Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Miernik mam cyfrowy. Napięcie ujemne, tak sobie myślałem ale nie wiedziałem że coś takiego istnieje.

Jutro spróbuję posprawdzać napięcia. Widać że ktoś już go naprawiał, jest parę nie oryginalnych kabelków.

G.Mark Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Ujemne napięcie łatwo sobie wyobrazić przypominając sobie wykres funkcji sinus ze szkoły :)

Dzisiaj pomierzyłem napięcia na płytce od sterowania i wszystkie napięcia są ok. 10-15% większe niż podane w serwisówce, a do tego tam gdzie podane jest minus to jest plus i odwrotnie.

Po pomiarach włożyłem kasetę i o dziwo zaskoczył, play działa ale czasami się wyłączy, przewijanie zaskakuje ale tylko elektromagnes a silnik nie kręci, sprawdziłem nie dochodzi żadne napięcie.

Do tego programator martwy, jak i Wyświetlacz peak level. Potencjometr rec level też jakoś haczy.

Wydaje mi się że trochę za dużo tych usterek jak na kogoś o uzdolnieniach mechanicznych a nie elektronicznych, a szkoda bo zagrał obiecująco.

Jeszcze trochę się pobawię i jak nie dam rady to będzie do oddania na części.

Pozdr.

Sony TC-K65

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzisiaj pomierzyłem napięcia na płytce od sterowania i wszystkie napięcia są ok. 10-15% większe niż podane w serwisówce, a do tego tam gdzie podane jest minus to jest plus i odwrotnie.

...

Pisałem wcześniej o podłączaniu sond miernika do badanego układu. Jeśli w punkcie, w którym powinno być napięcie ujemne w stosunku do masy, pomiaru dokonujesz z czerwoną sondą podłączoną do masy, a czarną do badanego punktu, miernik pokaże napięcie dodatnie.

Nie przypuszczam aby wszystkie napięcia w układzie zmieniły jednocześnie swoją polaryzację.

GM

GM Faktycznie napisałeś, ale tak to jest jak czyta się późnym wieczorem a z rana nie powtórzy się lektury i bierze za pomiary. A taki byłem zdziwiony jak przyłożyłem czarną końcówkę do masy i od razu pojawiał się minus, powinienem się domyśleć.

Jeszcze raz dzięki. Jutro postaram się sprawdzić przewijanie.

Jako, że jest to mój pierwszy wpis w tym temacie pragnę przywitać bardzo serdecznie szanowne grono.

Czy miał ktoś z Was do czynienia z takimi jak na foto taśmami ?

'zdobyłem' kilka sztuk, nagrywane raz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dsc00178kc.th.jpg

pozdrawiam

- Michał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Także, mówisz, że śmiało mogę ich uzywać np. do zgrania z winyli :] wyśmienicie

Oczywiście, że można zgrywać. Dobrze skalibrowana nie zepsuje klimatu winyla. Osobiscie radzę użyć niezbyt jasno grającej wkładki, aby nie wyszło jak z sedesa.

Teac A 303.....magnetofon z oscylografem. Jest to raczej słaby deck, ale oscylograf robi wrażenie :-) Jak myślicie ? Czy jest to tylko zwykły "bajer" ? A może do czegoś się przydaje ?

Jest w tej chwili taki w wiadomym miejscu. Kusi mnie, ale się powstrzymam :-)

Znacie może inne modele z oscylografem ?

Teac A 303.....magnetofon z oscylografem. Jest to raczej słaby deck, ale oscylograf robi wrażenie :-) Jak myślicie ? Czy jest to tylko zwykły "bajer" ? A może do czegoś się przydaje ?

Moim zdaniem deck ma ładnie grać - a jak to osiąga to jego sprawa. Nie miałem tego decka w łapkach, może ten oscyloskop przydaje się w kalibracji? Jeśli tak, to ma to sens. Ale jeśli tylko ma to być tki fajny bajerek, to chyba raczej nie ma to sensu.

Witam Serdecznie.

Nadszedł czas na reanimację Sony TC-K65. Ogólnie stan zły, wszystko w środku pływało w oleju ale jest już po wstępnym czyszczeniu.

W związku z tą reanimacją mam kilka pytań.

Czy mogę elektronikę umyć izopropanolem?

Plastikowe kółka zębate, smarować czy lepiej nie?

Teraz pierwszy problem. Na załączonym zdjęciu żółtą strzałką zaznaczona jest jakaś podkładka pod śrubą mocującą głowicę, wygląda tak jakby ktoś ją dołożył, ale proszę też zwrócić uwagę na ślad prowadzenia taśmy na rolce, nie jest idealnie po środku. Może ktoś ma podobny model i zobaczy jak to powinno być.

Jest jeszcze parę innych problemów, ale to później.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

w moim TC_K65 jest dokladnie to samo, ta blaszka jest u ciebie tylko nieco przekrecona, porownaj zdjecia

post-16802-0-95774300-1307398610_thumb.jpg

post-16802-0-74369700-1307398519_thumb.jpg

post-16802-0-29561200-1307398582_thumb.jpg

post-16802-0-98556400-1307398596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Obawiam się, że ten "oscylograf", to jest tylko kawałek plastiku z wygrawerowanym "oscylogramem" i podświetlony zieloną żarówką, która świeci się po włączeniu nagrywania.

GM

Obawiam się, że ten "oscylograf", to jest tylko kawałek plastiku z wygrawerowanym "oscylogramem" i podświetlony zieloną żarówką, która świeci się po włączeniu nagrywania.

GM

Hehe ale jaja - na to nie wpadłem ;-) Ale tak to chyba jest naprawdę !

Wczoraj dostałem METZa CX-4962 i jestem bardzo zadowolony :) Po otwarciu obudowy ogarnęło mnie wrażenie, że patrzę na jakiegoś Technicsa, zresztą oceńcie sami. Wszystko jest bardzo solidne, magnetofon waży około 10kg. Jedynym uszkodzeniem był "zastały" licznik taśmy, który przy zmianie cyferek setek i dziesiątek powodował zatrzymanie kółka, które jednocześnie generuje impulsy odpowiedzialne za auto-stop. Co ciekawe żaden pasek nie wymaga wymiany - zawsze się zastanawiam dlaczego jeden producent umie zrobić dobrą gumę, a inny - nie. Wyświetlacz ma bardzo ciekawy kolor - do 0dB jest trawiasto zielony a powyżej - krwisto czerwony. Bardzo ładnie wygląda.

Jestem tym bardziej ucieszony tym zakupem, że ostatnio kilka innych nie bardzo mi się udało. Jeden z nich - Kenwdood KX-600 trafił od razu na smietnik, gdyż tylko do tego się nadawał. Wprawdzie kosztował tyle samo co ten METZ - czyli 1zł - ale jednak niesmak pozostał. Jak widac za 1zł można mieć o wiele więcej :)

Ukryta Zawartość

post-23426-0-98943100-1307438923_thumb.jpg

post-23426-0-96621200-1307438932_thumb.jpg

post-23426-0-81941600-1307438942_thumb.jpg

post-23426-0-59288000-1307438953_thumb.jpg

post-23426-0-49164000-1307438964_thumb.jpg

post-23426-0-78616300-1307438976_thumb.jpg

post-23426-0-52816200-1307438987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojteks.

Faktycznie blaszka jest, koledzy już wcześniej mnie uświadomili że tak robiono. Ja niestety już drugi dzień walczę z uruchomieniem reszty funkcji ale na razie przegrywam.

Pozdr.

Fotek - musisz postarać się jeszcze o nakładkę na kieszeń. Ten magnetofon pojawia się dość często na Allegro i zawsze schodzi za grosze. Tak więc masz duże szanse. A co powiesz na temat jego brzmienia ? Mnie on tam niczym nie zachwycał, ale gdyby tylko był srebrny, to z pewnością bym go nie sprzedał.

Fotek - musisz postarać się jeszcze o nakładkę na kieszeń. Ten magnetofon pojawia się dość często na Allegro i zawsze schodzi za grosze. Tak więc masz duże szanse. A co powiesz na temat jego brzmienia ? Mnie on tam niczym nie zachwycał, ale gdyby tylko był srebrny, to z pewnością bym go nie sprzedał.

Nakładkę na kieszeń mam - zapomniałem założyć do zdjęcia, śpieszyłem się ;) O brzmieniu nic nie mogę powiedzieć, gdyż go nie miałem na czym odsłuchać, później napiszę.

>>fotek

Bardzo ładny magnetofon, wygląda faktycznie jak Technics, front jest jakby znajomy?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chciałbym bardzo serdecznie pozdrowić wszystkich Kolegów z wątku Magnetofon. Tutaj naprawdę jest kultura i można się sporo dowiedzieć. Chwilami mam dosyć tego forum:-(

Dziś dostałem przesyłkę z Dualem C 839RC, którego kupiłem za 32zł na Allegro. Już trochę przy nim pomajsterkowałem i jestem zadowolony bo magnetofon nie posiada poważnych uszkodzeń. Miał totalnie zapieczone rolki przesuwu taśmy i paski są do wymiany. Poza tym wykonałem standardowe czynności środkami typu "Kontakt" i innymi. Wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze jeden sprawny, piękny srebrny Dual. Pewnie pójdzie do ludzi, bo po co mi dwa ? Ale satysfakcja z jeszcze jednego uratowanego decka pozostanie :-))

Chciałbym bardzo serdecznie pozdrowić wszystkich Kolegów z wątku Magnetofon. Tutaj naprawdę jest kultura i można się sporo dowiedzieć. Chwilami mam dosyć tego forum:-(

Ale o co kaman? Dlaczego dosyć?

Nakładkę na kieszeń mam - zapomniałem założyć do zdjęcia, śpieszyłem się ;) O brzmieniu nic nie mogę powiedzieć, gdyż go nie miałem na czym odsłuchać, później napiszę.

Tak sobie przypomniałem, że ten Metz był drugim magnetofonem jaki kupiłem od czasu założenia tego wątku :-) Pierwszym była Aiwa AD-F 810. I od niej w ogóle zaczęło się to moje szaleństwo :-) Minęło pięć lat i teraz Fotek sobie taki zafundował.

Hmmm....taka tylko refleksja mi się nasunęła :-)

Dziś dostałem przesyłkę z Dualem C 839RC, którego kupiłem za 32zł na Allegro. Już trochę przy nim pomajsterkowałem i jestem zadowolony bo magnetofon nie posiada poważnych uszkodzeń. Miał totalnie zapieczone rolki przesuwu taśmy i paski są do wymiany. Poza tym wykonałem standardowe czynności środkami typu "Kontakt" i innymi. Wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze jeden sprawny, piękny srebrny Dual. Pewnie pójdzie do ludzi, bo po co mi dwa ? Ale satysfakcja z jeszcze jednego uratowanego decka pozostanie :-))

Proszę o cynk, jak będzie Pan wystawiał odrestaurowanego Duala.

Przepraszam.

Duale uwielbiam. Mam jednak problem ze swoim C 814. Żeby wymienić główną gumkę, trzeba rozkręcić multum elementów. Jestem prawie przekonany, że nie dam potem tego złożyć do kupy a instrukcja serwisowa jest dla mnie zbyt kosmiczna. Chyba będę musiał go wystawić za 1zł w dziale uszkodzone, bo może komuś się przyda a przecież nie wyrzucę, bo serce się kraje. Póki co jestem więcej niż przekonany, że choremu staruszkowi przydałaby się bardziej żywotna koleżanka. :)

PS. Czy Denon DRM - 700 jest coś wart?

Edytowane przez Daniel84

Przepraszam.

Duale uwielbiam. Mam jednak problem ze swoim C 814. Żeby wymienić główną gumkę, trzeba rozkręcić multum elementów. Jestem prawie przekonany, że nie dam potem tego złożyć do kupy a instrukcja serwisowa jest dla mnie zbyt kosmiczna. Chyba będę musiał go wystawić za 1zł w dziale uszkodzone, bo może komuś się przyda a przecież nie wyrzucę, bo serce się kraje. Póki co jestem więcej niż przekonany, że choremu staruszkowi przydałaby się bardziej żywotna koleżanka. :)

PS. Czy Denon DRM - 700 jest coś wart?

Lepiej kup Denona DRM 800 jeśli już chcesz model tej firmy. A pasek napędowy pomożemy ci wymienić, jeśli zrobisz zdjęcia mechanizmu i wkleisz. Może już ktoś z nas wymienał pasek w tym modelu. Ja jeszcze nie miałem tego decka.

Pojawił się Denon DR-M22 za małe pieniążki w wiadomym miejscu. Jest niby sprawny, ale stan wizualny jest nieciekawy. Mimo to może kogoś zainteresuje....

Pojawił się Denon DR-M22 za małe pieniążki w wiadomym miejscu. Jest niby sprawny, ale stan wizualny jest nieciekawy. Mimo to może kogoś zainteresuje....

Jak się spojrzy na "kompozycję" w tle zdjęcia na tej aukcji, to się odechciewa kupowania :)

• Pokaż nowe odpowiedzi