Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

vlado

Sprawdziłes głowicę? Mam jedną piętrową w dualu 3560, ale nie mogę dojrzeć symbolu. Jak zdecydujesz to wyślę Ci z niego napęd i sprawdzisz czy to nie głowica.

Na ten moment musiałem zaprzestać próby naprawy magnetofonu z barku czasu na poczet spraw życiowych ,ale zanosi się (odpukać :-)że będzie ok. i wkrótce będę mógł wrócić do moich sprzęcików i wtedy się zgłoszę - dziękuję vlado !

Zakupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Po włączeniu okazało się, że deck jest ..... sprawny. Zagadka: jak sądzicie co mogło być przyczyną objawów opisanych w aukcji?

PS.

Zdjęcia też czasem są mylące. Byłem pewien, że lewy górny róg ma potężny ubytek, ale nic takiego nie ma miejsca. Jedynie włącznik "PAUSE" jest nadłamany i brakuje gumowych poduszek na dwóch przyciskach.

PS2.

Mam tym samym dwa chyba najładniejsze decki DUALA: C839RC i C830. Co ciekawe, oba kupiłem za podobną cenę i były opisane jako uszkodzone a okazywały się sprawne. Taka ciekawostka :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

Zakupiłem

Ukryta Zawartość

Po włączeniu okazało się, że deck jest ..... sprawny. Zagadka: jak sądzicie co mogło być przyczyną objawów opisanych w aukcji?

PS.

Zdjęcia też czasem są mylące. Byłem pewien, że lewy górny róg ma potężny ubytek, ale nic takiego nie ma miejsca. Jedynie włącznik "PAUSE" jest nadłamany i brakuje gumowych poduszek na dwóch przyciskach.

PS2.

Mam tym samym dwa chyba najładniejsze decki DUALA: C839RC i C830. Co ciekawe, oba kupiłem za podobną cenę i były opisane jako uszkodzone a okazywały się sprawne. Taka ciekawostka :)

Ja swojego srebrnego Duala C 830 wylicytowałem kiedyś za 26zł. A jest poprostu w idealnym stanie wizualnym. Musiałem w nim jednak powymieniać wszystkie paski napędowe oraz silnik. Z tego co sobie przypominam, to był też srebrny taki Dual na innej aukcji. Wyglądał paskudnie, ale chyba był tylko brudny. Ciekawe za ile poszedł ? Tak czy inaczej są to decki które powinien mieć każdy miłośnik sprzętu "Vintage". Niewiele kosztują, a grają bardzo fajnie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakupiłem

Ukryta Zawartość

PS.

PS2.

Fociu ja też się do niego przymierzałem, miał być na zapas. Dokup C820 bedziesz miał taką trójke czołgów jak ja. Pewnie paseczek mu nie służył? na klawiszki dobra jest guma z podkładek pod mysz, jak zmienisz wszystkie nikt nie pozna podróby. Pozdrawiam Włodek.

Ukryta Zawartość

A Duala C839 muszę kiedyś jeszcze dorwać na Allegro. Nie mam zamiaru przepłacać, ale napewno go kupię.

Panowie, ja nie chce robić reklamy handlarzom z znanego portalu aukcyjnego....ale jest piękna Optonica RT 7100 za bardzo przystępną kasę. Przyczyna usterki bardzo śmieszna ! Chodzi o "rozpuszczony" pasek napędzający licznik. Wiem, bo mam RT 7100 i RT 9100.

A Duala C839 muszę kiedyś jeszcze dorwać na Allegro. Nie mam zamiaru przepłacać, ale napewno go kupię.

Panowie, ja nie chce robić reklamy handlarzom z znanego portalu aukcyjnego....ale jest piękna Optonica RT 7100 za bardzo przystępną kasę. Przyczyna usterki bardzo śmieszna ! Chodzi o "rozpuszczony" pasek napędzający licznik. Wiem, bo mam RT 7100 i RT 9100.

Ta Optonica ma wzornictwo, które nie do końca mi się podoba (bardzo małe, jednakowe przyciski). Ma kalibrację ? Widzę, że posiada dwie głowice - czy są chociaż jakieś fajne, nie do zdarcia?

PS.

A moja zagadka dalej nie rozwiązana :)

No i po występach w klubie :) Technics obronił pozycję :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No i po występach w klubie :) Technics obronił pozycję :D

Ukryta Zawartość

Technics forever! Yeah!!!

Ukryta Zawartość

Sporo fajnych zdjęć głowic...

Ukryta Zawartość

wygląda na to, że producentem głowicy SX użytej w Technicsie M45 jest firma Canon.

Ukryta Zawartość

Sporo fajnych zdjęć głowic...

Ukryta Zawartość

wygląda na to, że producentem głowicy SX użytej w Technicsie M45 jest firma Canon.

Świetne zdjęcia, ogląda się z przyjemnością. Dziękuję.

Ukryta Zawartość

kolega podrzucił mi dzisiaj vinyl rip płyty Deep Purple "Perfect Strangers" Plik waży 1,6 GB podobno ripowany na jakimś super sprzęcie (5707 kbps; 192000 Hz) zgrałem to na TDK SA-X na CT S 710 i słucham już trzeci raz. Niesamowicie to brzmi i ciągle chcę słuchać dalej! Mam tą płytę na CD ale nie brzmi tak wspaniale jak z kasety.

Dodam jeszcze, że używam karty muzycznej Creative SB X-Fi Extreme Music, ma ona całkiem niezłe parametry, przynajmniej na papierze ale i w rzeczywistości brzmi przyzwoicie.

Edytowane przez rico1973

na temat ciekawych linkow:

Ukryta Zawartość

pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Takie dwa nowe zdjęcia zrobiłem.....

Ukryta Zawartość

post-7746-082423000 1299400821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

I okazało się , że mam problem z moim CT-S740S, niby miał byc 100% sprawny , ale jest problem przy nagrywaniu. Odtwarza bardzo ładnie. Mianowicie, gdy ustawi się źródło podsłuchu na TAPE , rozumiem, że to odsłuch po tasmie , to dźwięk zaczyna byc zaszumiony, trochę jakby przesterowany, skrzeczący, wskaźniki praktycznie stają w miejscu ale w okolicach 0dB. Co dziwne nagrywa sie troche cicho ale bez tych szumów i trzasków (troche jak z zużytego winyla). trzeszczy także przy próbie regulacji wzmocnienia poziomu nagrania, ale to mam nadzieje poprawi zapodanie do potencjometru kontaktu. Nie wiem czy nie jest padnięta głowica, co w połączeniu z ciemnym wyświetlaczem zniechęca mnie d tego decka, ale powalcze z nim sam lub przez kogoś kto sie na tym zna.

Podsumowując : podsłuch zaszumiony, nagranie podczas odtwarzania cichsze niz oryginał (CD) , ale bez szumów i trzasków.

Wie ktoś co o może być?

Pozdrawiam

R

Niestety ja nie mam pojęcia, miałem podobnie, ale dźwięk był ewidentnie za cichy... Jednakże deck trochę pochodził i problem zniknął, spróbój go trochę poużywać czasami tak jest. Jeśli to nic nie da - to nie wiem.

Pozdrawiam

Kuba

Trochę popróbowałem, i nie wiem czy ten efekt to nie działanie systemu Dolby , tylko podczas odsłuchu nie działa on w trybie odtwarzanie , tylko podbija wysokie tony i takie są nagrywane, potem przy odtwarzaniu dekoduje to wszystko i jest w miarę ok.

Zresztą im więcej działa magnetofon tym jakby lepiej. Właśnie nagrywam koncert Soyki z Trójki i zobaczymy jak to wyjdzie. Acha używam Dolby S.

Co ważne na chromówce te trzaski i zniekształcenia sa dużo mniejsze niż na zwykłej żelazówce. Ciekawe toto jest, jakoś przy czarnej szufladzie sprzed lat nie miałem takich przejść i problemów ;-), pewnie nie używałem odsłuchu podczas nagrywania bo go nie miała :-).

Pozdrowki

R

PS

Może ktoś w kilku słowach wyjaśnić działanie systemu Dolby B , C , S kompletnemu laikowi?

Edytowane przez Robinson
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

PS

Może ktoś w kilku słowach wyjaśnić działanie systemu Dolby B , C , S kompletnemu laikowi?

Znalezione za Ciebie w sieci:

http://www.hifi.pl/slownik/dolbyb.php

http://www.hifi.pl/slownik/dolbyc.php

http://slownikkomputerowy.pl/hasla/d/dolby-s.aspx

GM

No dziękuję, na przyszłość sam cos w googlu wklepie :-).

Koncert sie fajnie nagrał.

Zniekształcenia sa na początku taśmy bo zapodałem używanego Maxell XL II -S90, i taśma jest tam trochę zniszczona, ale to tylko około 30sek.

Reszta nagrała sie bardzo ładnie i przyjemnie się słucha.

Myślę, że problem , który miałem wcześniej wynikał z taśmy o gorszych parametrach, mimo, że była nowa. A była to zwykła SONY HF90.

Co dziwne , mój drugi Pionek czyli CT-757 , nagrywa na nich bardzo ładnie.

Cóż do 740 zapodawać będę tylko chromówki :-).

Pozdro i dzieki

R

Robinson,

Jeszcze uwaga na temat Dolby - układy B i C są w tych Pioneerach podwójne, tzn. pozwalają na nagrywanie i jednoczesny odsłuch po taśmie, natomiast Dolby S jest pojedynczy, co oznacza, że jeśli nagrywasz z S, to do odsłuchu po taśmie włączany jest Dolby B, który zapewnia jaką taką zgodność, ale jednak słychać różnicę. Przy normalnym odtwarzaniu używany jest już "pełny" Dolby S i wtedy dźwięk jest odpowiednio przetworzony, zgodnie z charakterystyką, użytą przy zapisie.

Przed nagrywaniem włącz układ Auto BLE w celu kalibracji do konkretnej taśmy.

Mam Pioneera CT-505R Z Dolby B/C/S UHER-a CR-240, SONY WM-C6C, JVC CD-1635 Mark II i Marantz-a CP-430 w leczeniu, z Dolby mam do czynienia od NR zaczynając. Jestem Hunem Atyllą i tam gdzie tylko mogę tam z tych systemów nie korzystam wolę surowy zapis taki jaki jest zależny jedynie od klasy taśmy <drobnoziarnistości i wypolerowaniu nośnika> i precyzji wykonania magnetofonu. Żałuję bardzo, że nie ma w handlu sprzętu na CC z przesuwem 9.5cm/s, który by problem szumów rozwiązał wzbogacając jednocześnie dynamikę nagrania.

Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia

Zbyszek

Mam Pioneera CT-505R Z Dolby B/C/S UHER-a CR-240, SONY WM-C6C, JVC CD-1635 Mark II i Marantz-a CP-430 w leczeniu, z Dolby mam do czynienia od NR zaczynając. Jestem Hunem Atyllą i tam gdzie tylko mogę tam z tych systemów nie korzystam wolę surowy zapis taki jaki jest zależny jedynie od klasy taśmy <drobnoziarnistości i wypolerowaniu nośnika> i precyzji wykonania magnetofonu. Żałuję bardzo, że nie ma w handlu sprzętu na CC z przesuwem 9.5cm/s, który by problem szumów rozwiązał wzbogacając jednocześnie dynamikę nagrania.

Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia

Zbyszek

Zbyszku, mam Duala z dwiema prędkościami i z moich dotychczasowych prób nie wynika aby różnica przy zastosowaniu większej prędkości (jeżeli chodzi o dynamikę i poziom szumów) byłą powalająca, napiszę więcej - nie zauważyłem jej... Ale pewnie trzeba więcej prób wykonać bo fizyka i logika mówi, że różnica na plus powinna być.

Wojtek

Wojtek

Zbyszku, mam Duala z dwiema prędkościami i z moich dotychczasowych prób nie wynika aby różnica przy zastosowaniu większej prędkości (jeżeli chodzi o dynamikę i poziom szumów) byłą powalająca, napiszę więcej - nie zauważyłem jej... Ale pewnie trzeba więcej prób wykonać bo fizyka i logika mówi, że różnica na plus powinna być.

Wojtek

Dziękuję serdecznie za wpis ostatnio zaczynam już gonić w piętkę powinienem dobrze słyszeć dobrze tony niskie a ja wbrew naturze <proces degradacji słuchu pod wpływem zmian sklerotycznych ucha środkowego itd. itp> coraz bardziej jestem uczulony na wysokie. Stąd męczenie bliźnich o mikrofony z przesuniętą charakterystyką, mam takich 4 z demobilu 2 pojechały z wzmacniaczami do podlutowania do wzmacniaczy z Skarzyska-Kamiennej dwa pozostałe będę na podstawie tych pierwszych usiłował sklecić osobiście. A cała zabawa początek bierze w składzie fonetycznym mowy polskiej nazywanej przez rosjan "zmiejnym jazykom " językiem wężowym ze względu na nadmiar spółgłosek syczących.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wszędzie mogę korzystać ze sprzętu szpulowego ze względu na jego ciężar i ograniczoną do dwóch typów nośnika dla tego został kupiony Marantz CP-430 który jada "metal"

Robinson,

Jeszcze uwaga na temat Dolby - układy B i C są w tych Pioneerach podwójne, tzn. pozwalają na nagrywanie i jednoczesny odsłuch po taśmie, natomiast Dolby S jest pojedynczy, co oznacza, że jeśli nagrywasz z S, to do odsłuchu po taśmie włączany jest Dolby B, który zapewnia jaką taką zgodność, ale jednak słychać różnicę. Przy normalnym odtwarzaniu używany jest już "pełny" Dolby S i wtedy dźwięk jest odpowiednio przetworzony, zgodnie z charakterystyką, użytą przy zapisie.

Przed nagrywaniem włącz układ Auto BLE w celu kalibracji do konkretnej taśmy.

Właśnie to słychać, co dziwne, dużo większa różnica jest między źródłem, a odsłuchem przy kasetach żelazowych niz chromowych, a może musi sie rozruszać ten magnetofon :-). Nie mam teraz za dużo czasu na testy, ale może w weekend dam rade przetestować bardziej. Dzieki za wyjaśnienie! teraz tak sobie myślę, że nagrywając w Dolby S na 740-tce nie będę mógł odtwarzać poprawnie na Yamasze i 757, bo maja tylko Dolby C :-(. Chyba zostanie mi wszędzie Dolby C i wtedy będę miał zamienność decków do odtwarzania. Musze popróbować , z tym C i B i posłuchać odsłuchu w trakcie nagrywania , ciekawe to jest.

Systemu Auto BLE oczywiście używam przed każdym nagrywaniem

Dzieki wszystkim i pozdrawiam

R

Właśnie to słychać, co dziwne, dużo większa różnica jest między źródłem, a odsłuchem przy kasetach żelazowych niz chromowych, a może musi sie rozruszać ten magnetofon :-). Nie mam teraz za dużo czasu na testy, ale może w weekend dam rade przetestować bardziej. Dzieki za wyjaśnienie! teraz tak sobie myślę, że nagrywając w Dolby S na 740-tce nie będę mógł odtwarzać poprawnie na Yamasze i 757, bo maja tylko Dolby C :-(. Chyba zostanie mi wszędzie Dolby C i wtedy będę miał zamienność decków do odtwarzania. Musze popróbować , z tym C i B i posłuchać odsłuchu w trakcie nagrywania , ciekawe to jest.

Systemu Auto BLE oczywiście używam przed każdym nagrywaniem

Dzieki wszystkim i pozdrawiam

R

Przyjmij radę od starego, przypisuj kasety nagrywane w DD/S do magnetofonu na którym zostały spłodzone, odsłuchując na innych moga Cię zaskoczyć. Nie zawsze pozytywnie.

Pozdrawiam.

Przyjmij radę od starego, przypisuj kasety nagrywane w DD/S do magnetofonu na którym zostały spłodzone, odsłuchując na innych moga Cię zaskoczyć. Nie zawsze pozytywnie.

Pozdrawiam.

Witam!

Obiecuje sie stosować, zwłaszcza , że ma tylko jeden deck z Dolby S :-). Dzięki za rade, myślę, że standardem będzie u mnie Dolby C bo mam go w 3 deckach.

Ale popróbuje różne systemy coby mieć jakieś doświadczenie.

Pozdrawiam

R

Witam!

Obiecuje sie stosować, zwłaszcza , że ma tylko jeden deck z Dolby S :-). Dzięki za rade, myślę, że standardem będzie u mnie Dolby C bo mam go w 3 deckach.

Ale popróbuje różne systemy coby mieć jakieś doświadczenie.

Pozdrawiam

R

Doświadczenie podpowie Ci, żeby nie używać DOLBY wcale. Zobaczysz :)

Kiedyś byłem zwolennikem używania systemu "Dolby B NR", bo wszystko i zawsze mi szumiało :-)

Teraz nie włączam wcale tego systemu, bo szumy same gdzieś zniknęły. Owszem...teraz systematycznie demagnetyzuję głowice, ale czy to dlatego tak zmieniły się moje upodobania ? Mam tylko dwa decki, w których ten system działa bardzo dobrze. Jest nim Dual C830 oraz Optonica RT 9100. Ale większość moich magnetofonów generuje tak niewielki poziom szumów, że mogę zapomnieć o Dolby systemie.

A przecież kiedyś było inaczej. Ciekawe co mi się stało ? :-)

Powiem, Wam tak : Jesteście już na wyższym poziomie wtajemniczenia, wciągnięci w analogowy vortex i teraz to juz nawet szumu nie słychac tylko w końcu MUZYKĘ, i oto chodzi :-). Ja tam uwielbiam te guziczki, wzkaźniczki itp itd :-), taka magia młodości chyba czy cuś ? ;-).

Pozdrawiam i właśnie testując Yamahe KX-10, słucham sobie Marillion z kupnej kasety (orginał ;-) ), dzięki systemowi Play trim (pokrętełko) jaki ma ten deck , można ustawić sam nie wiem co ale jest więcej lub mniej wysokich tonów i dynamiki, ustawiłem miło dla ucha i fajnie sie słucha :-)

Robinson

Rację ma Kasjel

Im czystszy magnetofon i DEMAGNETYZOWANE GŁOWICE PO KAŻDYCH CZTERECH GODZINACH PRACY [nagrywanie/odtwarzanie] i bardziej drobnoziarnista wypolerowana taśma tym ten szum jest mniejszy,można powiedzieć nieistotny a odsłuchiwana muzyka prawdziwsza. Kto czyta nie błądzi nadal proponuję zapoznanie się z publikacją Instytutu Akustyki UAM, 2000 Psychoakustyka w pigułce Autorzy: Aleksander Sęk,Ewa Skrodzka, Mariusz Marszałkiewicz.Tym najbardziej dociekliwym radziłbym jeszcze Maskowanie równoczesne Aleksandra Sęka i Andrzeja Wichra Instytut Akustyki UAM 2005.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek.

Pogoń za dynamiką wydaje mi się jednym z marketingowych chwytów, do których odwoływali się producenci magnetofonów, by mieć "nowość". Walcząc z szumem, słyszalnym wszak jedynie w cichszych fragmentach muzyki (pod warunkiem odsłuchu w ciszy, co wcale nie jest takie łatwe w naszych hałaśliwych czasach), zabijano realizm przekazu. Bardzo dyskusyjna stała się przenośność nagrań miedzy różnymi modelami magnetofonów, zapis wykonany na jednym brzmiał najczęściej zupełnie inaczej na innym, najczęściej wysokie tony ulegały obcięciu. Niczego tu nie zmienił Dolby C, nawet pogorszył. Dlatego polecam nie używanie układów redukcji szumów. Efekt jest o wiele lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi