inne moje decki, dlatego rzadko go używam i trzymam w sumie tylko ze względu na powalający wygląd. Tak już mam, że jak coś kupię co mi się podoba, to ciężko mi się z tym rozstać, choćbym nie miał z tego pożytku ;)

Fakt, że ten Sony też piękny. Oba mają te same elementy, które uwielbiam - wyraźne, ciepło podświetlone wskaźniki, misternie wykonane metalowe gałki, które wspaniale połyskują i odbijają światło, naprawdę uwielbiam takie decki :)

Ale jednocześnie nieco się na tym Akai zawiodłem. Dźwięk z niego, przynajmniej u mnie, jest zbity, mało selektywny i zdecydowanie brakuje góry. Jeśli już, to odtwarzam na nim taśmy chromowe przy ustawieniu Fe, ale to też nie rozwiązuje problemu. On gra przyjemnie, ciepło, ale jednak wyraźnie gorzej niż inne moje decki, dlatego rzadko go używam i trzymam w sumie tylko ze względu na powalający wygląd. Tak już mam, że jak coś kupię co mi się podoba, to ciężko mi się z tym rozstać, choćbym nie miał z tego pożytku ;)

Coś musi być nie tak z Twoim egzemplarzem. Napewno nie brakuje mi "góry". Nigdy nie przełączam na "Fe" podczas odtwarzania taśm chromowych.

Nawet stwierdziłem, że ma stosunkowo tolerancyjny "Dolby System". Chociaż tego ostatnio w ogóle nie używam.

Mam natomiast problem z tą Aiwą. Już wszystko zrobiłem ładnie pięknie, tylko wciąż nie mogę stwierdzić, co może być przyczyną nierównomierności przesuwu taśmy. Chodzi o takie cykliczne "szarpnięcia" lub przyhamowania, które stają się słyszalne gdy na prawej szpulce jest już sporo nawiniętej taśmy. Wykluczyłem już rokę przesuwu taśmy, silnik oraz sprzęgło. Za nic w świecie nie mogę zobaczyć, czy usłyszeć co tam może się dziać.

Też myślałem, że coś może być z nim nie tak, ale wedle mojej skromnej wiedzy wszystko jest w porządku :) Nie wiem co tam jeszcze mogę sprawdzić.

Podreguluj skos głowicy (lewa śrubka). Serwisówkę mam, jak by co...

Kasjel - Twoje nowe nabytki są przepiękne !Czy równie dobrze brzmią jak wyglądają? :-)

Sony już wyczyszczony, pasek wymieniłem (jednak pasek)i odtwarza, jednak jest problem

bo jeden kanał gra ciszej i jest troszkę przymulony.Głowice ustawiałem kręcąc prawą śrubką, również zdemagnetyzowałem ją.

Co może być nie tak?

No goło wygląda bez gałek jak i nóżek, komuś wyraźnie się przydały...

Kasjel - Twoje nowe nabytki są przepiękne !Czy równie dobrze brzmią jak wyglądają? :-)

Sony już wyczyszczony, pasek wymieniłem (jednak pasek)i odtwarza, jednak jest problem

bo jeden kanał gra ciszej i jest troszkę przymulony.Głowice ustawiałem kręcąc prawą śrubką, również zdemagnetyzowałem ją.

Co może być nie tak?

No goło wygląda bez gałek jak i nóżek, komuś wyraźnie się przydały...

Spryskaj wszystkie pr-ki kontaktem PR. Obejrzyj dokładnie głowicę pod lupą. Może coś się tam przykleiło.

Nowe nabytki grają świetnie ! Ale pisałem już, że mam problem z nierównomiernością przesuwu taśmy w Aiwie AD-M700E. Gdybym jeszcze to zrobił, to było by super. Zauważyłem, że ta Aiwa ma świetny, nisko schodzący bas. Ale Dolby System jest bardzo nie tolerancyjny.

A ja stwierdzam po sobie, że cofam się coraz bardziej w czasie i rozwoju. W czasie, bo kupuję coraz starsze sprzęty, a w rozwoju, bo zamiast się opanować z zakupami, bo przecież miejsca nie przybywa i stawiać już tego nie ma gdzie, to kupuję kolejne graty.

Takie coś sobie kupiłem. Chyba w ramach prezentu na święta. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja stwierdzam po sobie, że cofam się coraz bardziej w czasie i rozwoju. W czasie, bo kupuję coraz starsze sprzęty, a w rozwoju, bo zamiast się opanować z zakupami, bo przecież miejsca nie przybywa i stawiać już tego nie ma gdzie, to kupuję kolejne graty.

Takie coś sobie kupiłem. Chyba w ramach prezentu na święta. :)

No to drogie robisz sobie prezenty ! :-) Też bym takiego chciał. Może jutro dostanę od Mikołaja :-)

Kasjel, a co do "organoleptycznych" wrażeń, masz podobne zdanie do AIWY, co ja? ;-)

I jeszcze coś takiego. Dobrego deck'a za tę kasę można kupić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, a co do "organoleptycznych" wrażeń, masz podobne zdanie do AIWY, co ja? ;-)

I jeszcze coś takiego. Dobrego deck'a za tę kasę można kupić.

Ukryta Zawartość

Ten plastikowy panel z przyciskami sterowania jakoś mi nie przeszkadza. Ale ta kieszeń, to rzeczywiście.........

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Bo to w sumie piękny magnetofon jest. Tylko żeby jeszcze tą nierównomierność przesuwu taśmy zlikwidować !

Ukryta Zawartość

Witam,

ciekawi mnie model Marantz SD-60 (jest na znanym portalu) - szampański - miałem raz Marantza - w środku kiepściuchno,

ten model jest dobrze zbudowany?

Witam.

Mam SD 55.Koszmar.Front i prawie cała mechanika to plastik-fantastik.Pasek gumowy z koła zamachowego nie zdejmowałem tylko zeskrobywałem go.Wszystko trzeszczy i skrzypi.Żeby poważnie wyglądał to dołożyli mu drewnopodobne boczki.Kpina z klienta.Dźwiękowo też żadna rewelacja.Ponoć kosztowal 800 dolcy.Ja dałem się nabrać za 40 zetł.

A poniżej moje dwa nowe nabytki.

Ile w nich wspomnień i westchnień do ówczesnych katalogów firmowych.

Ten górny był w "uszkodzonych".Już nie jest uszkodzony.Łatwy do naprawy jeśli chodzi o mechanikę.Ten dolny miał być sprawny a nie był.Ale teraz już jest.W naprawie dość kłopotliwy.Przynajmniej dla mnie.

Grają pięknie i widać solidność wykonania zewnątrz i w środku.

Pozdrawiam.

Moje nowe nabytki.

Wygrałem sobie taką oto aukcję :-)

Firma zacna. Myślicie, że będą coś warte ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uszyk - solidne maszyny zakupiłeś i super że już w pełni sprawne.Jak oceniasz brzmienie z tych decków?

Kasjel - słuchawki firmowe - ale raczej nowoczesne - ten mikrofon to z przeznaczeniem do komputera?

Sam jestem ciekaw jak zabrzmią (zagrzmią;-))

Sony niestety po spryskaniu pe-rek nadal muli jeden kanał i ciszej on gra :-(

Do tego ledwo przewija wstecz - wyczyściłem gumki, ale nic to nie dało - potraktować papierem ściernym (jak drobnym)?

Już nie mam siły - ciągle coś trzeba naprawiać - wolę słuchać ze sprawnego niż wiecznie grzebać...

• Pokaż nowe odpowiedzi