Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś dostałem tego Onkyo TA 2570, którego kupiłem jako uszkodzony za 90zł. Niestety jego naprawa nie będzie taka prosta, i może przeznaczę go na części. Kupiłem też Grundiga CF 5500-2 na części wraz z Dualem C 839 który podobno jest sprawny, ale ma pościągane wszystkie gałki i nakładki na "hebelki". Za Dula i Grundiga dałem tylko 100zł razem z wysyłką. Zawsze zależało mi na tym modelu Duala, dlatego zdecydowałem się go kupić. Gdyby ktoś z Was miał jakieś pokrętła lub nakładki z tej serii Duala, to bardzo chętnie kupię !

O zobaczcie ! To jest zdjęcie z aukcji. Dual wygląda super, tylko brak tych pokręteł i nakładek....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Polecam instrukcję serwisową

Ukryta Zawartość

"Programatory" muszą być ustawione prawidłowo również.

GM

Dobrywieczór.

Naprawiłem AIWA AD-WX777. Nie było łatwo dojść o co chodzi ale okazało się że przyczyną niepodnoszenia głowic było ...

o milimetr przesunięta w lewo blaszka kontrująca ściankę podtrzymującą cały mostek z głowicami, i tak było w obu kieszeniach.

Kolejne cenne doświadczenie a sam deck odtwarza i nagrywa wspaniale. Nie wiedziałem że te modele "WX" były tak proste mechanicznie

ale i bardzo skomplikowane/ rozbudowane elektronicznie. Magnetofon jest z połowy 1989 roku ale kulturą pracy przypomina starsze czyt. lepsze

modele z lat produkcji najlepszych modeli. Ciekawostka że model ma diamentowe/szklane głowice. Jeszcze raz dziękuję za link do instrukcji.

Ukryta Zawartość

A co z tym Onkyo nie tak, że ma być tak ciężko?

Mruga dioda w klawiszu "Play" i tyle.....

Ktoś już odcinał przewody od silnika sterującego. Zlutowałem przewody, sprawdziłem styki na krzywkach i dalej to samo.

Mówiąc szczerze sprawdziłem go tylko pobieżnie, więc może coś jeszcze wykombinuję. Serwisówkę w końcu mam...

No to trzeba sprawdzić silnik sterujący i położenie styków przy krzywkach.

Jeszcze się nim pobawię. Ale jakby ktoś chciał, to oddam go "po kosztach". To znaczy, wcale mi nie zależy. Ale może komuś z Was by zależało....:-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeszcze się nim pobawię. Ale jakby ktoś chciał, to oddam go "po kosztach". To znaczy, wcale mi nie zależy. Ale może komuś z Was by zależało....:-))

Sprawdź proszę info na priv'ie.

G

W tym Onkyo TA 2570 którego ostatnio kupiłem padł całkowicie ten silnik sterujący. Podłączyłem do niego zasilacz zewnętrzny i nic ! W ogóle nie kręci. I nie słychać też, aby coś w nim chociaż drgnęło.

Ale numer !!! Udało mi się rozruszać tego Onkyo ! A konkretnie, to rozruszałem silnik sterujący.

Od strony osi z ślimacznicą wpuściłem trochę WD 40, a od strony szczotek i komutatora wpuściłem parę kropli "Kontakt Sprayu" firmy "Wurth". Po paru godzinach silnik ożył, gdy podłączyłem do niego zewnętrzny zasilacz. Potem po przylutowaniu go do systemu musiałem jeszcze zrobić porządek z tymi stykami, poruszanymi krzywką i tym silnikiem sterującym. Magnetofon zaczął prawidłowo przewijać i odtwarzać. Czasem jednak lubi się pogubić, i może zacząć znowu migać dioda w klawiszu "Play". Wtedy trzeba go wyłączyć, i włączyć ponownie. Myślę, że powinienem wyczyścić mechanicznie te styki. Bo to chyba one nie zawsze dobrze kontaktują, wysyłając nieprawidłowe sygnały do układu centralnego.

Ja z kolei od kilku dni słucham kaset tylko tylko na TA 2570. To naprawdę niesamowity deck. Jeśli zdejmie się pokrywę górną to nie robi on specjalnego wrażenia; wiatr nie hula ale konstrukcja jest raczej zwarta; wyświetlacz- wiadomo jaki jest; nawet go trochę polubiłem :-) ale dźwiękowo po prostu, jak dla mnie, rewelacja. Brzmi lepiej niż CT -S710. Dotyczy to pełnej wymienności nagranych kaset. Nawet te nagrane na CT-S710 brzmią lepiej na Onkyo. Oczywiście to moje subiektywne odczucie.;

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja z kolei od kilku dni słucham kaset tylko tylko na TA 2570. To naprawdę niesamowity deck. Jeśli zdejmie się pokrywę górną to nie robi on specjalnego wrażenia; wiatr nie hula ale konstrukcja jest raczej zwarta; wyświetlacz- wiadomo jaki jest; nawet go trochę polubiłem :-) ale dźwiękowo po prostu, jak dla mnie, rewelacja. Brzmi lepiej niż CT -S710. Dotyczy to pełnej wymienności nagranych kaset. Nawet te nagrane na CT-S710 brzmią lepiej na Onkyo. Oczywiście to moje subiektywne odczucie.;

Miałem TA 2570 i potwierdzam: to bardzo dobry deck. Czy lepszy od CT-S 710? Kwestia gustu. Osobiście wolę Pioneera. W Onkyo denerwujący jest automatyczny system regulacji biasu i mechanizm nie jest tak cichy jak w Pioneerze no ale co kto lubi;-)

Witam, czy macie jakiś patent na usuwanie resztek kleju po nalepkach na kasetach i pudełkach ? Rozpuszczalniki raczej się nie nadają do plastiku a woda nie wystarcza.

Wojtek

Wojtek

Miałem TA 2570 i potwierdzam: to bardzo dobry deck. Czy lepszy od CT-S 710? Kwestia gustu. Osobiście wolę Pioneera. W Onkyo denerwujący jest automatyczny system regulacji biasu i mechanizm nie jest tak cichy jak w Pioneerze no ale co kto lubi;-)

Fakt; brak regulacji BIAS-u trochę mnie martwił, ale w praktyce "automat" spisuje się bardzo dobrze. Dosyć przydatna jest natomiast regulacja rec cal. dla każdego kanału osobno(tego nie ma tego w CT-S710). Rzadko kiedy oba kanały są identyczne, więc możliwość korekty jest jak najbardziej na miejscu. Pioneer Ct-S710 to oczywiście bardzo dobry deck. Od ponad roku wszystkie taśmy nagrywałem na nich (mam dwa egzemplarze w idealnym stanie technicznym; jeden kupiłem prawie całkowicie nowy).

Edytowane przez rico1973

Witam, czy macie jakiś patent na usuwanie resztek kleju po nalepkach na kasetach i pudełkach ? Rozpuszczalniki raczej się nie nadają do plastiku a woda nie wystarcza.

Wojtek

Już kiedyś pisałem. Najlepsza jest nafta ! Nigdy niczego nie uszkodzi, a klej po naklejkach zmywa błyskawicznie. W sumie nawet olej napędowy może być, ale ten jest zbyt tłusty...

Dopracowałem już tego Onkyo. Działa idealnie. Kurde ! Nie spodziewałem się, że tak łatwo mi z nim pójdzie !

Ja w ten sposób - parę kropli oleju Lub 88 firmy Kontakt-Chemie na oś silnika sterującego - rozruszałem ze trzy Kenwoody KX-880 różnych serii, Naka CR-1 (kompletnie zablokowany), i lekko zacinającego się czasem Naka CR-4. Zablokowany silnik po naoliwieniu zawsze najpierw zaczynał te łatwiejsze czynności, tzn. poruszanie krzywkami przy przełączaniu przewijania; stopniowo rozruszał się coraz bardziej i w końcu zaczynał też podnosić i opuszczać mostek z głowicami. Jak dotąd we wszystkich przypadkach udało się!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fakt; brak regulacji BIAS-u trochę mnie martwił, ale w praktyce "automat" spisuje się bardzo dobrze. Dosyć przydatna jest natomiast regulacja rec cal. dla każdego kanału osobno(tego nie ma tego w CT-S710). Rzadko kiedy oba kanały są identyczne, więc możliwość korekty jest jak najbardziej na miejscu. Pioneer Ct-S710 to oczywiście bardzo dobry deck. Od ponad roku wszystkie taśmy nagrywałem na nich (mam dwa egzemplarze w idealnym stanie technicznym; jeden kupiłem prawie całkowicie nowy).

Z tym automatem do biasu nie jest tak różowo. Zależy od użytej taśmy. Optymalnym układem jest ten z Alpine gdzie ręcznie można regulować bias kalibrację i eq oddzielnie dla obu kanałów. Plus oczywiście generator sygnału. Pioneer i Onkyo mają swoje wady ale to naprawdę dobre decki. Mój CT-S 710 to nówka. Po wymianie pasków nieużywanych i sparciałych ze starości. Największą wadą Pioneera jest układ Dolby a największą zaletą pasmo przenoszenia. Podobno można zrobić odpowiednią modyfikację i dźwignąć tego decka brzmieniowo o klasę wyżej. Onkyo pamiętam jako fajnie neutralnie grającego decka z bardzo ładną przestrzenią. Pioneer gra bardziej górą co na obecny czas bardziej mi odpowiada.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy ktoś pamięta szwedzką grupę Secret Service? Właśnie robię sobie składaka 90 minut na TDK SA. Łza w oku się kręci... Piękne czasy. Ich nagrania do czasu płyty wydanej bodaj przez Wifon były w Polsce nie do zdobycia. Pamiętam jak bardzo podobał mi się koncert w Sopocie w 1985 roku. Szkoda że z playbacku. Ola Haakanson występował wtedy na... bosaka. Polacy w hotelu ukradli mi buty:-(

Czy ktoś pamięta szwedzką grupę Secret Service? Właśnie robię sobie składaka 90 minut na TDK SA. Łza w oku się kręci... Piękne czasy. Ich nagrania do czasu płyty wydanej bodaj przez Wifon były w Polsce nie do zdobycia. Pamiętam jak bardzo podobał mi się koncert w Sopocie w 1985 roku. Szkoda że z playbacku. Ola Haakanson występował wtedy na... bosaka. Polacy w hotelu ukradli mi buty:-(

Jasne ze pamiętam - najlepsza ich piosenka to : Flash In The Night która mam na 12inch

pozdrawiam

Czy mógłby ktoś spróbować ściągnąć serwisówkę do Duala RC 839, bo mi nie chcą tym razem dać :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rico1973 "Ja z kolei od kilku dni słucham kaset tylko tylko na TA 2570. To naprawdę niesamowity deck...."

Więc sam teraz "słyszysz", że mój wcześniejszy wpis (z 7 kwietnia), dotyczący TA-2570, nie był ani odrobinę przesadzony... ;-)

Dziś dostałem tego Onkyo TA 2570, którego kupiłem jako uszkodzony za 90zł. Niestety jego naprawa nie będzie taka prosta, i może przeznaczę go na części. Kupiłem też Grundiga CF 5500-2 na części wraz z Dualem C 839 który podobno jest sprawny, ale ma pościągane wszystkie gałki i nakładki na "hebelki". Za Dula i Grundiga dałem tylko 100zł razem z wysyłką. Zawsze zależało mi na tym modelu Duala, dlatego zdecydowałem się go kupić. Gdyby ktoś z Was miał jakieś pokrętła lub nakładki z tej serii Duala, to bardzo chętnie kupię !

O zobaczcie ! To jest zdjęcie z aukcji. Dual wygląda super, tylko brak tych pokręteł i nakładek....

Dawno nie zaglądałem, a tu znów Kasjel narobił zakupów. Jeśli nie zdobyłeś jeszcze biżuterii do DUALa daj znać, mam takiego kompletnego na części to Ci wyślę. Bardzo mnie ciekawi jak ocenisz układ napędowy tego magnetofonu?

Dawno nie zaglądałem, a tu znów Kasjel narobił zakupów. Jeśli nie zdobyłeś jeszcze biżuterii do DUALa daj znać, mam takiego kompletnego na części to Ci wyślę. Bardzo mnie ciekawi jak ocenisz układ napędowy tego magnetofonu?

Poważnie ! To by było super ! Prosił bym cię jednak tylko o samą "biżuterię", to koszt wysyłki będzie mniejszy. Resztę uzgodnimy na PW.

Niestety mój nowo zakupiony Onkyo znów wariuje. Czasem załapie i przewijanie działa prawidłowo. Czasem też, ale rzadko włączy się odtwarzanie. Silnik sterujący dostaje złe sygnały.Niekiedy podniesie kilka razy mostek z głowicami i w końcu włączy się odtwarzanie. A innym razem podniesie ten mostek parę razy i zaczyna migać dioda w klawiszu "play". To chyba układ sterujący oszalał....

Wie ktoś może, jak wygląda regulacja prędkości przesuwu taśmy w Dualu RC 839 ? Ten którego kupiłem jest w nieciekawym stanie, ale całe sterowanie działa. Jak również odtwarzanie i nagrywanie. Problem w tym, że taśma pędzi jak szalona. A silnik w nim jest zupełnie nietypowy. I podejrzewam, że tam będzie "Qartz Control". A jeśli tak, to znowu jestem uziemiony.

I jeszcze jedna sprawa. Otóż kupiłem razem z tym Dualem Grundiga CF 5500-2. Miałem zamiar przeznaczyć go na części. Teraz jednak widzę, że nadaje się do naprawy i nawet to feralne kółko zębate jest OK. Barkuje w nim również wszystkich gałek i "hebelków". Ale chyba Gardenus ma jeszcze takie, to może mi sprzeda. Jednego Grundiga CF 5500 (najstarsza wersja) sprzedaję aktualnie na "Allegro". Bo muszę trochę odzyskać pieniędzy, które ostatnio wydałem na graty. Ale mam jeszcze jednego srebrnego, w którym tylko licznik nie wyświetla prawidłowo i to kółko zębate mam w tej chwili metalowe. Pasuje idealnie, ale hałasuje podczas przewijania. No i nie wiem co mam zrobić ? Którego mam zostawić ? Czy zrobić wszystko, żeby doprowadzić do idealnego stanu Grundiga CF 5500-2. A czy może wsadzić do srebrnego CF-5500 licznik z tego CF-5500-2. I to kółko zębate ? Czy warto wkładać tyle pracy, żeby akurat mieć tą najnowszą wersję, czyli CF 5500-2 ???

Muszę nadmienić, że Grundig CF-5500-2 ma ten brzydki brązowy panel. A ja bardzo lubię srebrne !

posiadam magnetofon yamaha kx-w492, i w sumie nic do niego nie mam...dziala dobrze, ale wiadomo - dążenie do doskonałości...a Może go wymienić? tylko na jaki?

żeby nie było - siekierkę na kijek...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

xatt - pytanie typu "mam samochód, który jeździ, na jaki zamienić?". Jeśli chcesz po prostu słuchać kaset, to nic nie zmieniaj. Jeśli zaś chcesz dążyć do doskonałości, to... raczej nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie. Poczytaj forum, zastanów się, jakie fundusze chcesz na ten zakup przeznaczyć i dopiero wtedy ktoś będzie mógł Ci cokolwiek doradzić. ;-)

a może któryś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

chodzi o to, że ostatnio jakoś na nowo odżyła we mnie fascynacja majestatycznie kręcącymi się rolkami kasety...i po dłuuuuugim czasie odsłuchów tylko z CD wróciłem do słuchania starych kaset...i chciałbym na nowo zacząć nagrywać na kasety z radia i z CD...i dlatego bardzo ważne jest, by deck nagrywał jak najwierniej...Ale może i rzeczywiście najlepiej zostać przy dotychczasowej yamaszce...ale przecież można mieć kilka magnetofonów, no nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

(...)ale przecież można mieć kilka magnetofonów, no nie? (...)

Kilka? A dlaczego tak się ograniczać? :)

Wie ktoś może, jak wygląda regulacja prędkości przesuwu taśmy w Dualu RC 839 ? Ten którego kupiłem jest w nieciekawym stanie, ale całe sterowanie działa. Jak również odtwarzanie i nagrywanie. Problem w tym, że taśma pędzi jak szalona. A silnik w nim jest zupełnie nietypowy. I podejrzewam, że tam będzie "Qartz Control". A jeśli tak, to znowu jestem uziemiony.

Nie martw się, to nie Quartz. Regulacja jest tradycyjna, z tym wyjatkiem, że w nowszych konstrukcjach cały regulator jest zintegrowany z silnikiem, a tutaj cała elektronika znajduje się na płycie głównej. Za regulację obrotów odpowiada układ TCA955, potencjometr R4505 służy (tak mi się wydaje) do regulacji obrotów. Dodatkowy potencjometr R4503 chyba służy do regulacji zakresu działania Pitch Control, czyli tego potencjometru na płycie czołowej.

Regulacja obrotów wymaga impulsów zależnych od prędkości obrotowej silnika, podawanych na wejscie Generator Q11. Może tutaj szukaj przyczyny?.

Jeśli pozwolisz, to napiszę o tym napędzie. Otóż wydaje mi się ewenementem pod każdym względem. Jak wiemy, jest to magnetofon z autoreversem, posiada więc dwa wałki napędowe - jeden do przesuwu taśmy w prawo a drugi - w lewo. Tak jest w prawie wszystkich deckach z autoreversem, prawda?

No tak, ale nie w DUALU c839RC. Tutaj oba wałki napędzają taśmę w obu kierunkach! Nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć, bo przecież w deckach z dwoma wałkami zwykle wałek ciągnący taśmę ma minimalnie szybsze obroty oraz większy docisk rolki, niż ten drugi, aby uzyskać efekt naprężenia taśmy na głowicach. A tutaj? Oba koła zamachowe napędzane są wspólnym paskiem z jednego silnika, więc na pewno kręcą się z jednakową prędkością. Więc jak to w ogóle działa?

A działa bardzo dobrze. Mechanizm mimo tego, że sterowany elektromagnesami jest cichy, szybki i wywołuje w użytkowniku wrażenie solidności. Nie zaobserwowałem w moim egzemplarzu nigdy żadnych problemów z transportem taśmy, przełączanie kierunków jest szybkie i pewne.

Ciekawe, czy Ty też masz podobne zdanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka? A dlaczego tak się ograniczać? :)

Nie martw się, to nie Quartz. Regulacja jest tradycyjna, z tym wyjatkiem, że w nowszych konstrukcjach cały regulator jest zintegrowany z silnikiem, a tutaj cała elektronika znajduje się na płycie głównej. Za regulację obrotów odpowiada układ TCA955, potencjometr R4505 służy (tak mi się wydaje) do regulacji obrotów. Dodatkowy potencjometr R4503 chyba służy do regulacji zakresu działania Pitch Control, czyli tego potencjometru na płycie czołowej.

Regulacja obrotów wymaga impulsów zależnych od prędkości obrotowej silnika, podawanych na wejscie Generator Q11. Może tutaj szukaj przyczyny?.

Tam nie działa żadna regulacja obrotów. Kręcenie R4503 nic nie zmienia. Również regulator "Pitch Control" jest jak gdyby martwy.

Zrobiłem dzisiaj trochę porządku w tym decku. Wyczyściłem bezpieczniki i ich gniazda. Dwa były tak zasyfione nagarem, że byłem przekonany że to przyniesie jakąś pozytywną zmianę. Ale nic to nie dało. Spryskałem co trzeba odpowiednimi "kontaktami". Wszystko działa super. Całe sterowanie, odtwarzanie, nagrywanie. Tylko te obłędnie szybkie obroty :-((

Sprawdź napięcie na R4547 oznaczone na schemacie jako 3,9V. Możesz też sprawdzić czy kręcąc potencjometrem R4505 zmienia się napięcie na 5 nóżce scalaka.

OK. Sprawdzę to jutro. Dzisiaj już wszystko poskładałem i odłożyłem. Dzięki za poradę !

• Pokaż nowe odpowiedzi