Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem dwa paski w dualu 830, ale nadal nie kręci szpulkami, przy play wałek kręci i ładnie wciąga taśmę.

Czy od wewnątrz mechanizmu jest jeszcze jeden pasek?Nie znam układu bo paski latały luzem w środku - ktoś może wie?

musiko - pisałem już abyś zwrócił uwagę na mechanizm, który napędza licznik taśmy. Są tam dwa paski napędowe od licznika taśmy. W tej chwili nie pamiętam który pasek, ale w zasadzie te dwa paski nie mogą być zbyt napięte. Jeden z nich pracuje na kółku pasowym które porusza się w wzdłuż własnej osi podczas przełączania funkcji "Play" i przewijania. Jeśli pasek licznika jest zbyt napięty, to kółko pasowe nie ma swobody przesuwania się na własnej osi i nie przełącza się odpowiednio napęd. Ja naprawdę nie jestem w stanie szczegółowo ci tego opisać, ponieważ zapomniałem już jak to wszystko dokładnie wygląda. A rozkręcić i zobaczyć też nie mogę, bo mam ten magnetofon na samym dole całej wieży.

Zrób zdjęcia mechanizmu swojego egzemplarza, skoro jest w tej chwili rozkręcony. Wówczas będę mógł zobaczyć i przypomnieć sobie...

No właśnie nie o te paski chodzi (do licznika i potem z tej samej oski na to kółko zębate które przesuwa się wzdłuż własnej osi jak opisywałeś )tylko pasek który jakoś obejmuje chyba dwa białe koła zębate średnicy ok.2,5cm - na ostatnim zdjęciu widać taka rolkę mosiężno - plastikową (pomiędzy filc)której część plastikowa jest napędzana poprzez pasek z silnika, a drugie "miejsce" na tej rolce na pasek jakoś chyba właśnie te dwa kółka 2,5cm łączy.. - już wrzucam fotki :

Taki układ mam na myśli (teraz ostatnie zdjęcie) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-0-17715800-1311279304_thumb.jpg

post-19017-0-90829200-1311279315_thumb.jpg

post-19017-0-69414200-1311279328_thumb.jpg

post-19017-0-62610100-1311279338_thumb.jpg

post-19017-0-68004000-1311279701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

No właśnie nie o te paski chodzi (do licznika i potem z tej samej oski na to kółko zębate które przesuwa się wzdłuż własnej osi jak opisywałeś )tylko pasek który jakoś obejmuje chyba dwa białe koła zębate średnicy ok.2,5cm - na ostatnim zdjęciu widać taka rolkę mosiężno - plastikową (pomiędzy filc)której część plastikowa jest napędzana poprzez pasek z silnika, a drugie "miejsce" na tej rolce na pasek jakoś chyba właśnie te dwa kółka 2,5cm łączy.. - już wrzucam fotki :

Brakuje ci jeszcze jednego paska wewnątrz mechanizmu. Pracuje on pomiędzy kółkami zębatymi które widać na zdjęciu. Musisz poszukać rówków przeznaczonych na ten pasek. Niestety pamięć mi się nie odświeżyła po obejrzeniu zdjęć. Ale napewno sam zobaczysz w których kółkach zębatych jest również miejsce na pasek.

Zaznaczyłem nieudolnie, jak prawdopodobnie ten pasek ma być założony. Ale na 100% nie jestem pewny.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

(...)sam zobaczysz w których kółkach zębatych jest również miejsce na pasek.

No właśnie w obydwu kółkach widzę bieżnię więc jakaś kombinacja pewnie może być,

mam tylko nadzieję , że przy nieprawidłowym założeniu paska "nie zryję" drobnych zębatek.

Dziękuje Kasjel za podpowiedzi, jutro popróbuję , jeżeli masz może serwisówkę do niego to proszę podeślij mi jeżeli możesz bo nie wiem czy nagrywa też.

Kasjel

(...)sam zobaczysz w których kółkach zębatych jest również miejsce na pasek.

No właśnie w obydwu kółkach widzę bieżnię więc jakaś kombinacja pewnie może być,

mam tylko nadzieję , że przy nieprawidłowym założeniu paska "nie zryję" drobnych zębatek.

Dziękuje Kasjel za podpowiedzi, jutro popróbuję , jeżeli masz może serwisówkę do niego to proszę podeślij mi jeżeli możesz bo nie wiem czy nagrywa też.

Przy nieprawidłowym założeniu paska, szpulka będzie ci się kręciła w przeciwną stronę podczas odtwarzania.

Serwisówka jest tutaj. Zaczekaj chwilkę, aż pojawi się napis "Get manual" i kliknij na niego...

Ukryta Zawartość

Jednak pomyliłem się....

Ale w serwisówce jest ładny rysunek przedstawiający sposób założenia paska. Gdybyś go założył tak jak ja to wcześniej zaznaczyłem, to właśnie szpulka kręciła by się w przeciwną stronę podczas odtwarzania.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za linka, już ściągnąłem i wszystko jasne :-) Pasek ma mieć układ taki jak ten namalowany czerwoną kreską.Jutro założę.Dziękuję !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy któryś z Kolegów nie posiada może na zbyciu, dwóch pokręteł takich jak na zdjęciu poniżej? Kolor nakładki dowolny, pokrętła jak w sprzęcie firmy TASCAM na oś potencjometru z podcięciem.

GM

post-3254-0-89988000-1311323537_thumb.jpg

Czy któryś z Kolegów nie posiada może na zbyciu, dwóch pokręteł takich jak na zdjęciu poniżej? Kolor nakładki dowolny, pokrętła jak w sprzęcie firmy TASCAM na oś potencjometru z podcięciem.

GM

Może któreś z tych ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się skałada,że przypadkiem trafiłem na Eumig FL-1000 w Austrii i go kupiłem. Ku mojemu zaskoczeniu nie było prawie różnicy w dźwięku z FL-900 który posiadam od lat, jednak 1000 grał nieco mniej dynamicznie ale nadrabiał designem i za to należą mu się brawa. Jeśli ktoś ma inne zdanie to oczywiście uznaję to. Atutem największym 1000-czki jest chyba ogromna gabarytowo konstrukcja, jednak nie zamieniłbym na niego mojej 900-tki.

Chętnie przeczytam inną opinię jeśli ktoś porównywał te dwa decki.

Wracając na chwilę do powyższych wypowiedzi nie uważam że dwa wymienione decki ALPINE odtwarzają i nagrywają lepiej od 900-tki, a jeśli jednak się mylę to proszę o jakiś krótki opis, co tak zaskakuje w ich brzmieniu co stawiałoby niżej Eumig-a a nie chociażby na równi.

Pozdrawiam

Pisząc o celach kolekcjonerskich miałem na myśli raczej rzadkość występowania i wyjątkowość rozwiązań konstrukcyjnych, a nie brzmienie, które po pierwsze jest oceniane subiektywnie (bo jedni lubią tak, a inni inaczej), po drugie zależy od stanu konkretnego egzemplarza. Nie słuchałem nigdy Eumiga FL-1000, więc nie mogę go z niczym porównać, jednak jako eksponat europejskiej myśli technicznej znalazłby poczesne miejsce w mojej kolekcji.

Przy okazji, wczoraj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 605 euro, jeszcze rzadszy, bo srebrny.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję za wskazówkę. Gdy dotrze do mnie ten mikser, to będę wiedział organoleptycznie z czym mam do czynienia. Ze zdjęć mało wynika.

GM

Dual w pełni już sprawny, powalczyłem z tymi paskami bo założyć nie łatwo, ale w końcu się udało, przewija jak burza i wszystko gra :-)Zastanawia mnie tylko wybór taśm - jaka jest różnica pomiędzy Fe a FeI i Cr a CRII ? Dość szeroki zakres obsługiwanych rodzajów taśm...:-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-48405300-1311501540_thumb.jpg

post-19017-0-68063200-1311501556_thumb.jpg

post-19017-0-40367600-1311501569_thumb.jpg

post-19017-0-52153900-1311501577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fe - to taśmy żelazowe (normalne) typu europejskiego (sprzed klasyfikacji IEC 81), wymagające niższego prądu podkładu

Fe I - to taśmy żelazowe (normalne) wg klasyfikacji IEC, wymagające nieco wyższego prądu podkładu

Cr - to taśmy chromowe (prawdziwy chrom) sprzed klasyfikacji IEC

Cr II - to taśmy żelazowo-kobaltowe, tzw. substytuty chromu, i ogólnie taśmy typu II po klasyfikacji IEC

U mnie jednak Nakamichi Cassette Deck No.1 bije jednoznacznie i całkowicie Nakamichi LX-3. Ten drugi, choć miły i dokładny to jednak z mniejszą "duszą". Rozciągnięcie dźwięku w No. 1 większe i głębsze. Kalibracja zaś łatwiejsza i dokładniejsza.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Fe - to taśmy żelazowe (normalne) typu europejskiego (sprzed klasyfikacji IEC 81), wymagające niższego prądu podkładu

Fe I - to taśmy żelazowe (normalne) wg klasyfikacji IEC, wymagające nieco wyższego prądu podkładu

Cr - to taśmy chromowe (prawdziwy chrom) sprzed klasyfikacji IEC

Cr II - to taśmy żelazowo-kobaltowe, tzw. substytuty chromu, i ogólnie taśmy typu II po klasyfikacji IEC

Dziękuje serdecznie.

Nareszcie pojawił się ktoś Kto nie dziwi się faktowi, że babcia ma wąsy [klimakterium] tylko zajmuje się poważnie tematem. W przypadku magnetofonu szpulowego dobór nośnika [ przyznam dość istotny - pomimo bardzo skromnej palety grubości i składu chemicznego] można uznać za 1/4 sukcesu, magnetofon kasetowy ma wymagania wyjątkowo ostre związane bezpośrednio z marnym przesuwem - szerokością ścieżki i odległości pomiędzy R i L. Aby móc nagrywać [ wyjątkowo marny hard rock musiałem kupić trój głowicowego Marantz-a [ CP-430] tylko dla tego, że nagrywa na nośniku metal.

Pozdrawiam

Zbyszek

Violet - pokusił Byś się na zrobienie kilku fotek wnętrza Twojej "Jedynki" i wstawił? Chętnie bym tam zaglądnął :-)

Czy da radę "wskoczyć " od razu na np 234 stronę wątku?Po wpisaniu numeru strony...ląduję na pierwszej.

Edytowane przez musiko

Czy da radę "wskoczyć " od razu na np 234 stronę wątku?Po wpisaniu numeru strony...ląduję na pierwszej.

Trochę to pokrętne, bo rzeczywiście skrypt nie działa, jak powinien. Możesz skorzystać z odnośników do numerów postów:

Ukryta Zawartość

Ja mam po 50 postów na stronie, więc (50*234)-50 = 11650 i lądujemy na 234 stronie...

Ukryta Zawartość

Violet - pokusił Byś się na zrobienie kilku fotek wnętrza Twojej "Jedynki" i wstawił? Chętnie bym tam zaglądnął :-)

Szkoda mi tę perełkę rozkręcać, ale może niebawem się zdecyduję na to :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Możesz potraktować to jako czyszczenie i sprawdzenie stanu pasków napędowych i kondensatorów......;-)))

Forecast88

"Trochę to pokrętne, bo rzeczywiście skrypt nie działa, jak powinien. Możesz skorzystać z odnośników do numerów postów:

Ukryta Zawartość

Ja mam po 50 postów na stronie, więc (50*234)-50 = 11650 i lądujemy na 234 stronie... "

Coś nie łapię tego systemu "dostępu" do stron :-)Klikam na odnośnik i edytuję numer?

Próbuję :

Ukryta Zawartość

Ale "poszedłem ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Coś nie łapię tego systemu "dostępu" do stron :-)Klikam na odnośnik i edytuję numer?

Próbuję :

Ukryta Zawartość

Ale "poszedłem ;-)))

W polu adres edytujesz tylko ostatnie cyfry, żeby dotrzeć do żądanego postu w danym wątku. Skoro na jednej stronie mieści się 50 postów, to 234 strona zaczyna się od postu o numerze 11651, a kończy na 11700 (234*50).

post-25554-0-34992300-1311631115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jedzie do mnie TC-K 700 ES. Powinien być w ciągu godziny. Myślę że do wieczora podzielę się pierwszymi refleksjami i może pstryknę jakieś foto;-)

PS Nie lekceważcie Balda. Kilka godzin temu stał u niego Pioneer CT-A1 i Nakamichi ZX-9. Nie wiem czy jego czy pożyczone ale chłopak się wciągnął;-)

co do 1000ZXL -coś tu nie gra

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

a może jestem w błędzie...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niesamowita cena za magnetofon, mimo wszystko (mowa o Naku 1000 zxl).

Panie Zbyszku - Marantz CP 430? Toż to reporterskie cacko. Wyjątkowo piękny magnetofon.

Jest to niezły sprzęt, ale żaden cud boski wady jest wyjątkowo energożerny 3 x R2O to dla niego małe piwo, nie startuje z akumulatorków Sanyo 2700 mAh a na takich całymi godzinami chodzi JVC CD-1637 MARK II lub UHER CR-240 jedyną jego zaletą jest to, że nagrywa na nośniku typ IV czyli metal a to czasem jest człowiekowi do szczęścia potrzebne zwłaszcza przy nagrywaniu hard rocka <lub od niego jako tako pochodnych>. Uratował mnie i ten magnetofon Pan Henryk Konstanty S. Nadal poszukuję silnika DC 1.8 V HDN-7A4RDI < w porównaniu z silnikiem do Uherów CR żałosna tandeta>. Dla mnie Marantz jest to średniej klasy sprzęt z wyjątkowo genialnym i bezwzględnym marketingiem. Nie wiem czy mieści się w dolnym zakresie norm [PN inne mnie nie interesują - bo są zbyt łagodne] Mam sprzęt innych firm Japońskich i ich filii w Korei i na Tajwanie i raczej nie narzekam ale ten model CP-430 mimo ponętnego kształtu nikomu się nie udał.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jedzie do mnie TC-K 700 ES. Powinien być w ciągu godziny. Myślę że do wieczora podzielę się pierwszymi refleksjami i może pstryknę jakieś foto;-)

PS Nie lekceważcie Balda. Kilka godzin temu stał u niego Pioneer CT-A1 i Nakamichi ZX-9. Nie wiem czy jego czy pożyczone ale chłopak się wciągnął;-)

ł

I jak wrażenia? Głównie chodzi mi o pioneera ct-a1

ckloss

" co do 1000ZXL -coś tu nie gra

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

a może jestem w błędzie...? "

Może nieprawdą było że rozstawał się z tylko jednym egzemplarzem...

Forecast88 - dzięki - już działa :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do 1000ZXL -coś tu nie gra

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

a może jestem w błędzie...?

Tia, a potem ten, co złożył drugą najwyższą ofertę dostaje propozycję kupna, bo "wygrywający" rzekomo zrezygnował... Zdążyłem już poznać te metody podbijania ceny w aukcjach od złotówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Właśnie porównuję bezpośrednio CT-S 710 i TC-K 700 ES. Kilka spostrzeżeń zapewne pojawi się z czasem.

Na razie mogę powiedzieć że oba decki są w stanie niemal fabrycznym. 700 ES poraża dokładnością kalibracji mimo dwóch manualnych pokrętełek bez żadnych generatorów itp. Zdjęcia wkleję potem.

• Pokaż nowe odpowiedzi