Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki G.Mark. Nie doszedłbym do tego - myślałem że sprężyna pełni gdzieś funkcję "skrętno-siłową".Zajmę się ją przy składaniu po naprawie, teraz jednak mam problem z tą podkładką - mimo poszukiwań nie znalazłem jej, dorobiona z blaszki podkładka nie dała się założyć, niedziela mija a magnetofon nie zrobiony :-( Czy można kupić gdzieś takie podkładki lub ma ktoś może by się podzielić?Oczywiście pokryje koszty.

A jaka jest średnica zewnętrza osi na którą ta podkładka wchodzi ? 2mm ?

Sorry za zdjęcie wklejone powyżej. Sprawa już nieaktualna.

Na tyle ile udało mi się zmierzyć - 1,8mm ale 2mm nie wykluczam.

Doszedłeś o co chodziło z tym gniazdem w tunerze?

Ciekawa sprawa.

Pomyliłem się. Napis "output" dotyczy kabelka który jest wyjściem liniowym do wzmaka, a nie sieciowym. To jest napis "output" a nie jak pisałem "AC output".

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Zajmę się ją przy składaniu po naprawie, teraz jednak mam problem z tą podkładką - mimo poszukiwań nie znalazłem jej, dorobiona z blaszki podkładka nie dała się założyć, niedziela mija a magnetofon nie zrobiony :-( Czy można kupić gdzieś takie podkładki lub ma ktoś może by się podzielić?Oczywiście pokryje koszty.

Podkładka z cienkiej blaszki da się założyć, jeśli ją przetniesz wzdłuż połowy średnicy.

GM

G.Mark

Podkładka z cienkiej blaszki da się założyć, jeśli ją przetniesz wzdłuż połowy średnicy.

GM

Tak zrobiłem, również grubość dobrałem by weszła w szczelinę w ośce - nie dało rady, a nie chcę wywierać zbytniego nacisku na oś bo coś jeszcze uszkodzę.

Musiko, współczuje , miałem w Dualu to samo, przeszukałem całą podłogę stwierdziłem, że niemożliwe aby jej tam nie było, znalazłem ją w wnętrzu decka. Odbiła się odemnie i wpadła do środka, ale jak czytam tę ścieżkę już przepatrzyłeś.

Pozdrawiam

Musiko,

Możesz jeszcze spróbować "odkurzyć" pokój silnym magnesem, może znajdzie tę podkładkę w jakiejś szczelinie. Czasem trzeba poszukać w najbardziej nieprawdopodobnych miejscach - na szafach, między książkami, etc. W końcu ta podkładka gdzieś tam jest, w kosmos nie poleciała.

Kiedyś z naprawianego decka wystrzeliła mi sprężynka z osi przewijania rolek taśmy w kasecie .

Pomimo że spadła mi pod nogi szukałem jej około 40 minut i właściwie dałem za wygraną przy poszukiwaniach .

Już szukałem z czego zrobić zamiennik sprężynki a tu leży na środku zguba.Nie wiem jak mogłem ją przegapić .

Jak czytam o Waszych zagubionych częściach przypominam sobie swój nastrój :D'

Pozdrawiam

Spróbuję ponownie z rzutnikiem do przeźroczy - dobre źródło światła w takich sytuacjach, magnesu niestety nie mam żadnego, gorzej gdy podkładka wstrzeliła gdzieś w mechanizm i zakleszczyła się, albo wpadła gdzieś pod płytkę drukowaną i tkwi - tu od spodu nie ma dojścia trzeba by całość demontować :-(

Najlepsza do takich poszukiwań jest mocniejsza latarka LED. Kup sobie na Allegro. Kosztuje niewiele, a przydatna jest również podczas napraw magnetofonów i nie tylko...

magnesu niestety nie mam żadnego

A jakiś stary głośnik, albo głośniki od kompa (wystarczy odkręcić tylną część obudowy)? Życzę Ci, abyś ją znalazł! ;-)

ke_raj

A jakiś stary głośnik, albo głośniki od kompa (wystarczy odkręcić tylną część obudowy)? Życzę Ci, abyś ją znalazł! ;-)

Dzięki :-)Przypomniałem sobie że mam uszkodzone tonsile - wydłubałem 60 tkę - mimo starań nic do niemałego magnesu się nie przyczepiło prócz spinacza spod łózka :-(Ale pech, zawsze znajdowałem jak coś mi strzeliło..

Mam już także patent na ochronę przed takimi akcjami, ale podzielę się nim jak znajdę to cholerstwo.

Nos mi jednak mówi by powrócić do szukania we wnętrzu decka...

Nos mi jednak mówi by powrócić do szukania we wnętrzu decka...

To fakt, gdybyśmy mieli taki węch jak psy, to bez problemu znajdowali byśmy wszystko co się zapodziało. Twój przypadek przecwiczyłem kilka razy i zawsze z pomocą magnesu udawało się odnaleźc zgubę. Należy przeczesac podłogę oraz regały i pułki w najbliższym sąsiedztwie blatu na którym naprawiałeś sprzęt. Magnes przeciągaj powoli, metodycznie jakbyś poszukiwał złota lub min:-) Podkładka to "wielki kawał blachy" ja niedawno wysypałem kuleczki z łożyska przegubu gramofonowego wielkości ziaren maku. Magnes znalazł wszystkie, szukałem długo z desperacją i chwilami zwątpienia. Rozsypały się na powierzchni ok 8mkw. Radzę spróbuj jeszcze raz na spokojnie i dokładnie.

Powodzenia Włodek.

Mam - proste zapewne pytanie - dotyczące Duali z lat 1978 - 1982. W modelu C 824 od jakiegoś czasu stopniowo coraz bardziej zaczyna piszczeć (a potem nawet skrzypieć - coraz dłużej i częściej) chyba capstan. Czy należy potraktować okolice jakimś specyfikiem, czy też jest to sygnał, że jakaś część wkrótce się wysypie? Dodam, że magnetofon gra rewelacyjnie - dźwięk nie wskazuje żadnych objawów kłopotów wewnątrz. W moim drugim Dualu też mi się zdarzyło kila razy usłyszeć taki dźwięk ale były to incydentalne przypadki przez ostatnie miesiące. Jednak dźwięk był identyczny - pisk.

Jaka rada na to?

Edytowane przez Daniel84
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam - proste zapewne pytanie - dotyczące Duali z lat 1978 - 1982. W modelu C 824 od jakiegoś czasu stopniowo coraz bardziej zaczyna piszczeć (a potem nawet skrzypieć - coraz dłużej i częściej) chyba capstan.

Żeby coś naprawić, trzeba zamienić słowo "chyba", na wyrażenie "na pewno".

Czy należy potraktować okolice jakimś specyfikiem, czy też jest to sygnał, że jakaś część wkrótce się wysypie? Dodam, że magnetofon gra rewelacyjnie - dźwięk nie wskazuje żadnych objawów kłopotów wewnątrz. W moim drugim Dualu też mi się zdarzyło kila razy usłyszeć taki dźwięk ale były to incydentalne przypadki przez ostatnie miesiące. Jednak dźwięk był identyczny - pisk.

Jaka rada na to?

Rada jest taka:

- upewnić się co skrzypi?

- nasmarować skrzypiący element.

Jeśli skrzypi rolka dociskowa z łożyskiem ślizgowym wykonanym z metalu porowatego:

- zdemontować dźwignię z rolką,

- wyczyścić dokładnie rolkę i łożysko,

- nasmarować łożysko lekkim olejem maszynowym.

Jeśli skrzypi wałek przesuwu:

- wyjąć koło zamachowe,

- wyczyścić wałek przesuwu i łożysko ślizgowe wałka przesuwu,

- nasmarować łożysko lekkim olejem maszynowym.

Przy okazji czyszczenia i smarowania, sprawdzić luzy poprzeczne trących o siebie elementów.

GM

Edytowane przez G.Mark

vlado - dzięki za pozytywne słowa :-)W takim razie nie będę sprzątał elektroluksem :-) i sprawdzę jeszcze raz ale wątpię już czy ją jeszcze znajdę, mam mało czasu bo w piątek ląduję w szpitalu na tydzień - deck będzie musiał poczekać, w ruch idzie walkman bo bym nie wytrzymał bez muzyki z kaset.

Pozdrowienia

Jarek

Witam!

Koledzy, ciąg dalszy prac nad Dualem 804 i prośba o pomoc z rozszyfrowaniem nie działającego hamulca rolki napędowej.

Ażeby nie było wątpliwości o która chodzi rolkę zamieszczam zdjęcie mechanizmu ze zdjętą rolką :

mechanizmodprzodu.jpg

Tutaj są poszczególne części rozebranej rolki :

rolkarozebranacalosc.jpg

----

rolkarozebranaczesclewa.jpg

----

rolkarozebranaczescprawa.jpg

Z tego co podpowidał Kasjel, to te białe kółka (filcowe) mają byc przyklejone, nie wiem tylko do której części , obstawiam to czarne kółko pomiędzy dwoma białymi filcami, ale być może jedno do tego kółka a jeden do kółka po lewej stronie.

Jeżeli macie jakąś wiedzę to bardzo proszę o podpowiedzi.

Napiszcie także jakim klejem taki filc można przykleić do plastiku.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez Robinson

Jeżeli na tych białych kółkach z filcu nie ma śladów kleju (takiego podobnego jak na taśmach klejących, naklejkach itp.), to znaczy że nie powinny być klejone. Ja sugerowałem się tym, co zobaczyłem w Dualu C 839RC. A tam filce sprzęgieł na szpulkach są przyklejone.

Przyszło mi na myśl, że jeżeli licznik taśmy wciąż pracuje po zakończeniu przewijania w tył, to możliwe że podczas przewijania napęd jest również przekazywany poprzez te sprzęgła. I dlatego szpulka wewnętrzna wciąż się obraca, bo sprzęgło jest zbyt słabe. Ale w takim przypadku licznik taśmy musiał by być napędzany tą częścią szpulki przed filcową "tarczą sprzęgłową", a nie za.

Na kółkach filcowych nie ma śladu kleju , na częściach plastikowych także. Ta trzecia od lewej, ma nawet wewnątrz takie ranciki w kształcie kółka leciutko wystające ustawione koncentrycznie względem środkowego otworu.

Napęd do licznika przenosi rolka trzecia część z rozbiórki od prawej, druga czarna. Przed nią jest tylko rolka z rantami która ciągnie kasetę.

NO to ja już nie mam koncepcji co mu zrobić i co go boli.

Pozdrawiam

PS jedna chyba jednak ma slady kleju, ale nie wiem czy to nie ta co tarła o metalową blaszkę w kształcie kółka (na zdjęciu) i stąd ten ślad, nic sie nie klei do palców każdym razie

Edytowane przez Robinson

Musisz sam sprawdzić jak to działa. Bo ja już nie mam pomysłu.

Zobacz jak wygląda zabierak, czyli to z ząbkami co bezpośrednio ciągnie szpulkę kasety. Po nałożeniu zabieraka na tą część gdzie jest rowek pasowy na pasek licznika taśmy, elementy powinny się jakoś zazębiać tzn. nie powinny się względem siebie obracać. Obejrzyj pod lupą czy czasem nie są wyłamane/wyrobione jakieś części plastikowe tych szpulek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Jaka rada na to?

Teraz już z całą pewnością mogę stwierdzić, że odpowiedź na Twoje pytanie i pomoc Ci okazana, trafiła w próżnię. Nie wiem jak od innych, ale ode mnie już żadnych rad i wskazówek nie otrzymasz.

I żeby nie było, sprawdziłem. Byłeś na forum co najmniej dwukrotnie po tym, jak pomoc została Ci udzielona.

Po co więc pytasz, skoro odpowiedzi ignorujesz?

GM

No Kasjel jestes wielki znalazłem dziada i jest problem, mianowicie w rolce z karbami do napędzania taśmy jest jeszcze jedna malutka roleczka, wciskana na ten element z rolka do napedy licznika. Jest ona pęknięta wzdłuż i dlatego po złożeniu sie obraca na tym elemencie. Myślę, żeby to skleic na stałe, nie będę mógł wtedy rozebrać tej rolki ale nie wydaje sie to konieczne , w niej schowana jest tylko sprężynka od rolki karbowanej i tyle. NIe bardzo widzę możliwość sklejenia tego pęknięcia wzdłużnego, widac je dopiero po włożeniu na trzpień rolki napędzającej pasek licznika.

Oto zdjęcie :

roleczkazpkniciem.jpg

Ta pierwsza z prawej chowa się w środkowej i nachodzi na tę z lewej, na ten cienki wałeczek.

Napisz Kasjel co myslisz o sklejeniu tego na sztywno i jeszcze raz dzięki za naprowadzenie. W sumie to nie wiem jak ja to myślałem, bo przecież zatrzymać się musi właśnie ta rolka od paska do licznika, a reszta ma sie kręcić dopóki nie zadziała autostop. Ech dużo jeszcze nauki przedemną :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson

Kiepsko widać na zdjęciu. Ale jeśli ta rolka jest pęknięta wzdłuż własnej osi, to radził bym delikatnie rozszerzyć pęknięcie wkładając czubek cienkiego ostrza. A to po to, by umyć/odtłuścić powierzchnie klejone izopropanolem lub spirytusem. Sklej klejem cjanoakrylowym typu "Kropelka". Jak masz możliwość to kup tubkę takiego kleju firmy "Patex". Kiedyś miałem taki klej i pamiętam że na opakowaniu był napis "Teraz 50% mocniejszy". Kosztował grosze ok. 2.50zł. I był znakomity, ale teraz już go nie widzę w sklepach. Aby wzmocnić element możesz po sklejeniu nałożyć pierścień z tworzywa sztucznego. Taki pierścień musi być wciśnięty na ciasno. Można go wykombinować np. obcinając kawałek zakrętki flamastra itp.

Oczywiście może się okazać, że taki pierścień będzie przeszkadzać, i w ogóle nie będzie można go zastosować.

Witam!

Pęknięcia na zdjęciu nie widać, to dość mały szpejek :-). Co do klejenie to też myślałem o kropelce. Myślałem jednak o przyklejeniu tej małej rolki na stałe do rolki z napędem paska oczywiście montując po drodze sprężynkę i zabierak, ten element stałby się nierozbieralny. Ta mała roleczka jest delikatna jak skleję to podłużne pęknięcie to napewno się rozwali ponieważ widać, że przy wkładaniu na ten drugi element rozszerza się znacznie. Niestety na żaden pierścień nie ma tam miejsca, ale może spróbuję jednak go skleić.

Z innej beczki nie wiecie czy można kupic gdzieś taką lampę ze szkłem powiększającym ? Wygląda tak , że w środku jest duże szkło powiększające , a na około od spodu świetlówka. Coś takie widziałem na filmie Drive ostatnio w kinie :-)

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Ta mała roleczka jest delikatna jak skleję to podłużne pęknięcie to napewno się rozwali ponieważ widać, że przy wkładaniu na ten drugi element rozszerza się znacznie. Niestety na żaden pierścień nie ma tam miejsca, ale może spróbuję jednak go skleić.

Nie sklejaj tych dwóch elementów. Po sklejeniu pękniętego elementu według wskazówek Kasjela, proponuję nakleić wzdłuż pęknięcia, cienki pasek malarskiej taśmy maskującej. Wystarczy szerokość 1 - 1,5mm. Po naklejeniu tego paska, nasączyć go klejem cyjanoakrylowym i odstawić do wyschnięcia. Zmontować podzespół i sprawdzić czy naklejony pasek nie przeszkadza. Jeśli tak, to delikatnie zeszlifować jego powierzchnię do uzyskania właściwej współpracy elementów podzespołu rolki zwijającej.

Z innej beczki nie wiecie czy można kupic gdzieś taką lampę ze szkłem powiększającym ? Wygląda tak , że w środku jest duże szkło powiększające , a na około od spodu świetlówka. Coś takie widziałem na filmie Drive ostatnio w kinie :-)

http://www.twenga.pl/dir-Dom,Oswietlenie-domu,Lampa-z-lupa-025269

http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL,details,id_pr,607,menu_mode,categories.html

GM

Edytowane przez G.Mark

OK, ide za Waszymi wskazówkami :-), dzisiaj nie mam kleju więc DUAL musi poczekać.

G.Mark dzięki za linki, wstyd się przyznać, ale nie wpisałem do googla tylko tutaj zapytałem. Obiecuje poprawę :-).

Tak apropo , używacie może takich lamp, warte to coś?

Pozdro

Witam!

Muszę wymienić pasek w magnetofonie Kenwood KX-4520, ewentualnie zregenerować. Może ma ktoś namiary na dobry sklep internetowy? Przy okazji zrobiłem fotki wnętrza mechaniki widzianej od frontu, widać dość dobrze dwa detektory od licznika oraz od autostopu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-0-86452800-1321481573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

A propo Technics RS-B965 muszę stwierdzić że jest trochę przereklamowany jeśli chodzi o nagrywanie,to mój stary model RS TR165 lepiej jakościowo nagrywa.Nie mam do tego RS-965 instrukcji obsługi może nie wszystkie możliwości tego modelu wykorzystuje i stąd taka jakość nagrywania

Może jest po prostu rozregulowany, albo głowica do wymiany? To wysoki i model i wątpię, by kiepsko nagrywał. Mam RS-B705 i nagrywa świetnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi