Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Ale jedna rzecz mnie nurtuje. Dlaczego firma nie stosowała

napędów Direct Drive. Już prosty model konkurencji RS-BX606

miał to rozwiązanie.

...

Bo tak sobie wymyślili i już.

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Bo firma miała taką politykę. Niektórzy twierdzili, że DD wprowadza spore nierównomierności i nie ma to jak silnik pasek i duze koło zamachowe.

Poza tym były modele z DD np. pioneer ct-a9

Kasjel mam całego decka na części do sprzedania, jest tam przełącznik hebelkowy i nakładki, ale są trochę inne.

O ile pamiętam, to discomaniac nie raz pisał o bardzo niskiej nierównomierności przesuwu w mechanizmach Pioneera. Nie mieli potrzeby stosować DD, bo inną technologię dopracowali do perfekcji.

Nie ma za bardzo "legend" na tym forum na temat 939, już prędzej 959 jest uważany za ósmy cud świata. Chociaż ja jak zawsze mam inne zdanie i dla mnie właśnie CT-939 mk2 jest fantastycznym deckiem ;)

Witam!

Ma ktoś może informację na temat kasety kalibracyjnej Sony CS-122. Była używana do ustawienia sekcji automatycznej kalibracji taśmy z sygnałami testowymi 400Hz i 8kHz. Sztuka polega na tym, żeby dobrać taśmę taką, która podczas kalibracji na dobrze ustawionym decku dawała na wskaźnikach wysterowania po +10dB. Wymyśliłem sobie, że może lepiej będzie znaleźć taką taśmę, która podczas kalibracji będzie dawała na wskaźnikach centrum, czyli nie trzeba ustawiać ani Biasu ani REC Level.

Druga sprawa, pojawiło mi się na RS-M88 po nagraniu czasami charakterystyczne pyknięcie, coś ala przekaźnik, tylko ciszej, może być to sprawa PR`ek, o których wspomniał Kasjel, czy może coś jeszcze innego? Te "puknięcia" są słyszalne różnie, czasami w lewym kanale, czasami bardziej na środku, czasem trochę w prawo, trochę w lewo, naprawdę różnie, natomiast ich głośność jest niezmienna.

Co do napędów DD to nie zgadzam się, nie ma chyba nic stabilniejszego niż napęd bezpośredni, dzisiaj jednak prawdziwy audiofil ma jednak pasek w gramofonie, a jest to tylko tańsza wersja rozwiązania napędu talerza :) Nakamichi czy Revox miały przecierz dwa wałki przesuwu taśmy, oba napędzane bezpośrednio. Wychodzi na to, że jednak coś w tym musi być :)

>>V-Savage

Właśnie kalibruje od nowa K990ES. Wychodzi na to, że od początku robiłem to źle, aktualnie ustawiłem głowice (azymut) i PB Level i mam zgodność odczytu z deckami K730ES, CT-905 i RS-M88. Wymieniłem kondy w sekcji słuchawkowej i brzmi to o wiele lepiej :) Prócz tego, mam nadal problemy z naciąganiem taśmy przy włożeniu kasety, kręcą się obie szpule to tyłu. Muszę przejrzeć układ IC801, ale tam chyba jest wszystko z nim ok, podejrzewam może nie trzymanie hamulca prawej szpuli, chyba, że tam jest w ogóle to inaczej rozwiązane. Powolutku dojdę co i jak, mechanikę muszę dokładnie zbadać.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

NO coż mój nowy nabytek ma tylko jeden feler, mianowicie słobo świecący wyświetlacz. Nie wiem czy to wada większości Pionków z tego okresu (zauważyłem na zdjęciach w sieci, te z półokrągłym frontem), ale CT-757 świeci dużo jasniej i wyraźniej. Pewnie nie ma szans na naprawę tego i jakoś będę musiał z tym żyć :-), a może jednak, wiecie coś na ten temat. Może świetlówki podświetlające LCD juz padają powoli.

pozdrawiam

R

Edytowane przez Robinson

Robinson, feler zniknie, zostaw go włączonego do sieci nawet w trybie czuwania, po kilku dniach będzie świecił jak trzeba (miałem ten sam problem w ct-s550s).

Edytowane przez fLoYdtm

NO dziwne rozwiązanie ale trzymam Cię za słowo ;-) , nie wyłączam z sieci i czekam :-)

Słucham teraz kaset nagranych na innym decku oraz kupionych oryginalnych sklepowych i tak jakby mało wysokich tonów było, ale sprawdzić to sprawdzę dopiero jak coś nagram.

Jest może gdzieś w Polsce jakiś serwis , który może wykonać przegląd i regulacje takich wiekowych magnetofonów?

Pozdrawiam i dzieki za info.

R

Robinson - często jest to spowodowane przez szybkę - z czasem zachodzi ona mgiełką od kurzu i "oparów" elektroniki, po zdemontowaniu panela przedniego

można dostać się do jej wewnętrznej strony i delikatnie przetrzeć wilgotną irchą lub zwilżoną miękką jednorazową chusteczką do nosa, robiłem to w wielu magnetofonach i nie tylko - pomagało zawsze :-)Wyświetlacz też bardzo delikatnie dobrze jest przetrzeć :-)

V-savage :-)

Sekundówka ;-))

Edytowane przez musiko

Jeśli czyszczenie nie da efektu można lekko podnieść napięcie zasilające VFD, pomaga na wypalone wyświetlacze ale zmniejsza ich trwałość. Niestety z czasem tracą one emisję a na to niewiele już można poradzić.

Z wypaleniem VFD spotykałem się najczęściej w magnetowidach i wiem, że jest to możliwe. Luminafor oraz katoda mają ograniczoną trwałość jak w każdej innej lampie elektronowej. Pewnie rzadziej się spotyka z tym przy magnetofonach ponieważ były mniej intensywnie użytkowane niż magnetowidy, które w wielu przypadkach były włączone 24/7.

Również obawiam się czy serwis tej firmy podejmie się naprawy tego magnetofonu. Jak wspomniano wcześniej, tego typu urządzenia są traktowane obecnie przez serwisy zdecydowanie po macoszemu. No chyba, że trafisz akurat na serwisanta pasjonata, który się dzieła naprawy jednak podejmie.

GM

Stało się, serwis Pioneer Polska zdiagnozował decka ct-s820s (wymiana sprzęgła i naprawa nagrywania 180PLN),a już mnie G.Mark przestraszył że z magnetofonem będzie ciężko :P .

Pozdrawiam

NO muszę w takim razie porozkręcać to i owo w nim żeby sie do wyświetlacza dostać i go wyczyścić, choć wydaje mi się, że jest wypalony ponieważ miejscami świeci jaśniej a miejscami ciemniej.

Tutaj to widac , w rzeczywistości świeci ciemniej niz na tym zdjęciu. Kostki od poziomu sygnału sa jaśniejsze i ciemniejsze.

CT-S740S-2.jpg

Generalnie jest dosyć ciemny niestety. Za to w ciemnym pokoju nie przeszkadza :-) Kurczaki , same ciemności w tym moim poście :-).

Pozdrawiam

R

Raczej niemożliwe, żeby był wypalony. Miałem dużo starsze decki i coś takiego mi się nie zdarzyło jak dotąd. Jeśli już to właśnie brudne szybki.

W starszym właśnie świeci super i dużo jaśniej , ale widać, że to inna technologia wyświetlania.

Pozdrawiam

R

Edytowane przez Robinson

NO muszę w takim razie porozkręcać to i owo w nim żeby sie do wyświetlacza dostać i go wyczyścić, choć wydaje mi się, że jest wypalony ponieważ miejscami świeci jaśniej a miejscami ciemniej.

Tutaj to widac , w rzeczywistości świeci ciemniej niz na tym zdjęciu. Kostki od poziomu sygnału sa jaśniejsze i ciemniejsze.

CT-S740S-2.jpg

Generalnie jest dosyć ciemny niestety. Za to w ciemnym pokoju nie przeszkadza :-) Kurczaki , same ciemności w tym moim poście :-).

Pozdrawiam

On jest już wypalony. Czyszczenie niewiele tu pomoże....

R

W starszym właśnie świeci super i dużo jaśniej , ale widać, że to inna technologia wyświetlania.

Pozdrawiam

R

CT-S740S-2.jpg

Pozdrawiam

R

Pozdrawiam

R

Witam!

Robinson ten wyświetlacz świeci Ci równomiernie tzn. czy nie pulsuje, faluje, co na fotce widać tak jakby nie wszystkie segmenty świeciły równomiernie?

Te miejsca jasniejsze i ciemniejsze są stabilne, tzn cały czas świecą tak samo jedne ciemniej inne jasniejsze. Cóż trzeba sie będzie przyzwyczaić do słuchania w ciemności wtedy wygląda super i w porównaniu do 757 nie wali po oczach :-). Chyba jednak nie bede rozkręcał :-)

Pozdrowki

W tym wypadku czyszczenie faktycznie nie pomoże, ale może ktoś grzebał przy regulacji zasilania wyświetlacza,

lub z tym zasilaniem wyświetlacza cosik nie tak.Jam mam u siebie regulowaną jasność i przy ustawieniu na bardziej słabe świecenie

tak właśnie podobnie to wygląda.

Problem w tym, że ja kompletnie sie nie znam na elektronice i nie chce nic uszkodzić. Może jest ktoś ze śląska lub małopolski kto za odpłatnością sprawdził by tego decka i wyregulował?

Pozdrawiam

Paweł

PS

Znalazłem serwis AVS w Katowicach może coś pomogą.

W tym wypadku czyszczenie faktycznie nie pomoże, ale może ktoś grzebał przy regulacji zasilania wyświetlacza,

lub z tym zasilaniem wyświetlacza cosik nie tak.Jam mam u siebie regulowaną jasność i przy ustawieniu na bardziej słabe świecenie

tak właśnie podobnie to wygląda.

Ja swego czasu miałem problem z wyświetlaczem fluorescencyjnym w DSP SH-GE90 Technicsa - słupki skakały, ale wyświetlacz oprócz tego delikatnie falował, migotał.

Po rozebraniu okazało się, że kondensator elektrolityczny na zasilaniu wyświetlacza wysechł. Po wymianie kondensatora i wyczyszczeniu wyświetlacza i szybki od wewnątrz, wyświetlacz świecił jak nowy. Kurz osiadający na wyświetlaczu i szybce od wewnątrz nie dość, że przyciemnia wyświetlacz, to powoduje również świecenie tak jaby poświaty, coś ala mgła oświetlona światłami samochodowymi :)

Pozdrawiam!

Coraz bardziej "obco" czuję się w niektórych tematach...., może i lepiej, zmusza mnie to do myślenia...

K990ES wyregulowany, gra aktualnie bardzo dobrze i równo. Bias wyregulowany, choć bardziej na czuja niż powinno być to zrobione. Kalibracja działa, nagrywa oba kanały równo, problem z naciąganiem taśmy po jej włożeniu nadal nie rozwiązany. Dziwna sprawa, chyba do Pana Leszka oddam, bo sam nie mam zielonego pojęcia gdzie tkwi problem.

Na tapecie aktualnie, w końcu, Pioneer CT-9R. Gra bardzo "brudno". Wysokie kołują gdzieś w obłokach (czasami między kanałami), reszta pasma ok, problem z balansem, mechanika za to cichutko, problem nadal w głowicy kasującej, głowica PB/REC ok, po czyszczeniu dogłębnym mało używana. Rozwiązany problem podnoszenia mostka razem z kasetą, głowica kasująca zaczepiała o front obudowy kasety, musiałem ją cofnąć do środka i teraz jest ok.

Nikt nie odpowiada na moje wpisy, jeśli Was czymś uraziłem, zdenerwowałem, obraziłem to z góry przepraszam, raczej nie było to w moich planach....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Podziwiam za cierpliwość i determinację.

Samych trafnych diagnoz życzę.

Dziękuję!

Piękna sztuka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieźle, przydałby mi się taki do kolekcji :)

I kolejny skarb uratowany, tym razem drugi WM-11, regulacja głowicy (azymut), czyszczenie toru przesuwu taśmy, wymiana paska napędowego, regulacja obrotów silnika, czyszczenie styków, smarowanie kół zębatych, ponowne lutowanie wyjścia słuchawkowego. Pewnie to zabrzmi dziwnie, może nie ma nisko schodzącego basu jak jego młodszy o 6 lat brat, ale gra zdecydowanie czyściej i nie mam uczucia kompresji dynamiki. 3majcie się!

post-15740-066385600 1296776717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi