Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut - no co Ty? Przecież wszystko jest ok, na wiele moich wpisów tez nie było odpowiedzi, tak bywa najzwyczajniej czasami po prostu :-)

I gratuluję wytrwałości i wiedzy w naprawie !A walkman piękny, klasyczny :-}

PS Nie orientujesz się może jak w laptopie ustawić by klawisze np. kropka, kreska,zawias odpowiadały odpowiednim klawiszom ,

czyli duszę np. znak zapytania i mi się on wyświetla na ekranie a nie co innego w zamian?

Pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez musiko

Piękna sztuka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uuu a jak pieknie gra:).Wygląd po prostu bajka

Ukryta Zawartość

A ja właśnie jakoś nie jestem przekonany do wyglądu tych Pioneerów z serii Elite. Błyszczący front i te złote paski, trochę to mi się wydaje pretensjonalne. I do niczego by mi nie pasowało w zestawie ;)

Musiko

Masz do wyboru w ustawieniach: język polski programisty i jakiś drugi "polski". Musisz je zmienić, niestety nie pamiętam który jest prawidłowy :-)

Edytowane przez seniortelefono

Musiko

Masz do wyboru w ustawieniach: język polski programisty i jakiś drugi "polski". Musisz je zmienić, niestety nie pamiętam który jest prawidłowy :-)

Polski programisty

Ten drugi to jest układ polskiej klawiatury maszynistki, stosowanej w polskich maszynach do pisania. Dla maszynistki dawnej daty, nauczonej pisać bezwzrokowo, zapewne jest wygodniejszy.

W tym rzecz że to już zrobiłem i nadal to samo, nawet usunąłem jakiś problematyczny polski 214 czy coś podobnego i nadal nic.

Polskie ś, ć jak widać bez problemów tylko te znaczki rożne szukać ciągle muszę co mnie do szewskiej pasji doprowadza,

a komputer mi padł stacjonarny i na lapie muszę pykać.

A może jakiś sterownik klawiatury potrzebny?Toshiba A100-522

Echch magnetofon na szczęście nie potrzebuje softu :-)

neomammut - no co Ty? Przecież wszystko jest ok, na wiele moich wpisów tez nie było odpowiedzi, tak bywa najzwyczajniej czasami po prostu :-)

I gratuluję wytrwałości i wiedzy w naprawie !A walkman piękny, klasyczny :-}

PS Nie orientujesz się może jak w laptopie ustawić by klawisze np. kropka, kreska,zawias odpowiadały odpowiednim klawiszom ,

czyli duszę np. znak zapytania i mi się on wyświetla na ekranie a nie co innego w zamian?

Pozdrawiam

Jarek

Jakoś taki jestem ostatnio przydołowany i może dlatego tak się niezrozumiale zachowuje, co do klawiatury, to tak jak koledzy piszą Polski Programisty. Sprawdź też opcje regionalizacji, jak podasz Rosja, to system automatycznie może przypisywać za każdym razem odpowiedni układ klawiszy (znaki będą polskie, ale ich układ będzie rosyjski). Czasem pomaga też ponowna instalacja układu klawiatury, czyli wywalasz, restartujesz i instalujesz na nowo.

Co do Walkmana, słucham właśnie Dominnica Millera - rewelka! Wszystko co słyszę jest nielogiczne :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W takiej szarudze jak za oknem chyba nikomu nie za wesoło, słońca mamy jak raf koralowych w Polsce..

Tylko muzyka z naszych magnetofonów polepsza humor.

Też nic nie dało z regionalizacją, nie chciałbym zaśmiecać wątku wpisami nie na temat - jeżeli ktoś wie co zrobić z tym ustrojstwem, proszę na PW

Słuchajcie, jeśli magnetofon, dokładniej chodzi o elektronikę, jest dość długi czas nieużywana, to czy należało by wtedy poczekać aż ona jakoś dojdzie do siebie? Np zostawić magnetofon włączony na parę godzin? Chodzi o to, że Pioneer CT-9R wczoraj grał tragicznie, dzisiaj za to gra rewelacyjnie, chodził wczoraj jakąś godzinkę..., czy to ma związek?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co do mojego wyświetlacza w CT-S740S dostałem info z serwisu, że niestety trzeba go zaakceptować takim jaki jest. Nie ma regulacji , a nowych juz niestety nie ma :-(. Dam magnetofon do przejrzenia to sprawdza kondki i może jednak coś znajdą. Wyreguluja i wyczyszczą, zobaczymy, może wyjde z nim na prostą :-)

Pozdrawiam i dzieki za pomoc koledzy.

R

Skoro jest sprawny to układ potrzebuje trochę czasu na ustabilizowanie się. Jak długo był nieużywany?

Hmm, pewnie parę lat, z tego co mówił sprzedający, został założony pasek nowy kiedyś, ale serwisant źle to zrobił i deck poszedł do szafy, ponieważ nie mógł znaleźć przyczyny źle działającego mechanizmu....

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Z tym brzmieniem ct9r to autosugestia pewnie. Ile razy jest tak, że jednego dnia gra super a innego kiepsko.

Już nie wspomnę jak się słucha w dzień muzyki albo wieczorem różnice są naprawdę duże.

Może coś w tym jest :)

K990ES: problem z kalibracją taśm metalowych, jednak na płytce RECORD muszę raz jeszcze posprawdzać wszędzie napięcia, jeśli wszystkie się będą zgadzać oddaje decka do Pana Leszka i niech mi ten bias ustawi (szczerze powiedziawszy to chyba tutaj jest problem), kalibrację też by się przydało swoją drogą znów ustawić, choć PR`ek nie ruszałem, więc skoro wcześniej kalibrował super, tzn, że jednak JA coś spieprzyłem. Cholernie żałuje, że ruszyłem tymi sekcjami, które powinienem zostawić w spokoju! No ale człowiek uczy się na błędach, więc mam za swoje i życiową lekcję, która daje mi teraz, przy naprawach, sporo do myślenia, logicznego myślenia....

CT-9R: głowica kasująca raz działa, raz nie działa, jeśli działa, to nadal słychać fragment poprzedniego nagrania, cicho, ale słychać. Może to kwestia zbyt małego napięcia, które dochodzi do głowicy, znowu picnic z miernikiem..., problem leży też w tym, że sama głowica jest w złym miejscu i zaczepia o ściankę frontową kasety, przez to także cierpi taśma, bo jest w złym miejscu na głowicy PB niż być powinna. Próbowałem kręcić i ją ustawić, ale cały mechanizm kręci się w miejscu, coś tu jest spieprzone. Jutro przełożę pasek napędowy do dawcy organów i obaczę jego stan, może tamten ma lepiej zachowaną mechanikę....

Z tym brzmieniem ct9r to autosugestia pewnie. Ile razy jest tak, że jednego dnia gra super a innego kiepsko.

Już nie wspomnę jak się słucha w dzień muzyki albo wieczorem różnice są naprawdę duże.

Bardzo trafna uwaga Arku, w nocy zwłaszcza po kilku piwkach muzyka brzmi zdecydowanie najlepiej. Ostatnio nagrywam prawie wyłącznie na CT -S710 a słucham albo na nim albo na M 45 na słuchawkach Koss Porta Pro. I ten zestaw jakoś najbardziej mi podchodzi pomimo tego, że na pewno są lepsze :-)

neomammut

Próbowałem kręcić i ją ustawić, ale cały mechanizm kręci się w miejscu, coś tu jest spieprzone. Jutro przełożę pasek napędowy do dawcy organów i obaczę jego stan, może tamten ma lepiej zachowaną mechanikę....

Może ktoś przekęcił na siłę gwinty to już gorsza sprawa.

Co do dźwięku nawet to że obudowa jest zamknięta ma wpływ na parametry i zapewne brzmienie - dopiero po pewnym czasie jest osiągana temperatura pracy jak i nowe elementy w układzie potrzebują czasu na pełne "zgranie się" z resztą.

K990ES: Słuchajcie, Sony używał standardu IEC, czy dla tego standardu 0dB to 0,775V, czy może 1V? Wpadła mi myśl, że mój generator, wysyła sygnał o natężeniu 0db, ale napięcie wynosi 1,55V - chyba już wiem, dlaczego wychodzą mi idiotyczne odczyty i dlaczego nie mogę wszystkiego poustawiać.

>>Musiko

Chyba jednak gwint jest zwalony :( Jednak jest światełko w tunelu, mam dwa różne modele CT-9R. Na jednym są np kości Dolby firmy Hitachi,a w drugim modelu mam cztery kostki firmy Pioneer. Płytki są też inaczej poukładane, serwisówka, którą posiadam, też jest adekwatna tylko do jednego modelu.

Zabijcie mnie, ale nie mam pojęcia, który jest warty naprawy, bo z chęcią oba bym uruchomił.... :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

K990ES: Słuchajcie, Sony używał standardu IEC, czy dla tego standardu 0dB to 0,775V, czy może 1V? Wpadła mi myśl, że mój generator, wysyła sygnał o natężeniu 0db, ale napięcie wynosi 1,55V - chyba już wiem, dlaczego wychodzą mi idiotyczne odczyty i dlaczego nie mogę wszystkiego poustawiać.

...

W takich przypadkach zawsze warto zajrzeć do instrukcji serwisowej. Firma Sony jest na tyle uprzejma, że pisze np. tak:

0,25V (-10dB). Czyli, że napięcie 0,25V jest 3,162 razy mniejsze od napięcia 0dB. Po prostym pomnożeniu 0,25V x 3,162 wychodzi na to, że poziom 0dB jest równy napięciu 0,775V.

GM

post-3254-070614300 1296903650_thumb.jpg

Dzięki G.Mark, teraz już będę wiedział.

Już wiem jaka jest podstawowa różnica pomiędzy deckami CT-9R, jeden z nich ma układy scalone-zamienniki, głownie Hitachi, a drugi z modeli ma tylko i wyłącznie układy firmowe, czyli wszystkie sygnowane znaczkiem Pioneer. Wychodzi na to, że nie na każdy rynek dostawało się full wypas :) Ciekawe tylko, czy to może sam Pioneer później zmienił cały układ w celu minimalizacji kosztów (nie chce mi się w to wierzyć), czy to faktycznie tylko sprawa rynku na który ten model był eksportowany.

Nie sądzę, aby w latach produkcji tego deck'a, sięgano po tego typu środki oszczędnościowe. W Japonii ten model nosił oznaczenie CT-980. Skoro mają różny układ niektórych płytek, porównaj, który z Twoich egzemplarzy ma podobne wnętrze. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mam CT-980 :) Trafo mam trochę inne ale reszta to samo :)

neomammut - wrzuć sobie tłumaczenie tej strony. Tam jest opisywany jakiś problem z głowicą kasującą i stycznikiem obecności kasety (fotki). Tłumaczenie cienkie (w Google), ale może podsunie Ci jakiś pomysł. ;)

Na razie to mam problem z obrotnicą głowicy w drugim modelu. Zatrzymuje się w połowie obrotu, podejrzewam stary smar w środku. Dobrze, że regulacja tej głowicy polega na tym, by dwa elementy były w odległości 1,5mm - cała regulacja :D Spróbuję jednak ją rozruszać, może się uda, może to też uszkodzenie samego mechanizmu obracania, są tam plastikowe części, muszę je dokładnie porównać z drugim modelem, bo tam działa wszystko sprawnie.

Co do głowicy kasującej, obaczę jeszcze, ale dziękuję za wskazówkę :)

Z tego co tam wyczytałem, obrotnicy nie smaruje się. Widać zresztą zdjęty cały ten malutki mechanizm z głowicą. Tutaj jest link bezpośrednio do tłumaczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, czy Kenwood KX2060 jest najwyższym modelem decka tej firmy ??? Zauważyłem, że ma tylko jeden silnik na tym zdjęciu. A to by było trochę kiepsko....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, faktycznie masz chyba rację, zobacz tutaj i kliknij na USER, zjedź później na dół.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Pilnie poszukuję mechanizmu Reference Master Pioneera. Najbardziej zależy mi na jego części odpowiedzialnej za przełączanie rodzaju taśmy, reszta mnie nie interesuje. Jeśli ktoś ma to proszę o kontakt na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi