Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Nadszedł czas na reanimację Sony TC-K65. Ogólnie stan zły, wszystko w środku pływało w oleju ale jest już po wstępnym czyszczeniu.

W związku z tą reanimacją mam kilka pytań.

Czy mogę elektronikę umyć izopropanolem?

Plastikowe kółka zębate, smarować czy lepiej nie?

Teraz pierwszy problem. Na załączonym zdjęciu żółtą strzałką zaznaczona jest jakaś podkładka pod śrubą mocującą głowicę, wygląda tak jakby ktoś ją dołożył, ale proszę też zwrócić uwagę na ślad prowadzenia taśmy na rolce, nie jest idealnie po środku. Może ktoś ma podobny model i zobaczy jak to powinno być.

Jest jeszcze parę innych problemów, ale to później.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie.

Nadszedł czas na reanimację Sony TC-K65. Ogólnie stan zły, wszystko w środku pływało w oleju ale jest już po wstępnym czyszczeniu.

W związku z tą reanimacją mam kilka pytań.

Czy mogę elektronikę umyć izopropanolem?

Plastikowe kółka zębate, smarować czy lepiej nie?

Teraz pierwszy problem. Na załączonym zdjęciu żółtą strzałką zaznaczona jest jakaś podkładka pod śrubą mocującą głowicę, wygląda tak jakby ktoś ją dołożył, ale proszę też zwrócić uwagę na ślad prowadzenia taśmy na rolce, nie jest idealnie po środku. Może ktoś ma podobny model i zobaczy jak to powinno być.

Jest jeszcze parę innych problemów, ale to później.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Taśma wcale nie musi być idealnie po środku rolki. Elektronikę możesz oczywiście umyć izopropanolem. Kółek zębatych z plastiku nie smaruj, tylko wyczyść. Daj po kropelce oleju na osie tych kółek zębatych.

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjel za odpowiedź.

Tylko co z tą blaszką podłożoną pod głowicę, nie wygląda na oryginalną.

W ten sposób ktoś skorygował ustawienie wysokości głowicy, ponieważ regulacji wysokości nie ma....

Tak czasem trzeba zrobić. Ja musiałem podłożyć pod uchwyt głowicy podkładkę w Pioneerze CT -F850.

Tak bym to zostawił. Tylko sprawdź, czy magnetofon dobrze kasuje własny i obcy zapis. Czy nie ma przesłuchów, podczas odtwarzania drugiej strony kasety.

O.K. Kasjel zostawię i sprawdzę ale dopiero jak poskładam go do kupy,na razie jest w kompletnym proszku.

O ile uda mi się go złożyć, kiedyś składałem kolegom silniki do motorowerów, i zawsze coś zostało ale śmigały że hej.

Pozdr.

O.K. Kasjel zostawię i sprawdzę ale dopiero jak poskładam go do kupy,na razie jest w kompletnym proszku.

O ile uda mi się go złożyć, kiedyś składałem kolegom silniki do motorowerów, i zawsze coś zostało ale śmigały że hej.

Pozdr.

Też kiedyś byłem specjalistą od motorowerów Rometa :-) W wieku piętnastu lat miałem już 180cm wzrostu. A jeździłem na......motorynce ! :-)) To były jaja ! :-)

Dzięki Kasjel za odpowiedź.

Tylko co z tą blaszką podłożoną pod głowicę, nie wygląda na oryginalną.

Ta blaszka jest jak najbardziej oryginalna.

Włóż kasete (nawet jak deck jest rozebrany-bez capstana) delikatnie pchnij blok głowic palcem i zobacz od spodu czy widełki od głowicy REC/PLAY są idelanie w miejscu prowadzenia taśmy.Taśma w kasecie musi byc naciągnieta - bez luzów.

Te blaszki to częsty przypadek u producentów i jak najbardziej normalny.

Do sprawdzania toru przesuwu taśmy można sobie zrobić specjalną kasetkę z lusterkiem. Ale ja ostatnio zauważyłem, że wystarczy zwykła przeźroczysta kaseta z tych dawnych pirackich. Tylko nie może być matowa i powinna być z przeźroczystymi wkładkami foliowymi. Trzeba wyjąć tylko docisk filcowy i potrzeba będzie latareczka oraz mała lupa. W ten sposób można ładnie podejrzeć co dzieje się z taśmą, nawet przez te małe otworki :-)

Zobaczcie ! Będzie drugi naprawiony Dual C 839RC ! Mam nadzieję....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Jutro sprawdzę.

Na razie jestem w trakcie mycia, ale śmierdzi taką starą stęchłą elektroniką. Ciekawe gdzie go trzymali.

Czy ten zapach da się usunąć bo żona mówi że jak będzie tak śmierdział to wywali go razem ze mną do piwnicy.

Czy ten zapach da się usunąć bo żona mówi że jak będzie tak śmierdział to wywali go razem ze mną do piwnicy.

No i będziesz miał wreszcie święty spokój. Wielu hobbystów ich gubernatorki skazały na banicję. A poważnie, te podkładki w kształcie litery U to właśnie dystanse o różnych grubościach i są czesto stosowane.

Kasjel - Dobrze, że w tych DUALach biżuteria jest w kolorze alu, będzie pasować. Pamietam, że nie znosisz tego dualowskiego osrajbrązu. Ustabilizowałeś prędkość przesuwu w tym pierwszym?

Czy ma ktoś może rolkę dociskową do GRUNDIGa CNF-300? Moja gniecie połowę taśm :-/

Witam

Jakie są wymiary rolki i czy ma tuleję mosiężną czy tworzywową ?

Może mam akurat i pomogę?

Pozdrawiam

Raczej nie. Ta rolka jest taka, że sama się ustawia do osi koła zamachowego.

No właśnie....

Musisz podać wymiary tej rolki. Ostatnio zakupiłem po dwie sztuki rolek w "Ledmarze". Wszystkie, jakie tylko mieli. Oprócz tych z ośką :-)

No właśnie....

Musisz podać wymiary tej rolki. Ostatnio zakupiłem po dwie sztuki rolek w "Ledmarze". Wszystkie, jakie tylko mieli. Oprócz tych z ośką :-)

No właśnie....

No właśnie....

Dostałem DUALA C844, ale to już nie to... Paski do wymiany - a przecież miałem starsze modele i wszystkie pod tym względem były OK. Chyba zmiana miejsca produkcji na Japonię albo zmiana dostawcy "ogumienia" odbiła się na jakości gumy. Ale z tą Japonią, to nie tak oczywiste. Wydaje mi się (nie mam teraz jak sprawdzić), że C830 też był wyprodukowany w Japonii, a tylko C839RC w Niemczech.

No właśnie....

Coś sie Kasjelu zacieło.

Czytając twój post mam lekkie Déjà vu ;)

No właśnie....

Coś sie Kasjelu zacieło.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba wreszcie trafiłem na "ten" magnetofon. Po nagraniu obu albumów duetu Bluchel & von Deylen na Sony UX-S z Pioneer'a PD 75 stwierdzam że CT-S 710 i wyższe to jest to czego szukałem. Łączy ze sobą przestrzeń KX-9010 z bardzo dobrą charakterystyką przenoszenia górnych częstotliwości. Bas po prostu jest i to taki jak trzeba. Oczywiście ma kilka wad które opisałem w dziale Opinie ale to naprawdę fajny deck. Udało mi się kupić nieużywanego.

Coś sie Kasjelu zacieło.

Wczoraj wystąpiły niestety problemy techniczne na forum. Myślałem że już nic nie wejdzie, a weszło wszystko. Łącznie z tą kropką, którą umieściłem dla testu :-) Moderacja tematu nie działa. Dostaję tylko komunikat, że nie mam uprawnień......

Vlad - co do Duala C 839RC to pisałem już kiedyś, że to właśnie ten Twój naprawiłem. Mój egzemplarz został dawcą. A problem bardzo dużej prędkości przesuwu taśmy, występował właśnie w tym którego ja kupiłem na Allegro. Teraz gdy udało mi się zdobyć trzecią sztukę, to mam nadzieję uruchomić jeszcze jednego Duala. Ma to większy sens, gdy zrobi się dwa sprawne z trzech zepsutych. Niż jednego sprawnego z dwóch uszkodzonych....

Sony TC-K65 częściowo złożony, silnik kręci, lampki świecą a nie działa sterowanie, a przed czyszczeniem było O.K.

Kabelki przed odłączeniem opisałem i podłączyłem prawidłowo. Nie jestem elektronikiem, ale mam pytanie jak mierzyć napięcia na płytce drukowanej, czy między punktem wskazanym na rysunku płytki i masą, czy jakoś inaczej.

Z góry dziękuję za porady.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sony TC-K65 częściowo złożony, silnik kręci, lampki świecą a nie działa sterowanie, a przed czyszczeniem było O.K.

Kabelki przed odłączeniem opisałem i podłączyłem prawidłowo. Nie jestem elektronikiem, ale mam pytanie jak mierzyć napięcia na płytce drukowanej, czy między punktem wskazanym na rysunku płytki i masą, czy jakoś inaczej.

Z góry dziękuję za porady.

Jeśli nie jest wskazane inaczej, pomiędzy masą i danym punktem układu. Należy się oczywiście kierować zasadami sztuki i nie mierzyć, np. napięcia wyjściowego transformatora sieciowego pomiędzy masą, a jedną z końcówek uzwojenia jeśli druga końcówka nie jest połączona z masą.

GM

Dzięki G.Mark

Zapomniałem jeszcze spytać o jedną rzecz, mianowicie co oznacza minus zaznaczony przy niektórych napięciach podanych w serwisówce.

Przepraszam za te pytania, pewnie było już wyjaśniane parę razy ale szukałem i nic nie mogę konkretnego znaleźć.

Pozdr.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki G.Mark

Zapomniałem jeszcze spytać o jedną rzecz, mianowicie co oznacza minus zaznaczony przy niektórych napięciach podanych w serwisówce.

Przepraszam za te pytania, pewnie było już wyjaśniane parę razy ale szukałem i nic nie mogę konkretnego znaleźć.

Pozdr.

To znaczy, że jest to napięcie ujemne w stosunku do masy magnetofonu. Na wyświetlaczu miernika cyfrowego, po podłączeniu czarnej sondy do masy, a czerwonej do badanego punktu, pojawi się minus przed wartością zmierzonego napięcia. Wskazówka miernika analogowego, podłączonego w ten sam sposób, wychyli się w przeciwnym do normalnego kierunku. Mierząc napięcia ujemne miernikiem analogowym, należy czerwoną sondę połączyć z masą magnetofonu.

GM

-to mam nadzieję uruchomić jeszcze jednego Duala. Ma to większy sens, gdy zrobi się dwa sprawne z trzech zepsutych. Niż jednego sprawnego z dwóch uszkodzonych....

To bardzo pięknie i szlachetnie, szczerze podziwiam Twoją determinację.

Miernik mam cyfrowy. Napięcie ujemne, tak sobie myślałem ale nie wiedziałem że coś takiego istnieje.

Jutro spróbuję posprawdzać napięcia. Widać że ktoś już go naprawiał, jest parę nie oryginalnych kabelków.

G.Mark Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi