Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel

"Magnetofon wymaga tylko czyszczenia/smarowania mechanizmu, poza tym wszystko z nim ok, jak Robinson będzie zainteresowany może cały do niego powędrować - będzie miał zapasowego :-)Mi on niepotrzebny.

A czy mimo to mogę cię prosić o podanie szerokości tej osłonki ? "

Musiałem dokopać się do niego :-)Szerokość to 10,3cm + -2mm - bo pełnego "dostępu" doń nie uzyskałem stąd ten możliwy błąd pomiaru.

Edytowane przez musiko

Witam!

Zmierzyłem te miejsce na osłonke i ma 101 - 102 mm wiec może będzie pasować.

Kasjel i Musiko , wielkie dzięki za pomoc.

Musiko do Ciebie poszła PW.

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

Dualek pokazał ząbki :-). Niestety coś jest nie tak z licznikiem, który się przycina, po zatrzymaniu się licznika wyłącza się funkcja przewijania lub odtwarzania w zależności co jest włączone. Licznik wygląda na uszkodzony bo cyfry nawet jak się chwilę przewijają to nie bardzo sa w jednej linii. Kasjel spotkałeś sie z czymś takim?

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

Dualek pokazał ząbki :-). Niestety coś jest nie tak z licznikiem, który się przycina, po zatrzymaniu się licznika wyłącza się funkcja przewijania lub odtwarzania w zależności co jest włączone. Licznik wygląda na uszkodzony bo cyfry nawet jak się chwilę przewijają to nie bardzo sa w jednej linii. Kasjel spotkałeś sie z czymś takim?

Pozdrawiam

Paweł

Uszkodzonego licznika taśmy jeszcze nigdy nie miałem. I prawdopodobnie ten Twój też jest dobry. Musisz dać kroplę oleju, najlepiej slikonowego na licznik. Uważaj aby nie "naoliwić" kółka pasowego od licznika taśmy. Sprawdź też sam pasek napędowy który napędza licznik taśmy.

PS,- Jutro wyślę ci tą osłonkę.

A magnetofon wyłącza się po zatrzymaniu się licznika, bo tak jest rozwiązany system auto-stop w tym decku. Tam jest takie kółko magnetyczne na tej samej osi co kółko pasowe licznika taśmy. Czujnik odbiera impulsy z obracającego się kółka i mechanizm pracuje. Tak więc jeśli kółko magnetyczne przestaje się obracać z powodu luźnego paska, albo zacinającego się licznika....to system nie odbiera impulsów i odłącza napięcie od silnika głównego. Taka to ogólnie mówiąc działa. Ale czy jest tak na pewno w tym Dualu, tego nie jestem pewny.

Edytowane przez Kasjel

Dzięki wielkie, jak przyjdzie osłonka to we wtorek biorę się za niego.

Musze sie tez pochwalić, że dorwałem ostatni element najprostrzego zestawu z 1980 roku marki Technics.

Oto on Wzmacniacz SU-Z2

2011-11-032058.jpg

i reszta kompletu z dobrze Wam znanym Technicsem M5 :-)

technicsM5-13.jpg

W planie mam także zrobienie szafki na wzór oryginalnej, coby był komplecik.

Sory za tą off-topową dygresję , ale nie mogłem się powstrzymać :-), żeby sie nie pochwalić.

Pozdrawiam

Paweł

Cześć!

Stan jest prawie idealny jak na 30 lat czasu. Tuner stroi pięknie, wzmaka właśnie testuje i nie jest to poziom referencyjny ale da się spokojnie słuchać :-), porównuje go do Musical Fidelity A308 i niestety jest gorszy :-). Do moich AP Tempo 25 boje się go podpiąć bo mógłby się spalić ze wstydu, ale do JPW 910ML spokojnie daje radę. Magnetofon naprawiłem i umyłem , wygląda jak nowy :-).

Pozdrowki

Paweł

Całkiem ładny zestawik. Szczególnie podoba mi się ten wzmak z wychyłowymi wskaźnikami mocy. Nie są to "wysokie" modele. Ale gdy stan wizualny jest tak dobry, to nawet niższe modele robią bardzo dobre wrażenie.

A ja dostałem dzisiaj przesyłkę z dwukieszeniowym Telefunkenem. Magnetofon jest niemal w idealnym stanie wizualnym. Spełnia w 100%-tach moje oczekiwania. A polegały one na szukaniu decka dwukieszeniowego, który był by wykonany w stylu "Vintage". Niestety czeka mnie sporo pracy przy tym magnetofonie. Muszę wymienić wszystkie paski napędowe, znaleźć przyczynę niegrającego jednego kanału w lewej kieszeni oraz naprawić urwany bolec lewej kieszeni o który zaczepiony jest spowalniacz otwierania się klapki kieszeni. Jestem ciekawy jak zagra ten Telefunken. No i chcę poznać działanie systemu "High Com".

Czesc!

Do mnie dotarł dzisiaj Technics RS-M68, wielki jak dzwon jednokasetowy deck z autorewersem z 1980 roku. Stan wizualny idealny, stan techniczny, niestety z problemami, tzn nie przewija w lewo i nie odtwarza w prawo. Odtwarzanie rozgryzłem , brakuje sprężyny w kształcie litery V podnoszącej i dociskającej ramię z rolką dociskową. Może uda mi się taka dobrać albo dorobić. Co do przewijania to jeszcze nie rozbierałem go więc nie wiem dlaczego, ale rolka w ogóle się nie obraca więc pewnie też jakąś sprężynka lub dźwigienka, zobaczymy. Co ciekawe odtwarza w strone gdzie właśnie ta rolka nawija taśmę, więc sprawa dziwna :-). Generalnie jest piękny w drewnianych boczkach wizulanie w stanie jak ze sklepu, nie wiem dlaczego ale uwielbiam te Technicsy z lat 1975 - 1981, po prostu je uwielbiam :-). Jak zrobię zdjęcia to wstawię. teraz takie na chwile:

rsm68catalog.jpg

Mój ma drewniane boczki.

Miał ktoś kiedyś z Was z takim deckiem do czynienia?

Marzy mi się dorwać zestaw RS-9900US , ale to albo majątek albo nie osiągalne w ogóle.

Pozdrowki

Paweł

Edytowane przez Robinson

Ja dałem za niego na Allegro wielokrotność tej kwoty, zamknąłem oczy i wybuliłem pięć stów. Wstyd się przyznać, ale gość był nienegocjowalny, a ja napalony , on szczęśliwy, ale ja też.

Tutaj kilka zdjęć z aukcji :

21708635.jpg

---

92904421.jpg

---

90607791.jpg

Stan jest naprawdę super, wystarczy tylko naprawić :-) hehehe, nawet jakby miał nie działać do końca to cieszy me oko jak klocki lego moje dzieci :-)

Pozdro

Edytowane przez Robinson

Pięć stów to ja dałem tylko kiedyś za szpulowego olbrzyma "Philips N4450". Nawet za Revoxa B710 nie zapłaciłem tyle. Bardzo mi się podoba ten Technics z drewnianymi boczkami. Ale naprawdę przepłaciłeś o 100%.

Kasjel: wiem to , miałem kaca moralnego , ale jak rozpakowałem paczkę to mi przeszło. Mam wydać na whisky , wole na technicsy :-). Jak pomyśle, że za M5 dałem 1zł to średnia wyjdzie ok:-), jakoś to staram się sobie wytłumaczyć. Niestety jak jest jakiś nietypowy Technics z lat 75 - 81 to nie jestem się w stanie powstrzymać, jak akurat mam kaske do wydania. Ja tam nie żałuje, M68 wygląda tak że dla mnie jest wart każdej wydanej złotówki, teraz go tylko doprowadzić do pełnej sprawności i będzie pełnia szczęścia. Ja czasami się zastanawiam, jak Ty takie okazje trafiasz,mi to się chyba tylko raz udało z tym M5, że kupiłem niby zepsuty za zeta, naprawiłem i jest jak nowy. Takie okazje mi się nie trafiają. Ale to pewnie z czasem zbieracza przychodzi doświadczenie i brak napalania się na pewne niby okazje. Ja jeszcze muszę się tego nauczyć :-)

Pozdro

Powinieneś kupić sobie Technicsa RS 673, skoro tak lubisz decki tej firmy. Przeważnie są bardzo tanie i wzbudzają niewielkie zainteresowanie. Ja kiedyś za swojego dałem 100zł za perfekcyjny stan wizualny. Ale widywałem je po 60zł w równie dobrym stanie. One na zdjęciach z Allegro przeważnie wyglądają nie ciekawie. Ale w rzeczywistości są ładniejsze. Przesadnie solidne, starannie wykonane i naprawdę dobrze grają.

Na RS-673 poluje juz od dłuższego czasu, podobnie jak na RS-676, teraz jedzie do mnie RS-615 w idealnym stanie z czego jestem bardzo zadowolony, bo do wzmaka SU-7300 będzie piękny katalogowy komplecik. Nigdzie tylko nie mogę trafić Tunera ST-7300, ale z czasem go zdobędę.

Z decków z tamtego okresu mam RS-671 i RS-630 , ten ostatni niestety nie sprawny choć w idealnym stanie zewnętrznym. Czeka mnie przy nim dużo pracy, lub upolowanie sprawnego , ale zniszczonego i jakaś podmiana. Ma problemy z nagrywaniem, bo działa tylko jeden kanał, odtwarza też paskudnie, ale czeka w swojej kolejce :-).

Savagee : dzięki za pocieszenie, była premia to jest i Techniolek, pieniądze rzecz nabyta. Zreszta ja nigdy nie umiałem ich na dłużej zatrzymać, tak już mam od dziecka, zawsze było na co wydać, zacząłem od radia Asia i magnetofonu Ułan B-303 na licencji Thomsona na komunie i trzyma mnie do dzisiaj :-)

Pozdro

Paweł

Na RS-673 poluje juz od dłuższego czasu, podobnie jak na RS-676, teraz jedzie do mnie RS-615 w idealnym stanie z czego jestem bardzo zadowolony, bo do wzmaka SU-7300 będzie piękny katalogowy komplecik. Nigdzie tylko nie mogę trafić Tunera ST-7300, ale z czasem go zdobędę.

Z decków z tamtego okresu mam RS-671 i RS-630 , ten ostatni niestety nie sprawny choć w idealnym stanie zewnętrznym. Czeka mnie przy nim dużo pracy, lub upolowanie sprawnego , ale zniszczonego i jakaś podmiana. Ma problemy z nagrywaniem, bo działa tylko jeden kanał, odtwarza też paskudnie, ale czeka w swojej kolejce :-).

Savagee : dzięki za pocieszenie, była premia to jest i Techniolek, pieniądze rzecz nabyta. Zreszta ja nigdy nie umiałem ich na dłużej zatrzymać, tak już mam od dziecka, zawsze było na co wydać, zacząłem od radia Asia i magnetofonu Ułan B-303 na licencji Thomsona na komunie i trzyma mnie do dzisiaj :-)

Pozdro

Paweł

Do P.T. Kol Szpulowców

A jaka jest opinia o budżetowym R608R.????

No, nie taki znowu budżetowy, bo B608R był to w swojej serii najwyższy, najbogaciej wyposażony model dwugłowicowy z szybkim autorewersem sterowanym czujnikiem optycznym, i wcale nie był tani. Jest dość bogato wyposażony, w fajny trójkolorowy wyświetlacz z 18-punktowymi wskaźnikami i elektroniczny licznik taśmy, ale niestety bez pamięci, funkcji powtarzania, itd. Ma Dolby B, C, dbx i HX Pro, i wyszukiwanie nagrań. Brakuje jednak regulacji prądu podkładu.

Mechanizm jest dość głośny, przy przełączaniu funkcji dość głośno stuka.

Brzmienie jest OK, ale ze względu na brak regulacji prądu podkładu ważny może być dobór taśm.

Myślę, że raczej jest to magnetofon dla zbieracza Techniksów albo kogoś, kto po prostu szuka jakiegoś magnetofonu do takiego sobie grania, z wygodą autorewersu, albo ma kasety nagrane w dbx-ie i szuka magnetofonu do ich odtwarzania - nie jest wybitny dźwiękowo.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Do P.T. Kol Szpulowców

A jaka jest opinia o budżetowym R608R.????

Dokładnie chodzi i oczywiście o Technics RS-B608R. Por. http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/51/719.html?begin=11

GM

Edytowane przez G.Mark

No i patrzcie, ledwie parę wpisów wyżej pojawił się Technics 673, i już od razu pojawił się na A... - jak na zamówienie! I jak tu twierdzić, że nasze forum nie ma siły sprawczej? ;-)

Jak zbiorę trochę kasy, opublikuję tu listę magnetofonów które chcę kupić, a parę godzin później zacznę przeglądać A...

Edytowane przez MaciejLK

Robinson - ponownie gratuluję :-), bardzo mi się podoba ten Technics, jest naprawdę ładny !Też ma wyciągane pokrętło w celu regulacji jasności świecenia wyświetlacza?

Dobry Twój wpis - wszystko jasno i przejrzyście :-))) "(...)ale gość był nienegocjowalny, a ja napalony , on szczęśliwy, ale ja też.(...)" :-))))

Macieju - ustawiam się za Tobą w kolejce z listą decków i nie tylko ;-))

Edytowane przez musiko

NO cześć, Musiko ja już tak mam :-), jak się napalę to mówi się trudno :-), a ten Techniol naprawdę piękny jest i wielki jak grzmot. Doszedł do mnie ostatnio tez Pioneer CT-F950 w drewnie, i powiem szczerze to nie wiem czy po uruchomieniu (wymaga gruntownego czyszczenia) go nie sprzedam, bo jakoś mnie nie urzekła estetyka i kultura pracy w porównaniu do Technicsów z tamtego okresu.

Co do M68 to ma pokrętło pierwsze od lewej na płycie czołowej do regulacji jasności wyświetlacza, ale działa to średnio, pewnie potencjometr do czyszczenia i potraktowania kontaktem, miałem już tak w wzmacniaczu SU-8055.

Co do tego Technics 673 to rzeczywiście pewnie co poniektórzy sprzedawcy siedzą na naszym forum i patrzą o czym dyskusja i wystawiają jak mają :-). To ja poprosze jeszcze raz TUNER TECHNICS ST-7300 , bardzo prosze :-). A oczywiście magnetofon policytujemy bo wygląda na warty zainteresowania. Dla nie poznaki wystawiony w katalogu Denon :-), dlatego go nie zauważyłem wcześniej, dzieki zatem za podpowiedź.

Pozdrówki

Paweł

Edytowane przez Robinson

>>MaciejLK, Musiko

To ja się dołączam :) Można w ogóle wypisać klocki, które się chce mieć i wsio na A... :)

>>Robinson

W M88 też jest taka regulacja jasności wyświetlacza, tylko z tyłu obok gniazd i też działa tak średnio, choć widać efekty :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wymieniłem dziś paski napędowe w Telefunkenie, oraz naprawiłem spowalniacz lewej klapki. Okazuje się, że magnetofon wbrew temu co twierdził sprzedający odtwarza prawidłowo na oba kanały. Pozostały mi drobiazgi do zrobienia np. kontrola prędkości przesuwu taśmy, spryskanie wszystkiego co trzeba "kontaktami". Głowice oraz rolki są w bardzo dobrym stanie. Ale najważniejsze jest to, jak ten deck gra ! Nie spodziewałem się tego po dwukieszeniowcu. Jest naprawdę dobrze....powyżej moich oczekiwań. Bardzo dobrze działa jego "Dolby System". Ale "High Com" mnie raczej nie zachwycił. Taki "napompowany" dźwięk. Sztuczny i nienaturalny.

Wymieniłem dziś paski napędowe w Telefunkenie, oraz naprawiłem spowalniacz lewej klapki. Okazuje się, że magnetofon wbrew temu co twierdził sprzedający odtwarza prawidłowo na oba kanały. Pozostały mi drobiazgi do zrobienia np. kontrola prędkości przesuwu taśmy, spryskanie wszystkiego co trzeba "kontaktami". Głowice oraz rolki są w bardzo dobrym stanie. Ale najważniejsze jest to, jak ten deck gra ! Nie spodziewałem się tego po dwukieszeniowcu. Jest naprawdę dobrze....powyżej moich oczekiwań. Bardzo dobrze działa jego "Dolby System". Ale "High Com" mnie raczej nie zachwycił. Taki "napompowany" dźwięk. Sztuczny i nienaturalny.

Fajnie że ci się spodobał.

Jak go zobaczyłem to od razu pomyślałem: to chyba coś dla Kasjela ;)

Jak bym miał miejsce to bym sam go licytował ;)

Bardzo ciężki ?

Mógłbyś dać kilka fotek wnętrza i ogólnie .

Pozdrawiam. Jacek.

Nie jest aż tak bardzo ciężki. Waży ok. 7kg. Ale plastiku w nim niewiele. Wewnątrz sporo elektroniki. Tak że wiatr nie hula :-) Magnetofon ma jeszcze zwykły listwowy przełącznik zapis/odczyt i przełączniki tzw. "hebelki"na panelu przednim. Tak więc cechy charakterystyczne dla magnetofonów "Vintage". Nowoczesne ma tylko wskaźniki wysterowania, bo oparte na diodach LED. Zdjęcia wnętrza zrobię przy okazji dalszych prac. A zewnętrzne zrobię i wkleję już jutro. Ten deck jest o wiele ładniejszy w rzeczywistości, niż na zdjęciu z aukcji.

Nie jest aż tak bardzo ciężki. Waży ok. 7kg. Ale plastiku w nim niewiele. Wewnątrz sporo elektroniki. Tak że wiatr nie hula :-) Magnetofon ma jeszcze zwykły listwowy przełącznik zapis/odczyt i przełączniki tzw. "hebelki"na panelu przednim. Tak więc cechy charakterystyczne dla magnetofonów "Vintage". Nowoczesne ma tylko wskaźniki wysterowania, bo oparte na diodach LED. Zdjęcia wnętrza zrobię przy okazji dalszych prac. A zewnętrzne zrobię i wkleję już jutro. Ten deck jest o wiele ładniejszy w rzeczywistości, niż na zdjęciu z aukcji.

Panowie ! Powiem krótko...Aiwa w "uszkodzonych". Reszty tłumaczyć nie muszę.

...i Pioneer w magnetofonach, prawie jak 9R!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi