Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam BX-100 do sprzedania jak chcesz ;) Deck jest poprawny brzmieniowo, ale to najprostszy model i absolutnie żadnych cudów się po nim nie wolno spodziewać. Gra przyjemnie, raczej wiernie, dźwięk bez zarzutów, chociaż do jakichś wysokich modeli nie ma co porównywać. Mechanika w miarę cicha, pracuje poprawnie. Myślę, że BX-150 ma taką samą, elektrycznie pewnie też niewielkie różnice. Takiego BX-300E sam bym chętnie kiedyś przetestował.

Witam!

Na naks.com rzeczywiście opisane jest, że elektronika i mechanika ta sama. Wizualnie jednak bardziej podoba mi sie 150 (elektroniczny licznik). Cena na znanym portalu jednak bardzo wysoka. Daj znac na PW jaka cena Cie interesuje za ten bx-100 i w jakim jest stanie. Szukać będę zdecydowanie 300 nawet za większe pieniądze niż 150 , jakby ktoś miał na ewentualnym zbyciu to proszę o PW.

Pozdrawiam

Paweł

Jeśli dobrze pamiętam, to BX100 to najprostszy model, z mechanicznym licznikiem i tylko Dolby B. BX125 ma dodane Dolby C, a BX150 - elektroniczny licznik, jeśli się nie mylę. Mechanizm jest produkcji Sankyo i kółko pośrednie z gumową oponą faktycznie lubi się ślizgać.

Na innym znanym portalu na szczęście są zestawy naprawcze w tym paski, kółka idlera (chyba to jest to) i nawet rolki. Drogo ale sa na szczeście.

Nawet za 4,5 kafla można nabyć Dragona prawie nówka :-), ale to już chyba przesada :-)

Pozdrowki

Paweł

Panowie, wlasnie stalem sie nowym wlascicielem Akai GX-75 z aukcji z Allegro..

Przesylka jeszcze nie przyszla co prawda, ale jak tylko przyjdzie to dam znac jak gra. A tak uprzedzająć fakty, jeste gdzies na poludniu polski (ja jestem z Krk) jakis magik ktory zna sie na tych Deckach w razie jakby sprzet okazal sie rozkalibrowany, albo nie daj boże cos z mechaniką bylo nie tak?

Aloha.Czy warto zaplacic +/- 50 euro za deck Sony TC-209 SD?Stan ponoc idealny.

Mam tego decka. Wprawdzie ja zapłaciłem za swój egzemplarz 31zł + koszt wysyłki, ale Tobie jak najbardziej go polecam. Nawet za 50 euro. Jeśli jesteś miłośnikem sprzętu "Vintage"....

To maszyna ważąca 12kg. Uważam, że powinna mieć drewniane boczki...bo nie zawsze są.

w moim nowozakupionym akai gx-95 mam problem z nagrywaniem. Tzn. robię wszystko tak jak w poprzednim decku yamahy kx-w492, czyli podłączam CD, wciskam rec - i nic! nie słychać dźwięku ze źródła..kombinowałem, przełączałem i nic to nie dało...czy ja coś źle robię czy deck ma uszkodzone nagrywanie ?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Podałeś za mało informacji by odpowiedzieć. Yamaha jest magnetofonem dwugłowicowym, a Akai - trzygłowicowym, i dlatego nie wszystko należy robić tak samo.

1) Magnetofon ma dwa komplety gniazd wejściowych - zwykłe Line In oraz CD Direct. Do których podłączyłeś sygnał wejściowy?

Jeśli do CD Direct, trzeba je włączyć przełącznikiem na przednim panelu. Jeśli do Line In, przełącznik ten powinien być wyłączony.

2) Po wciśnięciu Rec (magnetofon powinien przełączyć się w tryb Rec Pause) powinien na wyświetlaczu zapalić się symbol Rec i migać biała strzałka, oraz zapalić się napis Source (odsłuch sygnału ze źródła), a wskaźniki powinny pokazywać poziom sygnału wejściowego, jeśli tylko pokrętło Rec Level jest ustawione inaczej niż na zero.

3) Następnie po naciśnięciu Play napęd powinien ruszyć, a Monitor powinien się automatycznie przełączyć na Tape i powinien być słyszalny dźwięk faktycznie zapisywany na taśmie. Naciskając przycisk Monitor możesz przełączać się na posłuch sygnału źródłowego (Source) albo sygnału właśnie zapisanego na taśmie (Tape) i porównać je ze sobą.

Jeśli jesteś pewien, że nie popełniasz błędu w podłączeniu albo w obsłudze, to być może faktycznie magnetofon jest uszkodzony.

Sygnał od CD podłączyłem do wejścia CD Direct i włączyłem je przełącznikiem na przednim panelu.

Po wciśnięciu Rec magnetofon przełączył się w tryb Rec Pause, na wyświetlaczu zapalił się symbol Rec i miga biała strzałka, oraz zapalił się napis Source, pokrętło Rec Level jest ustawione m.w. pośrodku skali i w tym jest właśnie problem, że NIC nie słychać, wskaźniki na wyświetlaczu ani drgną....Czyli chyba rzeczywiście jest uszkodzony... :(

Edytowane przez xatt

No to podłącz źródło do wejść Line In i sprawdź ponownie. Upewnij się, że wszystko jest prawidłowo podłączone, że źródło nie jest uszkodzone, itd., i że sygnał faktycznie na pewno dociera do magnetofonu. Na wszelki wypadek sprawdź, podłączając CD do wejścia wzmacniacza. Może np. CD ma dwa wyjścia, regulowane i nieregulowane, i to regulowane, które podłączasz do magnetofonu, jest całkowicie ściszone? Czasem przeoczamy coś zupełnie oczywistego, więc sprawdź dokładnie nawet to, co wydaje Ci się oczywiste. Drogą eliminacji upewnij się, że winny jest na pewno magnetofon. Podłącz do magnetofonu tuner zamiast CD. Użyj innych kabli, itd. Podłącz CD do innego magnetofonu. Itd. Sprawdzaj wszelkie możliwe kombinacje aż upewnisz się, że na pewno winny jest magnetofon. Wejście CD Direct w magnetofonie prawdopodobnie jest bardzo rzadko używane - może w przełączniku zaśniedziały styki, itp? Sprawdź, przełączając kilkakrotnie. Podłącz CD i inne źródło do jednych i drugich wejść magnetofonu. Sprawdź wszelkie kombinacje.

Kiedyś zdarzyło mi się, że pomyliłem kable w gąszczu kabli i przez dłuższy czas pewien byłem, że magnetofon jest uszkodzony. Innym razem winny był przerwany i przypadkowo kontaktujący kabel - ponieważ podłączony do czegoś innego był zgięty pod innym kątem, kontaktował prawidłowo, a przełączony do innego gniazdka - nie przewodził. Też gotów byłem uwierzyć w awarię sprzętu, a okazało się że winny był głupi kabel. Dlatego właśnie trzeba najpierw sprawdzić wszelkie możliwe kombinacje źródeł, magnetofonów i kabli, żeby z pewnością wskazać winnego.

No to podłącz źródło do wejść Line In i sprawdź ponownie. Upewnij się, że wszystko jest prawidłowo podłączone, że źródło nie jest uszkodzone, itd., i że sygnał faktycznie na pewno dociera do magnetofonu. Na wszelki wypadek sprawdź, podłączając CD do wejścia wzmacniacza. Może np. CD ma dwa wyjścia, regulowane i nieregulowane, i to regulowane, które podłączasz do magnetofonu, jest całkowicie ściszone? Czasem przeoczamy coś zupełnie oczywistego, więc sprawdź dokładnie nawet to, co wydaje Ci się oczywiste. Drogą eliminacji upewnij się, że winny jest na pewno magnetofon. Podłącz do magnetofonu tuner zamiast CD. Użyj innych kabli, itd. Podłącz CD do innego magnetofonu. Itd. Sprawdzaj wszelkie możliwe kombinacje aż upewnisz się, że na pewno winny jest magnetofon. Wejście CD Direct w magnetofonie prawdopodobnie jest bardzo rzadko używane - może w przełączniku zaśniedziały styki, itp? Sprawdź, przełączając kilkakrotnie. Podłącz CD i inne źródło do jednych i drugich wejść magnetofonu. Sprawdź wszelkie kombinacje.

Kiedyś zdarzyło mi się, że pomyliłem kable w gąszczu kabli i przez dłuższy czas pewien byłem, że magnetofon jest uszkodzony. Innym razem winny był przerwany i przypadkowo kontaktujący kabel - ponieważ podłączony do czegoś innego był zgięty pod innym kątem, kontaktował prawidłowo, a przełączony do innego gniazdka - nie przewodził. Też gotów byłem uwierzyć w awarię sprzętu, a okazało się że winny był głupi kabel. Dlatego właśnie trzeba najpierw sprawdzić wszelkie możliwe kombinacje źródeł, magnetofonów i kabli, żeby z pewnością wskazać winnego.

Ożesz q... MAciejLK - jestem Ci winien wielkie Dzięki! wiesz co? rzeczywiście - wczoraj wieczorem podłączałem, fakt byłem trochę zmęczony i przez omyłkę kabel wpięty do wejćia line in magnetofonu odpiąłem nie od CD a od wzmacniacza (na swoje usprawiedliwienie powiem, że primare cd21 i i21 są bardzo podobne)...i ja durny chciałem, żeby mi wzmacniacz wysyłał sygnał....Jeszcze raz Maciej - dziękuję Ci za naprawdę szczegółowe porady...a swoją drogą fajnie że mój nowy i śliczny akai gx-95 okazał się rzeczywiście w porządku (a już chcialem sprzedawcę rugać :)

a swoją drogą jakość zapisu jest powalająca - gdy tak sobie przełączam między source a tape - róznicy nie uświadczysz!

Kolejny raz okazuje się, że przy szukaniu usterki:

- po pierwsze, nie można panikować

- po drugie, nie można niczego przyjmować za pewnik, tylko dokładnie krok po kroku sprawdzać także rzeczy wydawałoby się oczywiste

Często błąd wynika jedynie z naszego przeoczenia.

Często winne jest nie sprawdzane urządzenie, tylko źródło sygnału albo połączenie, czy nawet ustawienie przełącznika wejść we wzmacniaczu.

a jak się kalibruje?

Jesteś zarejestrowany na "Elektrodzie" ? Umieściłem tam instrukcję obsługi w języku polskim do GX 95. Jeżeli nie, to podaj swój adres e-mail, to ci wyślę.

Witam!

Koledzy, co myślicie o tym egzemplarzu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dzieki za info

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

sympatyczna stronka; głównie o muzyce ale jest też trochę o sprzęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Witam!

Koledzy, co myślicie o tym egzemplarzu ?

Onkyo TA 2050

POlecam TA-2060 jest właściwie w tych samych cenach, a ma 3 glowice i gra naprawdę nieźle.

No jakoś po prostu nie mogłem się powstrzymać; niski model, niska cena plus te 10 sztuk fantastycznych AD-X za którymi przepadam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He ! Ostatecznie dawca został biorcą ! :-) Mowa o Dualu C 839RC którego dostałem od Vlada. Mój egzemplarz z Allegro miał problemy z bardzo dużą prędkością przesuwu taśmy. Sprawdziłem wiele tranzystorów na płytce sterowania, wymieniłem jeden potencjometr montażowy i nic ! Ostatecznie przełożyłem całą płytkę sterowania do magnetofonu Vlada. Musiałem jeszcze założyć pasek napędowy, który napędza szpulki podczas przewijania i odtwarzania. Poza tym zamieniłem obydwa moduły "Dolby", ponieważ jeden był uszkodzony. No i deck gra super ! Wniosek z tego jest taki, że przyczyna bardzo dużej prędkości przesuwu taśmy nie tkwiła w płytce sterowania. Prawdobodobnie coś jest nie tak z płytką na której znajdują się przyciski sterowania oraz potencjometr "Pitch".

No jakoś po prostu nie mogłem się powstrzymać; niski model, niska cena plus te 10 sztuk fantastycznych AD-X za którymi przepadam!

Ukryta Zawartość

To prawda...te taśmy TDK-ADX są naprawdę bardzo dobre ! Trochę delikatne, bo robią się na nich wzdłużne linie. Ale ogólnie są super ! Deck też niezły. Przypominam jednak, że niedawno poszła za grosze Aiwa AD-F880 oraz Denon DR-M20. A myślałem, że któryś z naszym się nimi zainteresuje :-)

A to widzieliście ? Ciekawe, kto się dogadał ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym mechanizmie Sankyo w Onkyo ;-) nie ma ani centymetra paska, więc winne jest na pewno koło pośrednie napędu szpulek. Jeśli uda się naprawić, to za niewielkie pieniądze wspaniały magnetofon.

Ja do starego Kenwooda KX-880SR z takim właśnie problemem przełożyłem cały zespół napędu szpulek z uszkodzonego nowszego Kenwooda, chyba KX-880D, z napędem kołami zębatymi zamiast ciernego - i działa bardzo dobrze. Myślę, że w dokładnie ten sam sposób można by sobie było dać radę z tym Onkyo - to wszystko są klony tego samego w gruncie rzeczy mechanizmu i wiele elementów jest zamiennych.

Nie ma tam ŻADNEGO paska? Więc koło zamachowe też jest napędzane bezpośrednio?

A co do tych TDK AD-X, to faktycznie robią się paski wzdłuż taśmy, jakby się załamywała. Teraz przynajmniej wiem, że to u nich normalne ;-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poszukuję metalowej nakładki na klawisz "Rec" magnetofonu Onkyo TA-2750 lub podobnego. Nakładka może być czarna lub srebrna, bo zależy mi tylko na plastikowym "kołku" rozpraszającym światło LED'a. W ferworze czyszczenia udało mi się ów "kołek" zagubić. :-(

GM

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się nad tą aukcją, wydaje się, że kasety były więcej warte niż magnetofon. Nie mniej gratuluję zakupu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi