Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Technics

*

RS-B100

*

Stereo Cassette Deck

* MSRP $800

* 1984-1986

Dolby B NRDolby C logoDBX3 HeadMetal TapeDirect Drive

Technics RS-B100

* 3 Head System

* Quartz Lock

* AX Head (Amorphous Head)

* Closed Loop Dual Capstan

* ATS (Auto Tape Select)

* Phase Compensation System

:-)

Technics

RS-M250

* MSRP $350

* 1980-1982

* Dolby-B Noise Reduction

* MPX Filter

# Head Configuration

* 2 Head Design

# Tape

* 4-Position Tape Selector

* Chrome Tape Capability

* Ferro-Chrome Tape Capability

* Normal Tape Capability

* Metal Tape Capability

# Connectivity

* 2 Mono Microphone Inputs

* DIN Input/Output Connector

* RCA Input/Output Connectors

* Wired Remote Control

* Headphone

# Transport

* Auto Stop

* Mechanical Tape Loading

# Display

* 3-Digit Digital Counter

* Digital Peak-Reading Meters

# Exterior

* Orientation Left

# Preamplifier

* Output-Level Control

* Individual Input Level Controls

# Operation

* Line / Mic Input Select

* Full Logic Transport Control

* Memory Play

* Memory Repeat

* Memory Stop

* Timer Recording/Playback

# Rear Controls

* Voltage Switchable (Rear)

Fe : 20Hz ~ 17kHz

CRO2 :20Hz~18kHz

Metal:20Hz~20kHz

Ciekawe o ile zmiana głowicy na AX zmieniła te parametry?

Edytowane przez SirJack7
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mój kumpel takiego miał;-) Całkiem fajnie to grało. Ja miałem wcześniej model niżej czyli RS-M 24. Wtedy przegrywałem na Philipsa F 6337;-)

Ale przy jakim zakresie te 18kHz? +-3db?

W ogóle czego wy używacie do pomiaru napięcia wyjściowego? Wskaźnika w decku?

Napisałem że moje pomiary są stricte amatorskie i w żadnej mierze nie mogą być brane pod uwagę.

post-1457-001858100 1295475653_thumb.jpg

post-1457-000017300 1295475690_thumb.jpg

Ha! Disco, jednak sprawdziłem ponownie, bo sam do końca nie chciałem uwierzyć, program był do kitu, podłączyłem pod wyjście decka miernik cyfrowy, wskazał górną granicę 14kHz :) Jednak cudów nie ma :) Na -20dB mam około 15,4kHz. Podejżewam, że te oba "gadżety" się nadają :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeśli ten "miernik cyfrowy" oznacza jakiś cyfrowy multimetr nawet lepszy niż z supermarketu (Np UNI-T) to niestety ten pomiar jest zupełnie nie miarodajny nawet dla amatora. Te mierniki mają straszne problemy z pomiarem napięć o częstotliwości powyżej 300-400hz. Pokazują wtedy napięcie nie rzadko nawet o 30% niższe niż w rzeczywistości.

Edytowane przez szerszy
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mój pomiar miernikiem z kompa to była zabawa choć wyniki wyszły w kilku aspektach podobne do fabrycznych. Okazuje się że TDK AD ma znakomitą taśmę. U mnie wyszło że nawet lepszą niż AD-X ale przypuszczam że po prostu AD-X jest bardziej zużyta choć dźwiękowo tego nie słychać.

Jaka może być przyczyna następującego zachowania się magnetofonu ze wskaźnikami wychyłowymi?

Podczas ustawiania poziomu zapisu, lewy wskaźnik reaguje "ospale", natomiast prawy "nerwowo"

Jeżeli już uda się to ustawić w miarę równo, to przy odczycie nagrania, lewy wskażnik pokazuje wysoki poziom, a prawy znacznie niższy. Składowe sygnału stereo użytego do nagrania są prawie jednakowe w obu kanałach, a ustawiony poziom zapisu magnetofonu dla 400 Hz daje równomierny odczyt.

Jaka może być przyczyna następującego zachowania się magnetofonu ze wskaźnikami wychyłowymi?

Podczas ustawiania poziomu zapisu, lewy wskaźnik reaguje "ospale", natomiast prawy "nerwowo"

Jeżeli już uda się to ustawić w miarę równo, to przy odczycie nagrania, lewy wskażnik pokazuje wysoki poziom, a prawy znacznie niższy. Składowe sygnału stereo użytego do nagrania są prawie jednakowe w obu kanałach, a ustawiony poziom zapisu magnetofonu dla 400 Hz daje równomierny odczyt.

Czasem w magnetofonach jest możliwość ustawiania czułości wskaźników wysterowania. Ale przeważnie jej nie ma...

Chyba trzeba by było wymienić odpowiednie kondensatory. Po uprzedniej analizie schematu.

Zapytaj zresztą G Marka...on powie ci dokładnie co i jak.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję Kasjel. G. Mark często odwiedza ten temat, więc jak będzie chciał i mógł pomóc, z pewnością to zrobi. Jeśli nie, będę kombinował sam.

Mogę się tylko domyślać, że chodzi o "Finezję". Nie wiem natomiast, o który model?

GM

neomammut; zacny deck ale kawałek jeszcze bardziej zacny: Uriah Heep - Easy Living. Bardzo dobry jest też cover w wykonaniu W.A.S.P. z płyty "Inside The Electric Circus"

Mogę się tylko domyślać, że chodzi o "Finezję". Nie wiem natomiast, o który model?

GM

Witam, mam taką propozycję, że jeżeliby Koledzy wymieniali się jakimiś poradami serwisowymi np. w sprawie wspomnianej Finezji (ale nie tylko) to żeby robili to na forum z pożytkiem dla wszystkich (wszak po to jest nasze forum) a nie na PW. Jeżeli kogoś nie będzie interesował dany post to przecież nie musi go czytać, a są na pewno tacy którym rady się przydadzą.

Pozdrawiam!

Marcin

Na mnie też czekała po powrocie z pracy miła niespodzianka - paczka z Technicsem M250 :)

Po oczyszczeni głowic i demagnetyzacji nastąpiło pierwsze uruchomienie i szok... nie byłem przygotowany że ten deck tak dobrze gra.

Niektórych kaset nie toleruje(na nim lekko przesterowane), ale inne poezja. Tak dobrze odtworzonego nagrania Alana Parsonsa nie słuchałem od chyba od 92r.Niestety w decku zamiast głowicy SX jest AX - Super Metal, i ma ona ślady lekkiego zużycia. Czy ktoś może wie czym różnią się głowice AX od SX ? I czy są dużo słabsze bo na moich 2 SX w magnetofonach jakie mam praktycznie nie ma śladów zużycia.

Przepraszam za za duże zdjęcie i jakość :)

Gratuluję decka; kupiłeś go naprawdę w dobrej cenie. Ja za moją 250-tkę dałem 100 PLN (srebrny kolor i oryginalna głowica SX) deck brzmi bardzo ciepło i to jeden z moich ulubionych w ostatnim czasie. Ale głowica AX była w tamtym czasie chyba jednak niżej pozycjonowana niż SX..

GM

M 536 SD Finezja 1

Prawy wskaźnik mocno reaguje na wysokie tony. Jeśli ustawię poziom do max. 0 dB przy przewadze średnich tonów to pojedynczy dźwięk z przewagą wysokich powoduje szybki wychył wskaźnika do oporu w prawo. Podobny sygnał w lewym kanale nie daje takich efektów, gdyż wskaźnik reaguje znacznie wolniej i nie zdąży tak "skoczyć" przy krótkim impulsie o wysokiej częstotliwości. Wykonane tak nagranie jest pokazywane przez wskaźnik lewy z dużym poziomem, a prawy z mniejszym. Już kiedyś w jakimś magnetofonie miałem podobny efekt, ale było to dawno i nie pamiętam szczegółów.

Edytowane przez markam
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

M 536 SD Finezja 1

Prawy wskaźnik mocno reaguje na wysokie tony. Jeśli ustawię poziom do max. 0 dB przy przewadze średnich tonów to pojedynczy dźwięk z przewagą wysokich powoduje szybki wychył wskaźnika do oporu w prawo. Podobny sygnał w lewym kanale nie daje takich efektów, gdyż wskaźnik reaguje znacznie wolniej i nie zdąży tak "skoczyć" przy krótkim impulsie o wysokiej częstotliwości. Wykonane tak nagranie jest pokazywane przez wskaźnik lewy z dużym poziomem, a prawy z mniejszym. Już kiedyś w jakimś magnetofonie miałem podobny efekt, ale było to dawno i nie pamiętam szczegółów.

Czy opisane zjawisko występuje również na wyjściach magnetofonu, słuchawkowym lub liniowym? Czy dotyczy jedynie wskazań mierników wysterowania?

GM

neomammut; zacny deck ale kawałek jeszcze bardziej zacny: Uriah Heep - Easy Living. Bardzo dobry jest też cover w wykonaniu W.A.S.P. z płyty "Inside The Electric Circus"

Fakt, nie da się ukryć!

Wszyscy śpią a ja nagrywam :D Przy okazji na taśmie Sony UX-PRO type II (ta sama, którą widać na zdjęciu) otrzymałem zakres przy 0dB: 27Hz - 20kHz. Tym razem skorzystałem z programu Audio Right Mark. Kaseta nowa, prosto z pudełka, przewijana 8 razy w obie strony. Magnetofon to K730ES. Jutro chce zobaczyć co na to RS-M88 :) Dobranoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy opisane zjawisko występuje również na wyjściach magnetofonu, słuchawkowym lub liniowym? Czy dotyczy jedynie wskazań mierników wysterowania?

GM

Dotyczy wskazań mierników podczas zapisu. W obawie przed tymi pikami w prawym kanale zmniejszam nieco jego poziom i w efekcie otrzymuję nagranie z głośniejszym lewym kanałem. Głośniejszym wg. wskazań mierników i odsłuchowo również.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dotyczy wskazań mierników podczas zapisu. W obawie przed tymi pikami w prawym kanale zmniejszam nieco jego poziom i w efekcie otrzymuję nagranie z głośniejszym lewym kanałem. Głośniejszym wg. wskazań mierników i odsłuchowo również.

W takim razie należy, za pomocą miernika wychyłowego mierzącego napięcia o częstotliwościach akustycznych, dokonać obserwacji napięcia w następujących punktach układu magnetofonu w trybie zapisu:

- wejście sygnału na układ Dolby,

- wyjście napięcia z układu Dolby na wejściu wzmacniacza zapisu,

- wejście układów znajdujących się na płytce zawierającej wzmacniacz słuchawkowy,

Jeśli sygnały w tych punktach będą się zachowywały identycznie w obydwu kanałach, to należy sprawdzić elementy układu sterującego wskaźnikami wysterowania, w czerwonej ramce na rysunku poniżej. Zacznij od kondensatorów elektrolitycznych o wartości 47uF, które są w emiterach tranzystora T711 i odpowiadającego mu tranzystora w lewym kanale.

GM

post-3254-086696600 1295599185_thumb.jpg

W takim razie należy, za pomocą miernika wychyłowego mierzącego napięcia o częstotliwościach akustycznych, dokonać obserwacji napięcia w następujących punktach układu magnetofonu w trybie zapisu:

- wejście sygnału na układ Dolby,

- wyjście napięcia z układu Dolby na wejściu wzmacniacza zapisu,

- wejście układów znajdujących się na płytce zawierającej wzmacniacz słuchawkowy,

Jeśli sygnały w tych punktach będą się zachowywały identycznie w obydwu kanałach, to należy sprawdzić elementy układu sterującego wskaźnikami wysterowania, w czerwonej ramce na rysunku poniżej. Zacznij od kondensatorów elektrolitycznych o wartości 47uF, które są w emiterach tranzystora T711 i odpowiadającego mu tranzystora w lewym kanale.

GM

Dziękuję. Jutro się tym zajmę. Taki zwykły miernik uniwersalny, wychyłowy wystarczy? Ustawiałem za jego pomocą napięcie wyjściowe 580 mV.

Może od razu wymienię te kondensatory, aby wyeliminować ewentualną usterkę tych elementów. Koszt pomijalnie mały.

Witam, chciałbym sobie sprawić jakiś w miarę porządny magnetofon jednokasetowy, ale nie znam się na bardzo na tego typu sprzęcie. Poczytałem już trochę forum, ale wolę poradzić się ludzi, którzy się na tym znają :) Oto moje propozycje, które znalazłem na allegro, dysponuję kwotą 250-300 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli możecie polecić w tej cenie coś innego (może lepszego) byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem w swojej serwisówce. Tam na schemacie ten kondensator ma pojemność 22 uF. Sprawdzę jeszcze, jaki jest rzeczywiście wlutowany w układ. Myślę jednak, że nie jest to najistotniejsze. Ważne, aby wstawić nowy, taki sam.

Na płytce jest 47 uF. Otworzyłem drugi egzemplarz magnetofonu (dawcę), aby wymienić kondensatory. Niestety, w drugim jest 22 uF, ale i wskaźniki są nieco inne. Jest tam jeden, podwójny, duży wskażnik, a w tym pierwszym, dwa małe, pojedyncze. Obydwa magnetofony to M 536.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję. Jutro się tym zajmę. Taki zwykły miernik uniwersalny, wychyłowy wystarczy? Ustawiałem za jego pomocą napięcie wyjściowe 580 mV.

Może od razu wymienię te kondensatory, aby wyeliminować ewentualną usterkę tych elementów. Koszt pomijalnie mały.

Potrzebujesz miernika, który mierzy napięcie zmienne w zakresie częstotliwości akustycznych, które Cię interesują.

GM

Ciekawe czy znacie???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witam

Mam pewien problem, w magnetofonie pioneer ct-s820s, dual capstany maja się krecić cały czas ? nawet jaki nie ma kasety w kieszeni a sptrzęt jest włączony ?Pytam bo nabyłem takowy , i coś mi się wydaje ze jest .... poza tym dźwięk jakiś nienaturalny się wydaje.

Pozdrawiam, dzięki za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi