Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne cacko, bardzo ciekawe wskaźniki wysterowania. Nigdy jeszcze takich nie widziałem. Gratulacje.

Widzę Kasjelu, że gustujesz w SONY jak ja w Technicsie :-)

Pozdro

Edytowane przez Robinson

Ładne cacko, bardzo ciekawe wskaźniki wysterowania. Nigdy jeszcze takich nie widziałem. Gratulacje.

Pozdro

Pamiętam aukcję na której kiedyś poszedł taki Soniak za 320zł. Licytowałem wtedy, ale do pewnej kwoty. Dlatego teraz postanowiłem go wziąć bez zastanawiania się. Wszystkie magnetofony firmy Sony z tego okresu należą do moich ulubionych.

Robinson- możesz się pochwalić na PW ile dałeś za Naka ???

Witam

W wiadomym servisie aukcyjnym jest do kupienia Taskam 122 mk II.

Mam pytanie czy ktoś słyszał brzmienie Taskamów jakie jest cyfrowe jak Technicsy czy analogowe.Czy całkowicie inne ?

Pozdrawiam Szanownych Kolegów.

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Dzięki Macieju. Mnie troszeczkę kuszą - tak poprostu od strony technicznej - obejrzeć, sprawdzić jak to działa. Z racji posiadanego zestawu skłaniałbym się do Technicsa ale ceny wydają się być zaporowe - a co dziwne modele Philipsa mozna zdobyć za bardziej rozsądne kwoty... Cóż, może kiedyś...

Pozdrawiam,

Maciek

Pozdrawiam

Ja w swojej kolekcji posiadam Philipsa DCC model 730 ( 18 Bitowy )

Jeśli Pan chciałby zapytać o coś chetnie służę odpowiedziami :)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

No...czasem ludzi ponosi fantazja :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robinson - chyba już masz RS-M45, ale w razie czego informuję że jest niedrogo w wiadomym miejscu.

Ukryta Zawartość

M45 mam ale w nie najlepszym stanie. Co dziwne ma pomarańczową gumową rolkę od capstana, pewnie ktoś coś kombinował. Jest mocno podniszczony ale kosztował niewiele to wziąłem. Mechanicznie jednak działa , choć z problemami, generalnie kolejny do zrobienia. Największy jego problem wizualny to klapka kieszeni kasety, która jest taka od starości mleczna jakaś i ma naklejoną naklejkę , potem zerwaną, wygląda to okropnie. Mycie benzyną może pomoże, ale tego mlecznego nalotu na plastiku już niczym nie usunie się.

Ten który jest za 100zł jest chyba w podobnym lub gorszym stanie , więc musi poczekać na kogoś innego :-).

Pozdro i dzięki

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nadal poszukuję idlera do TA-2060.

Myślałem, że udało mi się zreanimować bieżnię, ale nic z tego nie wyszło. Średnica bieżni na kółku 15mm, średnica otworu w kółku 1mm.

Jeśli ktoś ma na zbyciu taki element, proszę o info na PW.

GM

post-3254-0-64492600-1322401286_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już nie pamiętam, co jest uszkodzone w tym idlerze z Onkyo TA 2060. Chodzi o całe kółko cierne z oponką, samą oponkę czy cały idler ?

Zadowoli mnie samo kółko cierne z "oponką".

GM

Kilka zdjęć Hitachi D 1100M po renowacji....

G Mark - szukałem, niestety nie mam :-(

Ukryta Zawartość

post-7746-0-63191900-1322413674_thumb.jpg

post-7746-0-44121100-1322413691_thumb.jpg

post-7746-0-19396500-1322413713_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka oponka do ta2060 to i mi by się przydała. Oryginalna guma jest nie do zregenerowania.

Tzn. działa to ale na chwilę. Przynajmniej tak jest w moim przypadku.

Kasjelu to ATRS to kalibracja czy szukacz poczatków. Stary ślepiec nie byłem w stanie odczytac tego białego napisu. Brzmienie firmowe, czy czymś się wyróżnia?

Kasjelu to ATRS to kalibracja czy szukacz poczatków. Stary ślepiec nie byłem w stanie odczytac tego białego napisu. Brzmienie firmowe, czy czymś się wyróżnia?

To automatyczna kalibracja. Ręcznej brak, jak widać.

ATRS - Automatic Tape Response System. "Response" to na pewno "frequency response", czyli "odpowiedź częstotliwościowa", czyli charakterystyka częstotliwościowa - czyli jest to automatyczny układ kalibracji taśmy.

Jeśli oponka na kółku ciernym jest już starta, to w zasadzie nic już nie pomoże. Nawijanie paseczka z taśmy klejącej pod oponkę przynosi beznadziejne efekty. Ale jeżeli problemem jest tylko stwardniała guma z której wykonana jest oponka, to jeśli nie pomogły standardowe czynności typu czyszczenie, mycie, zmatowienie.....spróbujcie metody z WD 40. Spryskać i poczekać tydzień, dwa. Nie bądźcie tacy zatwardziali. Przecież taka oponka jest i tak już do wyrzucenia. Efekt będzie na kilka miesięcy. Po tym czasie można znowu powtórzyć zabieg. Ale jeśli nie ma innego wyjścia, to....

Nagrywałeś, jak sobie radzi i jak brzmi?

Skalibrowałem w ten sposób taśmę Maxell XL-IIS. Efekt był dobry, ale bez rewelacji. Poziom wysokich tonów niższy niż w oryginale.

Już pisałem...ten magnetofon gra i nagrywa dobrze. Jednak bliżej mu do bardziej współczesnych decków, niż do klasyki "Vintage".

Trudno to wytłumaczyć, ale nawet taki zwykły Sharp RT 1155 bardziej mnie zaskoczył w sensie pozytywnym, niż ten Hitachi.

W sumie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu, ponieważ zapłaciłem niewiele za ten magnetofon. Ale gdybym np. zapłacił za niego 300zł, to przez dwa tygodnie chodził bym chyba w głębokiej depresji po mieście :-))

Cóż, nigdy do końca nie wiemy czy brzmienie zakupionego decka nam podejdzie. Nawet jak znamy markę lub recenzje z prasy tamtych lat. Jest taki schludny i nawet ładny a na pewno porządnie wykonany.

Cóż, nigdy do końca nie wiemy czy brzmienie zakupionego decka nam podejdzie. Nawet jak znamy markę lub recenzje z prasy tamtych lat. Jest taki schludny i nawet ładny a na pewno porządnie wykonany.

Ale już w poniedziałek wyrusza w podróż do mnie Sony TC-K60 ! I to będzie coś ! Nigdy jeszcze nie zawiodłem się na starych Sony z głowicami "Ferrite&Ferrite". I czuję, że teraz też tak będzie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli oponka na kółku ciernym jest już starta, to w zasadzie nic już nie pomoże. Nawijanie paseczka z taśmy klejącej pod oponkę przynosi beznadziejne efekty. Ale jeżeli problemem jest tylko stwardniała guma z której wykonana jest oponka, to jeśli nie pomogły standardowe czynności typu czyszczenie, mycie, zmatowienie.....spróbujcie metody z WD 40. Spryskać i poczekać tydzień, dwa. Nie bądźcie tacy zatwardziali. Przecież taka oponka jest i tak już do wyrzucenia. Efekt będzie na kilka miesięcy. Po tym czasie można znowu powtórzyć zabieg. Ale jeśli nie ma innego wyjścia, to....

Pięknie dziękuję za porady.

Nadal szukam kompletnego kółka o wymiarach podanych wcześniej.

GM

Witam!!!!!

W piątek przeżyłem szok to co zobaczyłem na własne oczy,mianowicie jedna z firm zajmująca się recyklingiem sprowadza z Austrii i Słowacji elektrozłom.Było by nic dziwnego jeśli by chodziło o jakieś części elektroniczne ale to co zobaczyłem, jak wrzucano całe deki(magnetofony ,tunery itd)do niszczarki aby pozyskać trochę aluminium.Dla nich ten sprzęt niema żadnej wartości a dla nas jako hobbystów bardzo dużo.Pozdrawiam

Kasjel- To prawda. Te stare klamoty (czytaj Vintage)wnoszą taki spokój i płynnośc w brzmienie, że dźwięk wydaje się pełniejszy z większą głębią niż z nowszych decków. Taki trochę "lampowy" urok.

Przecież jesteś szczęściarzem, na pewno się nie zawiedziesz :-)

Edytowane przez vlado

Witam!!!!!

W piątek przeżyłem szok to co zobaczyłem na własne oczy,mianowicie jedna z firm zajmująca się recyklingiem sprowadza z Austrii i Słowacji elektrozłom.Było by nic dziwnego jeśli by chodziło o jakieś części elektroniczne ale to co zobaczyłem, jak wrzucano całe deki(magnetofony ,tunery itd)do niszczarki aby pozyskać trochę aluminium.Dla nich ten sprzęt niema żadnej wartości a dla nas jako hobbystów bardzo dużo.Pozdrawiam

Ta sytuacja jest naprawdę przedziwna i niezrozumiała. Z jedej strony mamy do czynienia z utylizacją naprawdę warościowych sprzętów "Vintage". Z drugiej, obserwujemy całkiem wysokie ceny na E Bayu. Mam znajomego na stałe pracującego w Hamburgu. Kiedyś obiecał mi załatwić/wyciągnąć co nieco z niemieckiego śmietnika. Rzeczywiście załatwił, ale niezbyt wartościowe modele. Po czym napisał, że był w sklepie z sprzętem "Vintage" po renowacji. Niestety ceny sprzętu były zaporowe, dlatego na oglądaniu się skończyło.

Dlatego się dziwię....dlaczego z jednej strony taki sprzęt się utylizuje, a z drugiej sprzedaje po astronomicznych cenach w specjalnych sklepach.

I tak wszystko to co można u nas kupić, to właśnie sprzęty wyłowione z niemieckich przetwórni, tak przynajmniej w rozmowie opowiadali mi niektórzy trudniący się handlem używanymi sprzętami rtv. Mają tam już ustawionych gości z listami poszukiwanego sprzętu. Tak to się kręci. Pewnie co lepsze modele wybierają, a te najniższe idą na przemiał.

Pozdro

I tak wszystko to co można u nas kupić, to właśnie sprzęty wyłowione z niemieckich przetwórni, tak przynajmniej w rozmowie opowiadali mi niektórzy trudniący się handlem używanymi sprzętami rtv. Mają tam już ustawionych gości z listami poszukiwanego sprzętu. Tak to się kręci. Pewnie co lepsze modele wybierają, a te najniższe idą na przemiał.

Pozdro

To prawda. Słyszałem też, że bardzo ciężko jest przemycić sprzęt i uratować z takiej "przetwórni". Tam zasadą nadrzędną jest to, aby zadanie zostało wykonane ! Jak trafiło do utylizacji, to ma być zutylizowane. Nie, żeby potem głupie "polaczki" na Allegro tym handlowali :-))

To prawda. Słyszałem też, że bardzo ciężko jest przemycić sprzęt i uratować z takiej "przetwórni". Tam zasadą nadrzędną jest to, aby zadanie zostało wykonane ! Jak trafiło do utylizacji, to ma być zutylizowane. Nie, żeby potem głupie "polaczki" na Allegro tym handlowali :-))

Tak teraz właśnie myśle jak tam by było można coś pokombinować i trochę sprzętu od nich wyciągnąć.

Witam! Niezawsze tak jest. Mam kumpla, który pracuje w takiej firmie i wszystko wykupuje od kolegów z pracy. To co nie da rady to biorę ja i tak ratujemy świat od zagłady, a klocki wracają do miłośników dobrego brzmienia. Przykładowe klocki mojego kumpla:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe za ile pójdzie Nakamichi Dragon na A?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi